<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Áruházak Társasjátékok

Manóprogram hírlevél

Köszönjük, hogy feliratkozol a ManóHírlevélre!
Programokról, érdekességekről küldünk neked hetente információkat. Azonnal letölthető ajándék!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Játéktesztek - Társasjátékok
Igaz vagy hamis? Társasjáték PDF Nyomtatás E-mail

Igaz vagy hamis? TársasjátékA játék megvásárolható a jatekbolt.hu webáruházban.

Igaz vagy Hamis? Tudod vagy bukod? A sokat sejtető név a Modell & Hobby Toys által forgalmazott interaktív társasjáték dobozán olvasható, melyet a Manóprogram csapata nagy örömmel tett próbára.

A csomagból  süteményes kistányér méretű, öt ágú csillag kerül elő, melynek ágain lila, narancs-, és citromsárga, kék, valamint rózsaszín gombok helyezkednek el. Középen található a válasz adáshoz szükséges piros, és zöld gomb. A készülék alján került kialakításra az üzembehelyezéshez szükséges kapcsoló. Amint ON állásba helyezzük, vidám zene kíséretében felcsendül a Játékmesterünk hangja, és felkéri a játékosokat, válasszanak maguknak egy-egy színt. Amint minden résztvevő lenyomta választott árnyalatát, majd mindezt a zöld gombbal nyugtázta, indulhat a játék.

A három fordulóra osztott kérdezz-felekben, először a Játékmester jelöli ki azt, aki megválaszolhatja a felett kérdését. 1000 eldöntendő állítás lapul a készülék memóriájában. Ezek között találunk könnyebbet, és nehezebbet, olyat, melyet csak megtippelni tudunk, de olyat is, amely iskolai tanulmányainkból ismerősen csenghet. Lássunk néhány példát! Vajon Ti tudjátok, hogy IGAZ vagy HAMIS?

 • A kishableányt a herceg csókja ébreszti fel (HAMIS)
 • Egyiptom rendelkezik a legtöbb piramissal (HAMIS)
 • Gyémánt készíthető szurokból is (HAMIS)
 • A sárgarépa szent zöldség Afrikában (HAMIS)
 • Steven Spielberg sosem nyert Oscar díjat (HAMIS)
 • 1930 és 1950 között tilos volt az asztali tenisz a Szovjetunióban (IGAZ)
 • Óceániában van egy földalatti posta (IGAZ)
 • A bébi cápák megeszik egymást az anyuk hasában (IGAZ)
 • A gepárd 130 km/h-val képes futni (HAMIS)

A helyes válaszokért alap esetben egy pont jár, ám ha rosszul tippelünk, két ponttal leszünk szegényebbek. A Játékmester, saját hatáskörében dönthet úgy, hogy dupla pontot ad a jó válaszért, így akár egyszerre két pontot is bezsebelhetünk.

 
Ali Baba Memo - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

Ali Baba Memo - PiatnikGyártó és forgalmazó: Piatnik Budapest Kft.

A játék megvásárolható itt!

A Manóprogram csapata ezúttal egy rendkívül kalandos memóriajátékra bukkant. Amikor az Ali Baba Memo feliratú dobozt kezünkbe vesszük, azt gondolhatnánk, hogy egy hagyományos memóriajátékkal van dolgunk. Ha belenézünk a csomagba, még mindig az az érzésünk támadhat, hogy a játék célja, a lefordított lapok között minél gyorsabban megtalálni az azonos színű korsókat. Ám ez a szórakoztató és fordulatos játék ennél jóval többet tud.

Elsőként szabadítsuk ki a memóriakártyákat a keretből. Tüzetesebb vizsgálódás után láthatjuk, hogy a sárga oldalon található színes korsók közül négy-négy teljesen egyforma. Ennek azért van jelentősége, mert minden négyes szett tartalmaz egy üres korsót, egy rablót és két kincsekkel megtöltött edényt. Ez az információ segítségünkre lesz majd a játék során.

A memóriakártyákat sárga oldalukkal felfelé, négy sorba rendezzük. Az első játékos felemeli a számára legszimpatikusabb kártyát, és jól láthatóan megmutatja társainak.

-Amennyiben üres korsót húzott, leteszi maga elé, és a soron következő játékos emel fel egy lapot.
-Abban az esetben, ha rablót talál a felfordított kártyán, felmutatja társainak, majd visszahelyezi a banditát eredeti helyére. (Itt nyer értelmet, hogy a sárga oldalon négy-négy egyforma korsó van. Ha sikerül megjegyezni, melyik alatt rejtőzik a rabló, a szetthez tartozó másik három edényt nyugodtan felvehetjük, nem fogunk útonállót találni alatta.)
-A szerencse akkor szegődik a kincskereső mellé, ha arannyal teli korsóra lel. Ebben az esetben lehetősége van a választott lapot maga elé tenni, és elégedetten hátradőlve átadni a stafétát a következő játékosnak. Ám a bátrabbak egészen addig kereshetik az arannyal teli korsókat, amíg üres edényt, vagy rablót nem találnak. Üres korsó esetén, a játékos minden addig összegyűjtött vagyonát elhelyezi a kincstárában, és a következő kalandoron a sor. Ha azonban rabló akad a kezébe, az útonálló minden felemelt kincses korsót magával visz. Az addig gyűjtögetett aranyat véletlenszerűen vissza kell helyezni a négy sor valamelyikébe, és a keresés lehetősége a következő játékost illeti meg.

A partit az nyeri, aki elsőként gyűjt össze 12 korsót. Abban az esetben, ha már csak 12 lap fekszik az asztalon, kizárólag rablók maradtak kártyák között, a játék szintén véget ér, a fordulót az a játékos nyeri, aki a legtöbb arannyal teli korsót gyűjtötte össze.

Az Ali Baba Memo, egy rendkívül ötletes és szórakoztató memóriajáték, mely fejleszti a csemeték megfigyelő-, és az emlékezőképességét. 5 éves kortól, 2-6 játékos számára ajánlott.

Ali Baba Memo - Piatnik    Ali Baba Memo - Piatnik

 
Monopoly – Itt és Most – Világkiadás PDF Nyomtatás E-mail

Monopoly világkiadásGyártó és forgalmazó: Hasbro Magyarország Kft.

A játékról bővebben itt olvashattok!

A Monopoly számtalan változatban látott napvilágot az elmúlt 80 év során. A Manóprogram több verizót is bemutatott már, a Monopoly Juniort, mely 4 éves kortól kiváló szórakozást nyújt, a klasszikus változatot, a 80. születésnapi kiadást, a Bankkártyás Monopolyt, melyet POS terminállal szerelték fel, illetve a Monopoly Empire játékot, ahol hirdetőtáblákat birtokolhatunk. A Monopoly Világkiadás egy különleges változat, mert a rajongók BuzzFeeden leadott szavazatai alapján kerültek a játéktáblára a világ nagyvárosai. A Manóprogram csapata ezúttal ezt a speciális változatot tette próbára.

A világ négy pontjának jelképes figuráit találjuk a bábuknak kialakított mélyedésekben, úgy mint a New York-i Szabadság-szobrot, a párizsi Eiffel-tornyot, a gízai Szfinxet, és a húsvét-szigeti Moai kőszobrát. Ezen négy figura egyikével kelhetünk útra, hogy elsőként töltsük meg útlevelünket pecsétekkel. Amint kitárjuk a játéktáblát, megtaláljuk az útlevelek számára kialakított helyeket, valamint a Szerencsekártyák és az Itt & Most kártyák helyét. Kezdéskor, az utóbbiból két-két lap jár minden játékosnak, melyet tetszőleges időben vethet  be a parti során. "Szófiában, Rossz csomagot vettél fel a reptéren, cseréld el az utolsó bélyegzésedet egy másik játékos utolsó bélyegzésére", vagy "Tallinnban, A nagykövetség segítségedre siet. Ingyen szabadulsz a börtönből."-olvasható a találomra felvett Itt & Most kártyákon. A Szerencsekártyák szövege is a Világkiadás sajátos helyszíneihez igazodik, így Szingapúrban kificamíthatjuk a bokánkat, melynek kórházi díja 200 M, esetleg eltévedhetünk Rómában, így ismét dobhatunk.

Monopoly világkiadás

22 színes pecsét várja, hogy gazdára találjon, ám a kezdő körben még minden bélyegzőt a megfelelő színű földrajzi övezetre helyezünk. Abban az esetben kerülhetnek az útlevelünkbe, ha az adott mezőn kifizetjük a piros jegyen látható összeget. Amennyiben sikerül egy színcsoportot begyűjteni, dupla látogatói díjra leszünk jogosultak a többi játékostól.

Az Ingyen parkoló és a Börtön épp úgy része a Világkiadásnak, mint bármely más Monopolynak, ám ebben a kiadásban találunk Első Osztály feliratot, ahol potom 100 M-ért vásárolhatunk pecsétet az útlevelünkbe, persze csak akkor, ha erre a mezőre lépünk, valamint Repülőtér is üzemel, ahonnan bármelyik kockára tovább röppenhetünk.

Nos, aki számára a cél eddig nem volt világos, akkor most lerántjuk a leplet, és eláruljuk, az útlevelünk két oldalát kell pecsét-korongokkal megtölteni. Amint faltól-falig bélyegek borítják a fakkokat, miénk a győzelem!

A fordulatos és pörgős játék 8 éves kortól 99 éves korig vidám kikapcsolódást jelent az egész család számára.

Monopoly világkiadás    Monopoly világkiadás

 
Monopoly Junior - Hasbro PDF Nyomtatás E-mail

Monopoly Junior - HasbroGyártó és forgalmazó: Hasbro Magyarország Kft.

A játék megvásárolható itt!

A Monopoly egy logikai, gazdasági társasjáték, melyhez nem elég a szerencse, jól megalapozott döntéseken múlik a későbbi győzelem. A fordulatokban bővelkedő játék Junior változata már óvodás kortól kiváló szórakozást nyújt az egész családnak.

A gumiból készült, színes figurák is jelzik, hogy a kicsik szívét hivatott rabul ejteni. Sárga cicus, fekete kutyus, kék hajócska és zöld kisautó közül válogathatnak a csemeték. Minden kedves babúhoz saját kártya tartozik, egy ötletes leírással, mely győzelemre buzdítja kis gazdáját.

A hagyományos táblától eltérően, oldalanként hat mező található. A négyzetekben ezúttal nem utcák- és közművek nevét találjuk, hanem a gyermekek kedvenc helyeit, mint Állatkert, Vidámpark, Fagyizó, vagy Pizzéria. Az egyszerűség kedvéért, a vételárak és a bérleti díjak azonosak, legfeljebb 5 pénzbe kerülnek. A bankjegykötegünk is kizárólag egyeseket rejt, így a számokat még nem, vagy csak alig ismerő lurkóknak sem okoz gondot az eligazodás. A jól ismert tulajdonjogot igazoló kártyák helyett kicsi, kartonból kialakított képecskékkel lehet jelezni, hogy valamelyik egységet birtokba vettük. A fotókon, a játékos figurájának képe szerepel, melyet a megszerzett mezőre tud elhelyezni. Így ha valaki rálép, azonnal látszik, kinek is kell fizetnie.

A szerencsekártyák, a Junior változatban is nagy szerepet kapnak, hiszen segítségükkel akár sorsdöntő fordulatok is, megeshetnek. Ez a játék egyetlen pontja, mely már írni-olvasni tudó játékos bevonását igényli.

 
Szundi nagyi társasjáték PDF Nyomtatás E-mail

A legfinomabb édességek minden bizonnyal a nagyi éléskamrájában lapulnak. Persze még a leglágyabb szívű nagymamák is megálljt parancsolnak néha, hogy ne vegye el a sok édesség az unokák étvágyát. A nasira vágyó gyerekeket azonban nehéz távol tartani a kekszektől, és perecektől. Most, hogy végre nagyi elszundított, a huncut csemeték elcsenhetik kedvenc édességeiket a tálcáról. Igen ám, de van egy kis gond, a tálca nagyi ölében van!

Szundi nagyi társasjáték   Szundi nagyi társasjáték

A Modell & Hobby legújabb társajátékának célja, hogy minden sütiből egyet megkóstoljanak a játékosok. Azaz, a négyféle keksz mindegyikéből rendelkeznie kell a győztesnek egy-egy darabbal. Lássuk a szabályokat!

Hirdetés
Hirdetés

Elsőként állítsuk nagyi székét fekvő pozícióba, majd helyezzük el a színes rágcsálnivalókat a tálcáján. Ezt követően a legfiatalabb játékos megpörgetheti a sárga nyilat a műanyag korongon. Attól függően, hogy melyik mezőre mutat az eszköz, különféle utasításokat kell végrehajtani.

Szundi nagyi társasjáték A zöld sávban elvehetünk egy süteményt, míg a lilában vissza kell tennünk egyet. Az áthúzott kör azt jelenti, kimaradunk egy fordulóból. A piros figurák azt jelzik, elvehetünk egy sütit valamelyik társunktól.

Éles szemek bizonyára észrevették, hogy a zöld és a lila sávokba számok is kerültek. Nos, ezek az értékek azt jelzik, hányszor kell megnyomni a nagyi bal kezénél található lila gombot. Alap esetben a gomb lenyomása nincs hatással az idős hölgyre, ám ez csak a látszat. Bizonyos idő elteltével ugyanis nagyi megelégeli a torkoskodást, a legváratlanabb pillanatban felriad álmából, és kinyújtott karokkal előre lendül. A hirtelen mozdulat közben még protézise is kirepül a szájából. A sütik szétszóródnak, annak a játékosnak pedig, akit nagyi tetten ért, az addig összegyűjtött süteményeket vissza kell helyeznie a tálcára.

A játék folytatódik, és ismét lehetősége lesz a csemetéknek a dézsmálásra. Egészen addig, amíg nagyi fel nem pattan és el nem veszi a peches játékostól az addig összegyűjtött csemegéket.

A parti akkor ér véget, amikor valamelyik unoka összegyűjt négy különböző édességet nagyi tálcájáról.

A játékot 2-4 fő játszhatja, és nagyjából 4 éves kortól nyújt remek szórakozást.

 
Jenga Boom - Hasbro PDF Nyomtatás E-mail

jenga-boomGyártó és forgalmazó: Hasbro Magyarország Kft.

