A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

M/S Batory a Lengyel Óceánhajózási Társaság egyik ikonikus óceánjáró hajója volt. 

Az Olaszországban készült hajót 1935. július 3-án bocsátották vízre, majd némi fejtörést követően, az erdélyi fejedelemből lett lengyel király, Báthory István (1533-1586) után Batory-nak keresztelték. 

A luxus óceánjáró Gdyniából New Yorkba, heti szinten szállította az előkelő utasokat, akik a gazdagon díszített hajó fedélzetén 7 nap és 17 óra alatt szelték át az Atlanti-óceánt.

Történetünk ezen a hajón játszódik. A fedélzeten ugyanis tolvaj van, a feladat pedig a játékosokra hárul, hogy minél gyorsabban és persze diszkrétebben göngyölítsék fel ezt a kínos ügyet. 

Elsőként építsük meg a Batory három szintes modelljét. Nyugalom, az elkészítéséhez minden rendelkezésünkre áll, csupán össze kell illeszteni a játéktábla darabjait. Amennyiben nem szeretnék ezzel időnket vesztegetni, a fedélzet egymás mellé helyezve is használható. Ezt követően, a játékszabályban foglaltak szerint, elhelyezzük a kartonfigurákat a hajón, majd minden nyomozónak rendelkezésére bocsátunk egy speciális jegyzetfüzet lapot, melyen megtalálják a lehetséges gyanúsítottakat, 3-3 szereplőkártyát, valamint 2-2 kérdéskártyát. Felfordítunk egy eseménykártyát is, mely az első megközelítendő helyszínt és eseményt jelöli. Egy szereplőkártyát színével lefelé fordítva kiveszünk a pakliból, ő lesz a tettes!

 

Minden játékosnak 4 lépés áll rendelkezésére, melyet tetszőleges felosztásban léphet le a tábla bármely bábujával/bábuival. Azaz, a 4 lépést akár egy bábuval, de négy különböző bábuval is megtehetjük, négyszer egy lépésben. A cél, hogy eléjrjük az eseménykártyán lévő helyszínt, és teljesítsük a rajta lévő feltételeket.

Azaz, ha az eseménykártya az úszómedencéhez vezet bennünket, ahol egy utassal kell találkoznunk, akkor a célunk az, hogy a D fedélzetre, az úszómedencéhez vezessünk egy utast, és egy tetszőleges figurát, hogy bezsebeljük érte a kérdéskártyánkat. Ez azért fontos, mert ennek segítségéfel tehetünk fel kérdést a gyanúsítottal kapcsolatban. 

A kártyák kor, nem, státusz, (vagyis, hogy a legénység tagjva, vagy utas az illető), helyszín, fedélzet és létszám tartozik. A Létszámkártya segítségével pontosíthatjuk az előző kérdésekre adandó választ. Alap esetben ugyanis kizárólag eldöntetndő kérdést tehetünk fel.

Vagyis, ha kijátszunk egy Nem kártyát, olyan típusú kérdést tehetünk fel, melyre igennel, vagy nemmel válaszolhat az általunk kiválasztott játékostársunk. 

"Van nálad nő?" Ám ha felhasználjuk a Létszámkártyát is a kérdéshez, megtudhatjuk, hogy "Hány nő van a birtokodban?". Minden választ pontosan dokumentáljunk! Nem csak a konkrét választ érdemes jelölni, hanem azt is, hogy kitől tudtuk meg. Sőt, rutinos játékosok minden elhangzott kérdésnél jegyzetelhetnek, hiszen fontos lehet az is, hogy melyik játékos melyik szereplőkről tesz fel kérdéseket. A kérdést és a választ minden játékosnak hallania kell.

Természetesen, elsőként zárhatjuk ki a gyanúsítottak közül azok a karaktereket, akiket a játék kezdetén vettünk magunkhoz, hiszen ezek a szereplők nem lehetnek a hajó mellett lefordítva. 

Néhány fontos tudnivaló:

-Nem lehet konkrétan megnevezni a szereplőket.

-Csupán létszámkártya felhasználásával pedig nem tehetünk fel kérdést, csak ha tudunk mellé más típusú kérdéskártyát párosítani.

-A kapitány vállán papagájok ülnek, egy fiú és egy lány. Az eseménykártyák teljesítése közben, valamint a kérdések feltételénél ők is játékban vannak, azaz ha két férfivel és egy nővel kell valamely helyiségben találkoznunk, elegendő csak a kapitánnyal belépnünk a szobába. A kérdéseknél azoban becsapós lehet, ha megkérdezzük, hogy nő van a játékos birtokában, előfordulhat ugyanis, hogy birtokolva a kaptiány kártyájáját, a szabályok értelmében játékostársunk a madarat is beleszámolja a válaszadásnál. 

A játékosok sorrendjét a feltett kérdések adják meg, azaz az első játékos tetszőlegesen kérdez valamelyik társától, aki ezt követően egy szabadon választott játékosnak tesz fel kérdést, majd a sort a válaszadó folytatja, tetszőlegesen választott játékostársával. Egyetlen szabály, hogy az előző kérdezőtől nem lehet kérdezni.

Amikor kellő számú szereplőt kizártunk, és úgy érezzük, teljesen biztosak vagyunk abban, hogy ki követte el a lopást, vádat emelhetünk. Ekkor csakis az a játkos, aki megvádolta valamelyik szereplőt, megnézheti a lefordított lapot. Ha eltalálta, a játék végetér, az a játkos nyeri, aki megnevezte a tolvajt. Ezt előzőleg jelölnie kell a lapon, a viták elkerülése végett.

Amennyiben a résztvevő nem találja el az elkövető személyét, a játék számára véget ért, veszített, a többiek a fenti szabály szerint folytatják a játékot, egészen addig, amíg valaki ki nem találja az elkövető személyét, vagy már csak egyetlen olyan játékos marad, aki még nem kérdezett rá, így nem adott helytelen választ.

Az izgalmas, logikai készségeket megmozgató játék a látványos játéktábla segítségével visszarepít minket a XX. század elejére. Az eseménykártyák mindegyikén egy-egy apró részletet tudhatunk meg a Batory luxus óceánjáró életéből.

Kis kiegészítés azok számára, akik kíváncsiak a Batory további életútjára:

A II. világháborúban csapatszállító hajóként, valamint angol gyerekek Angliából Ausztráliába menekítésre hasznosították. A háború után visszatért utasszállító szerepéhez, ám a kommunista rezsim ellenőrzése alatt csak rövid ideig végezhette eredeti feladatát, és kelhetett át az Atlanti-óceánon. Fél évtizedig India és Lengyelország között szállított utasokat, majd amikor Izrael megtámadta Egyiptomot, ismét az újvilág felé vehette az irányt, Gdyna és Montreál között teljesített szolgálatot. 

1969-ben szállodahajóvá alakították, mivel azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, 1971 március 11-én eladták a Yau Wing Metal Junknak. Május 11-én kötött ki Hongkongban, június 2-án eresztették le zászlaját, majd a cég ócskavasként hasznosította a legendás óceánjárót. 

M/S Batory M/S Batory

M/S Batory M/S Batory

M/S Batory M/S Batory

M/S Batory M/S Batory

M/S Batory M/S Batory

M/S Batory M/S Batory

M/S Batory M/S Batory

M/S Batory M/S Batory

M/S Batory M/S Batory

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!