<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Hova menjünk? Élménybeszámolók
Hirdetés

Manóprogram hírlevél

Köszönjük, hogy feliratkozol a ManóHírlevélre!
Programokról, érdekességekről küldünk neked hetente információkat. Azonnal letölthető ajándék!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Élménybeszámolók
Nyomozz együtt a Varázslóval - szuper szülinap a Detectivityvel PDF Nyomtatás E-mail

A születésnapi zsúrokat sokszor körül jártuk már, hol és milyen fajta születésnapot rendezzünk cseperedő gyermekünk számára. Fontos szempont a helyszín kiválasztásánál, hogy lehetőség szerint az ünnepelt és barátai közösen éljék át a születésnapi zsúrt, azaz ne kelljen osztozniuk a területen más csoportokkal, látogatókkal. Nem utolsó szempont, hogy mind a szülők, mind pedig a gyerekek kényelembe tudják helyezni magukat, legyen hely a rágcsálni valónak és az üdítőnek, később pedig a tortának. 

Nyomozz együtt a Varázslóval - szuper szülinap a Detectivityvel   Nyomozz együtt a Varázslóval - szuper szülinap a Detectivityvel

A fenti szempontokat szem előtt tartva szeretnénk figyelmetekbe ajánlani a Városliget tőszomszédságában található Detectivityt. A Rippl-Rónai utca 17 szám alatt található ház alagsorában már minden készen áll a vendégek fogadására. Kevés helyek egyike, ahol nem kell tányérról, pohárról, de még szalvétáról sem gondoskodnunk, kizárólag a rágcsálni való, üdítő és a torta beszerzése marad ránk. 

A csapat az étkezőben gyülekezik, ahol mosdó, és konyha is helyet kapott. A hatalmas asztal körül 15-20 gyerek fér el, ám ahhoz, hogy hatékonyan tudják követni a nyomokat, 10-12 gyerek az ideális. Egy rövid ismerkedés után Ági vázolja a helyzetet. Minden varázslónak van egy varázsállata, de addig nem jelenik meg előtte, amíg nem áll készen rá. Egészen addig, ameddig nem érdemli ki a mágus, még azt sem tudhatja, hogy az állatkája milyen fajhoz tartozik. 

 
Ütős szülinap a Szent István körúton PDF Nyomtatás E-mail

Többször esett szó arról, hogy a gyerekek életében mennyire fontos a születésnap. Ahogy cseperednek, mind fontosabbá válnak a barátok. Ahhoz azonban, hogy ne saját otthonunkba kelljen a helyes mederbe terelni a csemeték energiáit, érdemes külső helyszínt választani a szülinapi zsúr lebonyolításához.

Ütős szülinap a Szent István körúton   Ütős szülinap a Szent István körúton

Szerencsére ma már számtalan lehetőség közül választhatunk, a szabadtéri nyomozóstól, a kreatív stúdiókban zajló foglalkozásokig. Aki egy kicsit másra vágyik, mint a hagyományos játszóházi őrület, annak hoztunk egy igazán ütős ötletet.

A Jászai Mari tér tőszomszédságában, mondhatni az út közepén találjuk az Ütős Minigolf & Pub nevű helyet, ahol hétvégén a délelőtt csakis az ünnepelté. Bizony jól olvassátok, nem kell osztoznotok a több mint 200 négyzetméteres helyen senkivel! Csak a srácoké a pálya, valamint a különterem.

 
Ezek a legjobb játékok 2017-ben az Ország Játéka verseny szerint PDF Nyomtatás E-mail

Ezek a legjobb játékok 2017-ben az Ország Játéka verseny szerintKiosztották az Ország Játéka pályázat szakmai- és közönség díjait kilenc játékkategóriában. A hazai játékpiac rangos szakmai vetélkedőjét immár ötödszörre rendezték meg, de az idei igazi áttörést jelentett. A benevezett játékújdonságok száma a tavalyihoz képest megduplázódott, idén 97 versenyeztettek a forgalmazók, a közönség díjra pedig több tízezer szavazat érkezett. Az Ország Játéka Játszónapján idén az 1400-at is meghaladta azoknak a játékoskedvű kicsiknek és nagyoknak a száma, akik a gyakorlatban is kipróbálták a benevezett játékokat. A legtöbb pontszámot elért játékok már a karácsonyi vásárban viselhetik az “Ország Játéka 2017” címet.

A szervezők minden kategóriában - egyenes pontverseny alapján – egy-egy győztes játékot hirdettek a közönség és a zsűri szavazatai alapján. A legtöbb pontot begyűjtő játék kapta az adott kategória közönség- vagy szakmai díját. A verseny szabályai szerint a neves szaktekintélyekből álló zsűri előre meghatározott, egységes szakmai szempontok szerint értékelte a versenyző játékokat 1 és 5 közötti pontszámmal. Érdekesség, hogy a közönség és a szakma véleménye több kategóriában is megegyezett.

A szakmai zsűrit Pierrot vezette, aki ma már neves játékfejlesztő. Pierrot véleménye szerint "a jó játék felér egy jó órával az iskolában" , ezért neki személy szerint is fontos, hogy mindig újabb és újabb minőségi játékokra hívják fel a figyelmet ezzel a versennyel. Olyan szempontok szerint értékeltek, mint a készségfejlesztés képességének mértéke, a szociális készség fejlesztése, a játékok innovációja, kreativitása, minősége, tartóssága. A szakmai zsűriben Pierrot olyan neves szakemberekkel ült együtt, mint Csordás Ágnes, a Magyar Védőnök Egyesületének elnöke, Göde Gabriella , marketing executive a Nickleodeon-tól, Görög Zita műsorvezető, Jánossy Gábor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének képviseletében, Labancz Dániel klinikai gyermek szakpszichológus és tapasztalati tanulás tréner, Tarján Katalin vezető óvodapedagógus, Veszelszkiné Huszárik Ildikó , a Pedagógusképzés Megújulásáért program alapítója, valamint Zölei Ágnes, a Manóprogram főszerkesztője.

Ezek a legjobb játékok 2017-ben az Ország Játéka verseny szerint  Ezek a legjobb játékok 2017-ben az Ország Játéka verseny szerint

A nyertes játék már a karácsonyi ajándékozás idején is használhatja az Ország Játéka logót, kapaszkodót nyújtva ezzel a szülőknek a vásárlásnál a játékok tengerében.

 
Dumaszínház Gyerekelőadások: Micimackó PDF Nyomtatás E-mail

Micimackó, Róbert Gida, Malacka, Nyuszi, Bagoly, Tigris, Kanga és Zsebiba remek előadásra invitálja a gyereket a Kassai TRIP Rendezvényhajóra. 

Az eredeti történet alapján készült színdarabban Micimackó és Róbert Gida idézi fel a mese legviccesebb eseményeit. Így kacaghatják végig a gyerekek Micimackó mézszerzési akcióit, Tigris kalandos elvesztését, és megtalálását, Malacka találkozását a Januárral, valamint Füles házának történetét. 

Dumaszínház Gyerekelőadások: Micimackó  Dumaszínház Gyerekelőadások: Micimackó

A színpadon álló mászóka rendkívül ötletes díszletnek bizonyult, minden jelenet kiválóan életre kelthető általa. A jelmezek nagyon szépek, a színészek pedig ügyesen formálják meg a meséből megismert karaktereket. A vidám dallamok szépen belesimulnak a történetbe. 

 
A Csodagömb - Cirkuszi Nagykarácsony PDF Nyomtatás E-mail

A Fővárosi Nagycirkusz november 4. és december 31. között igazi karácsonyi műsorral várja a családokat, Csodagömb címmel. A varázslathoz hozzájárul Agustin Viglione buborékszámával, a Maik Gärtner Family elefántszámával, melynek érdekessége, hogy csöpp kislányuk is kiveszi részét az előadásból, épp úgy, mint a Hametov családban kisfiuk. 

A Csodagömb - Cirkuszi Nagykarácsony  A Csodagömb - Cirkuszi Nagykarácsony

Rafal Walusz, lengyel bűvész nem csak kacagtató mutatványaival veszi le a közönséget a lábáról, hanem magyar tudásával is, melyet példaképe, Rodolfo tiszteletére kezdett el tanulni.

Mindenképpen érdemes kiemelni a Kalashinkov Brotherst, akik diabolo művészetükkel kárpáztatják el a nagyérdeműt, valamint a Duo Supkát, akik különleges zsonglőrszámmal lepik meg a közönséget. 

 
Márton-nap a Skanzenban PDF Nyomtatás E-mail

A szombati nap számtalan izgalmas pillanatot tartogatott a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A zenekar pörgős talpalávalójára néptáncosok ropták, míg a pajtában népi játékokkal ismerkedhettek meg a gyerekek.

Az ősz jegyében makk figura, és a madáretető készült, Márton-napra libás medált csinálhattak a csemeték, de karácsonyra is kitekintettek a kukoricacsuhé angyalkával.

A szatócs boltban finom kávé és édesség, a péknél ropogós kenyér várta a vendégeket.

A kisvasút is vígan pöfögött a színesbe hajló fák alatt, érdemes ezt az attrakciót is próbára tenni.

A változatos programok november 12-én, vasárnap is folytatódnak, így nem bánja meg aki a Szentendrei Skanzent választja a Márton-napi hétvégén.

Márton-nap a Skanzenban  Márton-nap a Skanzenban

 
Dumaszínház Gyerekelőadás: Hetedhét varázslat - zenés mesejáték PDF Nyomtatás E-mail

Bimbi nagyon szeret játszani. Kedvenc bohóca mellett szívesen kelti életre herceg figuráját, és az édesanyjától örökölt hajasbabát is. Ilyen izgalmas időtöltés közben természetesen nehezen akaródzik ágyba bújni a kislánynak. Szerencsére barátai álmában sem hagyják magára. 

Hetedhét varázslat - zenés mesejáték  Hetedhét varázslat - zenés mesejáték

A jóságos Tündér életre kelti Bimbi játékait, így az álmok földjén is folytatódnak a mesés kalandok. 

 
Dumaszínház Gyerekelőadás: Mekk Elek az ezermester PDF Nyomtatás E-mail

A gyerekeket újfajta színházi élmény várja hétvégente a Dunán, a Trip Színházhajón. Mekk Elek az ezermester, e helyen telepedett meg. A környék lakói pedig bátran fordulhatnak hozzá javítási munkákkal, hiszen, ha eke, zeke, eresz kell, megteremti Mekk mester!

Dumaszínház Gyerekelőadás: Mekk Elek az ezermester  Dumaszínház Gyerekelőadás: Mekk Elek az ezermester

A 60 perces, élő szereplős előadás látványvilága, és szövege megegyezik a televízióból ismert bábfilmsorozatéval. Mekk Elek az ezermester, papagája által teszi közhírré, hogy mostantól minden nemű szakmunkát vállal. Így kerül nyúlcipő a nyulak lábára, és folt a tehén szoknyájára, épül fentről lefelé a malacok háza, és szorulnak a tyúkólba a csirkék.

 
Szegedi Vadaspark, a vidék állatkertje PDF Nyomtatás E-mail

Figyelem kicsik és nagyok!
Ha igazi, színvonalas szórakozásra, egy kellemes sétára és sok-sok látnivalóra vágytok, hát ne habozzatok, irány Szeged! Egész napos családi kirándulásra invitál Titeket a Szegedi Vadaspark. Csongrád megye szívében található ez a varázslatos terület, mely a legkülönfélébb állatokat és növényeket rejti magában, és mind csak arra vár, hogy megcsodáljátok őket.

Szegedi Vadaspark   Szegedi Vadaspark

Az állatkert évente kb. 190 ezer embert csábít a kapukon túlra, ami biztos, hogy feljebb fog kúszni, hiszen jövő év közepére elkészül az elefánt-ház, ahova 3 csodás indiai elefánt érkezik, ezzel színesítve a már amúgy sem szűk állatok számát. A 40 hektáron elterülő állatkert egyik legfőbb vonzereje az óriási állatállomány, melyek szerencsére az őket megillető hatalmas területen tartózkodnak.

 
Exit Cirkusz 2017-es műsora PDF Nyomtatás E-mail

A Balaton déli partja bővelkedik cirkuszokban, Siófok üdülőterületén, Széplak felsőn állomásozik a nyár folyamán az Exit Cirkusz, mely szlogenje szerint kilépőt jelent a mindennapokból. 

A kisgyermekes családokat célzó előadás szünettel együtt 90 perces, így maximálisan igazodik a kicsik igényeihez. A családias hangulatú prondon a 2017-es évadban bűvészt, bohócot, és állati produkciókat láthatunk. 

Exit Cirkusz 2017-es műsora  Exit Cirkusz 2017-es műsora

A Csehországból érkezett házaspár változatos küllemű idomított kutyáitól mindenki szája tátva marad, az élmény pedig tovább folytatódik a különböző fajtájú macskák akrobata mutatványaival. Paco, a csíntalan csacsi gyorsan a gyerekek kedvence lesz.

Bemutatásra kerülnek továbbá egzotikus hüllők, mississippi alligátor, pitonok, óriáskígyók, varánusz, leguán, és óriásteknős.

A törpe kecskék látványos produkciója magával ragadja a gyerekek figyelmét.

Johonny bohóc szintén a kicsik nevetőizmait veszi célba, a nyári melegre való tekintettel vizes számra is készülhetünk.

Exit Cirkusz 2017-es műsora  Exit Cirkusz 2017-es műsora

Richter Ricardo és kedvese hátborzongató késdobáló száma az erősebb idegzető srácok szívét ejti rabul, míg a bájosan tipegő kacsák minden néző arcára mosolyt csalnak.

 
A Richter Cirkusz Zamárdi műsora PDF Nyomtatás E-mail

A Richter Flórián Cirkusz 2017 nyarán is Zamárdiban fogadja a nagyérdemű publikumot. A Cirkuszok Éjszakáján részt vett a Manóprogram, hogy első kézből számolhassunk be nektek erről az igazán lenyűgöző előadásról. 

Richter Flórián Cirkusz 2017-es műsora  Richter Flórián Cirkusz 2017-es műsora

A show címe állati extrém, így természetesen a főszerep az állatoké volt, hiszen Richter Flórián legendásan bánik a lovakkal. A gyönyörű állatok ezúttal is elkápráztatták a közönséget, miközben az ifjabb Richter, Kevin egyszerre két lovon száguldott a porondon. A legkissebb Richter számára is jutott szerep, Angelika elefánt háton érkezett. Az ügyességi bemutatók során láthattunk még kecskéket, zebrákat, tevéket, és lámákat.

 
Gateway to Space, az űrkiállítás PDF Nyomtatás E-mail

Ismét hazánkba érkezett a nagy sikerű Gateway to Space kiállítás. A jó hír, hogy ezúttal kibővített látnivalóval tér vissza a Millenárisra. 

A 3000 négyzetméteres kiállítás betekintést enged az űrhajózás történetébe. Megismerhetjük többek között Wernher von Braun rakétakocsiját. A rakétakutató 12 évesen építette szerkezetét, mellyel a holdra szeretett volna eljutni. A hat tűzijáték-rakétával felturbózott kocsi azonban csak gyalogosokat rémítette halálra. A német tudós szerencsére nem adta fel álmait, és az incidens után ő lett a rakétafejlesztés egyik vezető alakja.

Gateway to Space, az űrkiállítás  Gateway to Space, az űrkiállítás

A tudás bővítésére nem csak elméletben, de a gyakorlatban is sor kerül. A kiállított tárgyak jó része megjárta a világűrt, vagy segített annak meghódításában. Az egyik leglátványosabb darab a Szputnyik-1, valamint a kísérleti majomkiképző kabin. 

 
Olimpia Park - Budapest PDF Nyomtatás E-mail

A Kossuth tér és Jászai Mari tér között elhelyezkedő szakaszt messziről megismerhetjük az Olimpiai játékokat szimbolizáló öt karikáról. A terület 2014-ben újult meg, ekkor a pihenő park mellett, játszótér is helyet kapott. 

Olympia Park - Budapest  Olympia Park - Budapest

A közösségi tér tehát remek terepet nyújt a csemeték számára, hogy levezessék felesleges energiájukat. A különböző korosztályok számára létrehozott eszközök között találunk csúszdával kiegészített mászókomplexumot, kötélből álló mászókát, és a legkisebbek számára készült hajót. 

A hinták között valódi kincsre bukkanhatunk, itt ugyanis olyan speciális eszköz kapott helyet, ahol baba, és mama együtt hintázhat. Az apróságok számára készült, biztonsági korláttal körülvett szerkezettel szemben foglal helyet valamelyik szülő, így a hintázás közös élmény mindkét fél számára.

Olympia Park - Budapest  Olympia Park - Budapest

A nagy melegben kiváló felfrissülést nyújtanak a földből előtörő vízsugarak. 

A parkban mosdó is helyet kapott, így hosszabb időt is eltölthetünk a kellemes hangulatú Olimpia parkban.  

 
Pál-völgyi-barlang PDF Nyomtatás E-mail

A gyerekek kalandvágya határtalan, érdemes hát nyitott szemmel járni, hogy olyan programot találhassunk az örökmozgó lurkók számára, mely mind fizikailag, mind pedig szellemileg hozzájárul fejlődésükhöz. Tudtátok, hogy a Szépvölgyi út mellett található Magyarország leghosszabb barlangja? A Pál-völgyi-barlang kényelmesen megközelíthető a Kolosy térről a 65-ös autóbusszal, vagy személygépkocsival a Szépvölgyi úton haladva. Az 50 perces túra pedig igazi élményt nyújt kicsik és nagyok számára.

