<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Anyu-Apu Szórakozás
Hirdetés
Szórakozás
PremiAir Repülőgép Szimulátor Központ PDF Nyomtatás E-mail

PremiAir Repülőgépszimulátor Duna PlázaAz emberiség képzeletét évszázadok óta mozgatja a repülés. Amióta pedig a Wright fivérek 1903-ban először a levegőbe emelkedtek, az emberiség töretlen sikereket arat légi járműveivel. Az idő múlásával ezek a szerkezetek egyre bonyolultabbak lettek, így működtetésük is komoly szakértelmet kíván. Annak érdekében, hogy az utasokat jól képzett pilóták szállítsák, szimulátorokat építenek, melyeket különféle számítógépes animációk segítségével tesznek élethűvé. Ezek a gépek ma már bárki számára elérhetőek. Csapatunk a Duna Plazában tette próbára vezetői képességét, de a Győr Plázában is felállításra került egy ilyen masina.

Belépéskor egy igazi reptér hangulata fogad, becsekkolás után fémdetektoron kell átlépni ahhoz, hogy a pilótafülkébe jussunk. A valóditól annyiban tér el a kabin, hogy négy plusz ülés került hátra, hogy a család minden tagja kényelmesen elhelyezkedhessen. “Másodpilótánk” nagyjából 400 repült órával dicsekedhet, így elmondhatjuk, hogy hozzáértő oktató kezd bele a Boeing 737-es működtetésének ismertetésébe. A vezérlő oly annyira élethű, hogy olyan hivatásos pilóták is igénybe vették már, akik valódi Boeing gépeken repültek, de hosszabb kihagyás után szükségük volt egy kis emlékeztető gyakorlásra.

Természetesen azok számára is teljes élményt nyújt a szimulátorban töltött idő, akik még sohasem repültek.
Oktatónk készségesen elmagyarázza valamennyi fontos kapcsoló, gomb és pedál funkcióját. A monitoron a gép oldalnézeti képen azt is megtekinthetjük, hogy mi változik a fékszárny állításánál, vagy a futómű behúzásakor.

 
Segway túra családoknak a Mátrában PDF Nyomtatás E-mail

Segway túra családoknak a MátrábanA Mátra csodás természeti értékeiről már korábban is beszámoltunk nektek, amikor a Kékes csúcsún járt csapatunk. Ezúttal a hegy lábánál, Mátrafüreden tettünk látogatást, hogy egy igazán különleges programot ajánlhassunk számotokra.

A Segway nevű kétkerekű járgánnyal ha máshol nem, a Pláza Ásza című komédiában bizonyára találkoztatok. A filmben, a mindenre elszánt biztonsági őr mutat be lélegzetelállító Segway-kunsztokat. Mint utóbb kiderült, sok csúsztatás van a filmvászon, ettől függetlenül felejthetetlen élményben lesz része annak, aki Segwayre pattan. Csapatunk korán reggel autóba szállt, hogy időben megjelenhessen Mátrafüreden, a HIGH-TECH SPORTOK BÁZISÁN. A csepegő eső ellenére túravezetőnk megnyugtatott, esőkabátot is tudnak adni, a kirándulás így nem hiúsulhat meg az időjárás szeszélye miatt.
Lelkes munkatársaink először találkoztak testközelből ezzel a járművel, így izgatottan várták az eligazítást. A túravezető elsőként a Segwayt, mint közlekedési eszközt mutatta be, mely egy önegyensúlyozó jármű, amely annyit tesz, hogy rendkívüli ügyességet igényel, ha fel szeretnék vele borulni. Ha a kormányrudat megragadjuk, két határozott lépéssel fellépünk, azt gondolhatnánk, hogy már indulhatunk is. Ám az emberi test csalafinta, rögtön át szeretné venni az irányítást a gép felett, hogy az egyébként tökéletesen működő szerkezetet egyensúlyba hozza. Némi billegés után aztán az agy is megérti, felesleges vállalkozásba kezdett, mert ha a lábak nem mozdulnak, a test egyenesen áll, a Segway sem mozdul. A leszállás is gyakorlást igényel, a kormányt kissé eltartjuk, majd két határozott lépéssel elhagyjuk a járművet.

Segway túra családoknak a MátrábanAmennyiben ismét nyeregbe pattanunk, az iménti billegésnek már nyoma sincsen, jöhet az elindulás. A szerkezet, ha testsúlyunkat előre helyezzük elindul, ha egyenesbe hozzuk megáll, ha kissé hátradőlünk, rükvercbe kapcsol. Elsőre leírni könnyebb mint megtenni, de azért néhány bátortalan hajladozás után a hölgyek is mozgásba tudják hozni a járgányt, tehát irány a gyakorlópálya. Kanyarodni a kormány jobb, illetve balra történő elhúzásával lehetséges (milyen meglepő), ez a tudás pedig hozzásegít ahhoz, hogy a kör alakú pályát teljesíthessük.