A játék megvásárolható itt!

A jenga szuahéli nyelven azt jelenti, építeni. Valószínűleg innen ered a híres Jenga társasjáték elnevezése. A játék lényege, hogy a rendelkezésünkre álló fahasábokat hármasával helyezzük egymásra, úgy, hogy a soron következő emeleten, a fadarabok mindig ellentétes irányba forduljanak. Így épül fel a torony. A kreatív tervezők furfangjának köszönhetően, a Jenga nem merül ki egy szimpla építőjátékban, hanem izgalmas társasjátékként teszi élvezetessé kicsik és nagyok szabadidejét.

Ha felépült a várunk, óvatosan kezdjük el bontani, és precíz mozdulatokkal a tetejére helyezni a megszerzett elemeket. A hagyományos verziónál az veszíti el a partit, akinél összedől a torony. A Jenga Boom változatánál azonban, az építmény aljára robbanószerkezet kerül, melyet időzítővel láttak el.

A játék ezzel a lépéssel nem csak pörgősebb, hanem izgalmasabb is lett, hiszen már nem csak saját ügyességünkön múlik, hogy a torony nálunk omlik-e össze. A 36 fahasábot az időzítőszerkezettel ellátott dinamitrudakra helyezzük. A zsinór kihúzásával aktiválódik a bomba, és minden alkalommal vad ketyegésbe kezd, valahányszor egy-egy játékos lenyomja a start gombot. A cél, hogy minél gyorsabban megszerezzük a soron következő építőelemet. Ha sikerült az épület tetejére helyezni, az időzítőt leállíthatjuk, és a következő játékoson a sor. Így sikerünk nem csak azon múlik, hogy mi magunk mennyire vagyunk hatékonyak, hanem azon is, mikor aktiválódik a robbanószerkezet. A játék gyors, lendületes partikra ad lehetőséget, így a legtürelmetlenebb csemetét is garantáltan a székhez ragasztja. A villámgyors fordulók pedig újabb, és újabb visszavágóra sarkalják a résztvevőket.

Ez a méltán népszerű ügyességi játék fejleszti a finommotoros készséget, és a szem-kéz koordinációt.

Videó

 
Találd ki - Hasbro PDF Nyomtatás E-mail

Találd ki - HasbroGyártó és forgalmazó: Hasbro Magyarország Kft.

A játék megvásárolható itt!

Az egyik legjobb időtöltés, mely próbára teszi az elmét, a logikai készséget, és a szókincset, a barkóba. Játszhatjuk otthon, utazás közben, vendégségben, korra és nemre való tekintet nélkül.

A Hasbro által gyártott Találd ki társasjáték évtizedek óta szerez vidám perceket azok számára, akik élvezettel művelik a kérdezz-felelek ezen formáját. Az ötletes, jól körülírható figurák, kapaszkodót nyújtanak a kicsik számára.

A játékhoz tartozik két játéktábla, mely egymásba illeszthető, annak érdekében, hogy az asztal mellett, kényelmesen figyelhessük saját ablakainkat. A kis nyílásokon ezúttal mókás emberek, és vidám állatfigurák tekintenek ki, amelyek internetről letölthető formában bővíthetőek. Oldalanként összesen 24 különféle személy, vagy állatka található. A tábla felső részében minden figura felsorakozik, itt tudjuk megjelölni saját feladványunkat. Amennyiben csak ismerkedünk a játékkal, esetleg óvodás gyermekünk is velünk mulat, érdemes egy lehetőséget kiválasztani. Minden esetben eldöntendő kérdést teszünk fel, melyre a felelet igen, vagy nem lehet. Minél több lehetőséget zárunk ki, egy-egy kérdés felvetésénél, annál közelebb kerülünk a helyes megoldáshoz. Rákérdezni azonban csak olyan körben szabad, amikor nem teszünk fel újabb kérdést. Ha mégsem találtuk el társunk figuráját, a partit elveszítettük.

Profi játékosok számára lehetőség van két karakter kiválasztására, ebben az esetben úgy kell megfogalmazni gondolatainkat, hogy mindkét képpel kapcsolatban egyszerre jussunk információhoz. A „valamelyik“, vagy „mindkettő“-re vonatkozó válaszok segítségével kell az ablakokat bezárni, hogy eljussunk a megoldáshoz. Végső következtetésünket természetesen itt is csak akkor vethetjük fel, ha már biztosak vagyunk benne, hiszen, ha nem találtuk el partnerünk figuráját, a játszmát elveszítjük.

Kezdő és haladó játékosok számára egyaránt izgalmas perceket fog szerezni a Találd ki hagyományos változata.

 

Videó

 
Istanbul - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

Istanbul - Piatnik

Általánosságban elmondható, hogy a stratégiai játékok amellett, hogy nagyon élvezetesek, fejlesztik a megfigyelő képességet, és logikus gondolkodást. Ahogy cseperednek a gyerekek érdemes a figyelmünket ezekre a társasjátékokra irányítani. Az Állatok a fedélzeten fantázia nevet viselő játék ügyesen vezeti rá a srácokat a stratégiai gondolkodás alapjaira. A következő állomás lehetne akár Istanbul kavargó piactere.

A Piatnik nevével fémjelzett játék Isztambul bazárnegyedébe repít bennünket, ahol egy minden hájjal megkent kereskedő bőrébe bújhatunk. Munkánkat négy segéd, és egy megbízható családtag segíti majd. A 16 helyszín között talicskánkkal közlekedhetünk, amelyen portékánkat helyezhetjük el.

Helyszínkártyák jelzik számunkra az egyes állomásokat. A kártyák számozottak, az elhelyezésük pedig hatással van a játék menetére. Kezdők haladjanak a "Rövid útvonalon", ebben az esetben a kék számot kell figyelembe venni a lapok elhelyezésénél.

Ezután kezdődhet a különféle árucikkek, és rubinok elhelyezése a különböző helyszíneken. 

A talicskára 4 árujelzőt helyezünk, ám ez nem azt jelenti, hogy birtokunkba is kerülnek az adott termékek. Amint hozzájutunk a kívánt árucikkhez, eggyel odébb helyezhetjük a terméket jelző kockát a talicska megfelelő sorában. Vegyünk magunkhoz további 2 lírát, majd helyezzük a kereskedőnket a Szökőkúthoz.

A cél, hogy minél gyorsabban megszerezzünk, és talicskánkra tegyünk 5 db rubint.

Minden helyszínen 4 akciót hajthatunk végre. Az első a mozgás, mely mindenki számára kötelező. Amennyiben nincs segédünk a helyszínen, otthagyhatunk egyet, ha van, akkor magunkkal vihetjük. Határozhatunk úgy is, hogy nem hatjuk végre ezt az akciót, ebben az esetben a kör számunkra véget ér. Előfordulhat, hogy a helyszínen már van egy, vagy több kereskedő, ebben az esetben mindenkinek 2 lírát kell fizetnünk.

 
Gyümi - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

Gyümi - PiatnikGyártó és forgalmazó: Piatnik Budapest Kft.

Zsugázni jó móka, nem lehet elég korán elkezdeni. A Szöllősi Péter által megálmodott Gyümi kártyajáték 6 éves kortól ülteti le, az akár nyolc fős társaságokat az asztalhoz. A szabályok egyszerűek, ám a játék nem csupán logikus gondolkodást igényel, kiváló memória is kell hozzá.

Hatféle gyümölcsöt találunk a pakliban, minden fajta egytől ötig sorszámozott. A cél, hogy minél több, teljes sorozatot tudjunk összegyűjteni. A játékosok maguk dönthetnek arról, hányféle gyümölcsöt kívánnak felhalmozni. A gyűjtemény első darabját követően minden lapot úgy kell elhelyezni, hogy a sorszám ne látszódjék rajta. Tehát, minden egyes gyümölcsfajtánál észben kell tartanunk, hogy az első lap alatt megbújó további kártyákon milyen számok voltak. Minél több sorozatot indítunk, annál nehezebb lesz észben tartanunk, honnan, melyik szám hiányzik.

A lefordított húzó pakli mellé két, úgynevezett dobópaklit kell elhelyezni, itt azonban színével felfelé tesszük le a lapokat. Most érkezett el a taktikázás ideje, hiszen jól látható helyről is bővíthetjük gyűjteményünket, de a szerencsére is bízhatjuk a játék alakulását. Azokat a lapokat, melyeket nem tudunk, vagy nem akarunk beilleszteni sorozataink közé, a dobópakliba helyezzük. Szemfüles játékosok pedig saját kollekciójukat bővíthetik az általunk letett lapokkal. A parti akkor ér véget, amikor a húzópakliból az utolsó lapot is felemeltük. Ekkor a pontokat összeadjuk. Fontos, hogy az 1-es szám, minden esetben megtalálható legyen a gyűjteményben. Minél több szám követi ezután az egyest, annál több pontra tehetünk szert. Azokért a sorozatokért azonban nem jár pont, mely nem egyessel indul, vagy valamelyik szám többször is előfordul benne.

Az izgalmas logikai játék kicsik és nagyok számára egyaránt remek szórakozást biztosít, miközben jócskán megdolgoztatja az emlékezőképességet.

 

Gyümi - Piatnik    Gyümi - Piatnik

 
Monopoly Junior - Jégvarázs PDF Nyomtatás E-mail

Benneteket is elvarázsolt a Jégvarázs története? A srácok pedig minden olyan játékért és tárgyért odavannak, melyen Olaf, Anna, vagy Elza képmása látható? Bizonyára észrevettétek, hogy a bőséges kínálat között nehéz megtalálni azokat a termékeket, melyek minőségben, és ötletességben is megfelelnek az elvárásoknak. A Manóprogram csapata rábukkant a Hasbro kínálatában egy exkluzív Jégvarázs társasjátékra, mely a már korábban bemutatott Monopoly Junior alapjaira épül. 

Monopoly Junior - Jégvarázs  Monopoly Junior - Jégvarázs

A dobozt nem lehet összetéveszteni más termékkel, hiszen a több mint 80 éves Monopoly társasjáték logója díszíti, továbbá Anna, Elza és Olaf mosolyog róla a gyerekekre. A jobb oldalon kialakított átlátszó “ablak” mögött exkluzív Jégvarázs bábuk sorakoznak. Háromféle kék árnyalatban kerültek a csomagba a figurák. Anna sötétkék, Elza világoskék, míg Olaf áttetsző gumiteste a halványkék. Mindezt ezüst színű flitterek teszik igazán fagyossá. 

A szabályok igazodnak a Monopoly Junioréhoz. A jól ismert “Irány a börtön”, “Ingyen parkoló”, és “Börtön” mezők természetesen most is megtalálhatók. Ezúttal azonban nem cukrászdát, cirkuszt és állatkertet birtokolhatunk, hanem Arendelle kastélyát, piacát, vagy Elza Jégpalotáját. A mezőket a Jégvarázs szereplőinek képmásával ellátott jelzőkkel vehetjük birtokba. 

 
Spooky Wooky - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

Spooky Wooky - PiatnikA memóriajátékok minden életkorban fontos szerepet töltenek be, hiszen a kicsik emlékezőképessége kiemelten fontos tanulmányaik során. A memóriaforgók színes palettájáról, ezúttal a Spooky Wooky nevű rendkívül "szellemes" játékot hoztuk el nektek, hogy bemutassuk, miben is rejlik különlegessége. 

A dobozban 63 darab szellemlapot találunk. Ezeket kell színével lefelé elhelyezni az asztalon, majd alaposan megkeverni.

A játék két nehézségi szinten játszható.

Kezdjük az alapoknál. A képen látható szellemek foltokat viselnek testükön, melyek alakja, színe és száma eltér. Elsőként csak a formákra kell figyelni, vagyis csak az azonos alakzatokat kell összepárosítani. A kezdő játékos felfordítja az első lapot, majd színével felfelé visszahelyezi az asztalra. A következő játékoson a sor, aki ismét felfordít egy lapot. Amennyiben nincs egyezőség, színével felfelé visszahelyezi a többi közé.
Az izgalom akkor hág a tetőfokára, amikor sikerül azonos formára bukkanni. Ebben az esetben ugyanis, valamennyi kar egyszerre lendül a korábban felfordított lap irányába, de csak a leggyorsabb söpörheti be a győzelmet, és teheti maga elé a felkapott kártyát.

Haladó szinten a cél és a játékmenet ugyan az, ám itt már figyelni kell a színeket és a számokat is. A formához tetszőlegesen párosíthatunk színt, vagy számot. Csak azt a lapot kaphatjuk fel, amelyen a folt alakján kívül, színe, vagy mennyisége is megegyezik a játékostársunk kezében lévő szellem foltjával.

A játék addig tart, amíg az utolsó lap el nem fogy az asztalról. A fordulót az nyeri, aki a legtöbb kísértetet gyűjti össze.

Spooky Wooky - Piatnik  Spooky Wooky - Piatnik 

 
Bogyó és Babóca évszakok társasjáték PDF Nyomtatás E-mail

Bartos Erika mára halhatatlanná vált figurái, Bogyó és Babóca, ezúttal társasjáték formájában csalnak mosolyt a gyerekek arcára. Évszakok címmel négy játék került a dobozba. Az ötletes játékok, melyek kifejezetten az óvodás korosztály számára készültek, két játéktáblán kaptak helyet. A játékok figyelembe veszik a kicsik eltérő fejlettségi szintjét.

Bogyó és Babóca évszakok társasjáték  Bogyó és Babóca évszakok társasjáték

Az Évszakos kártyajátékhoz, mely a kiscsoportosok számára készült, 1 db játéktáblára, 24 db kártyára, és 1 db színkockára van szükség. Minden játékos (maximum négy fő), magához veszi a saját évszakjának megfelelő, 6 db kártyából álló paklit. A tavaszt tulipán, a nyarat fagylalt, az őszt elsárgult levél, míg a telet méretes hópehely szimbolizálja.

Bogyó és Babóca évszakok társasjáték  Bogyó és Babóca évszakok társasjáték

A kezdő játékos dob a színkockával. Az első próbálkozást minden bizonnyal siker koronázza, hiszen a feladat az, hogy az adott évszakhoz tartozó, ám eltérő színű kerettel ellátott lapokat, a megfelelő helyre tegyük a játéktáblán. Tehát amennyiben a telet választottuk, és piros színre fordul a kocka, azt a lapot tehetjük le, melyet piros keret övez, és Babóca korcsolyázik rajta. A játéktáblán természetesen nem csak a színt találjuk meg, a kártyán látható kép is szerepel rajta.

