<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Címlap Egyedülálló anya két kölyökkel
  2018.02.22 Ferienhaus Ostsee

Felhasználóbarát Honlap

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Egyedülálló anya két kölyökkel PDF Nyomtatás E-mail

Egyedülálló anya egyedülálló kölykökkelSok állatnál a fenti cím nem utalna semmi különlegesre, hiszen több állatfaj nősténye is egyedül neveli kicsinyeit. A karmosmajmoknál azonban az apai gondoskodás szerepe jelentős, hiszen erősebb nem tagjai tevékeny szerepet vállalnak az utódnevelésben, beleértve azok hordását is. Sajnos, a Szegedi Vadaspark csupaszpofájú tamarin nősténye egyedül maradt, miután betegségben elpusztult a párja.

Később születtek meg az utódaik, pontosabban két kis majomkölyök, amelyek cseperedését a gondozói aggódva figyelték, vajon, hogy birkózik meg a feladattal az egyedül maradt anya? Minden jel azt mutatja, hogy jól, a másfél hónapja, december 18-án született kismajmok a nehézségek ellenére is szépen fejlődnek.

A csupaszpofájú tamarin (Saguinus bicolor) a Vadaspark egyik legnagyobb kuriózuma, a világ állatkertjeiben mindössze 183 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa alapján (ZIMS), Magyarországon csak Szegeden látható. Az Amazonas őserdeiben pár ezer egyed él már csak a kritikusan veszélyeztetett fajból, amelyet leginkább az élőhelyének elvesztése fenyeget, illetve az, hogy az emberi tevékenységek okozta változásokhoz jobban alkalmazkodó aranykezű tamarinokkal sem bírják a versengést. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) fajmegmentési programjában (EEP) 2012. óta vesz részt a Vadaspark. Kezdetben két hím – apa és fia – érkezett, amelyhez a brazil természetvédelmi hatóság engedélyét is meg kellett szereznünk. Az apa maradt, hozzá hoztuk a kijelölt arát tavaly, azonban az idős egyed rövidesen egy betegségben elpusztult.

A karmosmajmoknál a hímeknek fontos a szerepe az utódnevelésben, ők azok, akik a legtöbbet hordják, védik a kicsinyeket. Ennek egyik oka, hogy a szülők testméretéhez viszonyítva nagy méretben születnek a kölykök, ezért nem tudja az anya ellátni őket egyedül. Nemcsak az apa, hanem az idősebb testvérek is besegítenek, beletanulva az utódnevelésbe. A szegedi eset különlegessége, hogy az anyának egyedül kellett ellátni ezt a feladatot. Most, hogy túl vagyunk a legkritikusabb időszakon, már bizakodhatunk a sikerben! A kismajmokat a látogatók is megleshetik, de most még hangsúlyosabban kérjük, ne zavarják a családot kopogtatással és vakuzással!

Fotó: Endrédi Lajos