<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Címlap Babakekszet vont ki a forgalomból az élelmiszerbiztonsági hivatal
  2017.11.25 Ferienhaus Ostsee

Felhasználóbarát Honlap

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Babakekszet vont ki a forgalomból az élelmiszerbiztonsági hivatal PDF Nyomtatás E-mail

Babakekszet vont ki a forgalomból az élelmiszerbiztonsági hivatalAzonnal kivonta a forgalomból a Belkorn Biskids Bio almás ízű babakekszeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután abban egy rákkeltő anyagból, az akrilamidból az elfogadott maximális érték több mint tízszeresét mutatta ki a belga hatóság. A Nébih az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesült a bejelentésről.

A Nébih pénteki közleménye kiemeli a termékvisszahívás kizárólag azokat a termékeket érinti, amelyek neve Belkorn Biskids Bio almás ízű babakeksz hozzáadott cukor nélkül 6 hónapos kortól. A gyártója a CRV Corthouts NV, Belgium, a termék tételszáma 164802, kiszerelése 150 grammos, és a minőségmegőrzési ideje 2017. november 29.

A termékből Magyarországon kívül Bulgáriába, Franciaországba, Litvániába, Hollandiába, Lengyelországba és az Egyesült Arab Emirátusokba is szállítottak.

A magas akrilamid szint feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A Nébih vizsgálata szerint a forgalmazásban érintett hazai vállalkozásokat a gyártó már értesítette a felmerült kifogásról. A hatóság azt javasolja, hogy a fenti azonosító adatokkal ellátott terméket ne adják gyermekeknek és ne fogyasszák el.

A tájékoztatás szerint mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 Celsius fok felett) végbemenő reakciók során - amelyek az élelmiszer "barnulását" és számos íz összetevő kialakulását is eredményezik - akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul. Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

mti

(a kép csak illusztráció)