A játék menetét a szerencse határozza meg, hiszen sikerünk attól függ, milyen színre fordul a dobókocka oldala. Hiába állunk nyerésre, ha Fortuna istenasszony elpártol tőlünk, és sehogyan sem sikerül a hiányzó színt dobni.

Az egyszerű, ám ötletes játék segít a kicsiknek a színek elsajátításában, és a szabályok elfogadásában.

 
Monopoly Bábu őrület PDF Nyomtatás E-mail

Gyártó és forgalmazó: Hasbro Magyarország Kft.

A játékról bővebben itt olvashattok!

A Monopoly számtalan változatban látott napvilágot az elmúlt 80 év során. A Manóprogram több verziót is bemutatott, a Monopoly Juniort, mely 8 éves kortól nyújt kiváló szórakozást, a klasszikus változatot, a Bankkártyás Monopolyt, melyet POS terminállal szereltek fel, illetve a Monopoly Empire játékot, ahol hirdetőtáblákat birtokolhatunk. A Monopoly Bábu őrület szintén különleges, hiszen a Monopoly rajongók szavazatai alapján került a készletbe a 16 darab csillogó bábu. A Manóprogram csapata ezúttal ezt a speciális változatot tette próbára.

Monopoly Bábu őrület  Monopoly Bábu őrület

A játékszabály megegyezik a klasszikus változatéval, azaz minél több telket kell vásárolnunk, melyre házat, majd szállodát építhetünk, annak érdekében, hogy jövedelemre tegyünk szert a bérleti díjakból. 

 
Egérfogó - Hasbro PDF Nyomtatás E-mail

Egérfogó társasjáték - HasbroGyártó és forglamazó: Hasbro Magyarország

A játék megvásárolható itt!

Az Egérfogó társasjáték egy igazi klasszikusnak számít. Sokunknak szerzett gyermekkorában felejthetetlen perceket, a furmányos szerkezettel mozgásba hozható csapda. Most új köntöst kapott a közkedvelt játék. Ha a sajt alakú játéktábla összeállítása után, szemügyre vesszük a színes, mosolygós figurákat, nem nehéz megjósolni, hogy hamar a kicsik kedvencévé válnak. A játékot négy éves kortól ajánlják, de talán már a három éves, szabályokkal ismerkedő, kisóvodások is elkezdhetik elsajátítani vele, a társasjátékokhoz szükséges figyelem, és fegyelem alapjait.

A játék menete alkalmazkodik a kicsik képességeihez. A lépések nem számolással valósulnak meg, hanem színek alapján. A vidám forgókerék adja meg, hogy melyik mezőre lépjen a bájos kisegér. Ha már áll valaki a kockában, eggyel elé kell helyezni a bábut. A játék összpontosítást igényel a gyermektől, hiszen az nyer, aki elsőként csapdába ejti valamelyik társának kis rágcsálóját. Ehhez azonban észre kell vennie, hogy a másik játékos a csapda alá lépett, ő maga pedig, a csizma képre helyezte figuráját. Ekkor működésbe hozhatja az egérfogót, a golyó végig siklik a krokodil hátán, megböki a zsiráfot, így egy újabb labda a vízbe löki a vidám vizilovat. Ekkor a majom alálebeg a fa lombjából, és a kosár ráborul az egérkére.

Ha a boldog nyertes kiélvezte győzelmét, a csapda ismételt felállításával, újra kezdődhet a móka.

 
Gas Out Pukiszörny - Mattel PDF Nyomtatás E-mail

Gas Out Pukiszörny - MattelZöld gázfelhőcske csücsül a félig nyitott dobozban, mely a Manóprogram csapatához került. Gas Out, a kis pukiszörny kissé zavart arckifejezéssel trónol a csomagban, egészen addig, amíg segítő kezek ki nem emelik onnan. Gast a tartó csavarok erősen fogják, így szorosan kell a kis felhőt megragadni ahhoz, hogy kiszabaduljon a dobozból. Az ám, csakhogy demó üzemmódban rendkívül mókás hangok törnek elő a kis pamacsból. A felhő színe már első ránézésre gyanús, és a pukiszörny elnevezés is árulkodó, ám a hangok ennek ellenére váratlanul és áthatóan törnek elő, azon hosszú másodpercek alatt, amíg átkapcsolunk játéküzemmódra.

A csomagban további 56 darab kártyalapot találunk, melyek egy fele 1-től 5-ig számozott, másik fele dupla nyilat és X-et rejt. A játékszabály áttanulmányozása után kezdődhet a játék.

Minden játékos (2-5 fő vehet részt a partiban) három lapot kap. A maradékot az asztalra helyezzük, ez lesz a húzópakli. Közvetlenül mellette kialakítunk egy dobópaklit is. A kezdő játékos eldöntheti, hogy a kezében tartott lapok közül számozottat választ, vagy egyéb utasítást tesz az asztalra. Amennyiben valamely számozott lapra esik a választása, a kártyán látható számnak megfelelő alkalommal kell a szörnyecske hasát lenyomnia. Ideális esetben bugyborékoló gyomorhangok törnek elő, ám ha már túlságosan feszíti a kis pukit a gáz, egy váratlan pillanatban előtör belőle. Akinél a puki kiszabadul, kiesett a játékból. A soron következő játékos dob be egy tetszőleges lapot. Minden alkalommal pótolni kell a ledobott kártyát, oly módon, hogy folyamatosan három lap legyen minden játékos kezében.

Amennyiben X-et ábrázoló kártyát kíván felhasználni egy játékos, a soron következő résztvevő kimarad az adott körből. A dupla nyíl használatával megfordul az irány, ismét az előző játékoson van a sor.

Amikor már csak ketten küzdenek a győzelemért, az X-xel és dupla nyíllal ellátott lapok bedobása alkalmával újra a soron lévő játékos húzhat, majd dobhat be lapot.

 
Állatok a fedélzeten - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

Állatok a fedélzeten

Amikor a csemeték kezdenek kinőni a dobok, majd lépek típusú társasjátékokból, új lehetőségek nyílnak meg előttük. Ekkor veszi kezdetét ugyanis a stratégiai társasjátékok ideje. Ezen típusú játékok logikus gondolkodást, figyelmet, és döntésképességet igényelnek. Az Állatok a fedélzeten fantázianevet viselő játék iskolás kortól kínál izgalmas időtöltést a család minden tagjának.

A dobozból 4 db kartonpapírba ágyazott hajó,  valamint 60 db állatlapka bukkannak elő. A készlethez tartozik további 20 db élelmiszer láda, 4 db szünet zászló, és 1 db kezdőjátékos zászló. Miután a bárka darabjait összeillesztettük, és valamennyi állatlapkát kiszabadítottuk a keretből, ismerkedjünk meg a játék szabályával.

12 különböző állatfaj várja, hogy beszállhasson a négy bárka valamelyikébe. A hajóskapitányok azonban, csak a lehető legtöbb pontot érő példányokat szeretnék elszállítani, ráadásul minél nagyobb hordákban. A játék kezdetén mindenki magához vesz egy bárkát, egy szünet zászlót, és egy élelmiszer ládát. Ez utóbbi szolgál majd fizetőeszközül az állatokért.

Valamennyi játékos 3 lapkát kap, ám ebből csupán egyet tart meg, ügyelve arra, hogy társai elött titok maradjon az állatlap tartalma. A fennmaradó két állat az asztal közepére kerül. Ezt követően a megmaradt állatlapokat, színükkel felfelé fordítva, szintén elhelyezzük az asztal közepén. Tulajdonképpen egy nagy hordát képzünk a lapokból, melyeket a játék során kisebb, jól szállítható csoportokra osztunk.

A soron következő játékos dönthet arról, hogy kettéválaszt egy nagyobb csoportot, vagy magához vesz egy már létező, kisebb csapatot.

Amennyiben kisebb állatcsoport létrehozása mellett döntünk, egy nagyobb hordát kell két részre vennünk, oly módon, hogy mindenkét egységében legalább 1 állatlap legyen.

Ezért a cselekedetünkért minden esetben 1 élelmiszer ládát kapunk.

Állatcsapatra akkor tehetünk szert, ha megfelelő mennyiségű élelmiszer ládával rendelkezünk ahhoz, hogy állatlapkánként 1 ládáért megvásároljuk a csapat minden tagját. Tehát, 1 élelmiszer láda = 1 állatlapka, de a csapat csak egyben vásárolható meg.

 
Activity Irkafirka PDF Nyomtatás E-mail

Amennyiben olyan képzeletbeli listát kívánunk összeállítani, melyben felsoroljuk a legnépszerűbb társasjátékokat, az Activity klasszikus változata minden bizonnyal megtalálható lesz rajta. Nem vitás, ez a kreatív gondolkodásra ösztönző játék sokak kedvence.

Örömmel jelenthetjük, hogy megjelent az Activity család legújabb tagja, az Irkafikra Activity. A játékot 8 éves kortól, akár 10 fő élvezheti. Lássuk miként!

Activity Ifrkafirka  Activity Ifrkafirka

A doboz 1 db rajztáblát, 1 db filctollat, 1 db törlőkendőt, 1 db homokórát, 220 db feladványkártyát, és 20 db műanyag korongot tartalmaz.

A játék lényege, hogy a feladatkártyákon látható szavakat lerajzoljuk a táblára. A kihívást az jelenti, hogy a rajztáblát, egy gumiszalag segítségével, a homlokunkhoz erősítjük. Így már nem is olyan egyszerű ábrázolni a feladványt.

 
Monopoly Empire - Hasbro PDF Nyomtatás E-mail

Monopoly EmpireGyártó és forgalmazó: Hasbro Magyarország Kft.
A játék megvásárolható itt!

Monopoly számtalan változatban látott már napvilágot, ezúttal az Empire fantázia nevet viselő játék került csapatunk kezébe.

A csomagolás kívül, és belül is eltér az eredeti verziótól. Itt ugyanis, a hagyományos, ingatlan adásvételek helyett, olyan hirdetőtáblákat kell megvásárolnunk, amelyen legendás cégek márkai szerepelnek.

A bábuk is ezen társaságok jelképeit formázzák. Találunk Coca-Colás üveget, McDonald’sos sült krumplit, X-boksz játékkonzolt, Ducati motorkerékpárt, Chevrolet autót, és a Paramount Pictures Studio csapó tábláját. Valamennyit arany borítással.

A számtalan választási lehetőség senkit se tévesszen meg, 2-4 játékos számára alkották meg a játékot. Mindenki saját hirdetőtáblával rendelkezik, melyet a speciális játéktábla négy sarkán lehet elhelyezni.

A játéktáblán, a közterületek neve helyett, világmárkák szerepelnek, ide kell felhelyezni a 22 hirdetőtáblát. Valamennyit a megfelelő társasághoz. Amennyiben bármelyik céget birtokba vesszük, táblája felkerül hirdetőoszlopunkra, ezzel növelve vagyonunkat.

A befolyó pénzösszegeket az biztosítja számunkra, ha valamelyik társunk, a játéktáblán, az általunk megvásárolt vállalatok egyikére lép. Ekkor azt az összeget köteles megfizetni, amely a színes táblák után soron következik a tornyunkon. 50 és 800 pénzegység közötti bérleti díjat számíthatunk fel, attól függően, hogy hány társaság van a birtokunkban.

 
Állatóvoda társasjáték PDF Nyomtatás E-mail

Állatóvoda társasjátékEzúttal egy olyan társasjátékot szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, mely 1970 óta hódít a gyerekek körében. Ez a játék ugyanis a 40 évvel ezelőtt megismert Állatóvoda társasjáték új kiadása.

A játék nagyjából 3 éves kortól 6 éves korig nyújt izgalmas kikapcsolódást a srácoknak. A méretes dobozt olyan rajzok díszítik, melyeket Marék Veronika álmodott meg a kicsiknek. A tetejét leemelve előtűnnek a kellékek, egészen pontosan 1 db játéktábla, 16 db állatos kártya, 16 db pereces kártya, 1 db bábú és 1 db dobókocka.

Az állatfigurás kártyákat úgy helyezzük el a kék, ketreceket ábrázoló mezőkön, hogy a lapokon a szomorú állatkák látszódjanak.

A start mezőt egy vörös nyíl jelzi, ide helyezzük a bábút. A kezdő játékos a dobás értékének megfelelő számú lépést tehet a játéktáblán. Amennyiben piros négyzetre érkezik, egy tetszőleges állatot kiszabadíthat a ketrecből, és a játéktér közepén kialakított zöld mezőre helyezheti. Ekkor a kártyát megfordítjuk, hogy előtűnjön a mosolygós állatka. Minden kiszabadított állatért egy perecet kapunk.

A táblán találunk még sárga mezőket, melyek nem jogosítanak fel arra, hogy kiszabadítsunk egy újabb kedvencet. Találunk továbbá három vendéglátóipari egységet. A tejes pultnál egy kör erejéig állunk meg, az üdítős standnál két fordulóból maradunk ki, míg a virslis bódénál három egész körből maradunk ki.

A játék akkor ér véget, amikor valamennyi állatkölyök szabadon szaladgál a füves területen.

A parti nyertese az a játékos, aki a legtöbb perecet gyűjtötte össze.

Az Állatóvoda társasjátékot érdemes az első darabok között beszerezni, hiszen egyszerű szabályával, gyors, 5-7 perces játékidejével, kedves figuráival már igen kis korban kellemes időtöltést nyújt a gyerekek számára. A szabályok elfogadása, a dobókocka számainak leolvasása, és az egyes állatok felismerése komplexen fejleszti a kicsik készségeit.

A játékok megvásárolhatók a mesesajandekok.hu webáruházban:
http://www.mesesajandekok.hu/Allatovoda

Állatóvoda társasjáték    Állatóvoda társasjáték

 
Rondik PDF Nyomtatás E-mail

Rondik Bolt

A játékról bővebb információt a www.rondik.hu oldalon értek el.