Következhet a libikókán történő áthaladás, ami egy nagyobb lendületvétellel, majd határozott megállással, végül céltudatos elindulással valósítható meg. Azon szülők, akik a kisebb gyermekeikkel is szeretnék megosztani az élményt, utánfutót kérhetnek a Segwayhez, melyben kényelmesen, és biztonságosan utazhatnak a srácok. Ebben az eseten a pályabejárás a kiskocsival történik, hogy élesben már minden simán menjen. 8 éves kortól egyedül is gond nélkül irányítható a járgány, így igazi családi program lehet a Mátra meghódítása.

Tehát, bukósisakokat a fejre, kezeket a kormányra, elhagyhatjuk a gyakorlópályát. A Szivárvány túra fantázianevet viselő kirándulás a Mátrafüred-Strand-Vadrezervátum-Parkerdő ösvényen halad végig, ezt fogjuk most bejárni. A HIGH-TECH SPORTOK BÁZISÁNAK elhagyása kissé lejtős úton történik, mely padkában végződik, tehát a tanulókörök jó szolgálatot tesznek. Természetesen el kell mondanunk, hogy a nagyjából 2,5 millió forintos járművek ügyelnek a biztonságunkra. Lejtmenetben fékeznek, ha azt érzékelik, hogy túlságosan előredőlünk, és felelőtlen száguldásba kezdünk. Ekkor a gép finoman visszatolja a kormányt, hogy jelezze vezetője számára, ideje kissé hátrébb húzódni. A járművek végsebessége 20 km/h, melyet az út során élesben is kipróbálhatnak a résztvevők.

Segway túra családoknak a MátrábanAszfaltozott úton, barátságos házak között halad a túra első szakasza, lehetőség van a szemlélődésre, és az ismerkedésre a szerkezettel. Lassan eggyé válik ember és gép, már nem kell azon gondolkodni, hogy merre dőljünk, tesszük a dolgunkat mi is, a Segway is. Hasonló lehet az érzés egy gondolat vezérelte jármű irányításához, hiszen észrevételen mozdulatokkal hajthatjuk igába a masinát.

A széles utca lehetőséget kínál a szlalom gyakorlására is, mert a kanyarodást nem csak a kormánnyal tudjuk megvalósítani, hanem testsúlyáthelyezéssel is. Igazán vagány érzés térddel a kerék fölé dőlni, miközben irányt váltunk, valóságos profinak érzi magát az ember. A Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája által létrehozott Vadaspark látogatásakor szükség van egy kis szerencsére, hogy megleshessük a vadmalacokat, mert a kifutójuk nyitott, bármikor elinalhatnak a végtelen erdő felé. Ám a trükkös vadőrök, finom csemegékkel többnyire maradásra bírják a malac családokat, így akár egész konda vaddisznót láthatunk.

Utunkat innen az erdőn át folytatjuk, következhet a terep gyakorlat. Itt bizony már vigyázni kell a kiálló gyökerekre és nagyobb kövekre, mert kipörgethetik a kerekünket. Ugyan nem balesetveszélyesek, mert ezt a járművet terepre készítették, ám ha bajt érzékel a masina, leállítja saját magát, ezzel kerüli el az esetleges baleseteket, vagy a szerkezet meghibásodását.

Az erdőből kiérve hosszú, egyenes szakasz kerül a gumik alá, itt az ideje megnézni, mit is jelent a 20 km/h-ás végsebesség. Sőt, a bátrabbak kipróbálhatják a Titanic érzést is, ha a kormányt a lábuk közé veszik, testsúlyáthelyezéssel irányíthatják a járgányt.

Büszkén jelenthetjük, csapatunk minden tagja sikeresen teljesítette ezt a kihívást, így kissé fáradtan, de élményekkel gazdagon térhetett vissza a bázisra. Itt egy rövid beszélgetés után megtudtuk, nem a Segway túra az egyetlen, családoknak ajánlott program. A hegyi terep kínálta lehetőségekre specializálódott járművek armadája áll a HIGH-TECH SPORTOK BÁZIS parkolójában. Ilyen többek között az E-RANGER szafari túra, a MAX IV. kétéltű túra, a MONTAINCART, mely egy új fejlesztésű, mókás eszköz, ami lehetővé teszi, hogy egész évben szánkózhassunk függetlenül attól, hogy épp van-e hó, a geocaching speciális változata, a WINECACHING, és a legkisebbeknek ajánlott PEGPEREGO TESZTCENTRUM, elektromos mini terepjárókkal és quadokkal.

Ha kedvet éreztek arra, hogy Segwayre pattanjatok, mindenképpen foglaljatok időpontot, nehogy hoppon maradjatok.

Bővebb információ: www.hsb.hu 

HIGH-TECH SPORTOK BÁZISA 1.
3232 MÁTRAFÜRED, PARÁDI ÚT 8
email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
tel: +36 20 449 4444
GPS: 47.831274, 19.970027

 Videó

Képgaléria

Segway túra családoknak a MátrábanSegway túra családoknak a Mátrában

 


Facebook megosztás