Pál-völgyi-barlang  Pál-völgyi-barlang

A Manóprogram látogatást tett az 1904-ben felfedezett barlangban, hogy bemutathassa számotokra ezt a különleges természeti képződményt.

A barlangban, hétfő kivételével, minden nap 10:15-től indulnak a vezetett túrák. Tekintve, hogy a föld gyomrában télen-nyáron 10°C fok van, érdemes meleg ruhával készülni. A túracipő sem hátrány, de sportcipőben is teljesíthető a közel fél kilométeres táv. A meredek lépcsők miatt 5 éves kor és 105 cm alatt nem látogatható a barlang.

 
GreenGo PDF Nyomtatás E-mail

Mi az? Környezetkímélő, vagány, és élmény vezetni? Ez bizony a Volkswagen e-up-ja, mely Budapest különböző pontjain várja a kalandvágyó családokat, hogy próbára tegyék.

Az egész egy internetes regisztrációval kezdődik, majd egy applikáció letöltésével folytatódik, végül besétálunk a Király utca 16. szám alatt található GreenGo irodába. A néhány perces adminisztrációt követően használatba vehetjük a Volkswagen márkájú elektromos kisautók egész flottáját. Szám szerint 75 járgány áll az utazni vágyó közönség rendelkezésére, a város különböző pontjain. A Manóprogram ezúttal annak járt utána, miként segítheti a családok életét ez a környezetbarát autóbérlési megoldás.

GreenGo  GreenGo

Amennyiben a regisztráción túl vagyunk, akár használatba is vehetjük az első utunkba kerülő GreenGo-t. A járgány megjelenése modern, vagány, igazi városi kisautó.

A telefonos applikáció segítségével térképen tájékozódhatunk arról, hol találjuk a hozzánk legközelebb eső szabad járművet. A térképen megjelenő ikonra kattintva azt is megtudhatjuk, hogy az adott gépkocsi hány kilométert tud megtenni a következő töltésig. A program segítségével lehetőségünk van 30 percre lefoglalni a kiszemelt kocsit.

 
Húsvétváró Minimax Gyerekhajó PDF Nyomtatás E-mail

Húsvétváró Minimax GyerekhajóÁprilis első hétvégéjén ismét kifutott a budapesti Minimax hajó, mégpedig a Batthyány térről. A srácok már a bejáratnál lepacsizhattak Maci kutyával.

A kétszintes hajó fedélzetén minden korosztály megtalálta a saját érdeklődésének megfelelő játékokat. Lehetőség volt próbára tenni a társasjátékokat, valamint polifoamból látványos alkotásokat készíteni. A legkisebbek sem maradtak élmény nélkül, őket bébi játékokkal borított szőnyeg várta.

A színpadon a HandaBanda zenekar szórakoztatta a közönséget. A kellemes, jazzes zenei aláfestés mellett csodás alkotások születtek. A kreatív sarok témája a húsvét volt, így a gyerekek sóliszt gyurmatojást festhettek, és csibés vagy nyuszis tojástartó készíthettek. Bár a zokninyúl extra kiadással járt a családok számára, szép számmal születtek ilyen jellegű alkotások is.

Szabó Zselyke alaposan megtornáztatta azok a gyerekek, aki a táncparkettet választották. A bátor lurkók még kellékekkel is felszerelkezhettek egy-egy szám hiteles előadásához.

Akinek még maradt ereje, zumbával folytathatta a délelőttöt.

A szép idő sokakat a fedélzetre csalt, ahol elfogyaszthatták a büfében vásárolt frissítőjüket.

Az arcfestő sem tétlenkedett, előre foglalható időpontokban készültek az alkotások.


Maci kutyával és Pici cicával legközelebb április 30-án kelhettek útra a Minimax hajó fedélzetén!

Húsvétváró Minimax Gyerekhajó  Húsvétváró Minimax Gyerekhajó

 
Húsevő növény ültetés a Füvészkertben PDF Nyomtatás E-mail

A VIII. kerület bérházai között megbúvó Füvészkert 1847 óta foglalja el jelenlegi helyét. Ez a nagy múltú intézmény ad otthont a Szamóca Kiskertész Tanodának, ahol tavaly novemberben a Manóprogram csapata is elkészítette saját tökházikóját. Idén tavasszal ismét felkerekedtünk, hogy részt vegyünk a Lengék és húsevő növények című programon.

Húsevő növény ültetés a Füvészkertben  Húsevő növény ültetés a Füvészkertben

Minden foglalkozás valamilyen mese köré épül, legyen szó Mazsola és Tádé tökházáról, vagy Berg Judit Lengemeséiről. Ez utóbbi a Nádtengeren játszódik, ahol a mocsaras tavacskában apró Lengék élnek. 

 
Bóbita Irodalmi Játszótér - Budapest XIII. kerület PDF Nyomtatás E-mail

Immáron 2 éve, hogy megnyílt a Bóbita Irodalmi Játszótér a XIII. kerületi RAM Colosseum kertjében. A park azóta is igen nagy népszerűségnek örvend, pillantsunk be a mesék kertjébe, és fejtsük meg a Bóbita Játszótér titkát.

Bóbita Irodalmi Játszótér - Budapest XIII. kerület  Bóbita Irodalmi Játszótér - Budapest XIII. kerület

A zárható kerítéssel körülhatárolt terület nem túl nagy, ám ez a játékok számán nem mutatkozik meg. Találunk hintát, csúszdát, mászókat, homokozót, forgó hordót és akadálypályát, több korosztály számára is. A játékok kialakításának köszönhetően a tágas terek nem hiányoznak a felesleges energia levezetéséhez. Elsőként a homokozót pillantjuk meg, mely nem csak a legkisebbek, de az alkotni vágyó nagyobb lurkók számára is remek szórakozást tartogat.

A homokozó mellett kaptak helyet az egyszemélyes hinták, melyek alját lánccal rögzítették, hogy elkerüljék az ütközést. A hinták így nem szállnak túl magasra, ezt a feladatot a kígyószerűen tekergő kötélhinta tölti be. A monumentális alkalmatosságon egyszerre négy személy ülhet, tartós, és biztonságos kialakításának köszönhetően a szülők is bátran próbára tehetik. Itt aztán mindent bele lehet adni, hiszen minél jobban hajtják a srácok, annál magasabbra "ugrik" az óriáskígyó.

Bóbita Irodalmi Játszótér - Budapest XIII. kerület  Bóbita Irodalmi Játszótér - Budapest XIII. kerület

Akadálypályát két méretben is találunk. A hatalmas festékes tubusból kicsurranó csúszda a kisebbek számára nyújt mozgáslehetőséget, míg a hatalmas ceruzákból és ecsetekből álló mászóka az iskolás korosztály tudását teszi próbára.

 
Nyuszi ül a hóban - József Attila Színház PDF Nyomtatás E-mail

A József Attila Színház egyik legbájosabb gyermekelőadás a Nyuszi ül a hóban című darab. Az 1 felvonásos interaktív előadás 1 óra 10 percben szórakoztatja a srácokat.

Az alaptörténet szerint ifjabb Nagyrépási Orrángató Ugrancs nyuszinak közeleg a születésnapja, ezért Zsurzs Kati, aki a rendezés fontos feladata mellett a mesélő szerepét is magára vállalta, szeretné meglepni ifjú barátját egy saját készítésű kalendáriummal. A naptár lapjait azonban valaki összefirkálta, így Ugrancsnak esélye sincs arra, hogy megismerje a különböző évszakok ünnepeit.

nyuszi-ul-a-hoban1  Nyuszi ül a hóban - József Attila Színház

Szerencsére Zsurzs Katinak remek ötlete támad. A gyerekek segítségével eleveníti meg a néphagyományokat, és jeles ünnepeket, melyek a naptárban szerepelnek.

Az interaktív előadásban a gyerekek is jelentős szerephez jutnak, sőt, az egyes szituációkhoz jelmezt is kapnak. 

A Nyuszi ül a hóban című darabot a következő időpontban láthatjátok a József Attila Színházban:

Előadások:
 
2017. március 4. 10:00
2017. április 9. 10:00
2017. április 21. 10:00
2017. április 24. 10:00
2017. május 11. csütörtök 10:00
2017. május 13. szombat 10:00

József Attila Színház
Budapesten, 13. kerület, Váci út 63.

 
Állati tréfa - Tartsd a szülinapod a Budakeszi Vadasparkban PDF Nyomtatás E-mail

Valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, a gyerekzsúrok virágkorát éljük. Már óvodás korban megkezdődnek a születésnapi partik, melyek aztán évekig feladják a leckét a szülők számára. Amíg csak néhány gyermeket kell vendégül látni, jó választás az otthoni környezet, ahol a mókás feladatokat, önfeledt játék követi. Ám ahogy a csemeték cseperednek, egyre több barátra tesznek szert, valamint nő a gyerekek teherbírása, és energiája is. Ekkor jön el a szervezett születésnapok ideje.

Állati tréfa - Szervezd a szülinapot a Budakeszi Vadasparkban  Állati tréfa - Szervezd a szülinapot a Budakeszi Vadasparkban

A kínálat óriási, ám ahogy az ár, úgy a tartalom is nagyon eltérő. A Manóprogram nem titkolt célja, hogy minél több olyan lehetőséget mutasson be a családoknak, melyek tartalmasan járulnak hozzá kicsik és nagyok szabadidős tevékenységéhez, így február utolsó hetében útra keltünk, és próbára tettük a Budakeszi Vadaspark születésnapi programját.

A lehetőségre a Vadaspark honlapján akadtunk rá, ahol két korosztály számára is szerveznek tartalmas programot. 5-10 éves gyerekek erdei nyomozásban vehetnek részt, Állati ajándék címen, míg a 7-12 évesek Állati tréfával köszönthetik az ünnepeltet. Mindkét zsúr nagy hangsúlyt fektet a mozgásra, és a tudás bővítésére, ám a feladatok korcsoportonként eltérőek.

A Manóprogram csapata az Állati tréfát tette próbára, lássuk, miként sikerült a születésnap:

Állati tréfa - Szervezd a szülinapot a Budakeszi Vadasparkban  Állati tréfa - Szervezd a szülinapot a Budakeszi Vadasparkban

A programot a park dolgozói minden körülmény között megtartják, így bevállalós csapatok akár esőben is teljesíthetik a kihívást. Igény esetén azonban beltéren kerül megrendezésre a program, Szőrös szülinapi szereplők címen.

 
Farkasházi Réka és a Tintanyúl Bumm, bumm, bumm lemezbemutató koncert a MOMkultban PDF Nyomtatás E-mail

Farkasházi Réka és a Tintanyúl Bumm, bumm, bumm lemezbemutató koncert a MOMkultbanVidám hangulatú lemezbemutató koncertre volt hivatalos a Manóprogram csapata, még pedig a MOM Kulturális Központba. Farkasházi Réka és a Tintanyúl együttes február 5-én ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. 

A program kezdete előtt már egy órával nagy volt a sürgés forgás az aulában, hiszen a gyereknek lehetősége volt "Tintanyúllá" alakulni az előre kikészített nyuszifüles hajpántok, és az arcfestéknek köszönhetően. A fejdíszek pedig még az előadás után is a buksikon maradtak, köszönhetően a jó időnek, és az ötletes ajándéknak.

Pontban 11 órakor felcsendült a Tintanyúl induló, melynek szövegét maga Csukás István írta. Az előadás egy születésnapi buli szervezésének lépéseit vette végig, a vendéglista összeállításától a vidám játékokig, minden apró részletre kiterjedően. A dalok között hallhattuk a Bulibajnok, az Aki bújt, aki nem, a Pocak-dal, a Rét virága, és a Szellőtánc című számokat is. A nemrégiben megjelent Bumm, bumm, bumm lemezről itt olvashattok.

Az együttes egyik alapvető célkitűzése, hogy a gyerekek szabadon énekelhessenek, és táncolhassanak a fellépések alkalmával. Így a szervezők ezúttal is ügyeltek arra, hogy a színpad előtt táncteret alakítsanak ki a srácok számára. A gyerekek pedig kihasználták a rendelkezésükre álló teret. Vidáman énekeltek és mozogtak együtt Rékával.

 

 

Itt kukkanthattok bele a koncertbe:

 A koncert képekben:

 Farkasházi Réka és a Tintanyúl Bumm, bumm, bumm lemezbemutató koncert a MOMkultban  Farkasházi Réka és a Tintanyúl Bumm, bumm, bumm lemezbemutató koncert a MOMkultban

 
Valahol Európában a Pesti Magyar Színházban PDF Nyomtatás E-mail

Bizony hosszú évtizedeket kellett várnia a Valahol Európában című musical megszállott rajongóinak, és mindazoknak, akik eddig csak hírből ismerték a közel 70 éves történetet, hogy ismét színpadon láthassak.

A II. világháború utolsó évében járunk. A mindennapi túlélésért küzdő kisemberek gondjai mellett látszólag eltörpül az otthontalanná vált gyerekek problémája, hiszen ki veszi észre a romok között kuporgó kisfiút? Ki más, mint egy másik csapat gyerek, akik történetesen a javítóintézet leomló falai alól menekültek meg. A csavargónak kikiáltott, éhes, hontalan gyerekek a vidék poros útjait taposva újabb bajbajutott ifjakkal találkoznak, így a duzzadó csapat egyre nagyobb gondot okoz a környék gazdáinak. A gyerekek a fegyveresek elől egy lakatlannak látszó kastélyban húzzák meg magukat, ám hamar kiderül, az ingatlannak gazdája van, a magának való Simon Péter karmester személyében.

Valahol Európában a Pesti Magyar Színházban  Valahol Európában a Pesti Magyar Színházban

Azok számára, akik nem ismerik a filmet és a színdarabot, nem szeretnénk elárulni a végkifejletet, annyi azonban bizonyos, hogy a darab hátborzongatóan hitelesen adja vissza a háborús hangulatot. Mind a díszlet, mind pedig a színészi játék tökéletes összhangban van Dél László csodálatos zenéjével.

Kattints a videóra!


Az előadást azok számára is szívből ajánljuk akik korábban már látták, és azoknak is, akik most ismerkednek meg ezzel a klasszikus művel.

 
Eötvös Cirkusz Karácsonyi Mentőexpedíció PDF Nyomtatás E-mail

Igaznak bizonyult a szlogen, "Nincs karácsony Eötvös Cirkusz nélkül". A Manóprogram csapata ismét látogatást tett a legendás társulatnál, hogy saját szemével győződjön meg róla, idén is remek attrakciók várják az érkezőket.

Eötvös Cirkusz Karácsonyi Mentőexpedíció  Eötvös Cirkusz Karácsonyi Mentőexpedíció

A nézőket fűtött sátor fogadta. Az előadás kezdetéig pedig lehetőség volt teveháton lovagolni, valamint alaposan bevásárolni a büfé finomságaiból, és világító eszközeiből. Amint a fények kihunytak, Télapó manói tűntek fel a színen. Őket követtet egy mókás figura, aki az angolszász történet szerint Grincs névre hallgat. A csintalan teremtmény egyetlen célja, hogy ellopja a karácsonyt. Tervét igen jól kivitelezte, szegény Mikulásnak azonnal nyoma veszett. A gyerekek, és a mindenre elszánt manók vállalták a feladatot, hogy előkerítsék Télapót. Néma varázslat is segítségükre volt a kutatásban, így feltűntek a színen a Jégvarázs, valamint a Star Wars sztárjai.

 
Luca-napi Forgatag a Marczibányi Téri Művelődési Központban PDF Nyomtatás E-mail

Karácsony közeledtével számtalan tartalmas program várja a családokat. Remek választásnak bizonyult a Marczibányi Téri Művelődési Központ és a Skandináv Ház Alapítvány közösen megálmodott Luca-napi Forgataga. Az eseményre 2016. december 10-én, szombaton került sor. A gyerekek 4 órán át vehettek részt különböző foglalkozásokon. Több mint tíz asztalnál várták az érkezőket a szakképzett, és kedves segítők, aki bevezették a családokat többek között a gyertyamártás, a mézeskalács sütés, a Luca-napi búzavetés, az ajándékkártya, és mécses készítés, valamint az ékszerkészítés rejtelmeibe. 

Luca-napi Forgatag a Marczibányi Téri Művelődési Központban  Luca-napi Forgatag a Marczibányi Téri Művelődési Központban

Üres kézzel biztosan senki sem távozott, hiszen a rendelkezésre álló idő elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy minden mesterségbe belekóstolhassunk. 

A Marczi Közösségi tér következő eseményére december 18. kerül sor, Betlehembe menjünk…címmel. A zenéről Kerényi Róbert (furulya), Horváth Gyula (koboz), Nyíri László (hegedű), valamint Vellner Balázs (dob) gondoskodik, míg a táncról és a játékról: Sándor Ildikó, Prekler Kata, Gundyné Szerényi Andrea, és Mályi Bori. Természetesen nem maradhat el a kézműves foglalkozás sem, melyet Csiki Virág, és Makrai Krisztina vezet.

Luca-napi Forgatag a Marczibányi Téri Művelődési Központban  Luca-napi Forgatag a Marczibányi Téri Művelődési Központban

További programok a marczi.hu oldalon elérhetők!

 
Megérkezett az egymilliomodik látogató a Fővárosi Állatkertbe PDF Nyomtatás E-mail

Megérkezett az egymilliomodik látogató a Fővárosi Állatkertbe2016. december 10-én, szombaton, a déli órákban lépte át a Fővárosi Állat-, és Növénykert kapuit az egymilliomodik látogató. Péteri Marci személyében egy 8 éves kisfiút köszönthetett Dr. Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója. 