Az apróságok ösztönei csalhatatlanok. Ítélőképességüket még nem befolyásolták a környezetükből érkező hatások. Mindenben képesek meglátni a tisztaságot, szépséget, jóságot. Ekkor szól közbe a társadalom, és az évszázados esztétikai hagyományoknak megfelelően kezdi formálni a gyerekek ízlését. Pedig egy nyálkás béka, épp úgy lehet bájos, mint egy szőrös kukac. Az emocionális készségek fejlesztése pedig rendkívül fontos, általa jobbá, emberségesebbé válhat világunk.

Nem lehet könnyű egy kisállat sorsa, ha küllemben nem a legtökéletesebb. Türelmesen várja azt a személyt, aki a nyáltenger és a kócos bunda alatt meglátja a mókás, szeretni való lényt. A The Ugglys Pet Shop, azaz a Rondik Kisállatboltja ezeket a kedvenceket igyekszik a nyílt szívű gyerekekhez eljuttatni. A Manóprogram csapata is "örökbefogadott" néhány mókás szerzetet, lássuk is, kikhez van ezúttal szerencsénk.

Stefford Terrorier, a párnákat cincáló blöki, Taccskó, a gülü szemű kutyus, Pancserák, a pancsoló rák, Mocska, a cica, Dán Dög, az örökké náthás eb, Angol Dzsuvás, a vaksi kutya, Böfka, a béka, és Görcsög, a hörcsög. A szerencse pedig mondhatni igazán hozzánk szegült, hiszen nem csak a limitált kiadású Manic Majom állt be a csapatba, de egy "Arany kakira" is szert tettünk. A kisállatok végtermékét ugyanis kétféle változatban találhatjuk meg a csomagokban, ragacsosban, vagy csillogósban.

Az első készletben, melyet kinyitottunk, nyolc darab, 3-4 centiméteres, kemény gumiból készült figurát találtunk, ebből kettő elbújt a csomag azon részére, amely rejtve van a szemek elől. A meglepetés állatkák között egy Büdi és egy Ragacsos fajta lapult. Előbbi szerencsére a valóságban nem szagos, ám ragacsos kis barátunk puha, szöttyögős, és tapadós anyagból készült. rondik kutyamoso auto

A következő csomagból egy kissé nyálas fonallabdával játszadozó cica kerül elő. Ő saját házzal érkezik, melyet ha megnyomunk, nyávogó, morgó, doromboló hangot hallat. Ez a lakrész hozzáépíthető a következő dobozból előbukkanó, tetővel ellátott lakóházhoz. Talapzat, kisállatfekhely, ajtóval záródó lakás, és csinos háztető alkotja a készletet. A fedél lenyomását követően, ismét mókás hangot hallunk.

Utóljára hagytuk a Ronik guruló szépségszalonját. A furgon vezetőfülkéjébe egyszerre két kedvenc ülhet be, hogy magukhoz ragadják a forgatható kormányt, és megkeressék a legdzsuvásabb figurákat. A teherautó teteje lehajtható, lépcső vezet a belsejébe. Az állatkák fürdés előtt használatba vehetik a számukra kialakított illemhelyet, mely funkciójának megfelelő hangot ad ki, amennyiben ülőkéjét lenyomjuk. Ezt követően irány a kád. A habtengerből buborékoló zajok törnek elő. A tiszta kedvenceket ezután megmérhetjük a narancssárga mérlegen, melynek mutatója valóban elmozdul.

 
Amíg utazunk - Gémklub PDF Nyomtatás E-mail

Amíg utazunk - GémklubTi mivel utaztok a legtöbbet? Minden családnál mások a közlekedési szokások. Vannak, akik kizárólag autóval járják a várost, akadnak olyanok, akik biciklivel tekernek az utakon, míg mások a tömegközlekedést veszik igénybe. Egy kisgyermek számára szövevényes útvesztőnek tűnik a nagyváros forgataga, ám ahogy telik az idő, mind több helyszínt és útvonalat ismer meg. A Gém Klub Kft. saját fejlesztésű társasjátéka ezen ismeret megszerzését és elmélyítését segíti.

A dobozból egy méretes játéktábla bukkan elő. Az ábrák Budapest főbb tömegközlekedési útvonalait és nevezetes helyszíneit jelzik. Találunk még a csomagban 1 db csapatjelző bábut, 2 db helyszínjelző figurát, és 86 különféle kártyalapot.

A 60 db utazókártya megoszlása a következő: 12 db busz, 12 db metró, 12 db villamos, 8 db kerékpár, 8 db gyalogos, 4 db troli, és 4 db hajó. Ezen lapok segítségével haladhatunk majd a játéktáblán. A helyszínkártyákból 26 db-ot találunk a készletben, többek között az alábbiakat, a Vásárcsarnokot, a Fővárosi Nagycirkuszt, a Gellért fürdőt, a Földalatti Vasúti Múzeumot, és a Normafánál található Gyermekvasútat.

A játékot három változatban játszhatjuk, annak függvényében, hogy milyen korosztály vesz részt a partiban.

5-7 éves gyerekek számára a játék menete a következő:

A kiinduló pont minden változatban a Gellért fürdő, ide helyezzük a csapatjelző bábut. Az utazókártyákat típus szerint szétválogatjuk, és elhelyezzük a játéktábla mellett, oly módon, hogy mindenki hozzáférhessen. Ezt követően húzunk egy helyszínkártyát, és a helyszínjelző bábu segítségével megjelöljük, hogy mindenki jól lássa a célt. Az első játékos feladata az, hogy maximum 5 utazókártya felhasználásával eljusson az úti célhoz. A parti akkor ér véget, ha már egyetlen játékos sem tudja teljesíteni az útvonalat a rendelkezésre álló utazókártyákkal, vagy amikor kétféle utazókártya-típusból is elfogyott az összes lap. Összeszámoljuk, hogy hány helyszínkártyát sikerült összegyűjteni, amennyiben 20 lap fölött teljesített a csapatunk, rendkívül ügyesek voltunk!
 
Az óvodás és kisiskolás korosztály számára a cél az, hogy megismerjék a szabályokat, értelmezni tudják a térképet, és helyesen használják fel a rendelkezésre álló utazókártyákat.

Amíg utazunk - Gémklub   Amíg utazunk - Gémklub

A 7 éves kortól ajánlott, versengő játékmódban már nem csapatként dolgozunk a közös célért, hanem egyénenként teljesítjük az akadályokat:

 
Játszva megismerjük….az évszakokat PDF Nyomtatás E-mail

Játsza ismerjük meg az évszakokatGyártó: Keller & Mayer

A játékot 3-6 éves gyerekek számára készítették. Az apróságok a négy évszak sajátosságaival ismerkedhetnek meg, miközben a geometriai formákat is megtanulják a helyükre illeszteni.

Eleinte játszhatjuk, mint kirakós játékot, ezzel a kicsik elsajátíthatják, hogy melyik évszakot mi jellemez. Ezek után érdemes a játékot olyan formában játszani, hogy együtt, előre kiválogatjuk azokat az idomokat, amelyek a játék során az apróságoknak kelleni fognak. Ha már nem okoz problémát, hogy gyermekünk egy-egy évszakhoz kösse a havat, vagy az érett gyümölcsöt a fán, nehezíthetjük a játékot úgy, hogy menet közben kell megkeresni a megfelelő évszakot és formát.

A társasjátékhoz természetesen tartozik egy speciális dobókocka, amely egyszerű kirakóból izgalmas családi játékká emeli ezt a kiváló társast. A soron következő játékosnak ugyanis azt a síkidomot kell, szerencsés esetben, dobnia, amelyiket még nem illesztette a saját táblájára. Így a kicsik azt is megtanulják, hogy nem minden esetben ők a nyertesek.

Sokoldalúan felhasználható, oktató társasjáték.

 
Splatto! - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

Splatto - PiatnikA Manóprogram csapata ezúttal egy igazán zseniális társasjátékkal ismerkedhetett meg. A Splatto fantázianevet viselő játék fejleszti a kreativitást, a koncentrációs készséget és a logikus gondolkodást. Lássuk, mitől olyan különleges a Splatto!

A dobozban egy méretes játéktáblát, 50 darab kártyát, valamint négy rúd színes gyurmát találunk. A bábuk hiánya elsőre igen szembeötlő, ám a két oldalas leírásból fény derül arra, miért nem kerültek a csomagba. A játék kezdetén minden résztvevő választ magának egy rúd gyurmát. Ebből kell elkészítenie saját figuráit, méghozzá oly módon, hogy négy harcra kész forma, állat, növény, esetleg tárgy sorakozzon a masszával megegyező színű, nyíllal ellátott mezőn. A gyurmát úgy osszuk be, hogy a maradékból lehetőségünk legyen a későbbiekben új figurákat létrehozni .
Érdemes elbíbelődni kissé az alakzatokkal, ugyanis az adott fordulót az kezdi, aki a legötletesebb figurákat készíti.

A kártyalapokat a tábla közepére helyezzük, ezt követően a legkreatívabb résztvevő felfordítja az elsőt. Három lehetőség van: Húzunk egy Számkártyát, melyen a szám mögött színes hátteret találunk. Húzunk egy Színkártyát, ahol a két részre osztott lapon kétféle színt látunk. Esetleg húzunk egy Splatto-kártyát, ebben az esetben a két részre osztott lapon a Splatto felirat mellett egy szín szerepel.

 • Számkártya esetén eldönthetjük, hogy a színre, vagy a számra helyezzük figuránkat. Döntésünk attól függ, melyik variációval jutunk messzebbre a kiindulási pontunktól. A feladat ugyanis az, hogy minél előbb eljuttassunk saját készítésű bábuink közül kettőt a célmezőig.
 • Színkártya esetén az előbb ismertetett módon azt az árnyalatot választjuk, amelyik közelebb repíti kreációnkat a célhoz.
 • A Splatto-kártya is választás elé állít bennünket, ám itt afelől kell döntetnünk, hogy a kártyán szereplő színre helyezzük a bábut, vagy kilapítjuk ellenfelünk egyik mesterművét. Bizony igen, ez a játék lehetőséget biztosít arra, hogy alaposan helyben hagyjuk társunk figuráját. A választás azonban nem rajtunk múlik. Minden esetben a saját kiinduló mezőnktől balra eső, első ellenséges alkotást kell kilapítani. A paca a helyén marad, erre a mezőre a továbbiakban nem léphet senki, a pórul járt játékos pedig új figurát készíthet a megmaradt gyurmából.
 
Smart Cards PDF Nyomtatás E-mail

Smart CardsGyártó és forgalmazó: Európai Tudástranszfer Kiadó és Kereskedelmi Kft.

www.smartcards.hu

Nem véletlenül tarja a mondás, „Ahány nyelven beszélsz, annyi ember vagy”. Napjainkban talán még inkább igaz a fenti állítás, a globalizáció természetes velejárójaként az idegennyelvi ismeret elengedhetetlenül fontos.

A legjobb, ha a tudás elsajátítása élvezetes elfoglaltság, nem pedig kényszerű időtöltés. Ehhez szeretnénk most figyelmedbe ajánlani a SMART CARDS társasjátékot, mely egy izgalmas, beszédközpontú, angol nyelvű játék.

A csomagolás kibontása után, egy igazán látványos, és igényes játéktábla bukkan elő. Vastagságának köszönhetően, hosszú ideig kitartóan segíti majd a csemeték ismereteinek bővítését. A táblán megtaláljuk mindazokat az üzleteket, melyek a hétköznapi élet részét képzik, tehát fontos, hogy gyermekünk szókincsében szerepeljenek kínálatukkal, funkciójukkal.

Találunk pékséget, sportboltot, ruhaüzletet és kisállat kereskedést, kávézót, valamint szupermarketet. Az üzletekhez, és a mindennapi élethez kapcsolódó kérdéseket külön kártyacsomagok rejtik. Az egyes kategóriákat színek szerint csoportosították. A feladatok között szerepel „Igaz-hamis” állítás, ellentétpárok felállítása, személyünkkel kapcsolatos kijelentések, találós kérdések, a boltokban kapható termékekre vonatkozó állítások, és a játéktáblán elhelyezett képek megtalálása. A kártyákon a kérdés és a válasz is angolul szerepel, így a játékvezető szerepét egy olyan személynek célszerű betölteni, aki legalább alapfokon beszéli a nyelvet. A parti elején eldönthetjük, hogy egyszerűbb, vagy már magasabb szintű kérdésekre szeretnénk feleletet adni.

Amennyiben megtettük a szükséges előkészületeket, mindenki kiválasztotta saját bábuját, megtörtént az első dobás, a START mezőről kiindulva a dobás értékének megfelelően, jobbra indulunk el. A mezők, a kártyák színét viselik, így annak a mezőnek a megfelelő feladatát kell majd választatnunk, amelyre a dobott érték szerint léptünk. Amennyiben helyesen felelünk a kérdésre, jutalomlépésben részesülünk. Ha nem tudjuk a választ, a soron következő játékos élhet a lehetőséggel és ő haladhat tovább a táblán. A fordulót az nyeri, aki elsőként ér körbe a táblán, és a STRAT mezőre lép, vagy áthalad azon.

 
Magyar népmesék - A társasjáték PDF Nyomtatás E-mail

A magyar népmesevilág páratlanul gazdag. A szájhagyomány útján terjedő történetekben olyan mágikus lényekkel ismerkedhetnek meg a csemeték, akik segítenek számukra eligazodni jó és rossz között. A Kard és Korona Kft. jóvoltából a gyerekek most maguk is részesei lehetnek a varázslatnak, és olyan karakterek bőrébe bújhatnak, hogy megvívni harcukat a sárkánnyal, az óriással, vagy az ördöggel, mint Tündérszép Ilona, a Csillagszemű juhász, vagy a Fehérlófia. Útjuk során szükségük lesz elemózsiára, némi költőpénzre, szívből jövő Jótanácsra és természetesen szerencsére.

Magyar népmesék - A társasjáték  Magyar népmesék - A társasjáték

A Pannónia Filmstúdióban készült Magyar népmesék című rajzfilmsorozat eredeti látványvilágával találkozhatunk, az azonos címet viselő társasjáték dobozán. A csomagolást felnyitva egy kis munka vár ránk, hiszen a Jótanácsok, pogácsák, Varázstárgyak, Állatok és Használati tárgyak mind mind arra várnak, hogy szorgos kezek kitörjék a keretből. Amint ezen túljutottunk, nekiveselkedhetünk a 7 oldalas Játékszabály áttanulmányozásának. Az első olvasásra kissé összetett játékmenet a parti során teljesen érthetővé válik.

