<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Címlap A Pannon Park fejlesztése a tervek szerint 2020-ra készülhetne el teljes egészében
  2018.03.18 Ferienhaus Ostsee

Felhasználóbarát Honlap

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A Pannon Park fejlesztése a tervek szerint 2020-ra készülhetne el teljes egészében PDF Nyomtatás E-mail

APannon Park fejlesztése a tervek szerint 2020-ra készülhetne el teljes egészébenEredményesen zárult a Fővárosi Állat- és Növénykert által a Pannon Park kulcsrakész kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás. Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványában megjelent felhívásra két ajánlattevő jelentkezett. Közülük a közbeszerzési eljárás eredménye alapján a Market Építő Zrt. nyerte el a megbízást.

Újabb fontos állomásához érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykert középtávú fejlesztési programjának részét képező Pannon Park megvalósítása. Eredményesen lezárult ugyanis a kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás, és közzétették a nyertes cég nevét is.

A Pannon Park vállalkozási szerződés keretében, a meglévő építési engedélyezési és munkaközi kiviteli tervek alapján megvalósítandó, kulcsrakész kivitelezésére vonatkozó, az uniós eljárásrendbe illeszkedő közbeszerzési eljárást a Fővárosi Állat- és Növénykert tavaly ősszel indította meg. A részvételi felhívás közbeszerzési hirdetményként október 20-án jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványában. A nyílt közbeszerzési eljárás keretében összesen két ajánlattevő nyújtott be ajánlatot: a STRABAG-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., valamint a Market Építő Zrt. Mivel az ajánlati ár mindkét esetben meghaladta a rendelkezésre álló keretösszeget, ezt az eljárást eredménytelenné kellett nyilvánítani.

A Fővárosi Állat- és Növénykert ezután alaposan megvizsgálta a kivitelezési munkálatok eredetileg, még a tervezés során, 2014-ben kalkulált forrásigénye, illetve a 2016 végi ajánlati árakból kirajzolódó forrásigény közötti eltérés okait. Ennek során megállapítást nyert, hogy az országban zajló jelentős beruházások számának emelkedésével párhuzamosan felmerülő fokozott munkaerő-kereslet, illetve a szakképzett építőipari munkavállalók munkaerő-piaci kínálatának visszaesése, továbbá a minimálbér emelése a nagyberuházásoknál a vállalási munkadíjak számottevő emelkedését vonta maga után. Emellett a különböző építőanyagok (szerkezeti acél, PTFE fólia) árai is jelentősen növekedtek, és számos egyéb tényező, így például a forint-dollár-euró árfolyamváltozás is növelte a felmerülő költségeket.

Miután határozat született a szükséges többletforrások biztosításáról, a Fővárosi Állat- és Növénykert újabb közbeszerzési eljárást indított a kivitelező kiválasztására. Mivel a közbeszerzés feltételei időközben nem változtak lényegesen, a vonatkozó jogszabályok rendelkezései alapján az új eljárást tárgyalásos eljárásként folytatták le, amelyre az előző eljárás ajánlattevőit hívták meg. A tárgyalásos eljárás során a legalacsonyabb ajánlati árat a korábbiakhoz képest 2 milliárd forinttal sikerült mérsékelni.

Az ajánlatok elbírálása során több szempontot is figyelembe vettek. Ezek közül természetesen az ajánlati ár szerepelt a legnagyobb súllyal, de szempont volt az ajánlat szakmai tartalma (ezen belül például az organizációs terv minősége, illetve a műszaki ütemterv megfelelősége), valamint a késedelmi kötbér mértéke is. Az ajánlatok értékelése alapján a Market Építő Zrt.-t hirdették ki a közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjeként.

Mint ismeretes, a Fővárosi Állat- és Növénykert területe, amelyet a múltban többször is megcsonkítottak, és ezért az idők során 18 hektárról kevesebb, mint 11 hektárra zsugorodott, 2014 óta több lépésben bő 7 hektárral növekedett. Ennek legnagyobb része – 6,5 hektár – a megszűnt Vidámparktól örökölt területből adódik.