Az ifjú látogató a kamerák kereszttüzében kereste fel kedvenc állatait, köztük a pávát, és a kígyót, sőt, ezen a kivételes napon még Bejgli, a sörényeshangyászbébi kifutójába is besétálhatott, mert Marci lett az állatka tiszteletbeli nevelőszülője. A látogatás végén 1 éves családi belépővel, és egy oklevéllel távozhatott édesapja társaságában. 

Ezen a napon került sor továbbá a hajdani Noé Aréna helyén létesült korszerű játszótér átadására is. A területen a megújuló energiaforrások fontosságára kívánják felhívni kicsik és nagyok figyelmét. 

  

Megérkezett az egymilliomodik látogató a Fővárosi Állatkertbe  Megérkezett az egymilliomodik látogató a Fővárosi Állatkertbe

 
Hamupipőke a Holdvilág Kamaraszínház előadásában PDF Nyomtatás E-mail

A Holdvilág Kamara Színház előadásában ezúttal a Hamupipőke című darabot láthatta a közönség. Az akadálymentesített előadásra az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ nagyszínpadán került sor.

Hamupipőke a Holdvilág Kamaraszínház előadásában  Hamupipőke a Holdvilág Kamaraszínház előadásában

A lebilincselő zenés mesejátékot jeltolmács segítségével kísérhették figyelemmel a nagyothallók, míg a vakok és gyengénlátok fejhallgatóval vehették igénybe a narrációt. Az előadást színpadbejárás előzte meg, ahol a gyerekeknek lehetőségük volt megismerkedni a szereplőkkel, és behatóan tanulmányozni a színpadot. A bejárásnak köszönhetően teljes képet kaphattak a színdarabról.

A forgatható díszletelemek ügyes mozgatásával négy jól elkülöníthető helyszínen zajlottak az események. A színes jelmezek hűen tükrözték a szereplők jellemét. Hamupipőke mostoháit alakító színészek (Babják Annamária, Haik Viktória, Takács-Kiss Zsuzsanna), kacagtató módon keltették éltere a negatív karaktereket. 

 
Madárgyűrűzés a Jági-tónál PDF Nyomtatás E-mail

A Manóprogram csapata, dacára annak, hogy az időjárás előrejelzés esőt jövendölt, 2016. november 12-én felkerekedett, és megleste, miként kerül gyűrű a Jági-tónál, az apró madárlábakra.

Madárgyűrűzés a Jági-tónál  Madárgyűrűzés a Jági-tónál

Az eseményre a Duna-Ipoly Nemzeti Park, közismertebb nevén DINPI, szervezésében került sor, Pilisszentivánon, a Jági-tónál. Az időszakos állóvíz ugyanis remek pihenőhelyet kínál a vándorló madarak számra, de azon szárnyasok is szívesen keresik fel, akik a telet a Budai-hegységben töltik.

 
Juhász Kata Társulata: Felhőcirkusz Unplugged PDF Nyomtatás E-mail

Weöres Sándor versei sok művészt megihlettek az évek során. Akadt aki megzenésítette legszebbnek vélt szerzeményeit, míg mások színpadra állították a rigmusokat. Ezúttal Juhász Kata koreográfus szedte csokorba Weöres Sándor műveit, Felhőcirkusz címmel.

Juhász Kata Társulata: Felhőcirkusz Unplugged  Juhász Kata Társulata: Felhőcirkusz Unplugged

A rendhagyó darabban a Déli felhőkkel, a Vásárral, a Ha a világ rigó lenne, a Csiribiri, a Tündér, a Birka-iskola, és a Sehallselát Dömötör című verssel találkozhatunk, méghozzá testbeszéddel elmondott unplugged előadás keretében. A Manóprogram a helyszínen járt, hogy egy rövid beszámolóban ismertesse az eseményeket.

Az akrobatikus elemeket is tartalmazó műsor bepillantást enged a táncművészetbe. A tehetséges táncos, Daragó Dorina, és a remek akrobata, Zoletnik Sophie csodás összhangban kelti életre a versszakokat, miközben Ben Glass kacagtató módon egészíti ki a lányok játékát.

Az élőzene teljesen betölti a rendelkezésre álló teret. Kertész Endre, aki csellóval varázsolja el a közönséget, még kisebb akrobata mutatványra is vállalkozik, éppen úgy, ahogy Kovács Sára Dizna fuvolaművész.
Ölvedi Gábor remek érzékkel szólítja meg a srácokat, akik rendkívül jól szórakoznak a zenész mókáin.

A  különös hangulatú előadás mind a szülőket, mind a gyerekeket magával ragadja. Az olykor szürreális cselekmények hűen tükrözik a költő verseinek eseményeit.

Következő előadás: 2017. január 8, vasárnap 16:oo
További információ és jegyfoglalás: jegyfoglalás Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Demes Hanna: +36308299319

Alkotók, előadók:
DARAGÓ DORINA - tánc,
ZOLETNIK SOPHIE tánc, akrobatika,
BEN GLASS – tánc, akrobatika,
KERTÉSZ ENDRE - cselló,
KOVÁCS SÁRA DIZNA- fuvola, pikoló,
ÖLVEDI GÁBOR – ütősök

Juhász Kata Társulata: Felhőcirkusz Unplugged  Juhász Kata Társulata: Felhőcirkusz Unplugged

 
Miau és Vau PDF Nyomtatás E-mail

2016. november 6-án láthatták a gyerekek, a Portéka Színpad előadásában, a Miua és Vau című, közel egy órás bábjátékot. A történet szerint Aladár kutyus, és Micó cicó kirándulni indulnak. A két barát bájos mesékkel szórakoztatta a gyerekeket, akik hangos nevetéssel adták jelét annak, mennyire élvezik a műsort.

Miau és Vau  Miau és Vau

Az élő szereplős előadást bábjáték egészítette ki, annak érdekében, hogy az óvodás korú közönség figyelme ne lankadjon. Az interaktív darab lehetőséget biztosított a közös éneklésre is, hiszen csupa ismert dal, mondóka és mese kelt életre a tehetséges művészek előadásában.

Az Alma, valamint A kalács című mese az osztozkodásról, míg az Okoska botocska a segítség nyújtásról szólt. A tanulságos, és szórakoztató meséket valamennyi résztvevő nagyon élvezte, így minden kisgyermek boldog mosollyal az arcán távozott az előadásról.

A Miau és Vau című bábjátékot, a Holdvilág Kamaraszínház szervezésében láthatták a gyerekek, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ.  

A társulat előadásaira, jegy- és bérletvásárlási lehetőség, szerdánként 15.30-19.30-ig, vagy az előadások előtt, a helyszínen van!

Bővebb információ: www.holdvilag.hu

 
Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA - 5-11 éves gyerekeknek PDF Nyomtatás E-mail

A Pesti Magyar Színház 2016. november 5-én mutatta be első ízben Hedry Mária ökomesejátékát, a Tündér Mírát. A történet szerint Holnemvolt ország bajban van. Tündér Rózsa királyné eltűnt, a királyt pedig elvakítja saját kapzsisága. Mindez kapóra jön Lodoviconak, az uralkodó főtanácsosának, aki behízelgő modorával, és aranykészítő gépeivel irányítása alá vonja a királyt.

Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA - 5-11 éves gyerekeknek  Hedry Mária: TÜNDÉR MÍRA - 5-11 éves gyerekeknek

A masinák azonban súlyosan károsítják az élővilágot. Beszennyezik a folyókat, patakokat, és tavakat, ezt követően pedig a méreg utoléri az élőlényeket is. Elsőként a halakat, majd a madarakat, végül az embereket. Hiába Míra figyelmeztetése, az uralkodó hajthatatlan. Neki csak az arany számít. Amikor Lodovico tanácsára száműzi lányát a palotából, úgy tűnik minden elveszett.

Szerencsére Míra mindenre elszánt segítőkre akad, sőt, ahogy az a mesében lenni szokott a szerelem is rátalál.

 
Mesés hétvége a Füvészkertben PDF Nyomtatás E-mail

A Szamóca Kiskertész Tanoda meghívásának eleget téve, a Manóprogram csapata útnak indult, hogy elkészítse Mazsola és Tádé tökházacskáját. 

A tél közeledtével a park árnyas fái alól, a kastély falai közé költözött a műhely. A foglalkozásokat azonban minden alkalommal egy kellemes sétával kezdhetjük, ahol a hét témájához kapcsolódó ismeretekkel gazdagodhatnak a gyerek. Ezúttal Mazsola kedvencéről, a disznóparéjról, valamint a tökről tudhattak meg többet a srácok. 

Mesés hétvége a Füvészkertben  Mesés hétvége a Füvészkertben

Az 1 órás foglalkozáson, a Mazsola és Tádé című meséből, Manócska házát formálhatták meg a csemeték. A munka kezdetén, filctoll segítségével felkerültek a dísztökökre a nyílászárók, majd a lelkes lurkók nekiláthattak az ajtó, és az ablak kivágásának. Az így keletkezett nyílásokon át, a szorgos gyerekkezek eltávolították a tök belsejét. Drót segítségével visszakerült az ajtó, valamint fogantyúval egészült ki a kis ház. A parafadugó-kéményt több módszerrel is rögzíthették a gyerekek. Használhattak drótot, vagy előre kivájhatták a dugó helyét. 

 
Dvorák & Patka Színház: A békakirály PDF Nyomtatás E-mail

A Grimm testvérek A békakirály című meséjét bizonyára mindenki jól ismeri. A királylány kútba pottyant arany golyóját, egy rusnya béka hozza a felszínre. A labdáért cserébe azt kéri, had legyen a királykisasszony játszópajtása. A Dvorák & Patka Színház ezúttal a mese előzményeit vitte színpadra, méghozzá narrációval kiegészített pantomim formában. A Manóprogram csapata részt vett a premier előadáson, hogy első kézből számolhasson be nektek a vidám hangulatú, izgalmas darabról.

Dvorák & Patka Színház: A békakirály  Dvorák & Patka Színház: A békakirály

Egyszer volt, hol nem volt, élt egy gyönyörű királykisasszony. Az eladósorba került leány válogathatott a kérők között. Annak érdekében, hogy a korona a legrátermettebb legény fejére szálljon, a királyfiak útra keltek, hogy elhozzák a Boszorkányok földjéről az aranyrózsát. Azt, hogy a bátor ifjak sikerrel járnak-e, nem árulhatjuk el, azt azonban igen, hogy egy rendkívül szórakoztató, és színvonalas produkciót láthat az, aki a Dvorák & Patka Színház: A békakirály című zenés játékát választja.

 
Rám-szakadék, a természet alkotta kalandpálya PDF Nyomtatás E-mail

A Rám-szakadék, mintegy 1000 méter hosszan nyúlik el a Pilisben. Amennyiben kirándulást kívánunk tenni ezen a vadregényes helyen, Dömös községig kell utaznunk. Tehetjük ezt távolsági busszal, vagy személygépjárművel. Utóbbi esetben számítsunk arra, hogy a település szinte minden szeglete fizető övezet. Óránként 200 Ft-ért, vagy naponta 800 Ft-ért parkolhatjuk le gépkocsinkat.

Rám-szakadék  Rám-szakadék

A szurdokvölgyet a Királykúti utcán közelíthetjük meg, mely a Dömösi-Malom patakkal párhuzamosan halad. Az út ketté ágazik, mehetünk a tanösvény irányába, az aszfaltozott úton, vagy választhatjuk az erdei ösvényt. Utunk során a zöld sávjelzést kell követnünk.

Mindkét útvonalon valamivel kevesebb, mint 2 kilométert kell megtennünk ahhoz, hogy elérjük a Rám-szakadékot. Figyelem, elsőként a Lukács-árok vonalát érjük el, melyet a sárga jelzés kísér, ne térjünk le az útról. A Rám-szakadékig további 400 métert kell megtennünk, de minden lépés megéri a fáradozást.

 
Kirándulás a Plitvicei Nemzeti Parkban PDF Nyomtatás E-mail

Plitvice vízesésPlitvice Nemzeti Park vízesés. Talán nem véletlen, hogy kis hazánk számtalan családja választja a közeli Horvátországot az éves nyaralás helyszínéül.  Az időjárás többnyire meleg, az Adria vize átlátszóan tiszta, a számtalan nemzeti park pedig gyönyörű kirándulóhelyeket kínál a látogatóknak. Nincs ez másként a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkkal sem, amit mindenképpen érdemes felkeresni a nyaralás alatt.

A bejáratnál nagy parkoló és büfé található. A Plitvicka Jezera 8-18 óra között fogadja a természet szerelmeseit.

BELÉPŐJEGYEK (1 NAPOS)

Ár (Kunában) JAN,FEB,MÁR,NOV,DEC ÁPR-JÚN, SZEPT-OKT JÚL-AUG
 Felnőtt     55 110 180
 Gyermek 7-18 éves  35  55  80
 Csoport (min.15 fő)  50  100  160


BELÉPŐ ÁRAK (2 NAPOS) 

Ár (Kunában)  JAN,FEB,MÁR,NOV,DEC ÁPR-JÚN, SZEPT-OKT  JÚL-AUG
 Felnőtt      90 180 280


A belépőjegyek hitelkártyával is fizethetők. A belépőjegyekből befolyó összeget a park fenntartására, karbantarására fordítjuk. A belépéshez jegy váltása kötelező a Park 1-es vagy a 2-es bejáratánál.

A jegyek napijegyek, de a jegy korlátlan belépésre jogosít, amennyiben a látogató a Parkhoz tartozó szállodában tartózkodik. A belépőjegy tartalmazza a közlekedést a kisbuszokon, az elektromos hajókon, a biztosítást, valamint az adókat.

 
Nemzeti Vágta 2016 PDF Nyomtatás E-mail

Szeptember 17-én szombaton, a délelőtti próbákat követően kezdetét vette a 2016-os Nemzeti Vágta. A versenyzők fogadalomtételére, a Hősök terén felállított Vágtadomb előtt került sor. Ezt követően ízelítőt kaphattunk a magyar lovastörténelem 1000 évéből. A parádés bemutatót a honfoglalás korabeli lovasíjászok nyitották meg, majd a középkori lovagok vették birtokba a Versenypálya területét. Végül, ám nem utolsó sorban a huszárok mérték össze erejüket a  császári katonákkal.

Nemzeti Vágta 2016  Nemzeti Vágta 2016

Az előfutamok, a póniháton versengő Kishuszárok Vágtájával vették kezdetüket. A második futam valódi drámát tartogatott, hiszen Orosháza ifjú indulóját diszkvalifikálták a startot megelőzően, mert Morcos nevű lova, nevéhez hűen, nehezen találta a közös hangot a futam többi indulójával.
Ami a vasárnapi napot illeti, a középfutamokon és a döntőkön kívül, pusztai ötösfogat bemutatót, hagyományőrző huszárbemutatót, és történelmi lovasfelvonulást tartogat az érdeklődők számára. 
 
Minimax Gyerekhajó Balaton PDF Nyomtatás E-mail

Izgatott csemetékkel telt meg július 9-én a siófoki kikötő. A hajóállomás kettes dokkjához ugyanis befutott a balatoni Minimax Gyerekhajó. Feltűnt a színen Pici Cica, és elvegyült a gyerekek között. A srácok természetesen azonnal szívükbe zárták az életnagyságú cicust, és alig várták a 18 órai indulást, amikor is az üvegfenekű katamarán kifutott a Sió-csatornából.

Minimax Gyerekhajó Balaton  Minimax Gyerekhajó Balaton

A két szintes hajó minden zegét-zugát bejárták a gyerek, velük együtt pedig a Manóprogram csapata is felfedező útra indult, hogy első kézből számolhasson be Nektek a nem mindennapi élményről. A Minimax Gyerekhajón ezúttal az Iszkiri zenekar lépett fel. A három vidám fickó alaposan megtáncoltatta a srácokat. Eközben megkezdődött az arcfestés, melyre a hosszas sorban állás elkerülése érdekében sorszámot osztottak. A három ügyes kezű arcfestőnél többek között bohóc, cica és tigris készült, de a katalógusban még számtalan minta bújt meg, melyet készséggel varázsolták a srácok arcára, vagy karjára.

A felső szinten elhelyezett asztaloknál társasjátékok, valamint készségfejlesztő játékok várták a gyerekeket. A szemfüles animátorok minden érdeklődőnek azonnal a rendelkezésére álltak, és beavatták az adott játék szabályaiba.

A büfé előtt óriási játszószőnyegen autók, repülők, és helikopterek sorakoztak, hogy a legkisebbek se unatkozzanak, amíg szüleik kifújják magukat egy üdítő vagy kávé mellett az asztaloknál.

 
Richter Flórián Cirkusz - Transformers a porondon előadás PDF Nyomtatás E-mail

2008-ban, a cirkuszművészet történetében első magyar előadóként, Richter Flórián a 32. Monte-Carlo-i Cirkuszfesztiválon elnyerte az Arany Bohóc-díjat. A Manóprogram csapatát az a szerencse érte, hogy a lovasakrobaták koronázatlan királyával beszélgethetett.

Richter Flórián cirkusz - Transformers előadás  Richter Flórián cirkusz - Transformers előadás

M.P.: Mikor és hol találkozhat Önökkel a közönség?

R.F.: Március közepétől egészen október végéig van a turné. Az ország nyugati részén kezdjük, tehát Szombathely, Sopron, Székesfehérvár, Győr. Nyáron itt vagyunk Zamárdiban, ősszel pedig átmegyünk az ország keleti részébe, Kecskemét, Szolnok, Szeged, Békéscsaba.

richter-florianM.P.: ..és a téli időszakban?

R.F.: Télen általában külföldre megyünk dolgozni. Már több éve lépünk fel Amszterdamban, a Királyi Színházban, egy nagyon exkluzív produkció részeként.