 
Jégvarázs Csodapalota társasjáték PDF Nyomtatás E-mail

Jégvarázs Csodapalota társasjátékA játék megvásárolható a jatekbolt.hu webáruházban.

Ismeritek a Jégvarázs meséjét? Elza kivételes varázserővel született, havat, jeget tud teremteni, ám amikor egy fagyos sugár eltalálja kishúgát, Annát, szülei elrejtik mágikus képességét a világ elől. Szülei halála után azonban fény derül a titokra, Elza heves reakciója pedig örök télbe vonja Arendelle-t. Az Északi-hegységben talál menedéket, ahol csillogó Jégpalotát készít.

Anna azonnal a keresésére indul. Útja során összetalálkozik Kristoffal, és rénszarvasával, Swannel, valamint Olaffal, a hóemberrel, akit Elza keltett éltere.

A társasjáték, melyet a Manóprogram csapata ezúttal a kezében tart, ebbe az időpontba repíti el a mindenre elszánt játékosokat. Annak, Krisztosff, Swan, és Olaf elakadtak a hóviharban, ránk vár a feladat, hogy segítsünk rajtuk.

Állítsuk fel játéktáblát, helyezzük a közepére Elza varázslatos Jégpalotáját, majd a csomagban található 20 darab kártyát oly módon válogassuk öt részre, hogy minden kupacban azonos karakterek szerepeljenek. Ezután kezdődhet a lázas kutatás.

Minden résztvevő választ magának egy csillámló hópelyhet, ezzel haladhat a havas úton. A START mezőt nyíl jelzi, innen indul mindenki. A dobott értéknek megfelelő lépés után abból a pakliból választhat a játékos, amilyen karakterre érkezett. Amennyiben már rendelkezik ilyen kártyával, nem húzhat új lapot. A cél, hogy elsőként gyűjtse össze valamennyi szereplő lapját, valamint Arendelle királyság lapját.

 
Bogyó és Babóca Memóriaforgó PDF Nyomtatás E-mail

Bogyó és Babóca MemóriaforgóGyártó: Keller & Mayer

A klasszikus memóriaforgó Bartos Erika Bogyó és Babóca meséje alapján kapott új köntöst.

A játékban szinte valamennyi figura megtalálható a meséből. A társasjátékot 3-6 éves korosztálynak ajánlja a gyártó, de saját tapasztalat alapján, már 2 éves kortól játszhattok vele. A legkönnyebb használata, a legkisebbek számára, ha a kártyákat színükkel felfelé fordítjátok, és a gyerekek megkeresik a párokat. Ha a párosítás jól megy, használatba lehet venni a játékhoz tartozó memóriakereket. Ezt 2,5-3 évesen már nagyon ügyesen használják. Ekkor a szereplők házait, vagy használati tárgyait kell összepárosítaniuk a figurákkal. A hagyományos memóriaforgót a 3-4 évesek élvezik leginkább, fejlesztve ezzel memóriájukat.

Az 5-6 éves korosztály, ha már nem okoz kihívást az egyszerű, fejjel lefordított párkeresés, ismét használatba veheti a memóriakereket. A szereplők házaihoz, vagy eszközeihez kell megtalálniuk a megfelelő párt. Természetesen csak azt a párt vehetik fel, amelyik a saját memóriakerekükhöz tartozik.

 
Activity Family Classic - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

Activity Family Classic - PiatnikGyártó és forgalmazó: Piatnik Budapest Kft.

A játékról bővebb információt itt találsz!

Activity, hirdeti a felirat a zöld dobozon. Mit is jelent pontosan ez a szó? Tevékenység, ténykedés, aktivitás. Vajon ezen felhívás után, mire számíthat az, aki az Activity Family Classic társasjátékot választja. Erre a kérdésre keresete a választ a Manóprogram csapata, melynek eredményét most készséggel megosztunk veletek.

A csomagból hat pakli kártya, négy bábu, egy játéktábla, és egy homokóra bukkan elő. A leírás szerint azonban szükségünk lesz még papírra és ceruzára. Tekintettel arra, hogy csapatjátékról van szó, 2, 3, vagy 4 fős csoportoknak kell összeállniuk. A játéktábla hat részre osztott, az egyes feladványtípusok betűvel és rajzzal is megtalálhatók rajta.

Amint kikészítettük a játéktáblát, elhelyeztük a feladványokat tartalmazó kártyákat az asztalon, és minden csapat választott magának bábut, kezdődhet a játék. (Abban az esetben, ha kisebb gyermekünk is velünk játszik, a Junior kártyákat használjuk.) Az első csapat kezdőjátékosa felemel egy kártyát, és a Z-vel jelzett feladványok közül kiválasztja azt, amelyikről úgy gondolja, hogy sikeresen le tudja rajzolni társai számára. A feladványok mellett zárójelben látható szám azt jelzi, hány lépést tehetünk előre, amennyiben csapatunk sikeresen teljesíti a kihívást. Így, a választás során azt is mérlegelhetjük, hogy hány lépést kívánunk megtenni, helyes megfejtés esetén. A játéktábla hat egységéből, minden másodikban lehetőségünk van arra, hogy egy mezővel hátrébb állítsuk az ellenfél csapatának bábuját. Ezt akkor tehetjük meg, ha helyes válasz esetén, éppen arra a mezőre lépünk, melyen a konkurens csapat figurája áll. Tehát, amennyiben sikerült eldöntenünk, melyik feladványt rajzoljuk le, pontosan 1 percünk van rá, hogy érthető és kitalálható módon ábrázoljuk a feladványt játékostársaink számára. Az időt a dekoratív homokórán az ellenfél csapata méri. Beszélni, mutogatni, hangot adni nem szabad. Csapatunk bekiabálással juttatja tudtunkra tippjeit, helyes válasz esetén nyugtázhatjuk a sikert, és előreléphetünk a játéktáblán. Abban az esetben, ha társaságunk egyetlen tagja sem találta el a helyes választ, figuránk a helyén marad, és a következő csoporton a sor.

Activity Family - Piatnik    Activity Family - Piatnik

Az E-vel jelölt területen szóban kell ismertetnünk a feladványt, ám magát a szót, vagy ragozott alakját nem ejthetjük ki. A V-vel jelzett egységekben mutogatással kell játékostársaink tudtára adni a keresett kifejezést, ám beszélni, vagy a szobában található tárgyakra mutatni tilos. Ruházatunkat, testrészeinket azonban használhatjuk a magyarázathoz.

Előfordulhat, hogy a játékhoz nem áll össze két teljes csapat létszáma. Ebben az esetben három fő is élvezheti a fordulatos játékot, ekkor egyénileg kelhetünk versenyre. A soron következő játékos megpróbálja megértetni a társaival a feladványt. Amennyiben sikerrel jár, a kitaláló és az előadó is megkapja a megfejtésért járó pontot, mindketten előre léphetnek.

A szabályok tehát egyszerűek, ám a feladványokat hibátlanul, időben teljesíteni, már igazi kihívást jelent mind egyénileg, mind a csapat számára. A méltán népszerű Activity igazi parti játék, amely megtornáztatja az elmét, és garantáltan feldobja a hangulatot.

 
Élve fogd el társasjáték PDF Nyomtatás E-mail

Élve fogd el társasjátékVan aki esetleg nem emlékszik gyermekkorunk nagy kedvencére, az Élve fog el társasjátékra? Ugye, hogy mindenkiben felvillan a kép a négyzethálós játéktábláról, és az állatok képmásával ellátott kártyacsomagról?

Gyermekéveink nagy kedvence ezúttal új kiadásban, de az 1975-ben megjelent tartalommal és dizájnnal kerül forgalomba. A Manóprogram csapta pedig nem tétlenkedik, a ritka állatok nyomába ered.

A játékot akár nyolcan is játszhatják, így kiváló választás családi, és baráti összejövetelekre.

A doboz tartalma:
1 db játékmező
8 db figura
80 db kártyalap

A játék célja, hogy minél több és értékesebb állatot szerezzünk meg oly módon, hogy a négyzetrácsos táblán lóugrásban közlekedünk. Miután a kiszemelt állat mezőjére érünk, kiválaszthatjuk a kupacból annak kártyalapját, és magunk elé helyezhetjük. Amennyiben olyan mezőre érünk, melynek zsákmányát egy másik játékos már megszerezte, dolgunk végezetlen tovább haladunk.

Léteznek piros keretes mezők, melyek valamilyen természeti akadályt jeleznek a bátor kalandorok számára. Ezekre a területekre tilos lépni. Épp ilyen tilalmat jelent a kiindulópont, és azok részek, ahol másik játékosok bábúi áll. Amennyiben a vadász olyan helyzetbe kerül, amely gátolja a továbbhaladását, a helyén kell maradnia.

 
Monopoly - Hasbro PDF Nyomtatás E-mail

Monopoly - HasbroGyártó és forgalmazó: Hasbro Magyarország Kft.

A játék megvásárolható itt!

Az 1800-as évektől folyamatosan keltek életre a vagyongyűjtő társasjátékok, melyek a szegényebb réteg frusztrációját hivatott levezetni. A gazdasági világválság forradalmi áttörést hozott a ezeknek a játékoknak. A csőd szélére került családok szívesen menekültek el néhány órára a valóság elől, egy elképzelt, gazdag világba. Amikor 1933-ban, Charles Darrow, állástalan mérnök megalkotta a Monopolyt, alig győzött eleget tenni a megrendeléseknek. Elsőként csak az ismerősök és a család vásárolt tőle, majd az 5000. eladott darab után, tetemes vagyonért eladta találmányát a Parker Brothers Játékgyárnak.

A Monopolynak ekkor még több versenytársa volt, melyeket idővel felvásároltak. A legnagyobb konkurenciának számító“Háziúr” nevű változat tulajdonjogát, potom 500 Dollárért szerezte meg a Parker Brothers játékgyár.

A híres társasjáték, első színrelépése óta, 250 millió példányban kelt el világszerte.

Vajon miben rejlik, azóta is töretlen népszerűsége? Valószínűleg közrejátszik, hogy szabályai egyszerűek. Minél több ingatlant kell megvásárolni, melyre házat, majd szállodát építhetünk. Jövedelmünket pedig a bérleti díjak adják majd. Az, aki a telkek többségét birtokolja, monopolhelyzetbe kerül.

Természetesen a játék ennél több csavart tartogat, hiszen utunkat Szerencsekártyák és Meglepetéskártyák kísérik, melyek felelősek lesznek sorsunk alakulásáért. Ha kiválasztottuk a játékosok közül azt, aki a bankár szerepét tölti be, indulhat a játék. Két dobókocka segítségével juthatunk előre, és lehetőség szerint minél több ingatlant meg kell vásárolni. Házat, vagy szállodát csak akkor építhetünk, ha az azonos színű telkekből valamennyit birtokoljuk. Ekkor már természetesen magasabb bérleti díj illet meg minket.

 
Szófolyondár - M-Ágnes PDF Nyomtatás E-mail

Word Winder - Szófolyondár - M-ÁgnesForgalmazó: M-Ágnes

A játék megvásárolható itt!

Mit tehet egy lelkes szülő, aki írni, olvasni tanuló gyermekét szeretné segíteni tudásának megalapozásában? Az olvasás időtálló gyakorlatán túl, lehetőség van arra, hogy közös családi élményként bővítsük csemeténk szókincsét.

A Word Winder, azaz Szófolyondár társasjáték, 8 éves kortól, egyénileg és csapatban is játszható. A 32 oldalnyi játéktábla 1 trillió kombinációt kínál a résztvevők számára, mely lehetővé teszi, hogy kétszer ne játsszuk ugyan azt a partit.

A négyzet alakú játéktáblákat egymás mellé illesztjük, majd átlátszó korongjainkat, a lapok tetejéről lefelé haladva, kezdjük egymás mellé rakni. Használatuk során ügyelni kell arra, hogy értelmes szót kapjunk, melyet bármilyen irányból megalkothatunk. Megengedett a zsetonok lentről felfelé, fentről lefelé, oldal irányban, vagy átlósan történő elhelyezése is. Fontos, hogy korongunkat csak üres helyre, vagy az általunk korábban felhasznált betűhöz kapcsolva használhatjuk. Ellenfelünk betűjét mi már nem építhetjük be saját szavunkba. A játék izgalmát növeli, hogy partnerünk játékát akadályozhatjuk, ha sikerül elállni az útját, vagy a számára fontosnak tűnő betűket felhasználni. Ehhez nem csak saját lehetőségeinket kell szemmel tartani, de társunk gondolataiba is bele kell látnunk. Minden olyan kifejezés használható, mely megtalálható a Magyar Értelmező Kéziszótárban. Raggal is elláthatjuk őket, így szókígyónk még hosszabbra nyúlhat.

A játék azon kívül, hogy fejleszti gyermekünk koncentráló képességét, helyesírását, bővíti szókincsét és kiváló szórakozást nyújt az egész családnak.

A Word Winder játék megalkotója, David L. Hoyt's, számos ismert szójáték kitalálója, világszerte több, mint 700 magazinban jelentek meg feladványai, játékai. A M-Ágnesnek köszönhetően, a méltán népszerű játék, már nálunk is elérhető.

A Szófolyondárhoz, angol nyelven, mobil applikációt is találunk, mely lehetőséget biztosít idegennyelvi tudásunk csiszolására.

 

Képgaléria

Word Winder - Szófolyondár - M-ÁgnesWord Winder - Szófolyondár - M-Ágnes

 
Afrika Nagy Csillag - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

A játékot forgalmazza a Piatnik Budapest Kft.

1905. január 25.-ét írunk, a helyszín a Dél-Afrika. A Premier nevű bányában órási az izgalom, hiszen felszínre kerül a valaha talált legnagyobb csiszolatlan gyémánt. Nyers állapotban 3.106 karátot nyom, mérete pedig egy nagyobb grapefruitéhoz hasonlatos. Nevét a bánya alapítójáról, Thomas Cullinanról kapja.

