A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

"A Trabant útfekvése kitűnő, és gyorsulása kifogástalan. Ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson." - olvasható a legendás keletnémet autó használati kézikönyvében. A Zwickauban gyártott "papírjaguár" története egészen 1954-ig nyúlik vissza. 

Ekkor jött ki ugyanis az az utasítás, hogy minden keletnémet állampolgár számára elérhető kocsit kell fejleszteni. A tervezés során figyelembe kellett venni, hogy a jármű négyszemélyes, könnyen kezelhető és karbantartható legyen. A jármű súlya ne érje el a 600 kilogrammot, és 100 kilométeren ne legyen nagyobb a fogyasztása, mint 5,5 liter. Annak érdekében, hogy bárki megengedhesse magának a kis járgányt, 4000 márkában állapították meg az árát. 

A WELLY Trabant 601 fémautó 1:60 modell megvásárolható itt

Ahhoz, hogy a trabi megfeleljen a fenti kritériumoknak, 690 köbcentis motorral látták el és gyapothulladékból, valaminit fenolból készítették el a karosszériát. A P50-es első példánya 1957. november 7-én gurult le a gyártósorról. "A nagy októberi szocialista forradalom" napján bemutatott jármű neve is szovjet ihletésű,  a néhány héttel korábban fellőtt első szputnyik (útitárs) nevét fordították németre.

A nálunk is oly népszerű Trabant 601-es megjelenéséig csupán 7 év telt el, ezalatt az idő alatt számos "korszerűsítésen" esett át a trabi, a megnövelt utas- és csomagtér mellett már képes volt átlépni a bűvös 100 km/h sebességet is. A legendás autóból összesen 2.818.547 darab készült, mondani sem kell, ez volt a legnagyobb példányszámban eladott autó az NDK történetében.

Bár a Trabant 601 gyártását 1990-ben befejezték, a legenda, modell formában újjáéledt. A 7 centiméter hosszú, neonzöld autót bárki beszerezheti és gyűjteményébe helyezheti, ráadásul rendkívül alacsony áron. 

Az aprócska járgány ablakán keresztül bepillanthatunk az utastérbe. Az autó mérete nem tette lehetővé az aprólékos kidolgozást, az ülések, a kormány, sőt, még a hamutartó így is szépen kivehető. 

A fémből készült modell minden apró részletében igazodik a valódi Trabanthoz, élethű kialakításának köszönhetően örök darab maradhat, igazi matchbox méretben.

A WELLY Trabant 601 fémautó 1:60 modell megvásárolható itt

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!