M.P.:  Mitől különleges az idei program?

R.F.: Főként gyerekek számára tartogatunk látványos elemeket. Többek között találkozhatnak egy életnagyságú Transformersszel a porondon. Van egy ágyúból kilőtt kaszkadőrünk, aki keresztül repül a cirkuszon, továbbá egy vasgömbben száguldó motoros csoport színesíti a műsort. Emellett megtalálhatók a klasszikus cirkuszi számok, légtornászok, bohócok, bűvészek, és állatszámok.

M.P.:  Meddig látható ez a produkció?

R.F.: Márciustól októberig látható ez a műsor az ország szinte egész területén. Minden évben új műsorral jövünk. Minden műsorszám egy blokk, saját stílussal, és élőzenével.

M.P.: Mikor jut idő a felkészülésre a következő évadra?

R.F.: Már ilyenkor megkezdődik a felkészülés. Elkezdjük gyakorolni a saját produkcióinkat, és már aláírt szerződésünk van a világ minden tájékáról érkező új műsorszámokra, melyek jövőre lesznek láthatóak.

M.P.: Hány fős társulattal lépnek fel?

R.F.: 65 főből áll a teljes társulat, köztük a legfiatalabb fellépő a 10 éves kislányom.

M.P.: A gyerekek is folytatják a cirkuszi életet?

R.F.: Nyolcadik generációs cirkuszi család vagyunk, természetes, hogy a gyermekeim is ebben a közegben nőnek fel. Olyan mint egy nagy játszótér, itt mindig történik valami. Próbák folynak, vagy az állatok körül forgolódnak. Tanulniuk természetesen ugyan úgy kell. Jár hozzánk egy magántanár, és a nyár végén vizsgát tesznek a gyerekek.

 
Katica Tanya Élményközpont - Élménybeszámoló PDF Nyomtatás E-mail

Sokan említettétek hozzászólásaitokban, hogy jó helynek tartjátok a Patcán található Katica Tanya Élményközpontot. Pozitív gondolataitok sarkalltak arra, hogy személyesen is felkeressük a komplexumot, ezt követően pedig a Manóprogram csapata által tapasztalt  élményeket megosszuk veletek.

Az élményközpont Kaposvártól nagyjából 10 kilóméterre, Patcán található. Csapatunk az M7-es autópálya irányából közelítette meg Somogy megye székhelyén át a parkot. Az ország ezen tája szemet gyönyörködtető. Üde zöld erdők fedik a dimbes-dobos térséget. A 67-es út minősége is elfogadható, jól lehet rajta haladni.

  Katica Tanya Élményközpont - Élménybeszámoló  Katica Tanya Élményközpont - Élménybeszámoló

A élményközpont Patca város határában, egy domboldalon található. Több nagy parkoló is az érkezők rendelkezésére áll. Több zónás jegyet válthatunk a bejáratnál, vagy vásárolhatunk Élményutalványt, melyet a park valamennyi szolgáltatására felhasználhatunk, nincs szükség készpénzre, csak a mágneskártya átadására.

Csapatunk rekkenő hőségben érkezett, így a kis tavat igen csak csábítónak találta. A vízen a hagyományos a vízibicikliken kívül, egyszemélyes vízikerékpárral, csónakkal vagy kézikomppal közlekedhetünk.

Katica Tanya Élményközpont - Élménybeszámoló  Katica Tanya Élményközpont - Élménybeszámoló

A bár a tó vízében nem lehet fürdeni, a part melletti Vizes placc lehetőséget biztosít a felfrissülésre. A színes vízköpők, spriccelők, és permetezők hűsítően hatnak a forróságban. Érdemes kicsiknek és nagyoknak egyaránt fürdőruhával készülni a meleg napokon, mert igazán remek mulatság a lezúduló vízsugarak alatt cikázni.

 
Visegrádi Palotajátékok 2016 PDF Nyomtatás E-mail

Idén 32. alkalommal kerül megrendezésre a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok. E jeles alkalomból különleges programokkal készülnek a szervezők. 

A 2016. június 28-án lezajlott sajtótájékoztatón Félegyház András polgármester elmondta, idén a Salamon torony mellett, a Palota és annak termei is nyitva állnak a nagyközönség előtt. Ezen kívül azok a programok, melyek a korábbi években az utcán jelentek meg, most más funkciót kapnak. Azoknak, akik már ismerik a Palotajátékokat, bizonyára szembetűnő lesz a változást. 

Visegrádi Palotajátékok 2016  Visegrádi Palotajátékok 2016

Búzás Gergely a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának igazgatója úgy tájékoztatott, hogy ezidáig a Palota nem vett részt a nevét viselő játékokban, az idei év lesz az első alkalom, hogy a Károly Róbert korától létező palota bekapcsolódik a programsorozatba. Az épület már a középkorban is lovagi tornák helyszínéül szolgált, hiszen nem csupán az uralkodó lakóhelye volt, hanem reprezentációs épületként is funkcionált.

A termek, a lakosztályok, a kertek, valamint a konyha is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba. A kulináris élvezeteket bemutató helyiség történelmi hangulatot árasztva repíti vissza a látogatókat a múltba. Muzeológusok segítségével bepillanthatunk a középkor hétköznapi életébe, vásáraiba, ünnepségeibe, és természetesen a lovagi tornák világába. Az esemény valamennyi szervezője, résztvevője, középkori öltözetben fogadja majd az érdeklődőket.

Visegrádi Palotajátékok 2016  Visegrádi Palotajátékok 2016

A restaurált bemutatótermekben lehetőség lesz belépni a kiállítási tárgyak közé, melyeket a múzeum dolgozói bemutatnak, és körbeadnak a látogatók között. 

Búzás Gergely igazgató külön kihangsúlyozta, hogy a konyha valóban működésbe lép. A helységet úgy alakították ki, hogy jeles alkalmak idején valódi ételek készülhessenek benne, olyan történész szakemberek közreműködésével, akiknek a speciális kutatási területe a középkori étkezés. Ennek köszönhetően valamennyi látogató bepillantást nyerhet egy királyi lakoma elkészítésébe. 

 
Hármashatár-hegyi kilátópont PDF Nyomtatás E-mail

2016. áprilisától látogatható a Hármashatár-hegy legmagasabb pontján épült új kilátó. A fából készült szerkezet 8 méter magas, és tökéletes panoráma nyílik róla Budapestre. Csatapunk ezúttal a gömb alakot formázó építmény felé vette útját, hogy megoszthassa veletek a tapasztaltakat.

Hármashatár-hegyi kilátópont  Hármashatár-hegyi kilátópont

A kilátóhoz több út is vezet, csapatunk ezúttal Fenyőgyöngyén parkolt le, ám amennyiben töretlen lelkesedéssel haladunk tovább a Szépvölgyi úton, vadregényes körsétával juthatunk fel a csúcsra. Ebben az esetben érinthetjük a siklóernyősök kedvenc felszállóhelyét is, ahonnan szép kilátás nyílik a repülőtérre.

Kanyarodjunk vissza gondolatban kiindulási pontunkhoz. Fenyőgyöngye mind személygépkocsival, mint tömegközlekedéssel kényelmesen megközelíthető. A Kolosy térről induló 65A jelzésű járat végállomása Fenyőgyöngye. Induljunk el a Hármashatárhegyi úton felfelé. Kövessük a kék turista jelzést, mely a buszvégállomástól indul, és a műút mellett kanyargó ösvényen vezet bennünket. Az útvonal a kerékpárosok és futók körében is nagyon népszerű, még hétköznap délután is szép számmal keresik fel a helyet.

Hármashatár-hegyi kilátópont

A néhány kilóméteres séta ne tévesszen meg senkit, jelentős szintkülönbséget kell legyőznünk, mely a szakasz végén meredek kaptatóban teljesedik ki. Fáradozásainkat bőven kárpótolja majd a csúcsról elénk táruló látvány. A tévétornyok tövéből is remek kilátás nyílik, érdemes azonban követni a fehér kavicsos ösvényt egészen a kilátóig, mely a régi katonai bunkerek mögött bújik meg. Az épület előtt tábla hirdeti, melyen ez áll:

"Tisztelt Látogató!

 
Budakeszi Kalandpark Tanösvény PDF Nyomtatás E-mail

budakeszi vadaspark kalandpalya 14Madár csicsergés, jó levegő, mozgás, és tanulás. Ezekkel a szavakkal lehet talán a legjobban jellemezni a Budakeszi Kalandpark Tanösvényt, mely 2016. április 22-től fogadja a tanulni és mozogni vágyó családokat. A Budai Tájvédelmi körzetben kialakított létesítmény ünnepélyes átadására a Föld napján került sor.

A Budakeszi Vadaspark számára nagyon fontos, hogy játszva tanítsa az embereket, ám a hosszútávú tapasztalatok azt mutatják, amennyiben az ismeretanyagokat egy táblán helyezik ki, viszonylag kevesen olvassák végig. Ezt elkerülendő, mindig játékos eszközökkel igyekeznek ráirányítani a családok figyelmét egy-egy témaköre. A kalandpályába épített tanösvény, hazánkban egyedülálló formában vezeti be a látogatókat a lombkorona élővilágába, avatott be bennünket Szabó Péter, a park igazgatója, a tanösvény alapelképzelésébe.

Az egyes témakörök összeállításában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyújtott szakmai segítséget, tudtuk meg az Egyesület elnökétől, Bajor Zoltántól. A 26 fajt bemutató, több mint 20 állomás kialakításánál kicsikre és nagyokra egyaránt gondoltak. 

A 140 cm alatti gyerekek számára készült Pele pályán Pele Palinak segíthetünk otthont találni. Miközben a srácok a kis pelével kalandoznak, mászótechnikájukat is fejleszthetik. A pálya nagyjából 1 méter magasan kígyózik végig a föld felett, ám a kicsik így is biztonsági felszerelést kapnak, hogy minden sérülést elkerülhessenek.

Az iskolás korú csemeték, valamint szüleik további három pálya közül válogathatnak. A Junior változat nagyjából 2-3 méter magasan vezet végig a cserjeszint felett, ám még távol a fák lombkoronájától. Ezek az akadályok kiválóan alkalmasak arra, hogy egy kis gyakorlatra tegyünk szert. 

Az F jelzésű pályán csak csúszóköteleket találunk. Itt a felszerelés beülőként szolgál, ennek segítségével siklunk majd egyik fától a másikig. 14 éves kortól használható a 6 méter magasan kanyargó Sólyom pálya, ahol 15 tábla avat be bennünket a madarak rejtett világába. Azok a bátor szülők, akik eddig végigkísérték csemetéiket, és nem szédültek még bele, próbára tehetik az Extrém pályát, amely 6-8 méteres magasságban igazi erőpróbában lesz részük. 

A Kalandparkot teljesítve érdemes a Vadasparkba is betérni, hogy megcsodáljuk a fehér dámszarvast, és az őstulok borjút.  

Budakeszi Vadaspark Kalandpálya Budakeszi Vadaspark Kalandpálya

 
Harry Potter - Universal Studios PDF Nyomtatás E-mail

2016. áprilisában új élményparkkal bővült a Universal Studios kínálata. A stúdió rendelkezésünkre bocsátott néhány fotót és információt, így eljött az ideje, hogy bemutassuk nektek Harry Potter birodalmát: 

Az impozáns kastályt látványos fényjáték öleli körül, mely varázslattal tölti meg a falakat.

A Roxfort Express is készen áll, hogy a srácok birtokba vegyék. 

Harry Potter - Universal Studios  Harry Potter - Universal Studios

Kirándulást tenni Roxmortsban igazán nagy élmény, legyen akár éjjel, vagy nappal.

Harry Potter - Universal Studios  Harry Potter - Universal Studios

Ha már a faluban járunk, térjünk be a legendás Három Seprűbe, egy vajsörre, vagy a sütőtöklére. 

 
Dera-patak, Szurdokvölgy PDF Nyomtatás E-mail

Müller Nándor, Barangolások a Pilisben és a Visegrádi-hegységben című könyve a Manóprogram csapatát is a szabadba csábította. Választásunk a séták között található, Vadregényes séta a Szurdokban útitervre esett. Amit ezúttal figyelembe vettünk, a könnyű megközelíthetőség, a viszonylag rövid táv és a mese szép útvonal.

A Dera–patak által kivájt szurdokvölgy a Pilis mészkőszirtjeit és a Visegrádi-hegység vulkanikus kőzeteit elválasztó törésvonal mellett található.

Dera-patak, Szurdokvölgy  Dera-patak, Szurdokvölgy

Pattanjunk hát autóba, és vegyük célba a Pomáz és Pilisszentkereszt közötti útszakaszt. Résen kell lennünk, mert Pomáz térségét elhagyva az út bal oldalán, egy betonozott utat kell meglátnunk. Ez az út vezet a Szurdok bejáratához, ahol gépkocsi parkolót is találunk. Annak sem kell kétségbe esnie, aki esetleg túlszalad a lehajtón, a Pilisszentkereszt táblát követően azonban vissza kell fordulnia, és immár az út jobb oldalán, nagyjából két kanyar után kell erősen figyelnie a leágazást. Kitáblázva sajnos nincsen, semmi sem utal arra, hogy a bozótos túlsó oldalán páratlan szépségű kiránduló útvonal bújik meg.

Azok, akik távolsági busszal érkeznek, Pilisszentkereszten, az első megállónál szállhatnak le. Bal kéz felé találják a Szurdok felső végéhez vezető KÉK- jelzésű turistautat. Ők a Manóprogram által megtett kirándulást fordítva teljesíthetik.

 
Gryllus Vilmos: Maszkabál farsangi koncert PDF Nyomtatás E-mail

2016. február 13-án valódi farsangi hangulatot varázsolt Gryllus Vilmos a MOM Kulturális Központ Színháztermébe, ahol kicsik és nagyok hatalmas izgalommal köszöntötték a Kossuth-díjas előadóművészt.

Gryllus Vilmos Maszkabál című nagylemezével több, mint egy évtizede hódít a gyerekek körében. A méltán népszerű dalok titka valószínűleg a vidám dallamban és vicces szövegben keresendő.

Gryllus Vilmos: Maszkabál farsangi koncert    Gryllus Vilmos: Maszkabál farsangi koncert

Lássuk, milyen maskarák hódítottak ezúttal a színpadon:

Találkozhattunk Gombával, majd felsorakoztak a mágikus képességgel bíró lények, a csillagos köpenyes Varázsló, a Tündér, és a félelmetes Banya. Őket követte a kerek pocakos Hóember, majd a Hirdetőoszlop. Ekkor a gyerekek jelentős része, már együtt ropta a táncot a színpad előtt, és hangosan énekelte a Cica, a Virágcsokor, és a Doktor dalt. A tűzokádó Sárkányt legyűrő Lovagot, a szende Katicabogár, majd a Bohóc követte. A Cselló, más néven a gordonka csodás, mély hangon szólalt meg, ezután a Szerecsen fejére potyogó kókuszdíókon mulatott a közönség. A Skót és a Törökbasa minden csemete számára ismerős volt, épp úgy, mint a Tigris és a Szakács éneke. A koncertet záró Kéményseprő dalt vastaps követte, így a Prima Primissima díjas előadóművész ráadással is kedveskedett az időközben igencsak megéhezett gyerek-seregnek.

A srácok minden bizonnyal élményekkel gazdagon tértek haza, hogy kipihenjék az előadás izgalmait.

Gryllus Vilmos koncertjeiről bővebb információt itt találtok: http://www.gryllusvilmos.hu/koncert

 
Mikulás a Szemlőhegyi Barlangban PDF Nyomtatás E-mail

Mikulás a Szemlőhegyi BarlangbanBudai hegység számtalan természeti kinccsel büszkélkedhet, mind a föld alatt, mind pedig a föld felett. A hegység legtöbb barlangja hévizes üregrendszer, ez alól a Pusztaszeri úton található Szemlő-hegyi-barlang sem kivétel. A Manóprogram csapata december 6-án járt a kifejezetten gyermekbarát intézményben. A dátumnak természetesen a későbbiekben még lesz jelentősége, de lássuk elsőként a barlang természeti adottságait.

A földbe vájt épület tágas fogadóteremmel rendelkezik, valamint egy külön helyiséggel, ahol a srácok olyan eszközökkel találkozhatnak, melyeket a barlangászok használnak. A Mese-sarokban olyan klasszikusok történetekkel ismerkedhetnek meg a kicsik, melyek valamilyen szempontból kapcsolódnak a barlangokhoz. Ilyen többek között az Ali baba és a negyven rabló, valamint A kincses bojtár, Benedek Elek tollából.
Ki-ki próbára teheti magát, hogy átfér-e a "Tű fokán", mely a valóságban is megtekinthető a túra során. Ez az apró repedés, egy  kis kerek természetes nyílás közel 3 m magasságban, a Hosszú-folyosót keresztben elzáró cseppkőfüggönyön. A barlang feltárása során, Szekula Mária 1930. szeptember 28-án, vékony termetének köszönhetően elsőként jutott át a Hosszú-folyosó „Tű fokán”, így újabb szakaszok tárultak fel. Napjainkban tágas kapun sétálhatunk át a nyílás alatt.

A vezetett túrák minden egész órában indulnak. A járatokat szilárd burkolat borítja, így babakocsival, vagy kerekes székkel is bejárható. A barlangban a hőmérséklet egész évben állandó, 12°C fok, ezt érdemes észben tartani annak, aki nyáron keresi fel az intézményt.
A hideg, párás levegőnek köszönhetően a barlang szinte teljesen kórokozómentes, ez segít eredményesen kezelni az asztmás- és felső légúti megbetegedéseket.