A drágakő először Transvaal ország kormányának tulajdonába kerül, ezt követően VII. Edward angol királynak adományozzák. Az uralkodó Amsterdamba juttatja a követ, ahol a csiszoló ketté választja, így jön létre az 530,20 karátos Cullinan I. és a 317,50 karátos Cullinan II. Mindkettő az angol királyi ékszereket díszíti.

A Piatniknak köszönhetően, most minden bátor kalandor számra megadatik a lehetőség, hogy megszerezze a híres Cullinan gyémántot, azaz Afrika Nagy Csillagát.

Afrika Nagy Csillag - Piatnik    Afrika Nagy Csillag - Piatnik

Az Afrika Csillaga társasjáték egy rendkívül fordulatos, az utolsó pillanatig izgalmas játék, mely nagyjából 10 éves kortól, 2-5 fős társaságnak nyújt tartalmas kikapcsolódást. Lássuk mit rejt az afrikai motívumokkal díszített doboz. A játéktábla egy kisebb dohányzóasztal méreteivel vetekszik, Afrika teljes nagyságában, legnagyobb városaival együtt is kényelmesen elfér rajta. Öt különböző figurát, és 33 műanyag korongot találunk még a csomagban. A kék, üreges korongok drágaköveket, patkókat, vagy rablókat rejtenek magukban, illetve az is előfordulhat, hogy üresek. Készpénzt is helyeztek el a dobozban, melyből 300 dollárt kapunk a játék kezdetén. 

A keverést követően, a lefordított korongokat egy-egy város piros folttal jelölt csomópontjára helyezzük úgy, hogy egyetlen játékos se tudja, hol keresse Afrika Csillagát. Kiindulási helyként választhatjuk Kairót, vagy Tangert. Az első dobást követően megkezdhetjük utazásunkat. A kontinens belsejében ingyen közlekedhetünk, a dobás értékének megfelelő számú lépést tehetünk. Amennyiben vízre szeretnénk szállni, 100 dollárt kell fizetnünk a bank számára, ezt követően a dobás értékének megfelelő számú lépést tehetünk. A vízi utak sem teljesen biztonságosak, ha rablótámadás ér bennünket, és pénz nélkül maradunk, alkalmanként két lépést tehetünk előre térítésmentesen.

 
Monopoly Bankkártyás - Hasbro PDF Nyomtatás E-mail

Monopoly Bankkártyás - HasbroGyártó és forgalmazó: Hasbro Magyarország Kft.

A játék megvásárolható itt!

A Monopoly 1933-as debütálása óta számtalan formában látott napvilágot. A modern idők, a népszerű társasjátékot is körbelengték. A hagyományos, készpénzes fizetési lehetőségek után, már bankkártyával is eleget tudunk tenni kötelezettségeinknek.

A dobozból előkerülő játéktáblán, elsőként szembetűnő változás, hogy a bankjegyek elhagyásával, az árak jelentősen megemelkedtek. Itt már nem százas egységekben történik a bérleti díjak, és telekvételárak megadása, hanem ezres, és milliós nagyságrendben. Ettől eltekintve a tábla mezői megegyeznek az eredetivel.

A figurák modern köntöst kaptak, áttetsző műanyagból, robotkutyát, motorcsónakot, fülhallgatót, és sportkocsit mellékeltek számunkra. A bábuk számából már helyes azoknak a következtetése, akik a játékosok számát 2-4 közé tippelték. Ennek megfelelően négy darab, különféle színű bankkártya került a dobozba, melyek megegyeznek a választható figurák színével. Ezek a plasztik lapok, és a bankkártya leolvasó egység tartja majd számon vagyonunkat a játék során. Induláskor mindenki 15 millió pénzegységgel rendelkezik, mely automatikusan megjelenik a kártyákon. A dobás értékének megfelelően léphetünk a játéktáblán. A készülék kezeléséhez érdemes egy bankárt választani, aki vásárlásaink értékét levonja, vagy a számlánkra érkező összegeket jóváírja. A leolvasó egység kezelése rendkívül egyszerű. Külön gomb szolgál a START mezőn történő áthaladásakor jóváírandó 2 millió aktiválására, illetve arra, ha társaink számlájára kell befizetni. A POS terminálon elhelyezett lehetőségek között megtaláljuk még a bank számára történő befizetés, és a saját kártyánkra történő pénzelhelyezés gombocskáját.

 
A kirobbanó tojástojó játék PDF Nyomtatás E-mail

A kirobbanó tojástojó játék

Igazi tavaszi, hogy mást ne mondjunk húsvéti játék került a Manóprogram csapatához. A kirobbanó tojástojó játék főhőse egy gumicsirke, aki csibéi társaságában üldögél a fészkén. A játékosok célja, hogy minél több olyan tojást szerezzenek meg tyúkanyótól, melyben kiscsibe lapul. Nyissuk ki a dobozt, és állítsuk össze pipikénket, hogy kezdődhessen a móka.

Elsőként a matricák felhelyezését kell elvégeznünk. Hat csibét ábrázoló kép kerül a tojásdad korongokra, és kettő a kerek érmére. A tyúkól összeillesztése két mozdulatot igényel. Miután a tető a helyére került, a bohókás csirke lábát becsúsztatjuk a fészek elejébe, és elhelyezzük a műanyag tojást a mélyedésbe, mely a fészek közepén található. Előzőleg azonban belecsúsztatjuk a tükörtojást, és csibét ábrázoló korongot. Végül beszorítjuk a faroktollat a hátsó részen található kapcsok közé.

Kijelöljük a kezdő játékost, és útjára engedjük a sárga dobókockát. A dobás értékével megegyező alkalommal lenyomjuk a csirke mellkasát. Az állat minden érintést hangos kotkodácsolással nyugtáz. Amennyiben nem tapasztalunk változást, a soron következő játékos dobhat. Ha azonban a tyúkól teteje szétnyílik, és tyúkanyó hosszú, és hangos kotkodálásba kezd, szerencsénk van. Ekkor ugyanis kigurul a fészekből a tojás, és lehetőségünk van megnézni annak tartalmát.

A mozdulat, mellyel kinyitjuk nyereményünket, nagyjából megegyezik azzal, ahogyan a valódi tojást törjük fel. A két fél széthúzása közben kihullik az érme, és akár a "fej vagy írás" elnevezésű játékban, jelentősége van annak, hogy melyik fele kerül felfelé. Ha ugyanis a tükörtojást látjuk, pechünk van. A korongot visszahelyezzük a tojásba, a tojást a fészekbe, végül a csirkét is visszakapcsoljuk a helyére, és a játék tovább folytatódik. Amennyiben azonban a csibe képe kerül felfelé, elvehetünk egy csibét ábrázoló korongot a tyúkólból. A játék célja, hogy minél többet gyűjtsünk össze ebből a kellékből.

Akár szerencsével jártunk, akár nem, a játék megy tovább. Az ól visszarendezését követően a soron következő résztvevő dobhat, és szurkolhat azért, hogy a tyúkocska hangos kotkodálás közben ismét szabadjára engedje a tojást.

Hirdetés
Hirdetés
 

A vidám játék remek szórakozást ígér az egész családnak. A játék végeztével ajánlatos a tyúkot kiszabadítani lakhelyéről, hogy elkerüljük az esetleges deformálódást. Ennek minden bizonnyal örülnek majd a srácok, hiszen a gumicsirke igazán szórakoztató, bár kissé hangos barátja lesz a lurkóknak.

A kirobbanó tojástojó játék  A kirobbanó tojástojó játék

 
Cluedo - Hasbro PDF Nyomtatás E-mail

CluedoGyártó és forgalmazó: Hasbro Magyarország Kft.

A játék megvásárolható itt!

Az embereket fantáziáját mindig megmozgatták a rejtélyek. Gondoljunk csak Sir Arthur Conan Doyle világhírű nyomozójára, Serlock Holmes-ra, vagy Agatha Christie Hercule Poirot-ra. Generációk vették izgatottan kezükbe a köteteket, és eredtek a főhőssel a gyilkosok nyomába.

Azok számára, akikben ott lobog a tűz, és szívesen felgöngyölítenének bűntényeket, a Hasbro nagy múltú Cluedo társasjátéka kitűnő választás. Iskolás kortól bátran beleléphetünk a rejtélyek kastélyába, és kipróbálhatjuk magunkat detektívként.
A dobozban hat, különböző színű bábut találunk, melyek közül a játékosok egyet-egyet kiválasztanak. Minimum 2, maximum 6 személy eredhet a gyilkos nyomába. Azt, hogy az adott körben ki lesz az elkövető, a fekete kérdőjellel ellátott kártyákból, a véletlenszerűen kiválasztott lap fog dönteni. Bekerül a sárga Cluedo feliratú borítékba, úgy, hogy senki se láthassa. Mellé kell helyezni még a gyilkosság helyszínét, és az gyilkos fegyvert is. A maradék kártyát ki kell osztani a résztvevők között.

A táblán megjelenik a kastély, ahol a tettet elkövették. A bábukat az előcsarnok közepére helyezzük, innen kell majd a dobókockával dobott értékek segítségével eljutni a bűntény helyszínére, vagyis az egyes szobákba. Ha sikerült a helyiségbe bejutni, kérdést tehetünk fel valamelyik játékosnak, amelyben megadjuk az elkövető személyét, és a fegyvert. A helyszín adott, mi magunk választottuk akkor, amikor beléptünk. A megszólított „vádlott” a három lehetséges válasz közül egyet megmutat, úgy, hogy a többiek ne lássák. Az információt érdemes lejegyezni nyomozófüzetünkbe, melyet a játékhoz mellékeltek.

 
Piszkos Fred - Gémklub PDF Nyomtatás E-mail

Piszkos Fred GémklubPiszkos Fred neve, még azok előtt is ismerősen cseng, akik nem olvasták Rejtő Jenő eme klasszikusát. De ki is ez a hírhedt kapitány, aki név szerint ismeri a világ összes révkalauzát, és pertuban van az ausztráliai csarungi törzs varázslójával? Nevét minden bizonnyal onnan kapta, hogy ő a világ legpiszkosabb embere.

Ám azt, "hogy hol és milyen hajón, mikor és milyen minősítés alapján lett kapitány, ezt még a fegyintézetek és bűnügyi nyilvántartók sem tisztázták, annyi más körülménnyel együtt, amelyek Piszkos Fred személyével összefüggésben időnként felmerültek, de afelől senkinek sem lehetett kétsége, hogy Piszkos Fred valóban kapitány."

A megsárgult dobozról, mely ezúttal a Manóprogram csapatának kezébe került, maga Piszkos Fred, a kaptiány tekint ránk. Az ódon csomagolás ne tévesszen meg senkit, új, exkluzív kiadású társasjátékkal van dolgunk.

A fedelet leemelve méretes játéktábla bukkan elő a csomagból. Kis böngészés után fény derül a 10X6 színes figura kilétére, ők a bandatagok. A játékot pedig nem tévedés, összesen tízen játszhatják!
Találunk még 70 akciókártyát, minden játékos számára hét-hét lapot, a három főszereplő, Piszkos Fred, Vadsuhanc, és Fülig Jimmy karakterével, valamint négy vendéglátó egység kártyájával. Mellékeltek továbbá 40 darab gengszterkártyát, 1-től 10-ig számozva, végül, de nem utolsó sorban, színes rangjelző kockákat, melyek a játéktáblán a pozíciónkat jelölőik.

Miután választottunk egy színt, magunkhoz vesszük a Nagy balhéhoz szükséges eszközöket. Elsőként a saját színünkkel megegyező bandatagokat, majd az akciókártyákat, végül a rangjelzésünket. Jár még tovább, az aktuális parti résztvevői számának megfelelő arányú gengszterkártya. 2 játékos esetén 4, 3-4 játékosnál 2, míg 10 játékosnál 1 lapot osztunk fejenként.

A játéktábla külső sugarán megtaláljuk a rangjelző sávot, a nyolc kocsmát,  a gengszterek mezőjét, végül a három főszereplő helyét. Minden forduló kezdetén nyolc gengszterkártyát helyezünk a kocsmákba, ezeket kell a Verekedés fázisában megkaparintani. A játék három fordulóból áll, melyet négy körön át ismétlünk. Az első, a helyezkedés, ekkor helyezzük el a bandatagokat a táblán. Választhatjuk valamelyik söntést, de akár a főhősök mellé is helyezhetjük a figurákat.

 Piszkos Fred - Gémklub    Piszkos Fred - Gémklub

A Verekedés folyamán szerezhetjük meg a gengszterkártyákat. A szabály egyszerű, akinek több bandatagja van egy-egy ivóban, az viszi a lapot…de csak az egyiket, a másikat az kapja, akinek a második legtöbb embere áll harcra készen a helyszínen.

 
Mohó Krokó PDF Nyomtatás E-mail

Éhes krokodil

Amikor kicsomagoljuk a Modell & Hobby által forgalmazott Tomy: Mohó Krokó fantázianevet viselő játékot, a hatalmas, élénk narancssárga színű aligátort látjuk meg elsőként. Az apró, színes békákat csak ezt követően pillantjuk meg, ám az édes jószágok minden bizonnyal belopják magukat a srácok szívébe. 

Találunk még a csomagban 20 lóherét ábrázoló korongot, és 28 állatos kártyát.

Az összeállítás rendkívül egyszerű, helyére kell pattintanunk a hatalmas, narancssárga krokodilfejet, és kezdődhet a móka. 

A játék menete nem bonyolult, így a kisebbek is bekapcsolódhatnak. Ehhez a játékhoz minimum három fő részvétele szükséges, de legfeljebb öten vehetnek részt a partiban. Elsőként felosztjuk a szerepeket egymás közt, azaz megállapodunk abban, hogy ki kezeli a mohó krokodilt, és ki próbál menekülni a békákkal.

Minden résztvevő választ magának egy békát, melyet leültet a megegyező színű tavirózsa levélre, és magához veszi az azonos színű, lóhere képével ellátott korongokat. Ezekből 5 db áll a játékos rendelkezésére. A játék elején az ép lóherét ábrázoló kép legyen felül.

A krokodil kezelője kitátja az állat száját, és egy határozott mozdulattal hátrahúzza a robusztus fejet. Az állatok képével ellátott kártyák is az aligátor gazdájánál maradnak. Ezek a lapok jelzik majd, hogy mikor záródik össze a félelmetes állkapocs. 