Az új területeken az Állatkert – a megörökölt műemléki játéküzemek megtartása mellett – természetesen főként állat- és növénykerti célokra kívánja felhasználni, s ennek megvalósítása érdekében az állatkerti szakemberek részletes fejlesztési elképzeléseket dolgoztak ki. A konkrét fejlesztésekről és azok tartalmáról a Fővárosi Közgyűlés nyilvános ülésein, ellenszavazat nélkül született határozat.

Az elképzelések szerint az új területeken négy fő fejlesztési program megvalósítását tűzték ki célként:

  • Holnemvolt vár (jelenleg a megvalósítás befejező szakaszában van);
  • Pannon Park (várhatóan 2020 végéig készül el);
  • Hermina Garázs (várhatóan 2019 végéig készül el);
  • új kiszolgáló zóna (főbb részei 2017. június 22-én átadásra kerültek).

A most lezárult közbeszerzési eljárás e fejlesztések közül a Pannon Park kulcsrakész kivitelezéséről szólt.

Maga a Pannon Park a volt vidámparki terület nagyobbik, mintegy öthektárnyi területrészén kerül kialakításra. A tematikus bemutató komplexumban a pannon ősvadon világát igyekeznek majd feleleveníteni. 10-12 millió évvel ezelőtt a Kárpát-medence őshonos faunája egészen más volt, mint a mai. Ősi orrszarvúfélék, elefántfélék és más olyan állatok népesítették be a tájat, amelyek ma élő rokonai mind távoli, főként trópusi vagy szubtrópusi éghajlatú területeken fordulnak elő. A kihalt ősállatok feltámasztására persze nincs lehetőség, de ma élő rokonaik, leszármazottaik segítségével felidézhető a pannon ősvadon természeti képe.

A Pannon Park az állat- és növénybemutatás tervezett műszaki megoldása szerint nagy terjedelmű, tágas szabadkifutókból, illetve egy központi, fedett építményből fog állni. Természetesen a parkon belül a szabadkifutók és az egyéb szabadtéri létesítmények foglalják majd el a nagyobb területet. A központi, fedett, fűthető építmény nem egyszerűen állatházként, hanem úgynevezett biodómként kerül majd kialakításra.

A magyarországi éghajlat adottságai miatt az állatkerti bemutatás a szabadtéri kifutók mellett nem nélkülözheti az állatházakat, istállókat, belső férőhelyeket sem. Így van ez az Állatkert klasszikus területén is, ahol 10,8 hektáron húsznál is több, kifejezetten állat- és növénybemutatást szolgáló épület áll. Ezek között a kisebbek néhány száz, a nagyobbak több ezer négyzetméteresek, sőt, a Nagyszikla által elfoglalt terület éppenséggel a fél hektárt is meghaladja. Hasonló arányokat a Pannon Park tervezett területén nagyjából tíz-tizenegy állatház építésével lehetne elérni. A tervezés során azonban az állatkerti szakemberek nem a klasszikus „pavilonos”, tehát a belső terek iránti igényt több, elszórtan elhelyezkedő, egymástól független állatházzal kielégítő megoldást választották, hanem az 5 hektáros Pannon Parkon belül a tágas szabadkifutók egyetlen nagyobb, 1,7 hektár alapterületű építménnyel lesznek összekapcsolva. Mivel ez az építmény biodómként kerül kialakításra, nem a szó szoros értelmében vett állatházról, hanem lényegében egy fedett parkról van szó.

A fenti megoldásnak energetikai szempontból is több előnye van, és mivel az építmény a volt vidámparki területnek a Hungária körúti felüljáró felé eső oldalán kerül kialakításra, mintegy „le is árnyékolja” majd a hatsávos út forgalmából eredő zajt és légszennyezést, amely így sokkal kevésbé lesz érzékelhető a Pannon Park szabadtéri bemutatóhelyein, illetve a szóban forgó terület összes többi részén is. Még ennél is fontosabb azonban, hogy a biodóm látnivalói kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett is élvezhető, több órás programot kínálnak majd a látogatóknak. Amíg a pavilonos rendszerű megoldásnál kedvezőtlen idő esetén is újra és újra ki kell menni a szabadba (esőbe, hóba, hidegbe), ami különösen a kisgyermekes családok, valamint a szemüvegesek számára jelent kényelmetlenséget, a biodóm megoldást kínál ezekre a problémákra is.