2016. december 3-5., szombat-hétfő 10.30-15.30
Barlangi Mikulás program
A Mikulás kötélen ereszkedik le a barlang falán, és névre szóló ajándékokat ad a gyerekeknek. A kísérő felnőttek száma nem haladhatja meg a gyerekek számát. Előzetes bejelentkezés szükséges! Jelentkezés a www.barlangiszulinap.hu oldalon. Ajánlott korosztály: 3-8 éves korig. Előzetes bejelentkezés szükséges!
Találkozás: Szemlő-hegyi-barlang (Budapest II., Pusztaszeri út 35.)
Túra hossza, időtartama: 600 m, 55 perc (a program 10.30-15.30 között óránként indul)
Részvételi díj: Érdeklődni a megadott elérhetőségeken.
Információ: Balázs Andrea, +36 1 325 6001

Mikulás a Szemlőhegyi Barlangban    Mikulás a Szemlőhegyi Barlangban

A járatok kialakítása a meleg, szénsavas víznek köszönhető, így jöttek létre az úgynevezett borsókövek. A falakat borsóra, és karfiolra emlékeztető kővirágok borítják, a vezetés során pedig megtudhatjuk a képződmények fantázianevét is, ilyen többek között a Boszorkány, a Jegesmedve, és az Elsüllyedt hajó.

 
Füvészkert PDF Nyomtatás E-mail

"A napjainkban világszerte elfogadott meghatározás szerint a korszerű botanikus kert hosszútávon megőrzött, pontosan identifikált élő növényeknek olyan gyűjteménye, mely egyaránt szolgálja az oktatás minden szintjét, a tudományos kutatást, a széleskörű ismeretterjesztést, természetvédelmi és környezetvédelmi nevelést, s a veszélyeztetett fajok megőrzésével, mesterséges szaporításával eredményesen járul hozzá a biológiai sokféleség megőrzéséhez."

Ez a többszörösen összetett, szakkifejezésekkel tűzdelt mondat első olvasásra talán nem illik egy kisgyermekes portál témái közé, ám, hogy hamar eloszlassuk kételyeiteket, belevágunk az ELTE Füvészkertjében tett látogatásunk élménybeszámolójába.

Fűvészkert    Fűvészkert

Ez a csodás, elvarázsolt kert Józsefváros szívében, az Illés utca 25 szám alatt található. Alapítása egészen 1769-ig nyúlik vissza. Ekkor alakult ugyanis Nagyszombaton az Eötvös Loránd Tudományegyetem Orvosi Kara. Akkoriban elterjedt nézet volt, hogy a természettudományok oktatása, kizárólag az orvosképzés keretében folyhatott. Ezen oknál fogva, Winterl Jakab, vegytan és botanikai professzor, 1771-ben megteremtette Magyarország első botanikus kertjét. Az ELTE 1777-ben Budára, a királyi várba költözött, a botanikus kert pedig a mai Krisztina tér és a Déli pályaudvar közötti területen folytatta működését. Mostani helyére 1847-ben került át, amikor József nádor támogatásával, az Egyetem megvásárolta a területet a Festetics családtól. Ekkor a 10 hektáros kert, angolpark stílusban működött, természetes forrással táplált tóval, szigettel, műromokkal ékesítve.

 
Mátyás Király Játszópark a Budai várban PDF Nyomtatás E-mail

2015. szeptember 6-án nyitotta meg kapuit a Mátyás Király Játszópark, így a Manóprogram csapata is felkerekedett, hogy első kézből számolhasson be a park nyújtotta lehetőségekről. A kerületben több tematikus játszótér is helyet kapott, többek között a Vuk és a Pom Pom fantázianevet viselő játszókert.

Mátyás Király Játszópark a Budai várban

A Mátyás Király Játszópark területe korábban is játszótérként üzemelt, ám a játékok felhozatala korántsem volt ennyire bőséges. A rekonstrukció során az eredeti elemeket meghagyták, és kibővítették az impozáns kastéllyal.

A mesébe illő kert a Halászbástya tövében bújik meg. A várfal által körülölelt területre monumentális vaskapun át léphetünk be. A kaput 21 órakor zárják be. Az I. kerület Budavári Önkormányzat által megálmodott játszótér három tematikus részből épül fel. A bejárat mellett az "Egyszer volt Budán kutyavásár" című történet elevenedik meg, azt követi a "Kolozsvári bíró" meséje, végezetül a várbörtönbe juthatunk, ahol a gyerekek, ugyan csak rövid időre, próbára tehetik a szűk cellát és a láncokat.
A hosszú vár alját, akárcsak a valóságban, tekervényes alagútrendszer alkotja, míg a felső szint függőhidakból és bástyákból épül fel. A tornyokat nem csupán a palota két oldalán kialakított feljárón lehet megközelíteni, az alagútrendszerből létrán is felmászhatnak a srácok. Biztonságukról a pajzsokból készült korlát gondoskodik az emeleten.

A vékony függőhídról a nagyobb csemeték számára kialakított kötélmászókához, mászófalhoz, és hosszú csúszdához juthatunk. A kisebbeknek az árnyas fák alatt állítottak fel egy rövid, és egy közepes méretű, csúszdával felszerelt mászóvárat, ahová kötéllétrán és lépcsőn is feljuthatnak.
Bébi- és laphintát, valamint homokozót is találunk a parkban, ahol a kezdő játékszettet, a nyitás napján az I. kerületi önkormányzat helyezte el.

Nézd meg a Bóbita irodalmi játszóteret ide kattintva

A rönkökből készült mászóka megmozgatja a csemeték fantáziáját, hiszen minden egyes próbálkozást saját elképzelés alapján valósíthatnak meg, nincsenek sablon megoldások. A rugós lépegetőt akár óvodás kortól használhatják a csemeték, egyensúlyérzékük fejlesztésére.

A park területén meseszép ivókutat találunk, mosdót azonban nem alakítottak ki, a Halászbástya mellett fizetős illemhely működik.

A környezet valóban ideális a Mátyás Király Játszópark számára, hitelesebb miliőt keresve sem találhatnánk. Érdemes rövid sétát tenni a Várnegyed bájos utcáiban, és gyönyörködni a páratlan panorámában. 

Mátyás Király Játszópark a Budai várbanMátyás Király Játszópark a Budai várban

Mátyás Király Játszópark a Budai várbanMátyás Király Játszópark a Budai várban

 
A 10 legfurcsább iskola a világban PDF Nyomtatás E-mail

10. A Dongzhong-i Barlang Iskola - Dongzhong Mid-Cave Primary School

A kínában található iskola egy barlangban épült fel 1984-ben. 186 diák jár ide ebbe a támogatásokat nagyon kis mértékben kapó intézménybe. 23 év működés után a kínai kormány bezáratta az iskolát, azzal az indokkal, hogy Kína nem az ősemberek társadalma.

A 10 legfurcsább iskola a világban

 

9. A Bangladeshi Hajó Iskolák - The Boat Schools Of Bangladesh

Bangladeshben évente kétszer az áradások miatt, elég nehéz tiszta vízhez is jutnia a lakosságnak. Iskolák, egészségügyi központok és egyéb intézmények épünek ilyenkor a vízre. Közel 100 úszóiskola található a városban.

 
Feldobox Családi Vízilimuzin PDF Nyomtatás E-mail

Feldobox Családi Vízilimuzin Az egész egy verőfényes vasárnap délelőtt kezdődött, amikor csapatunk a Jane Haining rakpart felé tartott, a 8/A kikötőhöz. A dunai hajózás mindig lázba hozza a csemetéket, ám ezúttal a vízi közlekedés egy sokkal csábítóbb formáját tettük próbára.

Az exkluzív motorcsónak pontosan egy órakor ért a kikötőbe és a két, sármos matróz előzékenyen besegítette csapatunkat az egyedileg tervezett és épített motorcsónakba. A mahagóni fa burkolat, és a bőr fotelek azonnal elbűvölnek mindenkit. A helyek szabadon választhatók, akik félnek a napsugaraktól a tető alatt süppedhetnek a kényelmes ülésekbe, míg azok, akik élvezni szeretnék arcukon a szelet, és bőrükön a vízcseppeket, hátra telepedhetnek. A legbátrabbak a vezető melletti fehér ülőalkalmatosságon foglalhatnak helyet. Itt azonnal szóba is elegyedünk a kapitánnyal, aki mesél arról, hogy a különleges vízíjárművet egyedi tervek alapján készítették, nincs még egy ilyen hajó a Dunán. Mint megtudtuk a végsebessége 70 km/h, az adrenalin szint emelésére pedig a hídlábak közti szlalomozást szokták bevetni. Az ember ezt elsőre nehezen tudja elképzelni, hiszen a magnóból felcsendülő klasszikus zene ritmusára lágyan szeli a Duna habjait a motoros, miközben a város csodás panorámájában gyönyörködnek az utasok. Hiába, Budapest valóban kivételes látképet biztosít a kiránduláshoz.

 
Segway túra családoknak a Mátrában PDF Nyomtatás E-mail

Segway túra családoknak a MátrábanA Mátra csodás természeti értékeiről már korábban is beszámoltunk nektek, amikor a Kékes csúcsún járt csapatunk. Ezúttal a hegy lábánál, Mátrafüreden tettünk látogatást, hogy egy igazán különleges programot ajánlhassunk számotokra.

A Segway nevű kétkerekű járgánnyal ha máshol nem, a Pláza Ásza című komédiában bizonyára találkoztatok. A filmben, a mindenre elszánt biztonsági őr mutat be lélegzetelállító Segway-kunsztokat. Mint utóbb kiderült, sok csúsztatás van a filmvászon, ettől függetlenül felejthetetlen élményben lesz része annak, aki Segwayre pattan. Csapatunk korán reggel autóba szállt, hogy időben megjelenhessen Mátrafüreden, a HIGH-TECH SPORTOK BÁZISÁN. A csepegő eső ellenére túravezetőnk megnyugtatott, esőkabátot is tudnak adni, a kirándulás így nem hiúsulhat meg az időjárás szeszélye miatt.
Lelkes munkatársaink először találkoztak testközelből ezzel a járművel, így izgatottan várták az eligazítást. A túravezető elsőként a Segwayt, mint közlekedési eszközt mutatta be, mely egy önegyensúlyozó jármű, amely annyit tesz, hogy rendkívüli ügyességet igényel, ha fel szeretnék vele borulni. Ha a kormányrudat megragadjuk, két határozott lépéssel fellépünk, azt gondolhatnánk, hogy már indulhatunk is. Ám az emberi test csalafinta, rögtön át szeretné venni az irányítást a gép felett, hogy az egyébként tökéletesen működő szerkezetet egyensúlyba hozza. Némi billegés után aztán az agy is megérti, felesleges vállalkozásba kezdett, mert ha a lábak nem mozdulnak, a test egyenesen áll, a Segway sem mozdul. A leszállás is gyakorlást igényel, a kormányt kissé eltartjuk, majd két határozott lépéssel elhagyjuk a járművet.

Segway túra családoknak a MátrábanAmennyiben ismét nyeregbe pattanunk, az iménti billegésnek már nyoma sincsen, jöhet az elindulás. A szerkezet, ha testsúlyunkat előre helyezzük elindul, ha egyenesbe hozzuk megáll, ha kissé hátradőlünk, rükvercbe kapcsol. Elsőre leírni könnyebb mint megtenni, de azért néhány bátortalan hajladozás után a hölgyek is mozgásba tudják hozni a járgányt, tehát irány a gyakorlópálya. Kanyarodni a kormány jobb, illetve balra történő elhúzásával lehetséges (milyen meglepő), ez a tudás pedig hozzásegít ahhoz, hogy a kör alakú pályát teljesíthessük.

Következhet a libikókán történő áthaladás, ami egy nagyobb lendületvétellel, majd határozott megállással, végül céltudatos elindulással valósítható meg. Azon szülők, akik a kisebb gyermekeikkel is szeretnék megosztani az élményt, utánfutót kérhetnek a Segwayhez, melyben kényelmesen, és biztonságosan utazhatnak a srácok. Ebben az eseten a pályabejárás a kiskocsival történik, hogy élesben már minden simán menjen. 8 éves kortól egyedül is gond nélkül irányítható a járgány, így igazi családi program lehet a Mátra meghódítása.

Tehát, bukósisakokat a fejre, kezeket a kormányra, elhagyhatjuk a gyakorlópályát. A Szivárvány túra fantázianevet viselő kirándulás a Mátrafüred-Strand-Vadrezervátum-Parkerdő ösvényen halad végig, ezt fogjuk most bejárni. A HIGH-TECH SPORTOK BÁZISÁNAK elhagyása kissé lejtős úton történik, mely padkában végződik, tehát a tanulókörök jó szolgálatot tesznek. Természetesen el kell mondanunk, hogy a nagyjából 2,5 millió forintos járművek ügyelnek a biztonságunkra. Lejtmenetben fékeznek, ha azt érzékelik, hogy túlságosan előredőlünk, és felelőtlen száguldásba kezdünk. Ekkor a gép finoman visszatolja a kormányt, hogy jelezze vezetője számára, ideje kissé hátrébb húzódni. A járművek végsebessége 20 km/h, melyet az út során élesben is kipróbálhatnak a résztvevők.

Segway túra családoknak a MátrábanAszfaltozott úton, barátságos házak között halad a túra első szakasza, lehetőség van a szemlélődésre, és az ismerkedésre a szerkezettel. Lassan eggyé válik ember és gép, már nem kell azon gondolkodni, hogy merre dőljünk, tesszük a dolgunkat mi is, a Segway is. Hasonló lehet az érzés egy gondolat vezérelte jármű irányításához, hiszen észrevételen mozdulatokkal hajthatjuk igába a masinát.

A széles utca lehetőséget kínál a szlalom gyakorlására is, mert a kanyarodást nem csak a kormánnyal tudjuk megvalósítani, hanem testsúlyáthelyezéssel is. Igazán vagány érzés térddel a kerék fölé dőlni, miközben irányt váltunk, valóságos profinak érzi magát az ember. A Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája által létrehozott Vadaspark látogatásakor szükség van egy kis szerencsére, hogy megleshessük a vadmalacokat, mert a kifutójuk nyitott, bármikor elinalhatnak a végtelen erdő felé. Ám a trükkös vadőrök, finom csemegékkel többnyire maradásra bírják a malac családokat, így akár egész konda vaddisznót láthatunk.

Utunkat innen az erdőn át folytatjuk, következhet a terep gyakorlat. Itt bizony már vigyázni kell a kiálló gyökerekre és nagyobb kövekre, mert kipörgethetik a kerekünket. Ugyan nem balesetveszélyesek, mert ezt a járművet terepre készítették, ám ha bajt érzékel a masina, leállítja saját magát, ezzel kerüli el az esetleges baleseteket, vagy a szerkezet meghibásodását.

Az erdőből kiérve hosszú, egyenes szakasz kerül a gumik alá, itt az ideje megnézni, mit is jelent a 20 km/h-ás végsebesség. Sőt, a bátrabbak kipróbálhatják a Titanic érzést is, ha a kormányt a lábuk közé veszik, testsúlyáthelyezéssel irányíthatják a járgányt.

Büszkén jelenthetjük, csapatunk minden tagja sikeresen teljesítette ezt a kihívást, így kissé fáradtan, de élményekkel gazdagon térhetett vissza a bázisra. Itt egy rövid beszélgetés után megtudtuk, nem a Segway túra az egyetlen, családoknak ajánlott program. A hegyi terep kínálta lehetőségekre specializálódott járművek armadája áll a HIGH-TECH SPORTOK BÁZIS parkolójában. Ilyen többek között az E-RANGER szafari túra, a MAX IV. kétéltű túra, a MONTAINCART, mely egy új fejlesztésű, mókás eszköz, ami lehetővé teszi, hogy egész évben szánkózhassunk függetlenül attól, hogy épp van-e hó, a geocaching speciális változata, a WINECACHING, és a legkisebbeknek ajánlott PEGPEREGO TESZTCENTRUM, elektromos mini terepjárókkal és quadokkal.

Ha kedvet éreztek arra, hogy Segwayre pattanjatok, mindenképpen foglaljatok időpontot, nehogy hoppon maradjatok.

Bővebb információ: www.hsb.hu 

HIGH-TECH SPORTOK BÁZISA 1.
3232 MÁTRAFÜRED, PARÁDI ÚT 8
email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
tel: +36 20 449 4444
GPS: 47.831274, 19.970027

 Videó

Képgaléria

Segway túra családoknak a MátrábanSegway túra családoknak a Mátrában

 
Palatinus Strandfürdő - Budapest PDF Nyomtatás E-mail

Palatinus Strandfürdő - Budapest

Csapatunk ezúttal Budapest legidősebb fürdőjét kereste fel, mely 1919-óta üzemel. A Margit-szigeten található Palatinus fürdő 1921-től három medencével, és egy dunai ún. kosaras uszodával fogadta a látogatókat.

A strandot a Nyugati térről, vagy az Árpád hídtól 26-os busszal közelíthetjük meg, a strand nevét viselő megálló éppen a bejárattal szemben található. A jegyek megvásáslására több pénztár áll rendelkezésünkre, belépni a négy forgókapu egyikén tudunk. Választhatjuk a központi öltözőbe nyíló bejáratot, vagy közvetlenül a strand területére vezető kapukat. Bérelhetünk kabint, vagy elhelyezhetjük csomagunkat a kulccsal zárható szekrények valamelyikébe. Az 1937-ben épült központi öltöző a kor hangulatát idézi, ám a mosdók, öltözőkabinok és szerkények már a modern kor elvárásainak megfelelően fogadják az érkezőket. A medencék 2002-ben kívülről és belülről is modernizálódtak, vízforgató berendezésekkel látták el az élménymedencéket, valamint megújult a gyermekrészleg is.

