A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Köszönhetően az eddigi enyhe télnek, sokan reménykednek abban, hogy már nem kapunk a kemény mínuszokból, és innen már egyenes út vezet a tavaszba. Február 2-án, a Medve-les című programunkon mi is kíváncsiak vagyunk, mit jósolnak nekünk a barna medvéink, vajon meddig tart még a tél? Meglátja az árnyékát Mici és Ursula? Nézzük meg közösen, hiszen minden kilátogató gyereket medvés ajándékkal várjuk, és ha a csoport készül medvés mondókával, verssel vagy dallal, akkor extra ajándékban is részesülhetnek a legjobbak. Óvodás és iskolás csoportokat a programon előzetes e-mail regisztrációt követően tudjuk fogadni!

A világ számos kultúrájára volt jellemző, hogy az állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások szájhagyomány útján terjedtek, valós tapasztalatok alapján. Február másodikához, amely napot a római katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony néven ünnepel, és amelyet tavaszkezdő napként is emlegettek, két különböző, állathoz kapcsolódó időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kapcsolódik. Az egyik szerint “Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap”. Ugyanis ha ezen a napon szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél. Ugyanezen következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket. „Ha meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.” Ez a hiedelem erdélyi eredetű, de francia hagyománya is van, itthon viszont Jókai Mór Az új földesúr című regényében jelent meg először.

De hogyan is látja meg az árnyékát, ha téli álmot alszik?

 

A barna medvék valójában nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban. Ebben az általunk téli álomnak hívott időszakban a medvék anyagcseréje és szívverése is lelassul. Ez embernél végzetes lenne, a medvék szíve viszont alkalmazkodott ehhez a kevésbé aktív periódushoz – a grizzlyk például 5-6 hónapot is el tudnak tölteni ilyen állapotban. Az állat így olyan mértékűre tudja csökkenteni a tápanyagszükségletét, amely így a nyáron felhalmozott tartalékok felélésével, és a kisszámú, rendelkezésre álló téli eleséggel – elsősorban állati fehérjével – télire elég. Időnként, általában enyhébb, napsütéses időben kibújnak rejtekükből, így alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés.

Bár a Szegedi Vadaspark két nyugdíjas korú öreg hölgyének, Micinek és Ursulának télen sem éhezik, így is szívesebben töltik a téli időszakot benti helyükön. Február 2-án megnézzük, mi a véleményük az időjárás alakulásáról. Ha sikerül őket kicsalogatni, és nem találkoznak az árnyékukkal, akkor reménykedhetünk, hogy rövidesen beköszönt a tavasz.

A programra várjuk a családokkal kilátogató gyerekeket és óvodás valamint iskolás csoportokat is. A csoportok részvétele regisztrációhoz között, amelyet január 30-ig, hétfőig tudnak megtenni kizárólag a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. Az e-mailben kérjük írják meg, melyik iskolából és mekkora létszámmal érkeznek, és hogy készülnek-e verssel vagy dallal a medvéinknek! A február 2-án, csütörtökön 11 órakor kezdődő programunkra várjuk az érdeklődőket az Európa részen lévő kifutójuknál, nézzük meg közösen, hogyan döntenek medvéink az időjárásról. 

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!