A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

A fiatal animációsok fesztiválja, a Primanima most sem feledkezett el gyerekekről és a családosokról. A rendhagyó Primanima Mini, amely a Budaörsi Animációs Bázison zajlik október 20. és 24. között, minőségi mesefilmekkel, animációs és többféle kreatív foglalkozással és nyílt nappal várja a látogatókat. A fesztiválozók biztonsága érdekében az összes programra korlátozott számú belépő kapható, így kis csoportokban lehet meséket nézni és alkotni.

A program kurátora, Búzás Anna, médiaértés-oktató, három korosztály számára válogatott ki változatos és vizuálisan megkapó mesefilmekeket. Népszerű magyar sorozatok, mint a Puskás Öcsi és Barátai; Kuflik; Dracó, a borzasztó; Cigánymesék és a Városi legendák egy-egy epizóddal képviselik maguk. Emellett bemutatkoznak pályakezdő hazai filmesek is, mint a MOMÉ-n diplomázó, illusztrációikkal már elismerést szerző Orosz Judit és Győrfi Ágnes, az Odakint és a Szélfogó című alkotásokkal illetve az Illyés Művészeti Akadémián végzett Ulrich Sár is a Kérdezős vers című versadaptációval.

A válogatásban helyett kaptak francia, orosz, cseh, svájci, német, litván és kolumbiai rendezők gyerekeknek készült meséi. Látható lesz a vibrálóan színes svájci Miért nincs a csigáknak lábuk? (Why Slugs Have No Legs?) című rajzfilm, amiben a meztelen csigák igyekeznek lépést tartani az élet rohamos tempójával a pénzügyi válság kellős közepén. Aliona Baranova Berlinalén startoló filmjében, a cseh Falevélben (Leaf) egy kislány segítségével a hatalmas tengerész visszatalál a gyerekkori emlékeihez – a mese rögtön őszi hangulatba varázsol mindenkit. A Falevél a cseh animáció az egyik legrohamosabban fejlődő műhelyében a zlíni Tomas Bata Egyetemen készült, ahogy a Clementine, Dínó nap, az Egy fáról című filmek is, melyek bizonyítják, hogy az itt tanuló animációs filmkészítők kiválóan beszélik a gyerekek nyelvét. Fontos és tanulságos történeteket mesél el még az orosz Boldog Nagymamákat (Merry Grandmas) az idősek iránti szeretetről, a litván Matilda és a tartalék fej (Matilda and the Spare Head) a szülői elvárásokról és a gyerekek iskolai terheiről, valamint a francia A Föld gilisztái (Worms of Earth) a környezetvédelemről és a természet erejéről. A gyerekeknek minden vetítés után lehetőségük lesz szavazni is a kedvenceikre, így közönségdíjat is kap a legnépszerűbb gyerekfilm. 

Második alkalommal lesz PrimanimaTeen, vagyis kifejezetten tinédzsereket érintő filmek vetítése, melyeket segítő beszélgetés követ majd a program védnökével, Peer Krisztina ifjúsági szakpszichológussal. A program összeállításában fontos szerepe volt annak, hogy a filmek egy köztes nyelvet nyújtsanak fiatalok és felnőttek között, a serdülő és az őket körülvevő társadalom között. Így nem csak kamaszoknak szólnak, de azoknak is, akik érteni szeretnék a világukat. A barátság, a másikhoz való kapcsolódás, a bántalmazás, a krízishelyzetek megélése mind-mind olyan témák, melyekről nem könnyű beszélgetni, ugyanakkor elengedhetetlen a róluk való közös gondolkodás. A filmek és az utánuk való beszélgetés ebben igyekszik a látogatóknak segíteni. Ebben a válogatásban látható az Oscar-kvalifikált To the Dusty Sea bábanimáció, amiben két testvér küzd meg a szüleik válásával, a Devil in the Pocket pedig a csoportnyomás és a bullying kérdését járja körül. A PrimanimaTeen programra iskolás csoportok jelentkezését is várják a szervezők a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, a program brossúrját pedig itt lehet átlapozni. A PrimaTeen-t a szervezők a fesztivál után több budapesti és vidéki helyszínekre is tervezik utaztatni, amelyre az intézményvezetők, pedagógusok is tudnak jelentkezni, hiszen akár egy osztályfőnöki órán is remek eszköz lehet egy ilyen filmválogatás.

A vasárnapi családi nyílt napon a mese- és Prima Teen vetítések mellett bemutatják a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér, vagyis a BABtér életét, ami igazán tartalmas időtöltésnek ígérkezik az egész család számára. A gyerekek az animációs és grafikai játszóházban tanulhatnak kreatív trükköket, a felnőttek pedig  bepillanthatnak a BABtér képzési portfóliójába, köztük a rajzakadémiába, a művészeti előkészítőbe, a művészeti műhelybe, valamint a diákok alkotásait is kiállítják. Bemutatkozik a nagyközönségnek a Primanima Print House is, ahol a sokszorosított grafika hagyományos és kortárs művészeti technikáit lehet megismerni és elsajátítatni. Részletes program elérhető a BABtér honlapján elérhető, a Facebook eseményhez pedig itt lehet csatlakozni. 

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!