A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

A 29. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál záró gálaestjén az Újvidékről érkező szerb Vila Néptáncegyüttes vehette át a fesztivál Aranypapucs-díját. A nagy múltú fesztivál közönség által odaítélt díját 2018-ban élesztette újra a Szegedi Papucsért Alapítvány, és minden alkalommal egy külföldi együttes viheti haza a Sallay Tibor népi iparművész által elkészített aranyszínű szegedi lábbelit.

Szegeden a kétévente megrendezett nemzetközi néptáncfesztiválon a nyolcvanas évekig adták át a legjobb külföldi együttesnek a bronzból öntött Arany papucs-díjat. Szögi Csaba a Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke, aki 12 évesen szerepelt először a szegedi néptáncfesztiválon, 2018-ban javasolta a szervezőknek, hogy élesszék újra ezt a szép hagyományt, de ezúttal ne öntött papucsot kapjon a díjazott együttes, hanem készíttessék el igaziból az aranyszínű szegedi papucsot. Azóta az alapítvány minden fesztiválon felajánlja a díjat a szervezőknek, akik a leghitelesebb zsűrit bízzák meg annak odaítélésével, a fesztiválon ugyanis a közönség szavazhat az általa legjobbnak gondolt külföldi együttesre. Idén a COVID miatt 2020-ban elmaradt fesztivál óta először rendeztek nemzetközi fesztivált, egy törökországi, egy szlovákiai és egy szerb együttes részvételével (a meghívott negyedik, albán együttes a fesztivál előtt egy héttel volt kénytelen visszamondani a részvételt).

A Szegedi Nemzeti Színházban szombat este rendezett gálán a három külföldi együttes mellett a hazai, szegedi és környékbeli együttesek (Szeged Táncegyüttes, Tiszavirág Néptáncegyüttes, Délikert Néptáncegyüttes) is felléptek, a zsúfolt nézőtéren azonban senkiben nem volt kétség afelől, hogy jó helyre került a csütörtöki folklóresten megszavazott Aranypapucs-díj, az újvidéki együttes többször is hangos tapsot kiváltó produkcióját látva. A díjat a gálaest végén Szögi Csaba és a díj késztője, Sallay Tibor mester adták át a szerb együttes koreográfusának, vezetőjének Milorad Lonic-nak és az együttesnek, akik igazán forró hangulatot varázsoltak a színpadra.

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!