<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Címlap Június 19-én bezárja kapuit a TIT Planetárium
  2018.02.26 Ferienhaus Ostsee

Felhasználóbarát Honlap

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Június 19-én bezárja kapuit a TIT Planetárium PDF Nyomtatás E-mail

Június 19-én bezárja kapuit a TIT PlanetáriumA PestBuda.hu értesülései szerint június 19-én bezárja kapuit a TIT Planetárium. Az intézmény őszig biztosan, de előfordulhat, hogy hosszú évekig nem fogad látogatókat.

Az idén 40 éves Planetárium az elmúlt évtizedek során igencsak elhasználódott. Mára nem csak a technikai berendezések váltak elavulttá, de maga az épület is balesetveszélyessé vált. Az intézmény megmentése nem kérdés, ám a támogatásról leghamarabb az őszi ülésszakban születhet döntés.

Lőrincz Henrik csillagász, előadó elmondta, a planetáriumgép inkább múzeumba való, mint aktív használatra. Az 1966-ban Budapestre érkezett gép négy generációval vannak lemaradva a műszertechnikai fejlődésben.

"Máshol ma már fulldome rendszerek vannak, nagy teljesítményű videoprojektorokkal az egész kupolát egybefüggő módon, háromdimenzióban be lehet vetíteni, akár animációval, akár mozgóképpel. Mint az Imax mozikban, csak maradandóbb élménnyel, mert itt, a gömbszerkezet miatt a perifériában is 3D-ben látunk” – magyarázta Lőrincz Henrik. Jelenleg az előadók maguk gyártják a filmeket, melyek 3-4 hónapig készülnek. Ez jelentős lemaradást eredményez. Annak ellenére, hogy a NASA és az ESA elérhetővé teszi digitális filmjeit a planetáriumok számára, a budapesti intézmény nem tudja azokat használni elavult rendszereivel.

A komoly technikai beruházások mellett az épület leromlott állapota is gyors megoldást kíván. A tető több helyen ázik, ezeken a részeken vissza kellene bontani a szerkezetet, és más konstrukcióval újjáépíteni. Az eredeti kupola lyukacsos fémlapokkal van bélelve, mely alkalmatlanná teszi a felületet a tisztításra. Ma már létezik korszerű nanotechnológiás bélés, mely amellett, hogy nem koszosodik, kiváló fényvisszaverő hatású is.

Lőrincz Henrik optimista a jövővel kapcsolatban. „Nagyon bízunk benne, hogy ősszel valóban jól alakulnak a dolgok, mert akkor a tetőfelújítást néhány hónap alatt elvégezzük, és a meglévő műszaki háttérrel újra kinyithatunk. Működés közben pedig pályázhatunk, lobbizhatunk a további segítségért, hogy a technikánk is megújulhasson. Ha ez a két lépcső megszakítás nélkül követné egymást, két év múlva teljesen megújulva fogadhatnánk a látogatóinkat."- mondta az előadó.

Az elhivatott csillagászok addig is folytatják a munkát, az intézmény bezárását követően az Uránia Csillagvizsgáló (http://www.urania-budapest.hu/) igazi égbolttal várja az érdeklődőket.

Fotó: pestbuda.hu