<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Címlap Január 9-én az A-műsorral kezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja!
  2018.04.24 Ferienhaus Ostsee

Felhasználóbarát Honlap

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Január 9-én az A-műsorral kezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja! PDF Nyomtatás E-mail

2018. január 9-én, 19:00 órakor a Fővárosi Nagycirkuszban az A műsorral kezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja. A műsor nyitóképeként a Hortobágyi Károly-díjas és Monte Carlo-i Arany Bohóc-díjas artista, Richter Flórián és fia, Kevin mutatták be lovasakrobata számukat, amivel Philip Astley, a modern cirkusz atyja előtt tisztelegtek, majd a Hortobágyi Károly-díjas Rippel fivérek léptek fel „handstand a levegőben” számukkal. A fesztiválon fellépő nemzetek zászlóit a Baross Imre Artistaképző növendékei mutatták be.

 Január 9-én az A-műsorral kezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja!   Január 9-én az A-műsorral kezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja!

– Köszönjük, hogy elfogadták a meghívásunkat, és itt vannak a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, mely egyben a modern cirkuszművészet 250. születésnapi ünnepségsorozatának megnyitóünnepsége is! – köszöntötte a fesztivál versenyszámai előtt a közönséget Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója. – Most Budapestre figyel a cirkuszvilág! Hét napig 20 ország 165 művésze, több mint 30 cirkuszigazgató és manager ünnepel velünk.

Ezután felkérte Szijjártó Pétert, külgazdasági és külügyminisztert, hogy nyissa meg a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált.

– A XIX. század végén, amikor lefektettük a magyar cirkuszművészet alapjait, már akkor előszeretettel hoztunk létre újításokat és őriztünk meg régi hagyományokat – mondta nyitóbeszédében Szijjártó Péter. – Éppen ezért most először szavaz a zsűri laptopon keresztül, ugyanakkor ez az első év, amikor azt ünnepelhetjük, hogy az UNESCO megfontolta, hogy a magyar cirkuszművészetet a világörökség részének fogadja el.

Ezt követően Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője mondott beszédet.

– 250 év, 250. születésnapot ünnepeljük Budapesten, egy csodálatos dolog, ez a mi fővárosunknak, Budapestnek is, Magyarország cirkuszi tradícióinak az elismerése – mondta Balog Zoltán. – Tíz olyan művészeti ág van Magyarországon a Művészeti Akadémia rangsorában, amelyet külön is elismerünk és Nemzet Művésze díjat adunk, ezek egyike a cirkuszművészet. Ezt a kőcirkuszt úgy szeretnénk megújítani egy új helyen, egy új otthonban, ahol ott lesz az artistaképző iskola és minden, ami a modern és a hagyományos cirkuszművészethez szükséges.

Balog Zoltán ezután Pro Cultura Hungarica díjat adományozott Endrész László artistaművész, cirkuszigazgató részére, a cirkuszművészet terén kifejtett hosszú évtizedes munkássága, a magyar cirkuszművészet és artistaművészet népszerűsítése, hagyományainak megőrzése, valamint a fiatal artistatehetségek támogatása elismeréseként.

– A sok munkának és a kitartásnak megjött a gyümölcse, és tizenhat éves korom óta járom a világot, mint artista, most pedig már 26 éve vagyok a Blackpool Tower Circusnak az igazgatója a családommal. Azt, hogy mit jelent nekem ez a díj, az én magyar szókincsem ki sem tudja fejezni – köszönte meg a díjat könnyek között Endrész László.

A fesztivál házigazdái Ungár Anikó bűvész, előadóművész és Maka Gyuszi , a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja volt.

Ezután kezdetét vette a cirkuszfesztivál A műsora, amelyen fellépett a kubai Las Bellas Chicas csoport kínai rúdszámukkal, a mexikói Duo Cardio perzs számukkal, az orosz Without Socks bohóctrió, az argentin Agustín Viglione buborékszámával, a kubai Duo Solys handstand számukkal, a mongol Nomuna csoport hand voltige számukkal, a cseh Duo Supka zsonglőrszámukkal, a magyar Fehér Ádám és Kassai Benjámin kínai rúdszámukkal, a lengyel bűvész Rafał Walusz, az üzbég Hametov Family gurtniszámukkal, valamint a kínai Chinese National Acrobatic Troupe diabolo számukkal.

A műsor alatt bemutattuk a zsűri tagjait is: Fabrice Becker, a kanadai Cirque du Soleil kreatív igazgatója; Paul Bernhard, az osztrák Circus Roncalli igazgatója; Peter Dubinsky, a Firebird Productions tulajdonosa; Endrész László, az angliai Blackpool Tower Circus igazgatója és producere; Elisa van der Meiden, a német Stardust BV Presentatrice casting directora; Fabio Montico, az olasz Nemzetközi Cirkuszfesztivál igazgatója; Sun Lili, a Kínai Nemzeti Cirkusz kreatív igazgatója, és a Beijing Akrobataiskola igazgatója; valamint Lyudmila Shevchenko, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója. A zsűri elnöke Eugene Chaplin, a Vevey Comedy Festival elnöke, a kanadai International Circus Festival of Vaudreuil-Dorion tanácsadója.

2018. január 10-én, 19:00 órakor a B műsort mutatjuk be a Fővárosi Nagycirkuszban, miközben ugyanebben az időpontban a Nemzeti Színházban a Gobbi Hilda Színpadon az odesszai Maski Theatre tart előadást Maski Cubed címmel.