A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Nyomtatás
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

(Pörböly – Gemenc – Bárányfok)
Az erdei vasút kiinduló állomása Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban található. Másik végpontja a Szekszárdtól 6 km-re lévő Bárányfok.
A Gemenci erdőben a vasúti pálya több szakaszban épült. A Gemenc-Keselyűs közti erdei vasúti vonal kialakítása 1955-ben kezdődött el és 1957-től üzemel. 1963-ban megépült az ebből kiágazó, Gemenc-Ásáduna felé vezető szárnyvonal meghosszabbítás a Szomfovai erdőrészig. 1964-65-ben készült el a Pörböly és Nyárilegelő közti 5 km hosszú szakasz. 1966-ban ezeket a vonalakat összekötötték, így kapcsolatot létesítettek a MÁV Baja-Bátaszék vonalával Pörböly állomáson. 1968-ban épült meg a Pörbölytől 10 km-re lévő elágazás, a Szomfovai szárnyvonal 3 km hosszú pályája és az elágazásnál a deltavágány (e szárnyvonal jelenleg üzemen kívül van). Pörböly-Keselyűs között a pályaépítés 1966-ra fejeződött be. 1982-ben létesült a Keselyűs-Bárányfok közötti szakasz, és így alakult ki a jelenlegi 30 km-es fővonal.
Az elmúlt években sétahajó kikötőt kapcsoltak be a személyforgalomba, megfigyelő tornyok, esőbeállók, tanösvények, erdei játszóterek létesültek.

 

 

Forrás: www.itthon.hu www.gemenczrt.hu

 

 

 

 

A magyarországi erdei vasutakon teherszállítást ma már nem végeznek, két vasút kivételével. Ezek egyike a Gemenci Állami Erdei Vasút. A rönkszállító szerelvényeken évente 8-10 ezer m3 faanyag érkezik a Rakodó és Fafeldolgozó Erdészet pörbölyi telephelyére.
A kisvasút minden nap menetrend szerint közlekedik. Hétvégén gőzvontatású nosztalgiavonatok is járnak az ártéri erdőben. A téli időszakban zárt fűtött kocsik várják az utasokat. A kisvonatos természetjárás Gemencen kiegészíthető lovasfogatozással, kerékpározással, gyalogtúrával, túravezetéssel, ill. csoportkíséréssel, vagy sétahajózással is.
Természetesen nagyobb csoportok is igénybe vehetik a menetrendi járatokat, de részükre előzetes megrendelés alapján, külön térítés ellenében különvonatot is biztosítunk. Különvonat közlekedését legalább 14 nappal a tervezett indulás előtt, írásban kell megrendelni. A különvonatok a megrendelő által kért időpontban és viszonylatban, a forgalom, a menetrendi járatok közé illesztve, Pörböly, Bárányfok és Keselyűs megállóhelyekről indulhatnak, illetve érkezhetnek az előzetesen egyeztetett program szerint.

Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Gemenci Állami Erdei Vasút
H-7142 Pörböly, Bajai út 100.
Telefon: +36 (74) 491-483, +36 (30) 243-4613
Fax: +36 (74) 591-029
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.