A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Megjelent az Abszolút Töri sorozat legújabb része. A Szamos-parti Hollywood a magyar némafilmgyártás hőskorszakába kalauzolja az olvasót, és emellett bemutatja az első világháború előtti utolsó évek Budapestjét és Erdélyét is. Zágoni Balázs regénye több oldalról világítja meg az akkori történelmi eseményeket.

Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood

A Vitéz János Gimnázium udvarán álló ősöreg fa gyökerei közt a múltba vezető alagutak kanyarognak. Az Abszolút Töri sorozat korábbi köteteiből már jól ismert gyerekek közül egyre többen szeretnék megnézni, milyen is egy másik korszak – ki a családját keresi, ki történelmi tények után kutat, más meg csak sodródik. A sorozta főhősei Zágoni Balázs most megjelent kötetében 1914-be, a magyar filmgyártás korai időszakába utaznak vissza, előbb Budapestre, majd Kolozsvárra, hogy megnézzék, Kertész Mihály tényleg azonos-e az Oscar-díjas Michael Curtizzel, akiről prezit kell készíteniük.
A történet a Magyar Nemzeti Filmarchívumból indul, ahol a gyerekek megismerik az 1914-ben, Kolozsvárott forgatott A tolonc című némafilm keletkezésének és restaurálásának történetét.
A film Jászai Mari egyetlen fennmaradt filmje, és a Casablanca rendezőjének, Michael Curtiznek egyik legkorábbi rendezése, a budapesti filmgyártás alternatívájaként létrejött kolozsvári filmgyártás egyik darabja. Az időutazó hetedikesek útra kelnek, hogy minél többet tudjanak meg Kertész Mihály kolozsvári filmes pályafutásáról, A tolonc című filmről és egyáltalán a magyar némafilm kezdeteiről. A magyar filmforgatás hőskorszaka, Kertész Mihály pályafutásnak indulása egy, a mai gyerekek előtt ismeretlen kulturális világot mutat be. Az olvasók a szereplőkkel együtt élményszerűen merülnek el a korabeli filmsztárok és színházi estek, a kávéházak világában, ám míg Fejó megtanul filmezni, Karolának pedig komoly udvarlója akad, kitör az első világháború. Ekkor döbbennek rá arra, hogy a felszín alatt nagyon erős társadalmi és nemzetiségi feszültségek forrnak, a nagyhatalmi játszmák pedig pillanatokon belül a trianoni határokhoz fognak vezetni.
A gyerekek segítségével az olvasó betekintést nyer az első világháborút közvetlenül megelőző időszak hangulatába, Kolozsvár pezsgő kulturális életébe. A szerző objektív narrátorként mutatja be a korabeli mentalitást, a román-magyar, paraszti-nemesi viszonyokat. Zágoni Balázs egészen egyedülálló módon járja körül a problémát, egyszersmind olyan Trianon-övezte tabukat is döntöget, amiről kiskamasznak-felnőttnek egyaránt fontos olvasni. Az Abszolút Töri sorozat legújabb regénye arra sarkallják a fiatal olvasókat, hogy vizsgálják meg több nézőpontból is az eseményeket, és hogy merjenek saját véleményt alkotni róluk.

Irodalom-, történelem- és médiaórákon is kiválóan használható a regény, mely a filmszerűen pergő jelenetek és a sodró lendületű események mellett a magyar történelem egyik izgalmas és kevésbé ismert szeletét mutatja be szórakoztató, és elgondolkodtató módon.

Az Abszolút Töri sorozat olyan olvasmányos és izgalmas könyvek válogatása, amelyek abszolút lendületesen, abszolút színvonalasan, abszolút mai nyelven szólnak a magyar történelem fontos pillanatairól és korszakairól. A szereplők útra kelnek az időben, és az olvasó egy fordulatos kalandregényt végigizgulva, észrevétlenül kerül közelebb az adott kor szelleméhez, fontos alakjaihoz. A sorozatból a 9 évesnél idősebb olvasók izgalmas, élménydús formában ismerhetik meg történelmünk fontosabb epizódjait.

9 éven felülieknek

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!