<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Címlap Tizenöt keramikus korongozik, ég a raku, cserépedényben fő a sokác bab a hétvégén a Vörösmarty téren
  2018.03.19 Ferienhaus Ostsee

Felhasználóbarát Honlap

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tizenöt keramikus korongozik, ég a raku, cserépedényben fő a sokác bab a hétvégén a Vörösmarty téren PDF Nyomtatás E-mail

 Tizenöt keramikus korongozik, ég a raku, cserépedényben fő a sokác bab a hétvégén a Vörösmarty térenÁprilis 22–23-án szombaton és vasárnap fazekas találkozó, raku-égetés és látványos szabadtűzön főzés a Vörösmarty téri Budapesti Tavaszi Vásárban.

A keramikusoké, a sokácoké és a családoké a hétvége a Vörösmarty téren

Attrakció számba megy a fazekasok korongozása, ahol 15 cserepes és agyagműves formálja az anyagot egyszerre, mely rakuzás után edénnyé ég ki. Ebben a cserépedényben elismert vendéglátósok a mohácsi sokác nemzetiségű hagyományápolókkal babot főznek a Vörösmarty téren.

Április 22-én szombaton 12–18 óráig „Játék a tűzzel” – raku-égetés

A Magyar Kézműves Szövetség már harmadik alkalommal rendezi meg a raku kerámia égetést a Vörösmarty téren. Minden alkotó számára egy különleges kihívás, művészet "játék a tűzzel". Varázslatos technológiája és véletlenszerűsége mindenkit magával ragad. Boros Hajnal, Erdős Anna, Szili Ferenc és Szabó Kata kápráztatja el az arra járó látogatókat.
A raku jelentése "a ráérő idő élvezete". A raku kerámia közel 500 éves ősi japán égetési technológia. A művészek nem hagyományos eljárással készítik ezeket a kerámiákat, a kézzel formázott tárgyakat alkálikus mázakkal festik, és közel 1000C hőfokon égetik ki, forrón kivéve a kemencéből érintkezik a hideg levegővel. A Nyitott Műhely során készített tárgyakból egy rögtönzött kiállítás is látható és a sokféle változatos alkotások a helyszínen megvásárolhatók.

Április 23-án vasárnap 10–18 óráig Fazekas találkozó és sokác bab főzés

Fazekas találkozó: 12–18 óráig

A Magyar Kézműves Szövetség keramikusai és meghívott vendégei jóvoltából a fazekas mesterség szépségét egyszerre tizenöt keramikus kelti életre a Vörösmarty téren. Munkájuk során a művészek megmutatják a mesterség szépségét, fortélyait és a technológiák sokaságát. A bátrabbak kipróbálhatják, megízlelhetik az agyag tapintását, plasztikusságát, a korong varázslatos forgását, az agyaggal való táncot és érzés sorozatát. A találkozó valódi interaktív program: agyagozás, játszóház, manókészítés, gyerekkorongozás várja a látogatókat.

Sokác bab főzés szabadtűzön: 10–16 óráig

Vasárnap Mohácsról érkezett sokác nemzetiségű hagyományápolók egy nevezetes sokác népi ételt, sokác babot főznek a Vörösmarty téren. A szabad tűzön készülő étel, akárcsak az előző hétvége sztárja, a karcagi birkapörkölt, látványos gasztronómiai eleme az idei Budapesti Tavaszi Vásárnak.

A sokác babot nevezik csupros és köcsögös babnak is, mivel a főzés ezekben a gömbölyded cserépedényekben történik. A sokác bab szabadtűzi főzésének sajátosága, hogy a cserépköcsögbe tett hozzávalókat a meleg a köcsög falán át csak oldalról érheti, mivel nem a tűzbe, tűzre, hanem a tűz (parázs) köré tették a változatos díszítésű, dróttal is erősített edényeket. Az így készülő, leginkább az észak-afrikai tazsinnal rokonságban álló ételeknek nincs tételes receptje, csak útmutatásul szolgáló leírása. Jellegzetes, archaikus vonása a hozzávalók (bab, hús, füstölt hús, zöldségek, fűszerek) réteges elrendezése és a technológia maga. A reggel a parázs mellé helyezett köcsögben délre elkészült a finom babétel, amit az addig a földeken dolgozók jóízűen elfogyaszthattak.

 Tizenöt keramikus korongozik, ég a raku, cserépedényben fő a sokác bab a hétvégén a Vörösmarty téren  


Egy hétig Mongólia a vásár vendége – jurtaállítás, bemutatók, színpadi produkciók vasárnaptól

Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és az ulánbátori városvezetés között született egyezség eredményeképpen Ulánbátor városa a Budapesti Tavaszi Vásár vendége lesz egy hétre. A Vörösmarty téren 2017. április 23–30. között egy jurtát állítanak fel, ahol kiállítás, videóvetítéses prezentáció és Mongóliát bemutató további előadások várhatók. A színpadon mongol népi- és klasszikus zenei produkciókat terveznek a szervezők.

Itt az érték szórakoztató, megfogható formában kerül a közönség elé

A Budapesti Tavaszi Vásár ideje alatt csaknem száz nívós népzenei, jazz, crossover, soul koncert, valamint bábszínház és zenés-táncos gyerekelőadás lesz a színpadon. A kézműves játszóház természetes anyagokból valódi mókával; a gyep és a homokozó játékkal, a hencsergő pihenési lehetőséggel várja a közönséget.