A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Sem műszaki, sem pénzügyi akadálya nincs annak, hogy az Állatkert készülő új bemutató komplexuma, a Pannon Park szerkezet-gépészetkivitelezése jövő tavasszal lezáruljon. A Kormány eddig 43 milliárd forintot biztosított a szóban forgó fővárosi fejlesztés támogatására. A népszerű városligeti intézmény öthektáros új zónája, benne az 1,7 hektáros fedett parkkal, a Biodómmal, a nagy közönség igényének és érdeklődésnek eleget téve várhatóan 2021 végén nyílhat meg a nagyközönség előtt. Az új létesítmény berendezéséhez azonban további forrásokra van szükség.

A Fővárosi Állat- és Növénykert általában negyedévenként részletes sajtóközleményt ad ki fejlesztéseinek előrehaladásáról. Az intézmény legutóbb 2019. szeptember 4-én közölte, hogy félidejéhez jutott a Pannon Park Biodómjának elkészítése. December elejére bezárult a 18 és fél ezer négyzetméteres óriáskupola, és a külső hatásoktól már védett térben nagy ütemben folynak a szerelési munkák.


A Pannon Park előzményei

A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézmény átfogó rekonstrukciója 1996-ban kezdődött. Két évtized alatt a patinás intézmény teljesen újjászületett: a régi, műemlék létesítmények, mint a Pálmaház, a Nagyszikla, vagy éppen az Elefántház visszanyerték eredeti műemléki szépségüket, miközben az állatok férőhelye is korszerűsödött, hogy minél inkább megfeleljen a biológiai igényeiknek, a mai kor elvárásainak. A műemléki rehabilitáció és a korszerűbb állattartás mellett a közönség is több élményt kapott, az Állatkert működése pedig környezetkímélőbb lett (pl. a termálhő fűtési célú felhasználásával). Az Állatkert újjászületését a közönség általános elégedettséggel kísérte figyelemmel, a megvalósult fejlesztések pedig számos díjat is elnyertek.

Az 1996 és 2014 között megvalósult fejlesztéseket azonban behatárolta az Állatkert szűkös területe. Az 1866-ban megnyílt városligeti intézmény számára eredetileg – még 1864-ben – 18 hektárnyi területet jelöltek ki, amely a fokozatos területcsonkítások nyomán az 1950-es évekre 11 hektár alá csökkent, majd fél évszázadon át változatlan maradt. Egészen 2014-ig kellett várni, hogy az Állatkert területe növekedni tudjon. Azóta több lépésben összesen mintegy 8 hektárnyi területtel bővült a kert.

Arra, hogy az új területeken milyen fejlesztéseket érdemes megvalósítani, a Fővárosi Állat- és Növénykert hét évvel ezelőtt koncepció-javaslatot dolgozott ki, amely a Pannon Park megvalósítását is tartalmazta. A megvalósítandó fejlesztés tartalmát az Állatkert az intézmény sajátosságainak és lehetőségeinek, a fejlesztendő szolgáltatásoknak, a közönség kívánságainak, az állatkerti bemutatás egyetemes fejlődése legkorszerűbb irányainak, illetve az új területek adottságainak figyelembevételével javasolta. A fejlesztési elgondolásokat az intézmény 2013 őszén mutatta be a nyilvánosságnak, majd a Fővárosi Közgyűlés egyhangú döntésével beruházási célokmányban rögzítette a teendőket. A Kormány 2015 januárjában határozatot hozott a megvalósításról és a szükséges források biztosításáról a Fővárosi Önkormányzat számára, ami után kormányszóvivői tájékoztató is volt a fejlesztési területen.

Eddig összesen 43,7 milliárd forintról született döntés, amelyet a 2017-es kormányhatározat alapján a központi költségvetés terhére, a 2015 és 2020 közötti időszakban, hat évre elosztva irányoztak elő a Fővárosi Önkormányzat számára a Pannon Park fejlesztésének finanszírozására. A fejlesztés előrehaladásáról rendszeres jelentésekben számolt be az intézmény a fenntartónak és az illetékes tárcának, folyamatosan tájékoztatást adva az előtte álló feladatokról és azok forrásigényéről.

 

Milyen lesz a Pannon Park?

