<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Áruházak Kártyajátékok
Játéktesztek! - Légy tudatos vásárló - Kártyajátékok
HurriCount PDF Nyomtatás E-mail

HurriCount

A gyerekeket körülvevő világ sokféleképpen kifejezhető. Az egyik leggyakrabban használt módja a dolgok rendszerezésének, ha a mennyiségüket vesszük figyelembe. A csemeték négy éves korukra megismerik a több kevesebb fogalmát, valamint ügyesen használják a számokat egytől tízig. A CURIOCITY által forgalmazott HurriCount elnevezésű kártyajáték, ezen ismeretek elmélyítését segíti.

A HurriCount feliratú doboz 30 db Feltétel kártyát, és 54 db Állatos kártyát rejt. A  játékban 2-5 fő vehet részt, lássuk hogyan!

Az Állatos kártyákat egyenlő arányban osztjuk szét a résztvevők között, míg a Feltétel kártyákat, színükkel lefelé fordítva, az asztal közepére helyezzük. Elsőként megadjuk a feltételt, vagyis felfordítunk egy Feltétel kártyát. Ezen lapokon háromféle kritérium szerepelhet: konkrét érték, egy viszonyszám, vagy két állat kapcsolata.

A játékosok minden forduló elején felfordítanak egy-egy Állatos kártyát, miközben igyekeznek minél gyorsabban összevetni a Feltétel kártyán látható kikötést a saját, és társaik lapján látható ábrákkal.

Vagyis, amennyiben a Feltétel kártyán azt látjuk, hogy az elvárás abban az esetben teljesül, ha a felfordított Állatos kártyák között több béka szerepel, mint süni, azonnal jelezzük társainknak, hogy észrevettük az egyezést.

Ha sikerül időben felfedezni, hogy a lapokon látható állatok között több a béka, mint a sün, valamennyi addig felfordításra került Állatos kártyát bezsebelhetjük. Amennyiben tévedünk, saját lapjaink közül át kell adnunk egy-egy lapot társainknak. A cél ugyanis az, hogy minél több Állatos kártyára tegyünk szert a parti végére.

Annak érdekében, hogy a játékot minél több korosztály élvezhesse, mind a Feltétel kártyákon, mind pedig az Állatos kártyákon megtaláljuk azok nehézségi fokát. Vagyis lehetőségünk van a kicsikkel könnyebb feltételekkel játszani. További könnyítés lehet az apróságok számára, ha nem a leggyorsabb résztvevő adhatja meg a helyes választ, hanem a soron következő játékos.

 
Cocotaki - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

CocotakiNincs is annál jobb, mint összeülni a családdal, és izgalmas kártyacsatát vívni. Nem könnyű azonban olyan játékot találni, mely az eltérő korosztályok igényeit maradéktalanul kielégíti. A felmerülő lehetőségek között minden bizonnyal megtaláljuk a Cocotaki nevű kártyajátékot, mely a Piatnik Kft. jóvoltából jut el a családokhoz. 

A kártyapakli méretű dobozban 112 lapot találunk. A színek szerint csoportosított egységek között piros, kék, sárga és zöld lapokat találunk. A kártyákat tovább osztályozhatjuk a rajtuk látható állatok fajtája szerint. Találunk bárányt, tehenet, szamarat, oroszlánt, kutyát, macskát, méhet, kakast és pillangót. 

Elsőre talán soknak és bonyolultnak hangzik, ám mindenkit biztosíthatunk, szó sincs hosszadalmas és érthetetlen játékmenetről.