Palatinus Strandfürdő - Budapest

De lássuk mit találunk a hatalmas, egybefüggő medencesoron: 36 Celsius-fokos termál medencét, közel 2000 nm-es élménymedencét, és hasonló méretekkel rendelkező strandmedencét, két gyermekmedencét, egy kisebb, hangulatos és kellemesen meleg vizű élménymedencét, úszómedencét és a méltán népszerű hullámmedencét. Rövid körképünket kezdjük talán az utóbbival. A hullámmedence, mely 890 nm-es vízfelülettel és 0,2-2,8 méteres mélységgel büszkélkedhet, 1937 óta üzemel. Azok számára, akik még nem jártak a Palatinus fürdőben, itt jegyeznénk meg, hogy bizony nem akármilyen hullámok érkeznek a Bálint Endre festőművész által készített mozaik falak irányából. A közel vállmagasságig csapó vízfodrok hihetetlen élményt nyújtanak felnőttnek és gyereknek egyaránt. A hullámok óránként érkeznek, ezt kolomppal jelezik számunkra.

Az úszó-, és élménymedence összefüggő vízfelületét műemléki védettségük miatt a felújításuk során megőrizték, így hasonló kép fogadja az érkezőket, mint közel száz évvel ezelőtt. A gyermek medence korszerűsítése sem maradt el, három vízi csúszda, libikóka, vízágyú, vizet lövellő állatok, és napvitorla gondoskodik a legkisebbek szórakozásáról.

2013-ban óráscsúszdák is helyet kaptak a strandon, melyeket a látogatók térítésmentesen használhatnak. Lehetőség van gumikarikán csúszni, vagy egyszerűen szabadeséssel a mélybe zuhanni a középen elhelyezett sárga csúszdán. 105-120 centiméteres vállmagasságig kizárólag szülői felelősségvállaló nyilatkozattal használhatják a csúszdákat a srácok, míg 120 centiméteres vállmagasság fölött bárki próbára teheti bátorságát. Az óvodás és kisiskolás korosztály a széles ívben hajló szivárványcsúszdát teheti próbára.

Napozásra alkalmas zöldterületet a medencék szélén találunk, valamint lehetőség van napozóágy bérelésére.
A csemeték rendszeresen megállnak az iguánák terráriumánál, és az aligátor ketrecénél, melyek szintén a fürdő látványosságai közé tartoznak.

Autusztus 20.-ig reggel 9 órától 20 óráig várja a fürdőzni vágyókat a Palatinus Strandürdő!

 Videó

 

Palatinus Strandfürdő - BudapestPalatinus Strandfürdő - Budapest

Palatinus Strandfürdő - BudapestPalatinus Strandfürdő - Budapest

 
Zöld Péter Népmese Játszótér PDF Nyomtatás E-mail

Zöld Péter meséjét bizonyára minden óvodás gyermek ismeri, ha nem, érdemes elolvasni a Manóprogramon. A bátor fiú történetét Kő Boldizsár 2000-ben, a Millenáris Parkban játszótér formájában keltette életre, melyet 2009-ben újjáépítették. Így ma az EU biztonsági előírásainak megfelelő játékokkal várják a gyerekeket.

Zöld Péter Népmese JátszótérZöld Péter Népmese Játszótér

De lássuk közelebbről, mit is találunk a mesekertben. A történet nagy vonalakban megtalálható a játékokon, így akár a mese fonalát követve járhatják be a srácok az egyes elemeket, de úgy is igazi élvezetet jelent a játszótér, ha csak önfeledten csúsznak, másznak és ugranak a csemeték.

Nézd meg a Bóbita irodalmi játszóteret ide kattintva

Találunk itt hatalmas hintát, óriás mókuskereket, várat, és apró házikót, ahol kötélhálón mutathatják meg ügyességüket a gyerekek. Két ökrös szekeret, fából faragott kecskét és malacot. Körhintát és kötélpályát, melyet csak a legbátrabb kalandorok veszik birtokba. Továbbá boszorkányát és katonát, valamint csúszdát és mászókat, melyek hűen illeszkednek a mese varázslatos világához.

A környezet csodaszép, a Millenáris Park 4-6 villamossal könnyedén megközelíthető. A fáradt gyerekek a halakkal benépesített tavacskák partján pihenhetik ki fáradalmaikat.

Zöld Péter Népmese JátszótérZöld Péter Népmese Játszótér

 
Károlyi Kert - Budapest V. kerület PDF Nyomtatás E-mail

Budapest egyik forgalmas csomópontja az Astoriánál található. Ügyes-bajos dolgaink intézése közben számtalanszor haladunk el a Múzeum körút elején. Szapora lépéseink közben talán nem is gondolnánk, hogy mindössze egy utcányira a forgalom zajától csodálatos tündérkert bújik meg. Amikor csapatunk a Babaklinikán járt, betévedt a Károly kert varázslatos birodalmába.

Károlyi KertKárolyi Kert

A park bejáratán tábla hirdeti, hogy reggel 8 órától napnyugtáig fogadják a látogatókat. Belépve vadregényes környezet fogadja az érkezőket. Hatalmas platánfák, buja növényzet, lugasokkal övezett sétányok. A leírtak önmagukban is csábítóak, ám nem kívánkoznának egy kisgyermekes portál lapjaira, ha a Károlyi kert nem lenne minden szegletében a csemetékre szabva. Kialakításánál három korosztályra is gondoltak, elsőként a totyogókra, akik számára árnyékolóval ellátott homokozót és csúszdát helyeztek el. A vadszőlővel befutott boltíves kapu a kisebb óvodások számára kialakított játéktérhez vezet.

Károlyi Kert - Budapest V. kerület

Itt csúszdát, mászóhálót, rugós állatokat, és hintát találunk. A harmadik, kerítéssel körbevett játszótér a nagyobb óvodások, vagy kisiskolások számára biztosítja a napi mozgást. A mászóvárra kötélen, vagy létrán juthatnak fel, az íves átjáró hosszú csúszdához vezet. Találunk itt továbbá libikókát, homokozót, vonatot és egy kis kuckót. Ezt a részt az Önkormányzat hétköznap délelőttönként óvodai intézmények részére tartja fent. Egyéb időben természetesen bárki birtokba veheti.

A meglepetések sorának ezzel még nincs vége, a park rejteget még néhány érdekességet. Az egyik ilyen a térítésmentesen használható illemhely, ahol pelenkázó helyiséget is találunk. Mellette lakik a kert nyuszija, aki reggelente szabadon ugrándozhat a pázsiton.

Ha pedig már a füves részeknél járunk, a szépen gondozott gyepet rendszeresen locsolják, így puha szőnyegként simul az arra járók lábához.

A terület számtalan helyet kínál egy kis pihenésre, vagy az uzsonna elfogyasztására, ezek közül talán a legszebb környezetet a szökőkút biztosítja, mely a zegzugos park közepén található.

A sportolni vágyó felnőtteknek sem kell lemondani a mozgás öröméről, amíg a csemeték önfeledten játszanak, a park árnyas fái alatt kialakított felnőtt tornapályán alakíthatják alakjukat a szülők.

Tovább növeli a környezet szépségét, a kertet körülvevő apró házak sora, melyek tökéletesen illeszkednek az elvarázsolt parkocska miliőjébe.

A Károlyi kertet a Magyar utca és a Ferenczy István utca kereszteződésénél, a Petőfi Irodalmi Múzeum mögött találjátok meg. 

Károlyi KertKárolyi Kert

 
Széchenyi-hegyi Gyermekvasút PDF Nyomtatás E-mail

zéchenyi-hegyi GyermekvasútA hajdani Úttörővasútról, mely ma Gyermekvasút néven ismert, bizonyára mindenki hallott már, sőt legalább életében egyszer utazott a Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a világ leghosszabb olyan vasútvonalát (11,7018 km), amelyen a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el, kifejezetten erre a célra építették.

A világ leghosszabb jelző pedig nem túlzás, hiszen 2015. májusában megérkezett Budapestre a világrekordot igazoló tanúsítvány, melyet a Guinness World Records (GWR) állított ki. De térjünk vissza a múltba, amikor megfogalmazódott a gondolat, hogy szovjet és NDK mintára létrehoznak egy gyermekek által működtetett vasútvonalat. Elsőként a Népliget, valamint a Margitsziget impozáns környezete merült fel helyszínként, ám egy merész gondolatól vezérelve végül a budai hegyvidékre esett a választás. Az első, 3,2 kilométeres szakaszt 1948. július 31-én adták át, 1950-ig pedig egészen Hűvösvölgyig vitték a vasúti síneket. A hegyi terep gyakran okozott nehézséget az építők számára, a pályára alkalmas járművek beszerzését pedig csak a '70-es évekre sikerült teljes egészében megoldani.

A problémák ellenére a járat nagy népszerűségnek örvendett mint az utazóközönség, mind pedig szerelvényeken szolgálatot teljesítő gyerekek körében. Az Úttörővasút több célt is szolgált, egyfelől a csillebérci gyermektáborral teremtett összeköttetést, másfelől a tíz-tizennégy éves srácok megismerkedhettek a vasúti közlekedés alapjaival.

A rendszerváltást követően az Úttörőszövetség kivonult a gyermekközösség működéséből, hatáskörüket a MÁV vette át.  Átmenetileg csökkent az utasforgalom, ritkultak a járatok, majd ez a tendencia a 2000-es évekre szerencsére megfordult. Mára virágkorát éli a Gyermekvasút, évente nagyjából 500 általános iskolás és középiskolás gyermek teljesít szolgálatot a vonalon, a budai hegységben járó turisták pedig nagy számban veszik igénybe a járatokat.

Váczi Viktorral, a Gyermekvasút kommunikációs szakértőjével a Vasutas Otthonban beszélgettünk arról, hogyan lehetnek tagjai a srácok annak a szervezetnek, ahol az elmúlt 67 évben több mint tizenötezren voltak úttörő- vagy gyermekvasutasok. Milyen kihívásokkal kell szembenézniük, milyen kritériumoknak kell megfelelniük, melyek azok a munkakörök melyeknek aktívan részesei lehetnek?


zéchenyi-hegyi GyermekvasútM.P.: Milyen feltételekkel lehet jelentkezni?

V.V.: Interneten, a holnapon keresztül kell jelentkezni. Két tanfolyam indul minden tanévben. Az őszi tanfolyamra csak 5.-6. osztályosok jöhetnek, a februárban indulóra jöhetnek 4. osztályosok is. A tanfolyamos jelentkezésnél van egy létszámkorlát, hogy hányan indulhatnak el, de azt is úgy kalkuláljuk, hogy számolunk a 10-15 %-os lemorzsolódással. Nézzük a tanulmányi eredményüket, hogy legalább 4-es átlagot elérjenek. Orvosi alkalmasság szükséges, valamint az iskola és a szülő részéről egy beleegyező nyilatkozat. A tanfolyam végén a vizsgát kell tenni a vasúti tárgyakból. Az idén indult tanfolyamot százhetvenen végezték el sikeresen. Ezt követően tanulószolgálatba kerülnek a gyerekek.  

M.P.: Mennyiben hasonlít a tananyag, majd a szolgálat a nagy vasútéhoz?

V.V.: A tankönyvből, sok ábrával illusztrálva, a vasutas szakma alapjait sajátíthatják el. Az a forgalmi utasítás ami itt érvényes a Gyermekvasúton, ugyan az a forgalmi utasítás, ami a nagy vasúton is van. Ez egy sima, egyvágányú mellékvasút forgalmi szempontból, ahol a szabályok követik a nagy vasútvonalakét.

 
Sonnentherme Lutzmannsburg PDF Nyomtatás E-mail

Sonnentherme LutzmannsburgMint általában mindennek, annak is van jó oldala, hogy kis hazánk határait néhány óra autózással bármelyik irányból elérhetjük, hiszen a szomszédos országokban sok helyen fedezhetünk fel gyerekbarát szállásokat, izgalmas programokat, csodás tájakat.

Kis csapatunk ezúttal Ausztriába tett látogatást, egészen pontosan Lutzmannsburgban (Locsmánd), ahol a Manóprogramról már bizonyára jól ismert Hotel Sonnenpark**** található. A kis település alig 300 méterre fekszik a Magyar határtól, mégis szemmel látható a változás az aszfalt minőségét, az utcák tisztaságát, és a házak előtt elhelyezett virágágyások számát illetően.

A szállodát könnyű megtalálni, hiszen közvetlenül a Sonnentherme Élményfürdő mellett helyezkedik el, márpedig a 23 méteres magasságból induló óráscsúszdákat nem lehet eltéveszteni!
A bejáratnál Sunny Bunny és Pinky Bunny óriási plüss figurája fogadja az érkező gyerekeket. A két nyuszi a hotel jelképe, és természetesen a srácok nagy kedvence. Az aulában londiner kocsik állnak a vendégek rendelkezésére, így a kipakolás rendkívül egyszerű és gyors.
A recepciónál egyedi Sunny Bunny fürdőtáskában vehetjük át a kicsik méretének megfelelő fürdőköpenyeket, melyeket a távozás napján ugyan itt kell leadnunk.

Azok, akik boldogan fogadták a hagyományos kulcsok helyett a kártyakulcsokat, mert tárolásuk lényegesen egyszerűbb és használatuk praktikusabb, bizonyára örömmel tapasztalják majd, hogy itt vízálló karórákkal vehetik birtokba szobájukat. Sőt, ezek az órák szolgálnak a fürdőbe történő belépéshez, mivel a Sonnentherme korlátlan látogatása benne foglaltatik az árban. A család minden tagjára felkerülnek az órák, ezzel még a legkisebbek is szabadon juthatnak be a hotelszobába. Már, ha a csemetéket el tudjuk vonszolni a megannyi két-, három-, és négykerekű jármű mellől. A szálloda előcsarnoka igazi versenypálya, változatos méretű motorok és autók állnak a lurkók rendelkezésére. Továbbá itt található a Sunny Bunny Racing pálya is, ahol a puha szivaccsal borítót folyosó lejtését kihasználva, szédületes sebességgel száguldhatnak lefelé a kialakított terepen.

 
Gyömrő Tófürdő PDF Nyomtatás E-mail

A kánikulai napokat mindenki másként vészeli át. Van aki a klíma alatt hűsöl, esetleg egy árnyas fa alatt iszogatja jeges limonádéját. Megint mások a kerti medencében/pancsolóban frissülnek fel, vagy felkeresik a legközelebbi Strandfürdőt. Amennyiben természetes vízben szeretnénk lehűteni magunkat, sok szempontot kell figyelembe venni. Az elhagyatott bányatavak olcsó megoldást ígérnek, ám nagyon veszedelmesek. A hirtelen mélyülő meder nem csak a talajt rántja ki a lábunk alól, de a víz hőfoka is gyorsan változik.

A hideg vízben begörcsölt izmok fájdalmasak, ha pánikba esünk, még magabiztos úszástudásunk is a semmivé válhat. Az elhagyatott parton nincs vízimentő szolgálat, könnyen bajba kerülhetünk. A víz minőségét senki sem ellenőrzi, így előfordulhat, hogy a kristálytisztának látszó víztükör olyan anyagokkal szennyezett, melyek még akkor kerültek a tóba, amikor bánya működött a területén. Természetes tisztulás híján pedig évtizedekig jelen lehet a mederben.

Ha már keresgélünk, mindenképpen olyan tavat válasszunk, ahol kiépített strand üzemel. A Manóprogram korábban beszámolt a Gyömrő Tófürdőről, ekkor azonban még jég borította a tavat. Nyáron a befagyott vizen togyogó kacsák helyett, vidám fürdőzőket találunk a parton. A meleg idő nem csak a helyi lakosokat csalogatja a fürdőhelyre, de közelebbi és távolabbi városokból is felkeresik a hűs habokat.

Gyömrő TófürdőGyömrő Tófürdő

Az árak barátságosak, a karszalagnak köszönhetően pedig a nap folyamán szabadon járhatunk ki és be a Tófürdőből:

 
Alma Együttes PDF Nyomtatás E-mail

Alma EgyüttesKözel egy évtizede szórakoztat kicsiket és nagyokat az Alma Együttes. Időközben nevüket és zenéjüket adták Bartos Erika népszerű történeteihez, mozgásra ösztönözték a srácokat a Bűvös Mesetorna DVD-n, és csodás dalt írtak Khumba, a kis zebra kalandjaihoz.

Annak érdekében, hogy minden csemete élvezhesse koncertjüket, heti több felkérésnek is eleget tesznek, így az ország számos pontján találkozhatunk a zenekarral. Csapatunk Gyömrő városában csápolta végig a több mint egy órás bulit, ahol a hangszalag műtéten átesett Buda Gábor mellett, Körmendy Dávid is mikrofont ragadott.

A korábbi fellépéseken még kissé félszegen daloló Dávid, mára felszabadult, magabiztos, és tehetségével tökéletesen egészíti ki Gábort.

Sikerük titka több alappilléren nyugszik. Az egyik láb, mely biztos alapokat ad a zenekarnak, hogy nem csak a gyerekeket, de bizony a felnőtteket is megszólítják, mosolyra bírják.

A hangszereket olyan jól képzett zenészek szólaltatják meg, mint Székely Zoltán, Maroevich Zsolt, és Szabó Tibor. Szerzeményeik között híres népdalok, ismert versek, vagy mondókák is szép számmal szerepelnek, így az ismert szöveg segítségével hamar slágerekké válnak. Nem csoda hát, hogy kis hazánk egyik legnépszerűbb zenekara az Alma Együttes.

