<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Címlap Szakállas majmok a Vadasparkban!
  2018.02.22 Ferienhaus Ostsee

Felhasználóbarát Honlap

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szakállas majmok a Vadasparkban! PDF Nyomtatás E-mail

Szakállas majmok a Vadasparkban!"Bár idén elsősorban az indiai elefánt bemutató építésére koncentrálunk, mint a Vadaspark történetének legnagyobb mérvű beruházására, ettől függetlenül érkeznek újdonságok is, amelyek gazdagítják és még érdekesebbé teszik az állatgyűjteményünket. Köztük a legszínesebb újdonság az a Brazza-cerkóf csapat, amely ezen a héten állt össze a bejárathoz közeli kifutóban és házban. Angliából még tavasszal megérkezett Fry, a hím cerkóf, majd rövidesen, júniusban a két nőstény is még messzebbről, Oroszországból.

Azok utóbbiak kb. egy hónapos karantén időszakának lejárta után került sort az összeszoktatásukra. A nemzetközi fajmegmentési program (EEP) keretében tartott ritka és rendkívüli megjelenésű majomfajt a látogatók is megfigyelhetik.

A Brazza-cerkóf (Cercopithecus neglectus) legfeltűnőbb jellegzetessége a nőstények és hímek által egyaránt hordott, csinos fehér szakáll, és a cerkófokra általában jellemző színesség. A kifejlett hímek jóval nagyobbak a nőstényeknél, ami arra utal, hogy a hím több nősténnyel él egy csoportban – azonban a kutatók már találtak egy-egy monogám párból és utódaikból álló családokat is. Közép-Afrikában él, elsősorban víz közeli erdőket kedveli, több más majomtól eltérően kitűnő úszók. Elsősorban gyümölccsel és más növényi részekkel táplálkoznak, de kisebb állatokat is elfogyasztanak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint nem számít még veszélyeztetettnek, de a számukat az élőhelyek pusztulása és a húsukért történő vadászatuk folyamatosan csökkenti. Az állatkertekben a fajmentő tenyészprogram sikerének köszönhetőn stabil az állománya. Jelenleg Európa több mint 33 állatkertjében közel 150 egyede él. A Szegedi Vadasparkba érkezett majmok még fiatalok, az ivarérettség határán, de reméljük, rövidesen szaporodni kezdenek."