A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

Az erdei fülesbagoly lett az év madara 2020-ban, ezért a Vesszőparipa fajáték webáruház arra gondolt, érdemes közelebbről is megvizsgálni ezt a kedves kis állatot. Tudjuk róla, hogy védett madár, hazánkban igen nagy állománya van és hogy aprótestű rágcsálókkal, főleg pockokkal, egerekkel táplálkozik, éjszaka vadászik. De mi az, amit nem tudunk róla?

Az erdei fülesbagoly a bagolyfélék családjába tartozik, akárcsak az uhu, a kuvik vagy a hóbagoly. Mind-mind külön faj, de a laikusok egyszerűen csak azt mondják rájuk: baglyok. Innen eredhet az is, hogy egyesek a bagolyban a jót, míg mások a rosszat látják. Vajon minek a szimbóluma ez az állat? Melyik nép hogy vélekedik róla? És szerencsét hoz-e vagy nem?

Mit jelképez a bagoly?

A bagolyról mindig is különbözőképpen gondolkodtak az emberek. Valakik szerint halálmadár, mások épp az ellenkezőjét állítják: ha az ablak előtt elrepül, nem szerencsétlenséget hoz, hanem azt jelzi, hogy  kislány  születik. Abban azonban megegyeznek a népek és kultúrák, hogy valamennyien mágikus madárnak tartják a baglyot. Van, ahol a  boszorkányok  és mágusok hírvivője.

 

vesszoparipa 202002 02Egy 12. századi mítosz szerint a bagoly azért éjszakai madár, mert ellopott egy rózsát, ami a szépség jutalma lett volna, és a többi  madár  így büntette tettéért. Egy spanyol legenda szerint a bagoly a legszebben éneklő madár volt, míg meg nem látta a megfeszített Jézust. Onnantól kezdve bánatában csak ezt hajtogatja: „cruz, cruz” – vagyis kereszt. Egyes indiántörzseknél bagolytollat tesznek a  csecsemők  mellé, hogy nyugodt legyen az álmuk. Nem véletlen az sem, hogy az álomfogók is e madár tollával vannak díszítve: a bagoly a bölcsesség, míg a sas a bátorság szimbóluma az  indiánoknál .

Az ókori görögök is a bölcsesség madarának tekintették. A bagoly Pallasz Athéné attribútuma volt. Az istennő jobb vállán ülve belelátott a dolgokba, ismerte a jövőt. A tudás, gyógyítás, jövendőmondás madara is tehát. Ezenkívül jelképezi a nőket, a Holdat, az éjszakát és az álmokat. Sok helyen totemállat, mely védelmet nyújt a gonosszal szemben.

Baglyos mesék, játékok

Mesék kedvelt alakja is a bagoly. Gondoljunk csak Micimackó történetére, dr. Bubóra vagy Harry Potterre! Ezekben a mesékben kedves, jószándékú, segítőkész madárként jelennek meg.

A gyermekek körében is népszerűek a bagolyformájú vagy baglyokkal díszített játékok, hiszen a madár az okosságot, a  tanulást  is jelképezheti. Nekünk a színes baglyos egyensúlyozó társasjáték a kedvencünk, amely szintén kapható a Vesszőparipa fajáték webáruházban.

További baglyos játékok pedig IDE  kattintva érhetők el. Nézzen szét a vesszoparipa.hu webáruház oldalán a fajátékok között, hogy megtalálja a leghasznosabb, legaranyosabb baglyos játékot gyermekének.

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!