A kártyalapok folyamatos felfordítása közben minden játékos árgus szemekkel figyeli, hogy milyen állat képe jelenik meg. Egészen addig nincs gond, amíg békés dzsungellakók tűnnek fel, ám amikor megjelenik az éhes krokodil képe, azonnal cselekedniük kell. Minden játékosnak meg kell nyomnia azt a tavirózsa levelet, mely saját békájához tartozik, megelőzve ezzel a krokodilt üzemeltető játékos, aki ugyan ebben a pillanatban hozza majd működésbe a fehér vízililiommal az aligátort. 

Az állat állkapcsa összezáródik, és annak a békának a tulajdonosa, aki nem volt elég gyors, és elkapja a krokodil, meg kell fordítania egy lóherével ellátott korongot, oly módon, hogy a harapott fele legyen látható. Az a játékos, akinek elfogynak a felfordításra váró zsetonjai, kiesik a játékból. A partit az a játékos nyeri, aki legtöbbször ugrik el sikerrel a krokodil elől, azaz a játék végén még rendelkezik fel nem fordított lóherével. 

A bájos játék fejleszti a srácok megfigyelőképességét, reakcióidejét, és reflexét. Nem utolsó sorban remek móka az aranyos békákkal elugrani a hatalmas fogak elől. 

Éhes krokodil  Éhes krokodil

 
Kalóz a hordóban társasjáték PDF Nyomtatás E-mail

Kalóz a hordóban társasjáték

Visszatérő klasszikus került a Manóprogramhoz. A Modell & Hobby által forgalmazott Kalóz a hordóban nevű társasjáték az óvodás korosztály számára készült. A látványos megjelenéshez egyszerű játékszabály párosul, így a legkisebbek is csatlakozhatnak a partihoz.

A nagyjából két liter űrtartalmú hordón Pop Up Pirate! felirat olvasható, mely a játék angol elnevezése. Első lépésként helyezzük el a lila kendős, félszemű kalózt a hordó közepén. Néhányszor fordítsuk el, ezzel biztosítva a változatos játékmenetet, de erről majd később ejtünk szót. A készletben 24 darab színes kardot találunk. Minden színből hat darab került a készletbe.

A feladat igen egyszerű, úgy kell a szúrófegyvereket elhelyezni a horódban, hogy a kalóz közben a helyén maradjon.

A játékosok egyesével szúrják kardjukat az előre kialakított nyílásokba. Amennyiben a kendős gazfickó a magasba pattan, a játékos kiesik a fordulóból, a többiek folytatják a játékot. Az ugrást követően kis barátunkat visszahelyezzük a hordó közepére, majd újból megforgatjuk néhányszor, hogy az eszköz, mely a magasba röpíti a figurát, másik helyre kerüljön. Ennek köszönhetően a következő fordulóban máshová esik az a nyílás, mely kilövi a bábut.

A parti folytatódik, ismét próbálkozhatnak a gyerekek. Akinél kalózunk kiugrik a hordóból kiesik. A játék az utolsó emberig tart, azaz a fordulót az a csemete nyeri, akinél egyszer sem aktiválódott a katapult.

Az egyszerű, ám izgalmas és látványos játék az óvodás korosztály szívét ejti rabul. Remek választás első társasjátéknak.

Hirdetés
Hirdetés
  

Kalóz a hordóban társasjáték  Kalóz a hordóban társasjáték

 
Találd ki extra (elektromos) - Hasbro PDF Nyomtatás E-mail

Találd ki extra HasbroGyártó és forgalmazó: Hasbro Magyarország Kft.

A játék megvásárolható itt!

Mozgás-biztos csomagolás, és notebookhoz hasonló játéktábla bukkan elő, amikor az ember izgatottan kibontja a Találd ki extra társasjátékot.

Ez a játék, elődeitől eltérően elektronikus. A laptopra emlékeztető dobozt kinyitva találjuk meg a már ismerős ablakocskákat, és mókás karaktereket. A figurákat 6 darab, kétoldalas, időtálló, kemény kartonból készült lapon láthatjuk. A vicces arcokon kívül állatokat és háztartásigépeket is pingáltak a papírokra a tervezők. Ennek köszönhetően tovább bővülhet gyermekünk ismerete.

A játékot játszhatjuk a hagyományos módon, amikor egy személyt, vagy tárgyat kell a barkóba szabályainak megfelelően, eldöntendő kérdések felvetésével kitalálni. Vagy, nehezíthetjük a játékot azzal, hogy két karaktert választunk, és a résztvevőknek oly módon kell rájönni a másik feladványára, hogy egyszerre tesznek fel mindkét figurára kérdéseket. A “valamelyik” és az “egyik” kezdetű mondtatok segítségével kell bezárogatni az ablakokat. Persze óvatosan kell eljárni, hiszen nyerni csak akkor tudunk, ha végig jól gondolkodunk.
A Találd ki extra számtalan új lehetőséget rejt magában. 

Amennyiben az elemeket behelyezzük, használatba vehetjük az időzítőt. A felvillanó lámpa jelzi, hogy melyik játékos kezdi a partit. Hogy mennyire gyorsan kell kitalálni társunk választását, azt a játék elején kell megadni. Mindenkinek külön méri a gép az idejét, és akinek letelik, nem tehet fel több kérdést. Partnere azonban igen, egészen addig, amíg az óra le nem jár, vagy ki nem találja a feladványt.
A Találd ki elektronikus verziójában extra pontok gyűjtésére is van lehetőség. A játék elején, a jelölő peckek segítségével megtippelhetjük, hogy társunk kire gondolt. A forduló végeztével a nyertes is felfedi karakterét, és amennyiben jó helyre került az ellenfél jelölése, jutalompontban részesül. A pontokat a tábla oldalán végigfutó számsoron jelölhetjük.

 
Kuka Móka PDF Nyomtatás E-mail

Kuka MókaBizony nem egyszerű olyan, beltéren is élvezhető ügyességi játékot találni, mely leköti a kicsik figyelmét, és a lakás is épségben marad. A Formatex Kft. által forgalmazott Kuka Móka egyszerre kínál mozgási, szórakozási, és fejlődési lehetőséget a gyerekek számára. 

A méretes dobozból ezüstösen csillogó kuka kerül elő. A mókás szerkezet hatalmas szemekkel, és szélesen vigyorgó szájjal rendelkezik. Az összeállítást követően helyezzük el a zsebtelepeket a tartály belsejében kialakított elemtartóban. Az energiaforrást nem tartalmazza a készlet. A használati útmutató mellett színes lapokat találunk. Valamennyi játékos választhat magának egy színt, majd saját kezűleg elkészítheti papírgalacsinját. Ez a mozdulat amellett, hogy szórakoztató, hozzájárul a finommotoros mozgás fejlődéséhez. Amint legyártottuk saját muníciónkat, kezdődhet a játék. 

A szemetes alján háromállású kapcsolót találunk. I-es fokozatban lassabban, míg II-es fokozatban gyorsabban száguld el előlünk a csintalan hulladéktároló. Mindez nem könnyíti meg a játékosok dolgát, tekintve, hogy a fordulót az nyeri, aki a legtöbb papírgalacsint dobja a kukába. 

A dolog pedig nem olyan egyszerű, hiszen a tartály folyamatosan mozgásban van, melyet hirtelen irányváltásokkal egészít ki. Sőt, hogy tovább fokozzuk a kihívásokat, a szemetes fedele időről időre lezárul, majd ismét kinyílik. Ezt a funkciót a tető hátrahajtásával kiiktathatjuk, hogy a legkisebbek is csatlakozhassanak a mókához. 

A forduló végeztével összeszámoljuk, kinek hány papírhulladékot sikerült bedobni a kukába. A partit az nyeri, aki a legtöbb galacsint helyezte el a szemetesben.

Ahhoz, hogy a szerkezet újra mozgásba lendüljön, a szája alatt található gombot kell megnyomnunk. Ekkor kis barátunk ismét eszeveszett száguldásba kezd, és a gyerekek újra megcsillogtathatják ügyességüket, és gyorsaságukat. 

 

Hirdetés
Hirdetés

 

 
Gazdálkodj Okosan PDF Nyomtatás E-mail

Gazdálkodj OkosanA REGIO JÁTÉK polcait nézegetve olyan klasszikus társasjátékra lelhetünk, mint a Gazdálkodj okosan! Gyermekkorunk kedvence visszatért, igaz, a figyelmes szemlélő már a dobozon is talál egy-két változást. Ma már nem CSÉB, és MALÉV felirat olvasható a csomagoláson, hanem ALEXANDRA, és IKEA. Ettől a kis módosítástól talán még izgalmasabb felnyitni a dobozt, hogy végre megtudhassuk, mi az ami változott, és mi az ami marad, valamint, hogy sikerül e maradéktalanul felidézni gyermekkorunk hangulatát.

A berendezésre váró lakások maradtak, ám a hajdani rajzokat, színes, mutatós fotók váltották fel. Ezeket a képeket ugyan úgy ki kell vágni, és a parti során apránként megvásárolni. A fizetés már korunk bankjegyeivel történik, sőt lehetőségünk van folyószámlát nyitni, melyre bizonyos mezőkön még kamatot is kaphatunk. Sőt, a játék elején rendelkezésünkre bocsátott 238.000 Ft készpénzen kívül, további 3.000.000 Ft-ot kapunk bankszámlánkra. Ezt az összeget egy logóval ellátott jegyzettömbön tartja számon a pénztáros. A rendelkezésünkre álló vagyonból fedezhetjük napi kiadásainkat, vagy felhasználhatjuk önerőként, amikor lakást vételezünk. A cél ugyanis mit sem változott az évek során, ingatlant vásárolni, majd berendezni azt. Motorizált világunkban nem meglepő, hogy az imént felsoroltakon túl, egy személygépkocsit is be kell szereznünk a győzelemhez.

Az árak bizony igazodnak napjaink árszínvonalához, tehát senki se lepődjön meg azon, hogy a START mezőn áthaladva 500.000 Ft üti a markát, hiszen lakáshoz is 9.000.000 Ft ellenében juthatunk.

Persze mit sem érne a játék Fortuna istennő kegyei nélkül, a jól ismert Szerencsekártyák hozzásegíthetnek bennünket az áhított autóhoz, bútorokhoz, vagy egy kis extra biztosítási díjhoz. Ahhoz, hogy a játék során biztonságba tudjuk ingó-, és ingatlan vagyonunkat, érdemes biztosítást kötni, hiszen kár estén a társaság pótolja azokat.

Gazdálkodj Okosan  Gazdálkodj Okosan

A partit az a játékos nyeri, aki elsőként rendezi be otthonát, és vásárolja meg a hőn áhított személygépkocsit. Azok a játékosok, akik fizetésképtelenné válnak, kiesnek, a tulajdonogukat igazoló dokumentumokat pedig vissza kell adniuk a pénztárosnak.

 
Találd ki Disney - Hasbro PDF Nyomtatás E-mail

Találd ki Disney - HasbroGyártó és forgalmazó: Hasbro Magyarország Kft.

A játék megvásárolható itt!

Emlékeztek még a jó öreg Találd ki játékra? Bizonyára számtalan szülőben kelt nosztalgikus érzéseket a barkóba eme ötletes formája.

Most itt a lehetőség, hogy saját gyermekeitekkel is megismertessétek a játékot. Nem kell csüggedni azoknak a szülőknek sem, akiknek még csak az óvodáskor elején járnak csemetéi, ezúttal ugyanis népszerű Disney figurákat, és a mese szereplőivel kapcsolatos tárgyakat kell kitalálni.

A társasjátékhoz tartozik két, kinyitható ablakocskákkal ellátott játéktábla. Ide kell beleilleszteni a négy kártya közül azt, amelyikkel játszani szeretnénk. Fontos persze, hogy azonos képek szerepeljenek mindkét lapon. A lapokon 15 karakter, vagy tárgy szerepel, amely közül egyet kell kiválasztanunk, hogy ellenfelünk kitalálja mire gondoltunk. Eközben társunk is megjelöli saját játéktábláján titkos Disney szereplőjét.
Ezek után kezdődhet a kérdez- felelek, melyre igennel, vagy nemmel válaszolhatunk. A rajzok változatosak, Mickey egér játszóházából, Dr. Plüssi rendelőjéből, valamint Jack és Sohaország kalózaiból áll össze a csapat. Választhatjuk azt a kártyát, amelyen a szereplők vegyesen vannak elhelyezve, de ha valamelyik gyerkőc egyik, vagy másik történet elkötelezett rajongója, bonyolíthatjuk a játékot azzal, hogy az egyes részek mellékszereplőivel kiegészített feladványt használjuk.

A társasjáték nem csak kiváló szórakozás, de segíti a csemeték logikus gondolkodását, hiszen a megszerzett információ alapján saját magának kell mérlegelni, melyik ablakot zárhatja be, és melyiket nem.

Videó:

 
Tabu - Hasbro PDF Nyomtatás E-mail

Tabu - HasbroGyártó és forgalmazó: Hasbro Magyarország Kft.

A játék megvásárolható itt!

Ki ne szeretné a fejtörő játékokat, melyek megtornáztatják az elmét. Na és az olyan társasjátékokat, melyeket időre kell játszani? Hiszen mennyivel izgalmasabb, ha halk ketyegésével figyelmeztet bennünket az óra, bizony ideje megadni a helyes feleletet. A “pontot az i-re” pedig a kellemes társaság teszi fel, akik idővel összeszokott csapattá kovácsolódnak, és kart karba öltve haladnak a győzelem felé.

Ha olyan játékot kerestek, amely a fenti leírásnak megfelel, akkor a Hasbro által gyártott Tabu társasjátékot nektek találták ki.
A Tabut 10 éves kortól 100 éves korig bárki játszatja. A csomagolást kibontva, a tartozékokat egy időtálló és praktikus tárolóban találjuk. Mérete lehetővé teszi, hogy egy kisebb táskában is elhelyezzük, így bárhová magunkkal vihetjük.

