<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Címlap Mozaik Múzeumtúra Roadshow a Szent György-napi vásáron, a Vasi Skanzenben! 2017. április 22-23.
  2018.03.18 Ferienhaus Ostsee

Felhasználóbarát Honlap

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mozaik Múzeumtúra Roadshow a Szent György-napi vásáron, a Vasi Skanzenben! 2017. április 22-23. PDF Nyomtatás E-mail

Mozaik Múzeumtúra Roadshow a Szent György-napi vásáron, a Vasi Skanzenben! 2017. április 22-23. A Mozaik Múzeumtúra tavaszi roadshow-jának harmadik, rendhagyó állomása a Vasi Skanzenben, a Szent György-napi vásáron lesz. A kézműves sokaságban mindenki találhat kedvére való programot: a Skanzen két napon át várja az érdeklődőket különféle múzeumi programokkal, foglalkozásokkal, bemutatókkal és koncertekkel.

A Szent György-napi vásárt a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum évek óta a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben szervezi, amihez idén a Mozaik Múzeumtúra program is csatlakozott: a hétvégi rendezvényen ennek megfelelően mind a két napon múzeumi programokon, kézműves bemutatókon és foglalkozásokon vehetnek részt a vendégek. Mindkét nap lesz tárlatvezetés a Skanzen házaiban, 11 és 13 órai kezdettel csodálhatják meg a résztvevők a régi lakóépületeket. Az érdeklődők nyitott műhelyekben sajátíthatják el a szövés, kötélverés és fazekasság fortélyait, de lehetőség lesz Sárkányölő Szent György-maszkok készítésére is. Bemutatót és egész napos foglalkozást tart a Retextil Alapítvány, akiknek a jóvoltából például olyan technológiát ismerhetnek meg a résztvevők, mellyel a háztartási textilhulladékból, egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva (fonás, szövés, hurkolás) Retextil fonalat, majd abból berendezési és használati tárgyakat készíthetnek. Azoknak, akik kedvelik az állatokat, a Szombathelyi Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület kedveskedik galambfajta-bemutatóval szombaton, akik azonban inkább a földművelés vívmányai iránt érdeklődnek, megtekinthetik a kiállított mezőgazdasági gépeket.

A kézműves termékek vására mellett mind a két napon izgalmas programokkal várja vendégeit a Skanzen, szombat délelőtt 10 órától például a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tart bemutatót a nagyszínpad előtt. Az egyesület 2001-es alakulása óta őrzi, ápolja és reprezentálja a magyar huszárság, ezen belül is kiemelten – az 1889-ben Szombathelyre telepített – 11-es huszárezred emlékeit, hagyományait. Az ő bemutatójukat váltja 10 óra 30 perckor a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület előadása, akik a nyugati gyepűk őrzőinek, a magyar, besenyő és és a kijevi ruszból származó varjág vitézeknek állítanak emléket.

A nagyszínpadon, illetve a színpad előtt folyamatosan váltják egymást a különféle hagyományőrző csoportok: 11 órától a Békefi Antal Népdalkör mutatkozik be, 12-től pedig a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület bemutatóját csodálhatják meg a vendégek.

13:30-tól a Muraszombati Baráti Kör Népdalköre, 14:30-tól pedig az Őrségi Baráti Kör énekkara fog dalolni. 15 órától a nagyszínpadon a Vásártér című produkció ígér különleges élményt: Kovács Géza bábművész előadásával feleleveníti a hajdanvolt piacok hangulatát, amikor még mutatványosok, bábosok járták a vásártereket. A három részből álló előadásban a fából faragott figurák egy hagyományos szoknyás bábszínpad ráncai közül bukkannak elő, a játékot kecskebőr duda és különleges tilinkók kísérik.

A zenének is fontos szerepe lesz a programokon: 15:30-tól a pajtaszínpadon Mészáros Szabolcs dob workshopot tart, 16 órától a nagyszínpadon pedig Szélkiáltó koncert lesz. Az együttes énekes verseket ad elő akusztikus hangszereken, amelyekhez a zenét a tagok írják. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit éneklik felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A szombati nap kavalkádját a kézműves termékek árverése zárja, amelynek keretében a vásárban árusítók egy-egy terméküket ajánlják fel a közönségnek, akik licitálhatnak a portékákra.

Vasárnap is érdemes lesz ellátogatni a Skanzenbe: 10 órától ismét a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület tart bemutatót a nagyszínpad előtt, fél órával később pedig a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület ismétli meg bemutatóját. 11 órától az Aranypatak kórus lép fel a nagyszínpadon, őket váltja fél tizenkettőkor a Gazdag Erzsi Óvoda néptánccsoportja. Délben a Brenner Óvoda néptánccsoportja mutatkozik be, 12:30-tól a Peruška Mária Énekkar szórakoztatja a nagyérdeműt, délután kettőtől pedig a népszerű szentpéterfai horvát együttes, a Koprive tamburazenekar lép fel.

Délután 15 órakor folktrend divatbemutatóval színesített kiállításmegnyitóra várják az érdeklődőket: Szilágyi Irén népi iparművész szűrrátétes gyűjteményének darabjait a kerített házban tekinthetik meg a vásározók. A különleges megnyitón Csapláros Andrea múzeumigazgató és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszönti a vendégeket, majd dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója ajánlja a közönség figyelmébe a régi cifraszűrök ihlette viseleti darabokat.

16 órától Szalóki Ági ad koncertet a nagyszínpadon: a Körforgás című lemez zenei anyagát énekelt versek alkotják, többek közt József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. A zeneszerzők, Szalóki Ági és Fenyvesi Márton, színes, izgalmas zenei világot hoztak létre: a dalok a magyar, cigány, afrikai mali és pigmeus, valamint indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene forrásából is merítenek.

A vásár vége felé közeledve még lesz egy lehetősége a vendégeknek 17 órától a pajtaszínpadon a különféle kézműves termékekre licitálni, majd fél hatkor a nagyszínpadon ünnepélyes vásárzáró ceremóniával ér véget a 21. Szent György-napi forgatag.