A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A diaboló egy közel 4000 éves zsonglőreszköz, mely az ősi Kínából származik. A legendák szerint maga Napóleon is szívesen töltötte az idejét diablózással.

Nos, a szerkezet igazán egyszerű, két fa pálcát egy zsinór köt össze, melyen egy orsó forog. A legjobb darabok műanyagból és fémből készülnek, ezeket használják a cirkuszi porondokon is.

Elsőként a pálcák és a kötél segítségével bepörgetjük a diabolót. Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha az egyik kezünkkel szinte mozdulatlanul tartjuk a pálcát, míg a másik, ügyesebb kezünkkel fel le mozgatjuk a rudat. Amint az orsó forogni kezd, a pörgettyűhatásnak köszönhetően nem repül le a zsinórról. Ekkor kezdhetjük a trükkök végrehajtását. 

Az interneten ma már számos alakzatot, figurát és formát találunk, melyeket hosszabb, rövidebb idő, gyakorlással el tudunk sajátítani. 

Az egyik legegyszerűbb alakzat a trapéz, melyet úgy hozhatunk létre, hogy a bepörgetett orsót keresztülforgatjuk az egyik pálca felett úgy, hogy a két pálca között kifeszített kötélen landoljon. Az orsó ekkor a "trapézon" egyensúlyozva pörög tovább, látványos trükköt létrehozva. A mutatvány mindkét irányba végrehajtható, ha folyamatosan ismételjük, rendkívül látványos mutatvánnyal szórakoztathatjuk közönségünket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a diaboló gyakorlást igénylő játék, nem szabad, hogy a srácok kedvét szegje, ha az első próbálkozásokkal nem érik el a kívánt eredményt. Rendszeres gyakorlással azonban csodás mutatványokat adhatnak elő a gyerekek. 

Hudora Diaboló  Hudora Diaboló

Hudora Diaboló  Hudora Diaboló

Hudora Diaboló  Hudora Diaboló   

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!