A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

A Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjában 71 óvodafelújítási és óvodaépítési beruházás valósult meg mintegy 60 településen, ennek köszönhetően 3200 új óvodai férőhely jött létre - mondta az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár Miskolcon, a Bárczay Árvéd Óvoda csütörtöki átadóján.

Soltész Miklós az elmúlt években Miskolcon történt gazdasági és munkahelyteremtő beruházásokat, út- és autópálya-építéseket kiugrónak nevezte, emellett kiemelte az egyházakkal közösen elvégzett fejlesztések, iskolafelújítások fontosságát is.
Soltész Miklós elmondta, a református és katolikus óvodafejlesztési programokban Miskolcon hat új óvoda épült, illetve újult meg. Hozzátette, ha az ország túl lesz a háborús időszakon és azon a gazdasági helyzeten, melybe "belesodorta a világ" a kormány folytatni fogja az ehhez hasonló fejlesztéseket, mert azokra szükség van.
Az államtitkár ismertette, a kormány a Kárpát-medencében is elindított egy óvodaprogramot a megmaradásért, azért, hogy a külhoni magyarok gyermekei magyar óvodába járhassanak. Köszöntőjében hangsúlyozta a gyermekek egyházi nevelésének fontosságát, és azt, hogy "a hit és lélek", melyet ehhez a magyarországi egyházak hozzátesznek, vitathatatlan.
Úgy fogalmazott, a mostani időszakban sokkal nehezebb a gyerekek nevelése, és kiemelte, közösen kell felvenni a küzdelmet azzal az "őrülettel", "ami megjelenik olyan ideológiákban, ami a természetet és a teremtett világot felülírják".
Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt, hogy a kormánnyal nagyon fontosnak tartják a nemzeti indentitást, valamint a hit és a keresztény Magyarország fenntartását. Hozzátette, a gyermekek értékrendjének megalapozása mellett kiemelt fontosságú, hogy keresztény szellemiségben nevelkedhessenek.
Alakszai Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei főispán úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a szülők testileg és lelkileg egészséges gyermeket, életképes és megfelelő értékrenddel rendelkező felnőttet tudjanak nevelni, partnerekre van szükség. Hozzátette, úgy látja, az egyházi intézmények ebben a magyar emberek partnerei, és a kormányhivatal is igyekszik a segítségükre lenni.
Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke igei köszöntőjében az egyházi intézményeket "Isten kinyújtott kezeinek nevezte". Hangsúlyozta, minden egyes "kinyújtott kézre" szükség van, melyek ha kell, tudnak gyógyítani, tanítani és bátorítani.
Kerekesné Tóth Éva óvodavezető az MTI-nek elmondta, a teljesen új intézményben - ahová jelenleg 47 gyermek jár - két egyenként huszonöt férőhelyes csoportszoba található. Az óvodában többek között tornaterem, egy logopédiai, egy fejlesztő és egy sószoba, valamint egy tálalókonyha is kialakításra került.
A Bárczay Árvéd Óvoda a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjában, a magyar kormány támogatásával épült, fenntartója a Tiszáninneni Református Egyházkerület - mondta az óvodavezető.
Az ünnepségen Rácsok András, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöki titkára köszönetnyilvánításában kifejezte háláját mindazoknak, akik részt vettek az országos óvodaprogramban, az átadó végén Jobbágy Bertalan lelkipásztor mondott áldást.

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!