Valamennyi játékos 8 lapot kap. Ezt követően, színével felfelé elhelyezzük a kezdőlapot a játéktér közepén. Ez a kártyalap képzi a lerakó pakli alapját. A szabály rendkívül egyszerű, a kezdőlap  színével, vagy mintájával megegyező színű, vagy mintájú kártyát kell tennünk. Abban a pillanatban, ahogy kezünk megindul a választott lappal, jól artikulálva utánoznunk kell a kártyán látható állat hangját. Eddig rendkívül egyszerűen hangzik, ám van néhány kivétel, melyet fontos betartanunk:

  • amennyiben piros lapot helyezünk a lerakó paklira, TILOS hangot adnunk.
  • fenti kivétel kivétele a piros KAKAS, amennyiben ezt a lapot látjuk, kiáltsuk hangosan: kokotakit. 
  • kivétel kivételének kiegészítése: csak a piros kakasnál mondjunk kokotakit, a többi kakas továbbra is kukorékol.
  • amennyiben színes pillangót szeretnénk letenni, nem kell hangot adnunk, csak megadni a soron következő játékosnak, hogy milyen színű lapot várunk tőle. A pillangó ugyanis a joker!
  • amikor az utolsó előtti lapot helyezzük a lerakó pakliba, "Utolsó lap" felkiáltással juthatunk a győzelem küszöbére.

Mi történik ha a fenti szabályok valamelyikét nem tartjuk be? Ebben az esetben 2, azaz két büntetőlapot kell húznunk. Ugyan ez igaz arra az esetre is, ha nem találjuk el annak az állatnak a hangját, melyet le szeretnénk tenni, esetleg elmulasztjuk hallatni az állathangot.

Nos, eddig tartott a kezdő szint, mely remek bemelegítésül szolgálhat a családtagok számra.

 
Nézd csak! Mi változott? - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

A gyerekek megfigyelőképessége igazán kitűnő…amennyiben hajlandóak az adott feladatra összpontosítani. Hogyan lehetne ezt a csodás képességüket fejleszteni? Természetesen gyakorlással, melynek egyik legjobb formája egy izgalmas kártyajáték. 

A "Nézd csak! Mi változott?" című játék kifejezetten a srácok megfigyelőképességén alapul. 

Nézd csak! Mi változott? - Piatnik  Nézd csak! Mi változott? - Piatnik

A kártyapakli méretű dobozban 32 lapot találunk, melyek mindkét oldalán "majdnem" egyforma képet láthatunk. Az eltérések között akad olyan, ahol a közlekedési lámpa vált szabad jelzésre, illetve ahol a ceruza mérete változik, de akad a lapok között olyan is, ahol a kaméleon színe módosul. 

Ezeket az aprónak látszó eltérések azonban több lehetőség közül már nehezebb kiválasztani, de természetesen nem lehetetlen. Az ötletes játék kezdetén, valamennyi játékos 6 lapot vesz magához. A játéktér közepére 5 kártyalap kerül, az első játékos ezek közül fordít meg egyet, amíg a többiek behunyják a szemüket. "Nézd csak! Mi változott?" felkiáltással tudatja társaival, hogy változás történt. Az a játékos, aki elsőként találja meg az eltérést, saját lapjai közül letehet egyet középre. Figyelem, minden résztvevő csak egyszer tippelhet! 

 
Monstars - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail


Monstars - PiatnikA kártyajátékok kínálata bőséges, és változatos. Csapatunk kezébe ezúttal egy "szörnyen" ötletes játék került, mely a MonStars fantázianevet viseli.

A doboz összesen 189 kártyalapot (45 Szörnykártya és 4, egyenként 36 lapos Testrészkártya) tartalmaz. A 25X25 centiméteres doboz kissé megtévesztő lehet, tekintve, hogy a pakli mérete nem indokolna ekkora csomagolást. A dobozban elhelyezett kis tasakoknak köszönhetően azonban külön is tárolható a kártyacsomag, így remek társa lesz a családnak utazások, nyaralások alkalmával.

