A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Nyomtatás
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programajánlatai

 

GEMENCEN és környékén

 

 

 

A területre érkező látogatók számos érdekes programlehetőség közül választhatnak Gemenc vadregényes ártéri erdejében. Élményt adó szakvezetéses túrákon ismerhetik meg az ártér különleges élővilágát, izgalmas kenutúrákon, madármegfigyelésen vehetnek részt, valamint egyedi természetfotózásra is lehetőség nyílik.


Gemenc

 

 

 

gemencA Duna-menti Sárköz területén található Gemenc festői szépségű ártéri világa. Területét átszövik a „fokok”, melyek részben természetes, részben emberkéz által kialakított eredetű keskeny csatornák. Ezeken keresztül biztosították hajdan a belső területek elárasztását, mely az erdő területén élő gazdálkodók megélhetését segítette. A folyó ártéri növényvilágát a bokorfüzesek, puha- és keményfa ligeterdők jellemzik. Találkozhatunk itt nyári tőzikével, dunai csillagvirággal, ligeti szőlővel. Állatvilágának kiemelkedő értékei a védett jégmadár, a fokozottan védett rétisas, a fekete gólya és a barna kánya. Gemenc híres kiváló gímszarvas és vaddisznó állományairól, ezért hazánk egyik legjelentősebb vadászterülete. Gemenc a kijelölt turistautakon, tanösvényeken szabadon látogatható. Itt húzódik az országos jelentőségű Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonala is.


 

 

 

 

 

Programajánlatok Gemencen

 

 

 

 

 

1. Élet az ártéren – túra a Bárányfoki tanösvényen


A túra résztvevői a tanösvény bejárása során megismerhetőek a jellegzetes gemenci ártéri és ártéri-erdei élőhelyek, valamint a gazdag élővilág legjelentősebb fajai. A program során számos érdekes információt tudhatunk meg a mély és magas ártér jellegzetességeiről, a holt fa jelentőségéről a természetes erdőkben, valamint az őseink megélhetését biztosító fokgazdálkodásról is.


Program időtartama: 2 óra

 

Túra hossza: 2 km

 

Helyszín: Bárányfoki szabadidőközpont parkolója

 

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival, GPS: N46.345580 E18.785784

 

Részvételi díj: 20 főig 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. „Hódító hód” kenutúrák


gemenc2A szakvezetéses kenutúra a vadregényes Vén-Dunára kalauzol, mely egykor a Duna főága volt. A résztvevők megismerkedhetnek a területen élő hódok életmódjával, megcsodálhatják a folyóparti ártéri erdőt és az itt élő vízimadarakat.

 

Program időtartama: 3 óra

 

Túra hossza: 6 km

 

Helyszín: Baja-Dunafürdő, Bárka pihenőház

 

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival vagy Pécsről Kecskemét felé közlekedő helyközi autóbusszal. GPS: N46.197106 E18.918629

 

Részvételi díj: 2500 Ft/kenu + 15.000 Ft/szakvezető

 

Hasznos: Az ár tartalmazza a 4 személyes kenu és az evezők és a mentőmellények bérlését, valamint a szakvezetést.



3. Természetfotózás


gemenc3Gemenc kiváló fotótémákat nyújt az amatőr és profi természetfotósoknak egyaránt. Az erdők mélyén megbúvó tavakat az állatok gyakran látogatják, csak türelmes csendben kell várni, hogy táplálkozó fekete gólyákkal, nagy kócsagokkal, sulymot evő vaddisznókkal, vagy hűsölni érkező szarvascsapattal találkozzunk. Itt mindig történik valami, ami egy természetfotós számára érdekes lehet.

 

A novembertől március végéig terjedő időszakban a legnagyobb érdeklődés a fix leskunyhóból történő fotózás iránt mutatkozik. Ilyenkor fontos, hogy a fotózni kívánt állatokat közelbe, a kunyhó közvetlen elejéhez kell csalogatni.


Tavasztól őszig tart a madárvonulás időszaka. Ilyenkor a legcélravezetőbb a lessátorból való fotózás. Lehetőség van arra, hogy egész nap egy bizonyos helyen legyen a fotós. Ilyenkor az évszaknak megfelelően pirkadat előtt már el kell foglalni a leshelyet, és sötétedés előtt megy vissza a kísérő a vendégért. Arra is van lehetőség, hogy az egész napos kint tartózkodást megszakítsuk (ez inkább a forró nyári hónapokban megszokott), mikor délelőtt 9-10 óra tájékán a kísérő a fotóst a szálláshelyére viszi, majd délután 3-4 óra körül ugyanoda, vagy egy másik helyszínre szállítja és elfoglalva lessátrát, tovább folytathatja a fényképezést.

 

Augusztus vége felé, szeptemberben, a szarvasbőgés időszakában, a lessátort ritkábban használjuk, főleg ha a fotós vendég több napot tartózkodik Gemencen. A bőgő bikát általában be kell cserkelni, hogy fotózni lehessen. Ez a cserkelő fotózás. Természetesen ilyenkor is sötétedés előtt már menni kell, és itt is megszakítjuk a napot. Ebben az esetben „könnyített felszerelést” cipelünk közösen - a kísérő a fotóállványt segíti vinni (többnyire). Ezt a fotózási módszert vaddisznó, őz, vagy éppen ragadozó fotózásakor is alkalmazzuk.

