<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Címlap 27 ország nagykövete látogatott el a Győztesek karneválja a cirkuszban utolsó előadására!
  2018.03.19 Ferienhaus Ostsee

Felhasználóbarát Honlap

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
27 ország nagykövete látogatott el a Győztesek karneválja a cirkuszban utolsó előadására! PDF Nyomtatás E-mail

27 ország nagykövete látogatott el a Győztesek karneválja a cirkuszban utolsó előadására!Négy földrész huszonhét országának nagykövetei, konzuljai és családtagjai látogattak el 2018. március 11-én a Fővárosi Nagycirkuszba, a Győztesek karneválja című műsor utolsó előadására, a nemzetközi kapcsolatok ápolása és a cirkuszpedagógiai program megismerésének céljából.

27 országból, összesen 86 diplomata és családtagja vett részt a Fővárosi Nagycirkusz meghívására a 2018 március 11-én 15 órakormegrendezett Győztesek Karneválja címűprodukciódíszelőadásán. A résztvevő országok nagykövetei: Kína, India, Argentína, Albánia, Kuwait, Malajzia, Svájc, Thaiföld, Ciprus, Beloruszai, Jordánia, Szudán, Azerbajdzsán, Norvégia, Szlovákia, Jemen, Írország, Mexikó, Chile, Moldova, Olaszország, Kanada, Palesztina, Belgium, Tunézia, Franciaország, Hollandia.

A most záruló Győztesek Karneválja című műsorban Magyarország mellett 7 ország, Románia, Oroszország, Lettország, Ukrajna, Kína, Franciaország, Kuba művészei vendégszerepeltek nálunk. A nemzetközi kultúrpolitika jelentős bázisa a Közép-Európában egyedülálló Fővárosi Nagycirkusz. Kevés olyan műfaj van, amiben a világon az első ötben vagyunk, a cirkuszművészet ilyen. A Fővárosi Nagycirkuszban egy éven belül mintegy 30 különböző ország legkiválóbb művészei fordulnak meg. A nemzetközi kapcsolat rendszerünk kiterjedt. Rómától Szentpétervárig, Londontól Tel-avivig érkeznek hozzánk a szakemberek, hogy tőlünk tanulják a művészeti ág megújítását. Ennek egy fontos állomása volt, hogy a Győztesek karneválja című műsorunk utolsó előadását 27 ország nagykövete és családja tisztelte meg jelenlétével. A több mint 80 diplomata és családtagjaik színes kavalkáddá varázsolták a záró előadást.

Magyarország különleges helyzetben van, mert Közép-Európában egyedül mi rendelkezünk kőcirkusszal, emellett régi hagyományaink, és kiemelkedő cirkuszi alakjaink is köteleznek minket arra, hogy megőrizzük, és tovább fejlesszük méltán világhírű cirkuszművészetünket. Ezért is álmodunk a Cirkuszkutató központ megépítéséről, hogy elsősorban a magyar és a környező országok, de az egész világ cirkuszi tudástára, könyvtára és múzeuma legyen, ahol különböző témájú konferenciákat, vitaesteket, programokat és workshopokat tarthatnak nem csak a szakmai közönség számára. Ehhez elengedhetetlen a nemzetközi kapcsolatok ápolása.

A Fővárosi Nagycirkusz másfél éve indította el cirkuszpedagógiai programját az akkori Lúdas Matyi a cirkuszban című előadással. A rendhagyó órákat a hétköznapi előadások után tartják a porondon az előadás megtekintése után, olyan órákkal, amik kapcsolódnak a közoktatási intézményekben megtanult tananyagokhoz, amiket visszaidéznek és megerősítenek az artistaművészekkel és a cirkuszművészetben használt eszközökkel. Az órák negyvenöt percesek, interaktívak, a gyerekeket bevonva együtt játszva tanulnak és értelmezik újra a már megtanultakat a porondon, hogy a hétköznapokban is hasznosítható tudást kapjanak. Volt már matematika, biológia, fizika, irodalom és az alsó tagozatosoknak komplex összefoglaló óra. A tapasztalatok alapján muszáj valami emlékhez, vizuális képhez kapcsolni a tanultakat, amik ezáltal könnyebben visszaidézhetők. Manapság kiemelten fontos, hogy a gyerekek hasznos, gyakorlati, és ne csak lexikális tudást kapjanak, amire nagyon sok lehetőség nyílik a cirkuszművészetben, mert nagyon sok értéket és információt hordoz, amit jobban ki lehetne aknázniuk a pedagógusoknak. A cirkuszpedagógiai program célja, hogy a gyerekek ne csak a négy fal között, didaktikus módszerrel kapják meg az információt, hanem sikerélményként visszaidézhető élménytanulás legyen számukra. Eddig több ezren látogattak el a rendhagyó órákra, volt, hogy egyszerre több mint száz gyermek vett részt rajtuk, de már a magyarországi külföldi iskoláknak is bemutatták a cirkuszpedagógiai programot.

A nagy sikerrel futó Győztesek karneválja című műsor zárónapján az apró látogatókat a gyereksarokban szerencsekerék, arcfestés, zsákbamacska, ajándékok és pattogatott kukorica várta. A 15 órai záróelőadást Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója és Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, Nemzetközi és Európai Uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

Fekete Péter az előadás szünetében tartott beszédében, a Fővárosi Nagycirkusz Közép-Európában betöltött egyedi szerepét hangsúlyozta, ahol egész évben, heti öt alkalommal, nyolc előadást tartanak, ami nem valósulhatna meg a nemzetközi cirkuszművészek nélkül, akik a világ minden tájáról érkeznek a Fővárosi Nagycirkuszba. A tervben lévő Cirkuszkutató központ a konferenciák és programok mellett az egész világ cirkuszművészei előtt nyitva áll majd.