A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Faragtatok már Halloween tököt? A Manóprogram mindenre elszánt csapata ezúttal nem "tökölt", kést ragadott és saját Tökfejet készített. Tapasztalatainkat pedig készséggel megosztjuk veletek.

Elsőként irány a piac, vagy a legközelebbi zöldséges, ahol október közepétől már bőséges választékot találunk. Ha megvan a tök, jöhet a minta kiválasztása. A Letölthető Halloween sablonok között bizonyára meglelitek saját kedvenceteket. Mi, ezt a vidám fickót szemeltük ki, egyrészt azért, mert elkészítése nem igényel különösebb kézügyességet, másrészt, mert így valódi Tökfejjel dobhatjuk fel a szürke hétköznapokat.

A sablon nyomtatásánál ügyelni kell arra, hogy azután is kényelmesen ráférjen a kiszemelt növényre, miután leválasztottuk a tetejét. Nyomtatást követően, a fehér részeket ollóval eltávolítjuk: 

Halloween tökfaragás A-tól Z-ig  Halloween tökfaragás A-tól Z-ig

 

Celluxszal rögzítjük, majd alkoholos filccel, vagy golyóstollal megrajzoljuk:

Halloween tökfaragás A-tól Z-ig  Halloween tökfaragás A-tól Z-ig

Ahhoz, hogy a magokat el tudjuk távolítani, le kell választani a fejtetőt. Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk kivitelezni, ha cikk-cakk mintában körbevágjuk.

Elsőként jelöljük be a minta csúcsait, majd egyenes vonalakkal kössük össze a pontokat. Ezt követően hegyes, vékony késsel válasszuk le a kobakot:

Halloween tökfaragás A-tól Z-ig  Halloween tökfaragás A-tól Z-ig

Amint eltávolítottuk a magokat, jöhet a felrajzolt minta kivágása. Csodás árnyalatokat érhetünk el, ha a növény húsát csak részlegesen távolítjuk el. Azokon a helyeken, ahol hiánytalanul kivágtuk, a gyertya teljes lángjával átvilágít, világosabb lesz a minta, míg azokon a részeken, ahol csak a külső réteget szedtük le, a mécses fénye kevésbé fog átszűrődni, ez a terület sötétebb lesz: 

Halloween tökfaragás A-tól Z-ig  Halloween tökfaragás A-tól Z-ig

A tök, különösen szobahőmérsékleten, gyorsan veszít víztartalmából. Annak érdekében, hogy minél tovább pompázzon otthonunkban, érdemes valamilyen tartósító anyaggal bevonni. Ilyen lehet például a vazelin, mely bármelyik patikában beszerezhető. 

Amint ez megvan, jöhetnek a teamécsesek, melyeket a fejtető leemelése után, kényelmesen be tudunk helyezni Tökfejünkbe:

Halloween tökfaragás A-tól Z-ig  Halloween tökfaragás A-tól Z-ig

...és íme, munkánk látványos gyümölcs:

halloween tokfaragas az12

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!