A szabályok egyszerűek, a játékkártyák tetejére írt szót, a csapat tagoknak, az éppen soron következő “magyarázó” személy instrukciói alapján kell kitalálni. A helyzetet nehezíti, hogy a feladványhoz közvetlenül kapcsolódó fogalmakat, melyeket a lapon feltüntettek, nem szabad használni. Az ellenfél egyik tagja pedig árgus szemekkel figyeli, hogy valóban tabuként kezeli-e a játékos a tiltott kifejezéseket. Ha mégis kiszalad a száján, a dobozban elhelyezett mókáshangú dudával figyelmezteti tettére. Ebben az esetben új kártyát kell húzni, a régi pedig a “balul sikerült” kupacba kerül. Egészen addig lehet próbálkozni, amíg a homokóra utolsó szeme le nem pereg. Ekkor a lehetőség a másik csapaté.

A kártyák elhelyezésére, külön erre a célra kialakított rekesz szolgál. Ennek segítségével lehetővé válik, hogy a lapok kényelmetlen szorongatása nélkül, a játékos és segítője, aki az időt és a felhasznált szókészletet figyeli, egyaránt betekintést nyerjen a feladványba.

Amikor mindenki megcsillogtatta verbális képességeit, és mint magyarázó sorra került, véget ér a játék. A gyűjtött pontok alapján ki kell hirdetni a győztest. A fordulók során minden olyan szó pontot ér, amelyet időn belül, tökéletesen megfejtett a csapat. Azokért a kártyákért, melyeket valami oknál fogva a “balul sikerült” kupacba kerültek, az ellenfél csapata kap pontot.

Rutinos felhasználók számára egy speciális dobókocka is került a dobozba, amely használatával előfordulhat, hogy az egész társaság egyszerre találgat, de az is, hogy a csapatból egyetlen személy vehet részt a fordulóban.

A gondolkodásra késztető társasjáték bővíti a résztvevők szókincsét, fejleszti beszédkészségét. Segíti a társakkal történő együttműködést, mely igazi csapatjátékossá formálja a csemetéket.

 Videó

 
Muckinos - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

Muckinos - PiatnikBájos manók pillantanak szét a Muckinos feliratú dobozról. Ez a különleges memóriafogó akár négy lurkónak is remek szórakozási lehetőséget biztosít. Bizony, ezúttal egy memóriajátékba ágyazott társasjátékkal van dolgunk!

A doboz belsejéből 36 darab erdőkártya, 4 darab startlapkártya, 4 darab gyerek figura, és 4 darab műanyag talp kerül elő. Nosza, illesszük a tartóba a csemetéket ábrázoló rajzokat, és állítsuk csatarendbe a lefordított erdőkártyákat. Ezt oly módon tegyük, hogy hat sort és hat oszlopot alakítunk ki. Érdemes minden kocka között kis rést hagyni, hogy meg tudjuk fordítani a kártyákat.

Ez után választunk egy színt a négy startlapka kínálta lehetőség közül  (színes nyíl jelzi kiindulási pontunkat, és választott árnyalatunkat). A kiindulási pontok az erdő szélére kerülnek, ezekre helyezzük a figurákat.

A legfiatalabb játékos máris felfordíthatja az első sor egyik erdőkártyáját, ezt követően pedig tetszőleges helyen kukkanthat a választott kártya alá.

Attól függően, hogy milyen lapot talált, a következő lehetőségek állnak fenn:

 • A legideálisabb, ha két, megegyező szimbólummal ellátott lapot fordít fel a versenyző. Ebben az esetben, az elsőként megfordított kártyára helyezheti saját bábuját, tehát egy sorral előrébb kerülhet, a második lapot pedig visszafordítja. Minden sikeres lépést követően, újabb lehetőséget kap a játékos, hogy még egy lépéssel közelebb kerüljön a célhoz.
 • Kevésbé szerencsés esetben a második kártyán látható kép nem egyezik az elsővel. Ekkor a figura a helyén marad, és mind két lapot lefordítjuk.
 • Elérkeztünk a harmadik, egyben legkevésbé kívánatos variációhoz. Amennyiben bármelyik lapon Muckinost talál a versenyző, egy lépéssel hátrébb kell állnia, miközben visszafordítja a választott lapot.

Azon erdőlapkát, melyen nem áll játékos, mindig vissza kell fordítani, tehát csak azok a lapok lehetnek színükkel felfelé, melyen játékos áll.

A partit az a szerencsés lurkó nyeri, aki elsőként vág keresztül az erdőn, és sikeresen megérkezik (saját startlapkájához képest) a szemben lévő oldalra.

Az ötletes játék amellett, hogy remek memóriafejlesztő, kiváló családi társasjáték, sok izgalommal és versengéssel.

Muckinos - Piatnik  Muckinos - Piatnik

 
Speed cups - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

Speed cups - PiatnikSpeed cups, azaz Gyors poharak, olvasható a Piatnik Budapest Kft. által forgalmazott társasjáték dobozán. Vajon mitől száguldanak ilyen gyorsan ezek a poharak? Pillantsunk bele a csomagba, ahol 20 db színes poharat, 24 db feladatkártyát, és egy, a hotelek recepciójáról jól ismert csengőt találunk.

Amint sikerül meggyőzni a gyereket arról, hogy eleget püfölték a Hotel Csengőt, ismerkedjünk meg a játékszabállyal. 

A feladat tulajdonképpen rendkívül egyszerű. A rendelkezésünkre álló poharakból ki kell raknunk azt a mintát, melyet a feladatkártyán látunk.  

Valamennyi játékos 5 db, eltérő színű poharat vesz magához, majd a kezdő játékos felüt egy feladatkártyát. Figyelem, itt következik a csavar, hiszen az ábrákon nem poharakat, hanem különféle tárgyakat és állatokat láthatunk. Így az elsőre oly könnyűnek tűnő játék már nem is annyira egyszerű. A feladványok között találunk ágon ülő madarakat, ahol az állatokat egyszerre két különböző szempontból kell egymáshoz viszonyítanunk, hiszen mind függőleges, mind vízszintes irányban eltérnek egymástól. Így amikor a kártyán látható ábrát másoljuk, függőleges irányba kezdjük egymásra építeni a poharakat, miközben figyelembe vesszük az állatok horizontális viszonyát is. 

Szintén szükség van egy kis gyakorlásra ahhoz, hogy a különféle tárgyakat, úgy mint a hegyen felfelé haladó járműveket, vagy a különböző formájú építőelemeket, gondolatban poharakká alakítsuk át. A cél ugyanis az, hogy minél rövidebb idő alatt helyes sorrendbe tudjuk állítani a csészéket. Az a játékos, aki elsőként csap a Hotel Csengőre, bezsebelheti a feladatkártyát, és ezzel egy lépéssel közelebb kerülhet a győzelemhez. A partit az a résztvevő nyeri, aki a legtöbb feladatkártyát birtokolja a játék végén.

Speed cups - Piatnik  Speed cups - Piatnik

Az ötletes poharak további képességfejlesztő játék alapjául szolgálhatnak. Néhány tipp, hogy a csemetéket észrevétlenül és szórakoztató módon fejlesszük:

 
Monopoly 80. születésnapi kiadás - születésnapi party - Hasbro PDF Nyomtatás E-mail

Monopoly 80 éves születésnapi party1935. március 19-én Charles Darrow, állástalan mérnök örökre beírta magát a történelembe. Hivatalosan ezen a napon került forgalomba az első MONOPOLY társasjáték, melynek azóta 240.000 millió példánya talált gazdára világszerte.

Erről a jeles eseményről természetesen a magyarországi Hasbro is megemlékezett, mégpedig nem is akármilyen módon. A '30-es évek hangulatát idéző belvárosi szórakozóhelyre azon cégek képviselői kaptak meghívást, akik valamilyen módon részt vesznek abban a nemes feladatban, hogy minél több család megismerhesse, megszerethesse, és tartalmas szórakozásként igénybe vehesse a MONOPOLY társasjátékot.

A Manóprogram csapata is fejére csapta cilinderét, hogy egy gyors időutazással elvegyüljön az 1935-ös évet idéző mulatságon. Itt valóban minden a MONOPOLY-ról és a bohém '30-as évekről szólt. A swing ritmusaira hajnalig rophatta a társaság, vagy próbára tehette szerencséjét az asztalokon kialakított óriástársasjátékokkal. A est fénypontját a különleges torta adta, melynek minden szeletét a közkedvelt társasjáték ihlette.

A megemlékezés nem csak egy estére szól, idén debütál a MONOPOLY 80. Születésnapi Kiadása, mellyel a népszerű társasjáték rajongóinak kívánnak kedveskedni. A jubileumi játékban az elmúlt 80 év során kiadott MONOPOLY-k egyedi jellemvonásait gyűjtötték össze. A házak fából készültek, épp úgy mint hajdanán. A nyolc bábu az elmúlt nyolc évtizedben forgalomba hozott figurákból tartalmaz egy-egy darabot, fürdőkádat, macskát, ágyút, lovast, vonatot, pénzes zacskót, autót és lámpást. A Meglepetés- és Szerencse-kártyák, valamint a pénz is múltidéző dizájnnal került a dobozba. A szabályok viszont változatlanok, a cél, minél több ingatlan megvásárlása, hogy monopolhelyzetbe kerülve mi tegyünk szert a legnagyobb vagyonra.

monopoly80-dobozMost pedig lássunk néhány érdekességet az elmúlt 80 évből:

 • 1935-ben Charles Darrow megalkotta társasjátékát, melyet a Parker Brothers vásárolt meg. Már az első évben új munkásokat kellett felvenni, máskülönben nem tudtak volna eleget tenni a heti 20.000 megrendelésnek
 • 1941-ben a MONOPOLY játékba iránytűt és térképet, valamint valódi valutát rejtettek, hogy segítsék a szövetséges katonák menekülését
 • Az 1950-es években megjelent Scottie kutya figurája
 • A '60-as években 64 millió házat és 24 millió szállodát gyártottak évente a MONOPOLY társasjátékhoz, melyből akkora építményt lehetne létrehozni, mint a Mont Everest háromszorosa
 • 1973-ban megrendezték az első, hivatalos MONOPOLY  Világbajnokságot
 • 1988-ban egy ékszerész elkészítette a MONOPOLY 18 karátos változatát, melyhez egy gyémántokkal kirakott dobókocka is tartozott
 • 1999-ben a játék kabalafigurája Rich Uncle Pennybags új nevet kapott. MR. MONOPOLY
 • 2013-ban forgalomba került a macska bábu
 • 2015: a MONOPOLY 80. születésnapját ünneplik világszerte

Annak, aki ezután szerzi be élete első, saját MONOPOLY-ját, érdemes ezt a minden elemében különleges kiadást választani, mert a történelem egy darabját viheti haza.

Gyártó és forgalmazó: Hasbro Magyarország Kft.

A játék megvásárolható itt!

 

Képgaléria

Monopoly 80. születésnapi party

Monopoly 80 éves születésnapi partyMonopoly 80 éves születésnapi party

 
Jungolino - Piatnik PDF Nyomtatás E-mail

Jungolino - PiatnikGyártó és forgalmazó: Piatnik Budapest Kft.
A játékról bővebb információt itt találsz!

A társasjáték igazán jó móka, a család apraja nagyja együtt szórakozik, miközben megcsillogtatják logikai készségüket, fejlesztik memóriájukat, összehangolt csapatként, vagy mindenre elszánt ellenfelekként küzdenek a győzelemért. Nehéz feladat azonban megtalálni a bőséges választék között azokat a termékeket, melyek nem csak mutatósak, de tartalmasak is, ráadásul igazodnak a gyerekek életkori sajátosságaihoz.

Ezúttal egy olyan társasjátékot szeretnénk bemutatni nektek, mely már 4 éves kortól élvezetes kikapcsolódást jelent. Figyelembe veszi az óvodás korosztály mozgásigényét, miközben fejleszti a csemeték emlékezőképességét.

A Manóprogram csapata a Jungolino fantázianevű játékot tette próbára, mely már első pillantásra igazi dzsungelhangulat áraszt. Hat különböző állat képmása díszíti a csomagolást, izgatott bontogatás után az iménti említett dzsungellakók, hat ovális polifoam szőnyegen bukkannak elő. A játék tartozéka továbbá öt kis pakli kártya, melyek eltérő színnel jelzik a játékosok számára, melyik lap kihez tartozik.

Két verzióban játszható a Jungolino, mindkettő mozgással összekapcsolt, memóriafejlesztő játék.

Elsőként helyezzük el a polifoam lapokat egymástól néhány lépés a szőnyegen, a kártyalapokat pedig egy pakliként kezelve, jól megkeverve fordítsuk le egy közeli asztalon. Az első játékos két lapot fordíthat fel, majd olyan sorrendben kell megérintenie, esetleg ráugrania az állatok képmására, amilyen sorrendben felfordította a kártyákat. Természetesen nem pillanthat hátra, emlékeire támaszkodva kell megjelölnie az állatokat. A többi játékos a felfordított kártyák segítségével ellenőrzi a választ. Amennyiben a játékos sikerrel jár, felüthet egy újabb lapot, így a következő résztvevőnek immár három állat képmását kell megérintenie. A játék addig folytatódik, míg valaki el nem hibázza a sorrendet, ebben az esetben kiesik, új lapot nem fordíthat fel, a következő játékos teheti próbára tudását. A győzelem azé az ifjú kalandoré, aki utolsóként teljesíti hibátlanul a feladatot.

Jungolino - Piatnik    Jungolino - Piatnik

A következő játékváltozatban a polifoam lapokat szétszórjuk a szobában, vagy még jobb, ha az egész lakás terültét kihasználva, más-más helyiségbe helyezzük el őket. Minden játékos magához vesz egy tetszőleges színű pakli kártyát, majd lefordítva elhelyezi az asztalon. Ebben az esetben minden résztvevő rendelkezik a hat állat képmásával. Valamennyi játékos felfordít egy lapot, majd amilyen gyorsan csak tudja, ráhelyezi arra a polifoam szőnyegre, amelyen a kártyáján látható állat képét találja. A játék addig folytatódik, amíg az utolsó lapot el nem helyezi a megfelelő állat polifoamján. A fordulót az a játékos nyeri, aki leghamarabb végez a küldetéssel.
Így válik egy memóriajátékból izgalmas, ugrással, futással kombinált fejlesztőjáték, mely nem csak az elmét, de az izmokat is megtornáztatja, mely elengedhetetlen az óvodás korosztály fejlődéséhez.   

 


Facebook megosztás