 
Seaworld - SanDiego - Utazás a tenger varázslatos birodalmába PDF Nyomtatás E-mail

SeaworldSeaworldSan Diego számtalan izgalmas élményt kínál, ezek közül a legtöbb ismeretet és lehetőséget a Seaworld tartogatja.

Lássuk, milyen különleges attrakciókkal fogadják a nagyérdemű közönséget. Találunk itt hullámvasutakat, monumentális akváriumokat, fóka bemutatót, cápákat, óriás teknősöket, sőt, simogathatunk halakat és delfineket is.

1964 óta (nyitás) 160 millió látogatót fogadott a park. A látogatók már érkezésük után elmerülhetnek a tengerek titokzatos világában. Felfedezhetik egy zátony egyedülálló élővilágát, ahol megérinthetik a bambusz cápákat, rájákat, halakat és más tengeri élőlényeket.

A Park első számú kedvence Kalia, a 10 éves kardszárnyú delfin, aki 2014 év végén adott életet első borjának. A cetek bemutatója, a One Ocean show keretében, különleges üzenetet hordoz az emberek és állatok közös életteréről és jövőjéről.

A Teknőc zátonyon többek között a Zöld tengeri teknőssel találkozhatnak a látogatók, de sok ezer trópusi hal, interaktív játék, valamint oktatási célt szolgáló eszköz is helyet kapott a Turtle Reefen.

Életre szóló élményt szerezhet az, aki felkeresi a Dolphin Pointot, hiszen itt közvetlen kapcsolatba kerülhet a delfinekkel. A lehetőség mindenki számára nyitva áll, aki megváltotta az aznapi belépőjegyet.

A Seaworld 350 császárpingvin számára is otthont ad. Sőt, külön programot hoztak létre a faj fenntartására.

 
Disneyland Párizs, a mesék birodalma PDF Nyomtatás E-mail

Disneyland Paris, mesés birodalom, melynek Párizs ad otthon, és az oda látogató családok különleges élményeket élhetnek át. Erről tesz tanúbizonyságot az a 250 millió látogató, akik az 1992-es megnyitó és 2011 november 15. között fordultak meg Disneylandben. Felvettük a parkkal a kapcsolatot, hogy minél több izgalmas információt és csodálatos fotót hozhassunk számotokra.

Disneyland Paris

Első kis összeállításunk, Disneyland burjánzó növényeivel kapcsolatban tár elétek néhány érdekes adatot. 

  • A Disneyland 5 tematikus területből áll, mind az 5 egy-egy Disney által megálmodott varázslatos világba repít el minket. Építése során 4 millió köbméter földet kellett megmozgatni, ahhoz, hogy kialakítsák Disneyland hegyeit és völgyeit.
  • A parkban 35.000 fa található, valamint 450.000 cserje, és évente több, mint 1 millió virágot ültetnek újra és újra. Többek között itt áll, egy közel 150 éves cédrus fa is. A legmagasabb fa Disneylandben azonban egy 21 méter magas fügefa, a kalandszigeten. Ez a fa már nem fog nőni, hiszen ez az egyetlen mesterséges növény a parkban. Egy csapat művész készítette el, több, mint 300.000 levelet megformázva rajta.
 
Hajógyári sziget játszótér - Budapest PDF Nyomtatás E-mail

Hajógyári sziget játszótér - BudapestEmlékeztek még a Hajógyári sziget Május 9 parkjára, ahol fa cölöpökkel körülölet, színes csúszdákon száguldhattunk a mélybe? Az idő vasfoga sajnos ezeket a vidám szerkezeteket is kikezdte, így néhány éve elbontották, majd újak kerültek a helyükre. A csúszásra alkalmas komplexumot kibővítették, és újabb játékokat telepítettek a területre.

A játszótér hírnevét öregbíti, hogy Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kötetében olvashatunk róla, hiszen a történet szerint a három gyerkőc is koptatta a kanyargós csúszdákat.

A sziget HÉV-vel, autóbusszal, személygépkocsival, esetleg hajóval is megközelíthető. A kicsiny hídtól nagyjából 200 méterre található a játszótér, a magas dombnak, és a fém színű csúszdáknak köszönhetően könnyedén észrevehető.

Ha sikerül utolérni a repülőrajtot vett lurkókat, mi magunk is szemügyre vehetjük az impozáns küllemű és méretű csúszdákat. A dombon két zárt eszköz található, mely kis toronyból indul. Balra tőlük, egy nem kevésbé meredek és kanyargós, ám nyitott csúszda várja a srácokat, míg jobbra, a kisebbekre gondoltak, egy szélesebb, rövidebb szerkezettel. A kicsik akár szüleik ölében is leereszkedhetnek rajta a domb aljára.
Toronyban nincs hiány, hiszen egy égbenyúló faszerkezetből indul két újabb, fedett csúszda. Az építményből kötélhídon juthatunk át egy másik várba, onnan pedig már csak egy kis mászás a domb teteje.

Nézd meg a Bóbita irodalmi játszóteret ide kattintva

Még egy igazán ötletes játék helyet kapott a domb tövében, mégpedig egy forgókorong, melyben ülve és állva is pöröghetnek a gyerekek.

A kistesókra is gondoltak a tervezők, hiszen a csúszdák tőszomszédságában barátságos játszótér várja a kicsiket. Itt minden a legkisebbek igényeihez igazodik. Van kosárhinta, és apró körhinta, valamint egy olyan ötletes kötélhinta, melynek karjai külön-külön alkalmasak hintázásra, de a tartószerkezet is körbefordítható. Az alacsony csúszda a homokozó közepén található, akár mászóalagútból is megközelíthető. A babahinta biztonsági lánca, mely nem csak a derekat fogja át, de a két láb között is véd a kisesétől, egy mozdulattal kicsatolható, így a nagyobbak is szabadon használhatják, egyedül ki-, és beszállhatnak.
A kötélből készült mászóháló ötletes csúszdában végződik, így az óvodás korosztály egyik kedvence.

Külön szeretnénk kiemelni, hogy nem csak padok, szemetes, és ívókút van a területen, de mobil toalettek is felállításra kerültek. Érdemes hát felkerekedni, és felkeresni Anna, Peti és Gergő egyik kedvenc játszóterét.

Hajógyári sziget játszótér - BudapestHajógyári sziget játszótér - Budapest

 
A 10 legjobb vidámpark, ahova érdemes ellátogatni PDF Nyomtatás E-mail

Felülnétek a Magnum 200XL hullámvasútra, mely 115 km/h-ás sebességgel száguld? Vagy inkább delfinekkel úsznátok? Netalán mesehősökért rajong az egész család? Az Egyesült Államok számos pontján található olyan szórakoztató park, mely különleges élményeket nyújt kicsiknek és nagyoknak. A 10 legjobb vidámparkot szedtük most össze számotokra. 

Ti melyiket választanátok?

1. Discovery Cove, Orlando, Florida

Az Orlandóban található vidámparkban együtt úszhattok a delfinekkel, trópusi madarakat etethettek, játszhattok a vidrák szigetén, vagy akár egész álló nap az óceán fenekén sétálhattok.

Discovery Cove Orlando, FloridaDiscovery Cove Orlando, Florida

 

2. Universal's Islands of Adventure, Orlando, Florida

Ahogyan a park hirdeti magát: " Minden sarkon egy életre szóló élmény vár rád!"
A parkban megtalálhatók a világ leghajmeresztőbb hullámvasútjai, és interaktív show műsorokkal szórakoztatják a srácokat kedvenc mesehőseik.
A belépő díj egy kicsit borsos, közel 40ezer Ft fejenként.

Universal's Islands of Adventure Orlando, FloridaUniversal's Islands of Adventure Orlando, Florida

 

3. Magic Kingdom, Orlando, Florida

Szintén Orlandóban található a Disney által megálmodott mesebirodalom. A parkban valósággá válik minden, amit a mesékben látunk. A hegyi vasutaktól egészen a Hamupipőke kastélyáig. 

 
Hajógyári sziget PDF Nyomtatás E-mail

Hajógyári szigetKirándulni télen is, nyáron is remek elfoglaltság, tavasszal és ősszel pedig egyenesen szemet gyönyörködtető. Budapest kissé elfeledett gyöngyszeme a Filatorigátnál található Hajógyári sziget, mely autóval, tömegközlekedéssel, vagy menetrendszerű hajójárattal könnyedén megközelíthető.

Amennyiben átsétáltunk, vagy átgurultunk a hídon, egy rendkívül különleges, ősfákkal borított környezetbe érkezünk. A Duna partján tett séta, a sziget mind két oldalán vadregényes tájat ígér.

Közvetlenül a sziget bejáratánál hatalmas, ingyenes parkoló fogadja a személygépkocsival érkezőket. Innen kezdhetjük meg túránkat.

A sziget lassú rehabilitációja során, tanösvényt alakítottak ki. Hatalmas táblákon érdekes információkat, hasznos tudnivalókat helyeztek el. Sőt, madárodúkat és rovar hotelt is helyeztek ki. A tanösvény azokat a technológiákat is bemutatja, amelyek segítenek a városi biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség megőrzésében, helyreállításában - tudta meg az MTI a FŐKERT munkatársától.

Az elmúlt években a hajdani nagy kanyarcsúszdák helyére újak kerültek, méghozzá impozáns méretekben. Találunk közöttük fedettet és nyitottat, kanyargósat, és hosszú egyeneset. A bátor kalandorok kötélhídon juthatnak át a hatalmas várba, melyből két óriás csúszda vezet a mélybe. A közelben kisebb gyerekek számra kialakított játszótér található. Kúszóalagúttal megközelíthető csúszdával, kötélhintával, és kosárhintával. A területen mobil toalett üzemel.

A felnőttekre is gondoltak, hiszen a sziget kiváló lehetőséget biztosít a sportoláshoz. Számtalan futó keresi fel a kellemes klímájú szigetet. A tornapályán húzódzkodók, tolódzkodók, és hasizom erősítésre alkalmas szerkezetek várják az izmosodni vágyók csapatát.

A Hajógyári sziget tágas terekkel rendelkezik, melyek fűvel borítottak, árnyas fákkal szegélyezve. Akár labdajátékra, sárkány eregetésre, de egy kellemes piknikre is kiválóan alkalmas. Érdemes látogatásunkkor így készülni, és plédet, tollast, enni-innivalót magunkkal vinni.
A vadvirágos rét számtalan rovarnak, madárnak és növénynek ad otthon. A kisebb gyerekeknek szemléletesen mutathatjuk be a kutyatej fejlődését, hogyan lesz az apró bimbóból sárga virág, majd a széllel szálló pitypang, mely apró magocskáival az utánpótlást hivatott biztosítani.

A sziget északon homokkal borított, ártéri fákkal benőtt partszakaszban ér véget. Egy kis kavicsdobálásra, botúsztató versenyre mindenképpen érdemes itt is megállni.

Viszonylag kevés vendéglátóhely üzemel a szigeten, és ívókútaknak is híján van, ezt mindenképpen szem előtt kell tartani. A kiépített játszótéren, tornapályán azonban padok, asztalok, ivóvíz és szemetes is található.

Hajógyári szigetHajógyári sziget

 
10 hotel, ahova érdemes gyerekekkel ellátogatni PDF Nyomtatás E-mail

A 10 legviccesebb hotel, ahova érdemes ellátogatni legalább egyszer.

1. Dog Bark Park Inn, Cottonwood, Idaho

Állatbarátoknak kifejezetten ajánljuk az idahoi Dog Bark hotelt. Meghatározó élményhez jut hozzá az, aki a beagle kutyusban tölt el egy éjszakát.

Dog Bark Park Inn, Cottonwood, Idaho

2. Poseidon Undersea Resort’s Nautilus Suite, Fiji

Halak között aludni? Mostantól valóság. Merülj álomra a tenger mélyén a Fijin található Poseidon vízalatti birodalomban.

 
Napsugár játszópark - Bük PDF Nyomtatás E-mail

Napsugár játszópark - BükAnnak aki Bükön, vagy Bükfürdőn jár, esetleg a közelben lakik, Sopronban, Szombathelyen, vagy ezek vonzáskörzetében, pompás hírrel szolgálhatunk. Vas megye egyik legnagyobb és legszórakoztatóbb jásztóháza nyitotta meg kapuit, alig 2 éve. A csodás hely neve Napsugár játszópark, és Bük külterületén található.

Bükfürdőről és Bük irányából egyaránt lebetonozott úton közelíthető meg, ám fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy az önkormányzattal történő folyamatos egyeztetések ellenére is, némi kalandvágyat követel meg az érkezőktől, hogy a járt utat elhagyják a szántóföldön átvezető betonútért. De ez természetesen senkinek se szegje kedvét, csak a meglepetések elkerülése végett említjük meg, hiszen az út sima, és jól járható, a környezet pedig igazán egyedülálló.

Az érkezőket tágas parkoló fogadja. A park területén hatalmas tó található, szépen kiépített sétaúttal és padokkal. A kültéri játékok nagy területen helyezkednek el, minden korosztály megtalálja saját kedvencét, csapatunk szívéhez az álló libikóka került a legközelebb. A parkban elhelyezett kültéri játékok, köztük a gyermekpancsoló, térítésmentesen használható.
Azok a szülők, akik nem ijednek meg a kihívástól, a tó felett átívelő, 360 méter hosszú csúszó kötélpályán bizonyíthatják bátorságukat. Lehetőségük van továbbá elektromos jet-skivel szelni a habokat, vagy ZORB labdával gurulni a mélybe. Kellemes ringatózást ígér a tavon a vízibicikli, ahol a szülők is megmozgathatják izmaikat.
Idén tavasszal adják át a 9 lyukú minigolfpályát, melyhez ütőket a játszóházban lehet bérelni.

A beltéri játszóház 1700 négyzetméteren kínál mozgáslehetőséget a srácoknak. Ahogy a szabadban, úgy a hatalmas belső helyiségben is külön gondoltak a legkisebbekre, az óvodásokra, és az iskolásokra is. A mászóvárak, alagútrendszerek, kötélpályák és csúszdák minden biztonsági előírásnak megfelelnek, így a bátrabbak egyedül is kalandozhatnak a dzsungel hangulatú játszólabirintusban. A felfújható óriáscsúszda izgalmas szórakozást nyújt a sebesség és a magasság megszállottjainak, míg a borzongást kedvelő csemeték a hatalmas krokodil száján keresztül csúszhatnak a mélybe. A felfújható akadálypályán mindenki próbára teheti ügyességét, miközben a szülők teljes biztonságban tudhatják gyermeküket. A négy pályás trambulint inkább a nagyobbak, míg a kisebb méretű játszóvárban felállított, speciálisan kisgyerekek számára megtervezett trambulint a totyogó és óvodás korosztály élvezi igazán.

 
Danubius Health Spa Resort Bük**** PDF Nyomtatás E-mail

Danubius Health Spa Resort Bük****Bük, Vas megyében, Kőszeg járásban található, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál. Első írásos nyomai 1271.-ből származnak, ám a városban található katolikus templom már egy évszázaddal korábban is létezett. A kezdetben földművelésből, majd cukorgyártásból élő lakosság életében 1957.-ben jelentős változás állt be. A város határában végzett kőolajfúrások nem várt eredményt hoztak. A föld mélyéből melegvíz tört elő, melyet 1965.-ben hivatalosan is gyógyvízzé nyilvánítottak. Ezt követően indult meg a gyógyfürdő építése, mely a '70-es években nemzetközi hírnévre tett szert.

Napjainkban 14 hektáros területen, 26 medencével üzemel a fürdő, a vízfelület nagysága megközelítőleg 5000 négyzetmétert. Nem csoda hát, hogy hazánk negyedik legkedveltebb idegenforgalmi célpontja Bük. Mára szállodák, kempingek, apartmanok, vendégházak sokasága várja a gyógyulni és kikapcsolódni vágyó vendégeket. A páratlan adottságokkal bíró város csapatunk figyelmét sem kerülte el. Felfedezőutunk célállomása pedig a Danubius Health Spa Resort Bük**** volt.

A szálloda impozáns méretekkel bír, így a tágas hallban kényelmes fotelek is helyet kaptak. Itt várakozhatnak a srácok, amíg a szülők átveszik a szobakulcsot. Valamennyi szoba klimatizált, erkély tartozik hozzá, valamint hatalmas, kényelmes franciaágy. A gyerekek részére rácsos ágy, vagy pótágy igényelhető. Nem jelent gondot a fellépő, babakád, bili, vagy gyermekköntös sem, valamennyi külön térítési díj nélkül áll a vendégek rendelkezésére.

A hotelben all inclusive ellátást biztosítanak, így már az érkezés pillanatától szürcsölhetjük a hideg gyümölcslevet és a forró kávét, vagy majszolhatjuk a finomabbnál finomabb péksüteményeket. A gyerekek kedvence természetesen a fagylalt, melyet kérhetnek kehelyben, vagy tölcsérben. A terasz napközben fényárban úszik, nem csoda hát, hogy a szállóvendégek jelentős része itt fogyasztja el tízóraiját és uzsonnáját.

Danubius Health Spa Resort Bük****A csemeték egyik legkedvesebb időtöltése a lubickolás, melyre a két éve épült gyermek fürdőrészen bőven van alkalmuk. Két medencét készítettek nekik. Mindkettő rendkívül vidám, és színes, ám a totyogó korosztály számára kialakított pancsoló sekély, számtalan vizet spriccelő szerkezettel ellátva. Ezek többnyire állatot mintáznak, találunk pelikánt, halat, és teknőst, de van vízzel hajtott kerék és szivárványcsúszda is. A medence partján locsolókat, vödröket helyeztek el a csemeték részére. Az óvodások és kisiskolások számára készült részen már mélyebb a víz, ám itt sem ér a lurkóknak mellkasnál feljebb. Számukra széles, vizes csúszdát készítettek, van mesterséges barlang, és valódi, gyerekméretű pezsgőfürdő. A vizet locsoló, csorgató, és öntő elemekből itt sincsen hiány. A legnagyobb derültséget az a szerkezet kelti, mely bizonyos időközönként nagy adag vizet önt az arra úszkálók nyakába.