A Pannon Park bemutató komplexuma mintegy öthektárnyi területen jön létre. Központi építménye, az úgynevezett Biodóm 1,7 hektárt foglal majd el. Az Állatkert klasszikus, műemléki területén lévő bemutatókhoz képest a legfőbb különbséget az jelenti majd, hogy a szükséges belső terek nem számos kisebb-nagyobb, pavilonszerűen elszórt állatházban lesznek, hanem egy nagyobb központi építményben. Ehhez a Biodóm néven emlegetett központi építményhez csatlakoznak majd a Pannon Park szabadtéri kifutói.

A készülő létesítményt nagyvonalú kiállítástechnika jellemzi majd. Az ide átköltöző elefántok férőhelye például két és félszer akkora lesz, mint a mostani, és a jelenlegi 30 négyzetméternyi egyetlen medence helyett négy fürdőhelyük is lesz (kint és bent), összesen 570 négyzetméteren. De lesznek törpecsimpánzok, azaz bondobók, orrszarvúak és trópusi medvék is, természetesen egyaránt tágas külső és belső férőhelyekkel. A belső bemutatóterek és „hálószobák” mindegyikét a Pannon Park központi építménye, a Biodóm átlátszó tetőszerkezete alatt alakítják ki. Ezt a belső teret lényegében egy fedett parkként kell elképzelni, sétányokkal, állatkifutókkal és háromezer négyzetméternyi szubtrópusi növényterülettel. Mindez azonban egy fényáteresztő héjazat alatt helyezkedik el, így a bemutatóhely szinte függetleníthető lesz a külső időjárástól. Különös oktatási jelentősége van ennek az oktatás-nevelésben, hiszen a tanév során időjárástól független módon tudják majd az óvodás és iskolás csoportok látogatni a kiállításokat.

A szabálytalan alakú, maximálisan 225 méter hosszú, illetve 117 méter széles Biodóm belsejében egy összetett tájat, többféle élőhelyet alkotó, változatos domborzat készül. A látnivalókon végig vezető sétány teljes hossza 2 kilométer lesz, amely a földszint felett további három szinten fog kanyarogni, úgyhogy az épületben hét felvonó is működik majd. A közönség többek között fürdőző varánuszokban, lótuszvirággal teli tóban, vízesésben és mangrove mocsárban, dzsungelben és pálmaligetben, sőt két zegzugos barlangrendszerben is gyönyörködhet majd. Természetesen az élőhelyek mindegyike számos állattal és növénnyel lesz benépesítve. A fényáteresztő tető alatti tér, amelynek áltagos magassága 17 méter, legnagyobb magassága pedig 36 méter, elegendő nagyságú lesz ahhoz is, hogy a beültetéskor akár 10-12 méteres fák is kedvükre növekedjenek.

Nem csalódnak azok a látogatók sem, akik a tengeri élővilág iránt érdeklődnek. Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumának leghatalmasabb medencéje 2,5 millió literes lesz, több ezer hallal, cápák és ráják sokaságával. A medencén átvezető akril alagút kialakításának köszönhetően a közönséget a szó szoros értelmében körülveszi majd a tenger élővilága: nemcsak kétoldalt, hanem a fejük felett és a talpuk alatt is. A hatalmas cápamedence lakóit egy nem kevésbé óriási betekintőablakon át is meg lehet majd csodálni: a gigantikus akril ablak 10,35 méter széles, 4,35 méter magas, 23 centiméter vastag és csaknem 13 tonnát nyom. Az akril alagúthoz hasonlóan egyébként ez a betekintő ablak is a helyére került még a tavaszi hónapokban. Ugyancsak a helyén van már az 3 méter átmérőjű, 3,75 méter magasságú, 3 cm falvastagságú és összesen 1278 kg tömegű akril henger is, amely egy henger alakú, különleges akváriumi medence vizét fogja majd befogadni. Külön medencéje lesz a manátusz, illetve lamantin néven is ismert tengeri teheneknek: ezeket a különleges tengeri emlősöket eddig még soha nem mutatták be Magyarországon.


Hol tart most a megvalósítás?

A Pannon Park, illetve a Biodóm építése 2017 nyár végén kezdődött meg. Természetesen csak azt követően, hogy a tervezési és az engedélyezési szakasz lezárult, illetve eredményesen lefolytatták az építéskivitelezéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárást is. Az építés első hónapokban a munkatér-elhatárolás, illetve a munkagödör kialakítása volt a fő feladat. 2018 januárjában már az alaplemez, illetve a vasbeton karéj kialakításán dolgoztak a szakemberek. Késő tavasztól indult a leglátványosabb szakasz, a tető tartószerkezetének szerelése, ami az építési terület környéki utcákról is jól látható volt. Az acélszerkezet 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek 964 háromszögletű mezőt alkotnak. Az utolsó tartószerkezeti elemet 2018 karácsonya előtt szerelték be.