A játék 6 éves kortól ajánlott. Érdemes a kicsikkel elsőként a könnyített változatot játszani. Minden résztvevő (maximum 4 fő) választ egy tetszőleges színű, csillaggal jelzett paklit. A kínálatban piros, kék, sárga, és lila árnyalatot találunk. Ezek lesznek a játékosok testrészkártyái. A kártyalapok plasztikból készültek, így rendkívül tartósak. A különbség a Testkártyák és a tesrészkártyák között csupán annyi, hogy az utóbbi átlátszó plexiből készült. A kezdő játékos húz egyet a 45 darab Szörnykártya közül, és a többiek számára is jól látható helyre teszi azt. A feladat egyszerű, minél rövidebb idő alatt fel kell építeni a testrészkártyákból a Szörnykártyán látható rémet. Akinek ez elsőként sikerül, Monstar felkiáltással jelzi társainak, hogy a fordulót megnyerte, ezzel egy időben jogot szerzett arra, hogy a szóban forgó kártyát gyűjteményébe helyezze, és felfordítsa a következő Szörnykártyát.

Az abszolút győztes az a játékos lesz, akinek sikerül 10 Szörnykártyát összegyűjtenie.

Amikor a kicsik már gond nélkül kikeresik a megfelelő részeket, következhet a nehezítés. Ebben az esetben a felfordított Szörnykártyát minden játékos csupán 10 másodpercig láthatja, ezt követően emlékezetből kell felépíteni a szörnyecskét.

A játék, melynek kivitelezése és ötletessége igazán figyelemre méltó, fejleszti a kicsik koncentráció készségét, memóriáját, és megfigyelőképességét.

Monstars - Piatnik  Monstars - Piatnik

 
Gyümi - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

Gyümi - PiatnikGyártó és forgalmazó: Piatnik Budapest Kft.

Zsugázni jó móka, nem lehet elég korán elkezdeni. A Szöllősi Péter által megálmodott Gyümi kártyajáték 6 éves kortól ülteti le, az akár nyolc fős társaságokat az asztalhoz. A szabályok egyszerűek, ám a játék nem csupán logikus gondolkodást igényel, kiváló memória is kell hozzá.

Hatféle gyümölcsöt találunk a pakliban, minden fajta egytől ötig sorszámozott. A cél, hogy minél több, teljes sorozatot tudjunk összegyűjteni. A játékosok maguk dönthetnek arról, hányféle gyümölcsöt kívánnak felhalmozni. A gyűjtemény első darabját követően minden lapot úgy kell elhelyezni, hogy a sorszám ne látszódjék rajta. Tehát, minden egyes gyümölcsfajtánál észben kell tartanunk, hogy az első lap alatt megbújó további kártyákon milyen számok voltak. Minél több sorozatot indítunk, annál nehezebb lesz észben tartanunk, honnan, melyik szám hiányzik.

A lefordított húzó pakli mellé két, úgynevezett dobópaklit kell elhelyezni, itt azonban színével felfelé tesszük le a lapokat. Most érkezett el a taktikázás ideje, hiszen jól látható helyről is bővíthetjük gyűjteményünket, de a szerencsére is bízhatjuk a játék alakulását. Azokat a lapokat, melyeket nem tudunk, vagy nem akarunk beilleszteni sorozataink közé, a dobópakliba helyezzük. Szemfüles játékosok pedig saját kollekciójukat bővíthetik az általunk letett lapokkal. A parti akkor ér véget, amikor a húzópakliból az utolsó lapot is felemeltük. Ekkor a pontokat összeadjuk. Fontos, hogy az 1-es szám, minden esetben megtalálható legyen a gyűjteményben. Minél több szám követi ezután az egyest, annál több pontra tehetünk szert. Azokért a sorozatokért azonban nem jár pont, mely nem egyessel indul, vagy valamelyik szám többször is előfordul benne.

Az izgalmas logikai játék kicsik és nagyok számára egyaránt remek szórakozást biztosít, miközben jócskán megdolgoztatja az emlékezőképességet.

 

Gyümi - Piatnik    Gyümi - Piatnik

 


Facebook megosztás