 

Egy napon a lessátorból való fotózást és a cserkelve történő fotózást együtt is alkalmazhatjuk: egyiket reggel, a másikat délután.

 

A tájképfotózás során a kísérő a fotóssal van addig, míg a vendég fotózni szeretne, biztosítva a tájképek sokféleségét, illetve a fokozottan védett területek minimális zavarását. A témák sora szinte végtelen: holtágon átúszó szarvascsapat egy ködös hajnalon, a göcsörtös vízparti fák látványa, hóban turkáló vaddisznókonda és még sorolhatnánk…


Részvételi díj:

 

Fotózás leskunyhóból: 15.000 Ft

 

Fotózás lessátorból: 13.000 Ft (egész nap kint van a fotós). Ha megszakítjuk a napot: 15.000 Ft

 

Fotózás cserkelve: 20.000 Ft

 

Tájképfotózás: 13.000 Ft

 

 

 

Információ, jelentkezés: Kovács Attila természetvédelmi őr, +36 (30) 463-6699


4. A Nyéki Holt-Duna természeti kincsei


4 a, Madarászat a Nyéki Holt-Dunánál

 

A résztvevők számos érdekességet tudhatnak meg a Nyéki Holt-Duna vízinövényekkel és náddal átszőtt világáról, valamint az itt élő madarak megismerésére és megfigyelésére is lehetőség nyílik. A programot madárgyűrűzési bemutató egészíti ki.


Program időtartama: 2 óra

 

Túra hossza: 2-3 km

 

Helyszín: Pörböly, gátőrház

 

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival, GPS: N46.198320 E18.838370

 

Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

 

Hasznos: A program május, június, július hónapokban, a reggeli órákban kérhető. A program megvalósítását a Duna vízjárása befolyásolhatja.

 

Fontos a kényelmes, vízálló túrabakancs, gumicsizma és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.


4 b, Szakvezetéses túra a Nyéki Holt-Duna tanösvényen

 

gemenc4A pörbölyi gátőrháznál kezdődő tanösvény bejárása során a látogatók számtalan érdekességet tudhatnak meg Gemenc élővilágáról, valamint lehetőség nyílik madármegfigyelő toronyból megcsodálni a fokozottan védett Nyéki Holt-Duna vízinövényekkel és náddal átszőtt világát is.


Program időtartama: 2 óra

 

Túra hossza: 2-3 km

 

Helyszín: Pörböly, gátőrház

 

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival, GPS: N46.198320 E18.838370

 

Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

 

Hasznos: A program egész évben kérhető.

 

Fontos a kényelmes, vízálló túrabakancs, gumicsizma és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.

 

5. Szakvezetéses túra a Lösz-szurdik tanösvényeken

 

 

 

A Szekszárdi-dombság Magyarországnak az eróziótól leginkább veszélyeztetett kistája, ugyanakkor a mély völgyek, meredek falú szurdokok búvópatakjaikkal és löszhídjaikkal egészen különleges képet nyújtanak. A két tanösvényen a terület különleges geológiai értékeivel, élővilágával és kulturális emlékeivel lehet megismerkedni.

 

 

 

5 a, Szakvezetéses túra a Benedek tanösvényen

 

A tanösvény bejárása során a löszmélyutak – ún. szurdikok – kialakulásával, élővilágával, valamint a partfalaikba vájt barlanglakásokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A látogatók megtekinthetik Babits Mihály szülőházát, valamint a Remete-kápolnát is. Útközben a Cserhát-tetőről felejthetetlen panoráma nyílik a Völgységre, a Sárközre, valamint a Gemenc hatalmas erdeire.


Program időtartama: 3-4 óra

 

Túra hossza: 6,1 km

 

Helyszín: Szekszárd, Béla király tér, Tourinform iroda, GPS: N46.349875 E18.698233

 

Közlekedés: egyénileg

 

Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő (+ Babits Mihály Emlékház látogatása esetén belépőjegy ára)

 

Hasznos: A program egész évben kérhető.

 

Fontos a kényelmes túrabakancs és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.


5 b, Szakvezetéses túra a Parásztai tanösvényen

 

A túra során a látogatók a löszmélyutak élővilágával, kialakulásával, és különleges formakincsével, valamint a szekszárdi szőlő és bor történetével ismerkedhetnek meg. A Csontos-szurdik partfalában állati és emberi csontok is megfigyelhetőek, melyek az elmúlt korokról tanúskodnak.

 

Program időtartama: 1,5-2 óra

 

Túra hossza: 3,1 km

 

Helyszín: Szekszárd, Parásztai buszfordulóban elhelyezett térkép, GPS: N46.364695 E18.692979

 

Közlekedés: egyénileg

 

Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

 

Hasznos: A program egész évben kérhető.

 

Fontos a kényelmes túrabakancs és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.




 

Információ, jelentkezés programjainkra:

 

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

 

Tel.: +36 (30) 405-4571

 

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

www.ddnp.hu

 

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

 

7625 Pécs, Tettye tér 9.

 

Tel.: +36 (72) 517-200

 

Fax: +36 (72) 517-229

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

www.ddnp.hu