2019-ben kezdődött a munka következő jól látható lépése, a háromrétegű, fényáteresztő ETFE (etilén-tetrafluoretilén-kopolimer) fóliamembrán felszerelése az acél tartószerkezetre. Ez a művelet mostanra lényegében be is fejeződött. A 964 darab, egyenként 18-20 négyzetméteres mezőből csak néhányra nem került fel a fóliapárna, elsősorban technológiai okok miatt, hiszen a későbbiekben több berendezést daruval fognak majd a tetőn át az épületbe beemelni.

Közben a Biodóm belső tereiben előrehaladt az állattartó terek, édesvízi és tengeri medencék kialakítása is. A leghatalmasabb, 2,5 millió literes tengervizes medence Közép-Európa legnagyobbja lesz, térfogata pedig meghaladja majd összes többi hazai tengeri bemutató medence együttes űrtartalmát. A medence hatalmas akril betekintő ablak és a közönség által átjárható alagútja tavasszal kerültek végleges helyükre. A majdani lakók közül több állat már most is az Állatkertben látható: a 2018 decemberében átadott Cápasuliban, a közönség szeme láttára cseperednek. A Biodóm körül már jól látható a Pannon Park kapuépülete, illetve egyre inkább kirajzolódnak az állatok kültéri szabadkifutói is, természetesen a hozzájuk tartozó medencékkel együtt.


Mi van még hátra és mennyibe kerül a Pannon Park teljes megvalósítása?

Az építési fővállalkozó feladatai 2020 tavaszán véget érnek. A következő lépés a megvalósítás második üteme lesz, amely lényegében az új létesítmény berendezését és benépesítését jelenti. Ennek részét képezik például a dekorációs és belsőépítészeti munkák, a növényesítés, parképítés, az állatgyűjtemény beszerzése, a kiállítási tartalomfejlesztés és eszközök tervezése, beszerzése, a jegy-, beléptető, ill. a rendezvény és vendéglátó rendszerek, mobiliák beszerzése, a Hullámvasút és környékének felújítása, valamint a kiszolgáló zónában és a kerítésen kívül hátralévő út- és kertépítési, faültetési munkák elvégzése. Ezek szinte mindegyike külön közbeszerzések tárgya, amely közbeszerzési eljárások előkészítése folyamatban van.

A fejlesztés megvalósítására eddig 43,7 milliárd forintot biztosított a Kormány a központi költségvetésből, hat költségvetési évre elosztva. Ez a forrás az építéskivitelezés megvalósításához, a I. ütem befejezéséhez már biztosan elengedő lesz. A második ütem, vagyis a Pannon Park teljes belső és külső berendezésének forrásigénye azonban az épület valóságos méreteihez, a mai tudásunkhoz és a változó állattartási követelményekhez igazodva a szakmaibecslések szerint meg fogja haladni a már korábban meghozott döntések alapján rendelkezésre álló e feladat halmazra tervezett keretösszeget. A pontos költség természetesen csak az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárások alapján rajzolódik majd ki, de a teljeskörű megvalósításhoz, amely a külső környezet rendezését (Állatkerti körút kerítés, járda), a Hullámvasút rekonstrukcióját is magában foglalja, várhatóan 20 milliárdos nagyságrendben lehet szükség további forrásra.


A Pannon Park működésének koncepciója

Az Állatkert népszerűségének, kimagasló, egymillió körüli látogatottságának köszönhetően működési költségeinek nagyobbik részét másfél évtizede saját működési bevételeiből fedezi, s csak a kisebb hányad származik az intézményt fenntartó Fővárosi Önkormányzat működési célú támogatásából. A hazai kulturális szférában egyike a legmagasabb önfinanszírozási arányú közintézményeknek.

A Pannon Park, amelyet a fejlesztés megvalósításának jelenlegi állása alapján várhatóan 2021 végén vehet birtokba a nagyközönség, természetesen növelni fogja az Állatkert működési költségeit. Ám a másik oldalon a működési bevételek ezzel arányos növekedésére is számítani lehet. A Pannon Park Biodóm az egyik legnagyobb közösségi épület lesz Magyarországon, sőt máris Budapest egyik „landmarkja”, városképi jelentőségű építménye. Működtetése összesen vagy kétszáz embernek ad majd munkahelyet.

