<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Címlap SzóKiMondóka mesesorozat a testrészekről – Itt a második kötet Dr. Kádár Annamária ajánlásával
  2018.03.19 Ferienhaus Ostsee

Felhasználóbarát Honlap

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
SzóKiMondóka mesesorozat a testrészekről – Itt a második kötet Dr. Kádár Annamária ajánlásával PDF Nyomtatás E-mail

„Kóstoljuk együtt a szavakat, gyönyörködjünk együtt gyermekünkkel a világban, tanuljunk nevetve, játszva, meséljünk, énekeljünk önfeledten. Csak így érdemes! Ebben segít nektek a SzóKiMondóka.” - Dr. Kádár Annamária

A tavalyi év során új mesesorozatot indított a SzóKiMondóka óvodáskorú gyermekek számára. Az 5 részes Testrészek mesesorozat tanulságos, kedves meséken keresztül mutatja be a gyerekeknek a testrészeiket, amelyekkel érzékelik és felfedezik a körülöttük lévő világot. A történetek főszereplője a SzóKiMondóka főhőse Móna kislány, de ebben a sorozatban a kalandokhoz ezúttal csatlakozik kisöccse Marci is.

http://szokimondoka.hu/termek/testreszek-mesesorozat-szem-es-szaj/   http://szokimondoka.hu/termek/testreszek-mesesorozat-szem-es-szaj/

Az első kötet, a Láb és kéz után most pedig itt a folytatás a Szem és száj!

Szem és száj, e két testrész szerepéről szól a könyv, amelyben versek, dalok, mondókák, illetve a történetre visszakérdező interaktív táblácskák tűzdelik a történeteket.

http://szokimondoka.hu/termek/testreszek-mesesorozat-szem-es-szaj/Tanulságos és tanító jellegű mesék

A szem mesében Móna ismerkedik szembogara működésével, és azzal kísérletezik, hogy mit tud érzékelni a körülötte lévő világból, kizárólag a szeme használatával.

,,Hosszasan szemlélte a színeket és a formákat. Nehezére esett, hogy nem beszélhet róla, de amit egy óvodás elhatároz, ahhoz tartja is magát.’’

A második mese során Móna, Marci és anya egy napját kísérhetjük végig, úgy hogy közben megfigyeljük, mi mindent tudunk csinálni a szájunkkal: eszünk, beszélünk, énekelünk, mosolygunk vele.

,,A mosoly is egy fontos dolog, amit a szájunkkal tudunk csinálni.
Néha csodákra képes!’’

Kiemelt szavak

A 2-6 éveseknek szóló SzóKiMondóka mesekönyvek alkalmat adnak a közös olvasásra, az írott szöveggel, a szavakkal (jelentésükkel, kiejtésükkel, írott alakjukkal) való ismerkedésre. De ez az ismerkedés mindvégig megmarad a játékosság keretei közt.

Minden mesében ki vannak emelve a fontos szavak, amelyek jelentése le is van rajzolva a szóalak mellett. Ez az olvasóvá nevelést segíti, mert a „közös olvasás” során a még olvasni nem tudó gyerekek a képről „olvashatnak”, ezáltal el kezdik megérteni az olvasás logikáját.

A szülők azzal is segíthetik az olvasás előkészítését, ha az ujjukkal balról jobbra aláhúzva olvassák a kiemelt szavakat, miközben gyermekük kimondja az adott szó jelentését. Javasoljuk, hogy ehhez vegyék ölbe a gyermeket, és úgy olvassanak neki. Így idővel a képek mellett a szöveg is beszélni kezd hozzá − és érzelmi tankja is töltődik, míg az ölünkbe ül.

Cselekvésre, gondolkodásra késztető kérdések

A Testrészek mesesorozat köteteiben néhány oldalanként interaktív táblácskákat találunk, amelyek segítségével kérdéseket tehetnek fel a szülők gyermeküknek a történettel kapcsolatban, hogy pl. ő mit tett volna a főszereplő helyében, ő megtudta-e volna csinálni azt, amit Marci. A kérdésekre adott válaszokkal pedig a mesét hallgató kisgyermekek is részeseivé válnak a történetnek, cselekvésre, gondolkodásra ösztönzi a őket a mese olvasása közben. A kérdések szerepe, hogy a mese tovább éljen a szülő és a gyermek közti beszélgetésben, hogy személyes élménnyé váljon kettőjük kapcsolatában. 

Meseolvasás és zeneiség egy mesekönyvben

Több mozgásos, eljátszós és hangutánzó mondóka, dal, vers is tagolja a történeteket. Így az élmény mellett a mondókázás, verselés és az éneklés is megvalósul, amely a ritmusérzéket fejleszti, ami pedig a beszédfejlődésre, a nyelvi képességekre, de még az íráskészségre is pozitív hatással van.

Szem, szem, kicsi szem, benne kerek reteszem.
Kicsi fényben, nagy sötétben – pupillának nevezem.

A sorozat további hamarosan megjelenő köteteinek címe: Orr és fül, Fej és szív, valamint a Test.

A SzóKiMondóka mesekönyvei, köztük a Szem és száj megtalálható a SzóKiMondóka webáruházában: kattints ide