Tervezett energiaigénye is megfelel annak, ami egy ilyen méretű közösségi létesítménynél szokásos. Például a várható villamos energia igénye is hasonló nagyságrendű, mint a Budapesten található több mint két tucat nagyméretű, sok ember által használt nyilvános épületé, amilyenek a bevásárlóközpontok, nagyobb sportcsarnokok, kulturális intézmények. Konkrétabban: a Biodóm villamosenergia igénye a nagy plázákénak a harmada-fele lesz. Az ehhez szükséges elektromos közművek az áramszolgáltató oldaláról nagyrészt eleve megvoltak a területen, hiszen az egykori Vidámparknak csúcsüzemben magas volt a villamosenergia-felhasználása.

A fűtés hőigényénél figyelembe kell venni, hogy a Biodóm belső terében a szükséges hőmérséklet biztosításához a napsugárzás jelentős mértékben járul hozzá. Hiszen a létesítményt fényáteresztő membrán fedi, és így az üvegházhatás is érvényesül. A Nap energiájának hasznosítása mellett természetesen más fűtési rendszereket is kiépítettek. Ezek először a Széchenyi Fürdő termálvizének hulladékhőjét hasznosítják (a zéró légszennyezéssel járó hőenergiaforrás az Állatkert klasszikus
területén is használatban van egy 2012-ben uniós támogatással kiépület rendszernek köszönhetően), kiegészítő jelleggel pedig a FŐTÁV távhővezetéke által szállított hőt használják (vagyis a gázkazánokat itt teljesen kiváltották). A Pannon Parkhoz már kiépült új távhő vezeték a Dózsa György úton létesült új fővezetékből nyeri a hőt. A fűtési rendszer a pillanatnyi fűtési igényekhez alkalmazkodva többféle üzemállapotban is képes lesz működni, a Nap üvegház-hője mellett a körülményektől változó arányban hasznosítja a termálhőt és a távhőt.

A különleges élményeket kínáló bemutató komplexum várhatóan sok látogató érdeklődésére számíthat, a Pannon Park által kínált különleges élményért pedig nagyobb távolságból is érdemes lesz Budapestre utazni és az Állatkertbe látogatni. Ráadásul a Biodóm által kínált, az időjárás alakulásától független négy évszakos élmény jelentősen kiterjeszti a főszezont, illetve kedvezőtlen időjárás esetén is versenyképes alternatívát nyújt más szabadidős programokkal szemben. Azt, hogy pontosan hány látogatója lesz majd, nem lehet előre megjósolni, de a nemzetközi példák támpontot adnak.

A Pannon Park komplexitásában és részleteiben is egyedülálló, nemzetközi szinten is páratlan fejlesztés. Bár egészen különleges, egyedi látványosság lesz, hasonló típusú állatkerti létesítmények más európai városokban is vannak, és sikeresen, fenntartható módon üzemelnek, bőven képesek a megnövekedett látogatóforgalomból származó bevételeikből a működtetés kiadásait fedezni. Ez a helyzet például Lipcse vagy Boroszló (Wroclaw) biodómjai esetében: két olyan városban, amelyek szintén az egykori vasfüggöny keleti oldalán voltak, és amely városok mind a lakosság száma, mind az ott megforduló külföldi turisták száma tekintetében lényegesen elmaradnak Budapesttől. Mindkét esetben a város és a régió turizmusának motorjává, gazdaságának fontos elemévé lépett elő a helyi állatkert a biodómjuk megnyitása után. Tartósan közel másfélszeres látogatótömeget, és evvel járó többletbevételeket realizáltak. Budapesten még inkább okkal feltételezhető, hogy a növekvő látogatószámból és érdeklődésből keletkező nagyobb bevétel bőven ellensúlyozza majd a várható költségeket.

A látogatóktól és a világhálóról az Állatkerthez érkező kérdésekből az érzékelhető, hogy a Pannon Parkot jól ismeri a közvélemény, és ahogyan az építkezés haladt előre, mind az állatkerti látogatók, a gyerekcsoportokat vezető pedagógusok, mind mások körében egyre nagyobb érdeklődés és várakozás tapasztalható iránta. Várható, hogy nemcsak Budapest és Magyarország, hanem az egész közép-kelet európai régió legtöbb látogatót fogadó turisztikai desztinációja lesz megnyitását követően, és működtetését biztonságosan bevételei fedezik majd.

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!