Jó idő esetén a hatalmas üvegajtók kinyílnak, és a napfényes teraszon folytatódhat a móka. Itt találjuk a kicsik számára létrehozott játszóteret is, ahol hajót, kis házat, libikókát, hintát, homokozót és csúszdát helyeztek el. Arról, hogy a testükre tapadt homokot ne vigyék be a medencékbe, az ajtóban felállított zuhanyrózsák gondoskodnak. A gyermekrészen, nyitvatartási időben, állandó felügyelet működik, hogy minden csemete biztonságosan játszhasson.

 
Lázár Lovaspark, a valóra vált álom PDF Nyomtatás E-mail

Lázár Lovaspark Húsvét 2015Szemet gyönyörködtető táj, kristálytiszta levegő, páratlan szépségű lovak, finom ételek. Vajon a felsoroltakon kívül mit nyújthat még egy kisgyermekes család számára a Lázár Lovaspark? Húsvét hétfőn ezt tettük próbára, hogy megoszthassuk veletek tapasztalatainkat.

A Lázár Lovaspark Domonyvölgyben, Gödöllőtől éppen csak egy ugrásnyira bújik meg. Első alkalommal valóban érdemes figyelni az útjelzőtáblákat, mert a kis bekötőutat könnyű elvéteni. 

A park bejáratánál azonban szépen faragott tábla mutatja, jó helyen járunk.

A gépjárművek számára tágas parkolót alakítottak a kapu közelében, közvetlenül a csárda mellett. Érkezésünkkor már javában zajlottak az események. Felcsendült a betyár gúnyába bújt kommentátor hangja, így mindenre kiterjedő tájékoztatást kaphattunk a nap eseményeiről, illetve a rendelkezésünkre álló lehetőségekről. A Lázár Lovasparkban nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok megőrzésére, így a falusi udvarban őshonos magyar fajtákkal találkozhattak az érdeklődők. A gyerekek első számú kedvencei a nyuszik voltak, akik hálásan fogadták az orruk elé dugdosott szénát, a lurkók pedig mindent megtettek, hogy a nyúlcsemeték kedvébe járjanak. A Falusi udvarban találkozhattunk még pulikkal, mangalica kismalacokkal, racka juhokkal, és szürkemarhákkal is.

Lázár Lovaspark Húsvét 2015Azoknak a gyerekeknek, akiknek sikerült elszakadni a nyuszicsaládoktól, további izgalmas szórakozást nyújtott a kalandpálya, ahol drótkötélpályán adhattak számot bátorságukról, akadálypályán ügyességükről, a homokozóban kreativitásukról, ahová a park gondos dolgozói homokozójátékokat helyeztek el. A kalandpálya mellett lehetőség volt lóra pattanni, ki-ki méretének megfelelő paripát választhatott. A megfáradt lovasok, szüleikkel együtt lovaskocsikázásra indulhattak a közeli erdőbe. Annak érdekében, hogy senki se várakozzon hosszasan, három kocsi járt körbe a nap folyamán.

A szaladgálásban, lovaglásban, kötélmászásban megfáradt lurkók kézműves foglalkozáson szusszanhattak egyet, ahol meseszép tavaszi pillangók készültek.

12 órakor került sor a lovasbemutatóra, mely történelmi áttekintésként is szolgált az elmúlt 1000 év magyar lovaséletéből. Elsőként honfoglaló őseink harci tudománya elevenedett meg a nézők szeme előtt, majd a csikósok mutatták be, hogyan kell a karikás ostorral bánni. A négyökrös szekér, melyet már Petőfi is versbe foglalt, valóban lassacskán ballagott körbe az arénában, majd feltűnt a színen Sissi, aki dámanyeregben kápráztatta el a közönséget. A bemutatóra azon ötösfogat tette fel a koronát, mely a lovak hátán állva hordozta körbe bátor lovasát.

A lovasbemutató után került sor a bőséges ebédre, mely ezúttal húsvéti fogásokat vonultatott fel. Éhen senki sem maradt, hiszen a belépődíj magába foglalta a programokat és a finom falatokat egyaránt.

Azoknak a csemetéknek, akik mindent eltüntettek a tányérjukról, következhetett a húsvéti tojáskeresés. A szerencsésebbek egész halom csokitojást találtak a bokrok alján megbúvó rejtekhelyeken. 14:30-tól "Egy nyuszi kalandjait" izgulhatták végig a gyerekek. A pónilovak, a lovaskocsi, az állatsimogató és a kalandpálya egész nap a gyerekek rendelkezésére állt, így minden csemete élményekkel gazdagon, jóllakottan és kellemesen elfáradva térhetett haza. A csodás környezet, a hagyományokra épülő műsor, és a húsvéti fogások hozzájárultak egy tartalmas nap sikeréhez.

A Lázár Lovaspark következő kiemelt eseménye a május 31-én megrendezésre kerülő Gyereknap lesz, melyre mindenkit szeretettel várnak.

Cím: 2182 Domonyvölgy, Fenyő utca 47.,  Telefon: +36 28 576 510, Fax: +36 28 576 511, E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Képgaléria

Lázár Lovaspark Húsvét 2015Lázár Lovaspark Húsvét 2015

 
Újjászületett a mesecsónak szunyókáló óriása a Holnemvolt Parkban PDF Nyomtatás E-mail

Holnemvolt Park megnyitó és a szunyókáló óriás átadása 2015Idén először, március 26-án nyitotta meg kapuit a Holnemvolt Park. A szezonnyitóra egy igazán szívmelengető eseménnyel készült a Fővárosi Állat- és Növénykert. Sok gyermek és felnőtt kedvence, a mesecsónakot őrző szuszogó óriás, közel másfél évtizede tűnt el megszokott helyéről, miután egy kemény télen tönkrement.

Egy raktárba helyezték el, és hosszú időre feledésbe merült. Miután az Állatkert munkatársai ráakadtak, nem volt kérdéses, hogy a kicsik nagy kedvence újra régi fényében kell, hogy tündököljön. A hosszú száműzetés azonban olyan károkat okozott az óriásban, hogy a helyreállítás szóba sem jöhetett. Székely Kata képzőművész vállalta a feladatot, hogy a korabeli fotók alapján feltámassza a mesecsónak őrét. 

A munka több, mint egy hónapig tartott. Az óriás csontjai fából, húsa expandált polisztirolból (hungarocell, iporka) készült. Bőrét fagyálló csemperagasztó alkotja, hogy minél ellenállóbb legyen az időjárás viszontagságaival szemben. Az eseményre Wichmann Tamás, kenu világ- és Európa bajnok is meghívást kapott, hogy nevét kölcsönözze a híres figurának, így mostantól hivatalosan is a Tamás nevet viseli a szuszogó óriás.

A munkálatok ezzel nem értek véget. A vezetőség feltett szándéka, hogy a műemléki oltalom alatt álló játékok régi fényét visszaállítsák. Így a szunyókáló óriással egy időben a műemlék céllövöldét is helyreállították, és a nagyérdemű publikum rendelkezésére bocsátották. 

A Fővárosi Állat- és Növénykert 2015-ben változatlan árakkal várja a látogatókat. Április 2.-tól kezdetét veszik a "Légy ott!" programok, melyek előre meghirdetett időpontokban látványetetésekkel és állatbemutatókkal teszik még emlékezetesebbé a napot.

Az idei évben is felejthetetlen húsvéti élményben lesz része azoknak a gyerekeknek, akik az Állatkertet választják. A Tengerimalac Város tőszomszédságában nyuszisimogató várja a kicsiket, hogy a néhány hete született nyulacskákat megszeretgethessék.

Április hónapban az Állatkert és a Holnemvolt Park a következő időpontokban fogadja a látogatókat:

hétfőtől csütörtökig: 10:00-17:30 (belépés: 16:30-ig)
a játéküzemek hétköznap 10:00 és 17:00 között üzemelnek!
péntektől vasárnapig: 9:00-18:00 (belépés: 17:00-ig)
a játéküzemek hétvégén 9:00 és 17:30 között üzemelnek!

Képgaléria

Holnemvolt Park megnyitó és a szunyókáló óriás átadása 2015Holnemvolt Park megnyitó és a szunyókáló óriás átadása 2015

 
Nur-Nuru Bin és Vobara a két koala érkezése a Fővárosi Állatkertbe PDF Nyomtatás E-mail

Nur Nuru Bin és Vobara a két koala érkezése a Fővárosi ÁllatkertbeKoala ősbemutatóra került sor 2015 március 5-én a Fővárosi Állat-és Növénykertben. Az esemény olyannyira egyedülálló Közép- és Kelet- Európa történetében, hogy elmondhatjuk, kis hazánk büszkélkedhet elsőként koalákkal a vasfüggönyön innen. Sőt, Európa állatkertjei közül Magyarország a kilencedik, ahol ezek az Ausztráliában őshonos állatok megtekinthetőek.

A világ más pontjain sem számottevő e faj jelenléte, hiszen Dél-Amerika állatkertjeiben egyáltalán nem, még az afrikai kontinensen egyedül Johannesburgban találhatunk koalát.

A budapesti Állatkert számára sem volt egyszerű beszerezni az eukaliptuszt majszoló kis lakókat. Hat év áldozatos munkája, hat ország összefogása és közel hatvan ember munkája szükségeltetett hozzá. Hiszen onnan, hogy megfogalmazódott az igény, szeretnék bemutatni ezeket a különleges állatokat a magyar családok számára, még hosszú volt az út. Elsőként gondoskodni kellett a koalák lakhelyéről, melyben Anthony Gall, ausztrál származású építésznek volt kiemelkedő szerepe. Az érkező állatok számára szükségeltetett még szakképzett gondozói csapat, akik a koalák ellátásához szükséges tudást Duisburgban szívták magukba, míg az állatok gyógyításával kapcsolatos ismereteket Beauvalban sajátíthatta el a Fővárosi Állat- és Növénykert sokat látott állatorvosa.

Az utolsó, ám szintén alapvető kérdést, a koalák etetéséhez szükséges eukaliptusz jelentette, hiszen ezek az állatok nagyjából napi fél kilogrammot pusztítanak el ebből a többi állat számára mérgező növényből. Ráadásul a létező 7-800 eukaliptusz fajta közül, mindössze 50 félét fogyasztanak. Mindennapi betevőjük kontinentális éghajlaton nem termeszthető, így az európai állatkertek koala populációit ellátó devoni kertészethez fordultak, hogy a két új lakót mindennapi betevőjét biztosítsák. A szállításról a március 5.-i sajtótájékoztatón, ünnepélyes keretek között aláírt szerződés alapján, a DHL gondoskodik. Ezzel kívánnak hozzájárulni a veszélyeztetett faj megmentéséhez. Természetesen az állatkert sokat látott, profi csapata semmit sem bíz a véletlenre, így saját eukaliptusz kertészetet hozott létre a Hungária körúti telephelyén, hogy az állatok ellátása minden esetben zökkenőmentes lehessen.

Hat év építő- és szervezőmunkáját követően, Achim Winkler, a ZOO Duishburg koala fajkoordinátora zöld utat adott, így 2015. február 24-én megérkezett Nur-Nuru Bin és Vobara a Fővárosi Állat-és Növénykertbe. Mind a két koala hím, és 2012.-ben született, ám Nur-Nuru Bin Belgiumból, míg Vobara Németországból érkezett hazánkba. A világon található koalaállomány egyébként az ausztrál állam tulajdona, tartásukat az Ausztrál Államszövetség kormányának Környezetügyi Minisztériuma engedélyezi.

Az új jövevények szálláshelye a hajdani Parasztudvarban került kialakításra, és teljes körű kényelmükről Molnár Zoltán körzetvezető gondoskodik. A háztáji állatok után felszabadult kifutót eddig titokzatos paraván takarta, mely az épülő koalaházat rejtette. Ma azonban lehullott a lepel, március 6.-tól a nagyközönség számára is látható lesz a két kis erszényes. Egyenlőre az üvegfallal körülvett épületben tekinthetőek meg, hiszen a kora tavaszi idő nem elég meleg a koalák számára. Amint azonban az időjárás megfelelő lesz, a külső kifutóban is látható lesz Nur-Nuru Bin és Vobara.

A koalák érkezése Budapestre - videó

 

Képgaléria

Nur Nuru Bin és Vobara a két koala érkezése a Fővárosi ÁllatkertbeNur Nuru Bin és Vobara a két koala érkezése a Fővárosi Állatkertbe

 
Békamentés Farmoson PDF Nyomtatás E-mail

Békamentés FarmosonMárcius 1-én kezdődik a meteorológiai tavasz, illetve ezen a napon veszi kezdetét a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, az immáron egy évtizedes hagyományra visszatekintő, Békamentési akció Farmoson. Hogy miért éppen itt? A válasz nagyon egyszerű. A község határában található szikes szántóföld ad téli szállást az ásóbékák számára. Ezek az állatok ősszel, 1,5-2 méter mélyen beássák magukat a talajban, amikor pedig a levegő melegszik, és megérkezik a csapadékos tavasz, felébrednek hosszú álmukból.

Ezt követően csapatostul indulnak el párzási helyükre, a közeli mocsaras területre, mely a Tápió-Hajta Vidék Tájvédelmi Körzethez tartozik. Útjukat azonban keresztezi a 311-es út, majd egy vasúti sín, ahol emberi segítség nélkül jelentős részük elpusztulna a járművek kerekei alatt. Annak érdekében, hogy a népes békasereg épségben jusson el a farmosi Nagy-nádas területére, a munkálatok már február utolsó napjaiban megkezdődtek. Több mint 1 km-es szakaszon helyeztek el terelőkerítést, mely megakadályozza, hogy a kétéltűek kijussanak a forgalmas 311-es útra. A nagyjából 10 méterenként földbe ásott vödrök pedig hatékonyan gyűjtik össze, és tarják egyben az ásóbékákat. 

Ezen a kora tavaszi napon, a Manóprogram csaptata is beállt a lelkes önkéntesek táborába, majd megkezdte áldozatos békamentési munkáját. A feladat igen egyszerű, a terelőháló mentén elhelyezett vödrökből ki kell szabadítani, és fogalmazhatunk úgy is, hogy cseberből vederbe helyezni a kis kétéltűeket.

Békamentés FarmosonA Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai nagy szeretettel és odaadással mesélnek a gyerekeknek és szüleiknek minden útjukat keresztező élőlényről. A vödrökben két gőte, két levelibéka, egy barna varangy és egy cickány is lapult, melyekről szintén sokat megtudhattak az érdeklődő apróságok. A séta nem megerőltető, a legkisebb önkéntes 3 éves volt, aki kezdeti félénksége után, több száz békát mentett ki szorult helyzetéből. Itt szeretnénk megemlíteni a békamentés valódi, mélyebb és igen átgondolt célját, hiszen azok a gyerekek, akik részesei lehetnek a projekt folyamatának, közelebb kerülnek a természethez, annak élővilágához, és minden apró teremtményéhez. Odaadó segítségük adja az alapot a jövő generációjának, hogy törekedjenek a természet kincseinek megőrzésére.

A terelőkerítés végén, az időközben megtelt vödrökkel, a lelkes csapat átvágott a 311-es úton, majd a Hajta patak Bíbic ágánál Németh András, a DINP természetvédelmi őre, útjára indította a szám szerint 1006 ásóbékát, és 10 egyéb fajhoz tartozó egyedet.
A jól képzett vezető, a Kékbegy tanösvényre is elkalauzolta a látogatókat, ahol a Nagy-nádas felett átívelő vízi-járdán kerülhetnek természetközelbe a csemeték. Megtudtuk, hogy nyaranta, a tanösvényen madárgyűrűzés is folyik, természetesen szervezett keretek között. Ide is szeretettel várják az érdeklődőket.

A kalandot minden résztvevő maximálisan élvezte, tartalmasan és nagyon hasznosan telt ez a borongós vasárnap délelőtt. Érdemes hát felkerekedni, hiszen a Békamentő akció egészen április elejéig tart. A hét minden napján várják előzetes bejelentkezés alapján, az iskolás és óvodás csoportokat, hogy bepillantást nyerhessenek a természetvédelem fontos feladataiba. Magánszemélyek is bátran csatlakozhatnak a programhoz, a jól végzett munkán, és a jóleső fáradtságon túl, melengető érzés, hogy sok megmentett kétéltű hálásan gondol a segítő kezekre.

A tavaszi hűvös, nedves idő kedvez a békának, a ruházatnak azonban nem. Azok számára, akik kedvet kaptak az önkéntes feladat ellátására, vízhatlan csizma, és meleg ruházat ajánlott. A farmosi vasútállomáson lehetőség van gyors tisztálkodásra mielőtt vonatra, vagy autóba szállnak a segítők.

Képgaléria

Békamentés FarmosonBékamentés Farmoson

 
Kölyök-öböl Játszóház PDF Nyomtatás E-mail

Kölyököböl JátszóházEzúttal utunkat a Duna által körül ölelt kis földnyelv felé vettünk, egészen pontosan a Kopaszi gáthoz. A Kölyök-öböl lelkes csapatától kaptunk felkérés, hogy juttassuk el hozzátok hírüket, fotókkal illusztrált élménybeszámoló formájában.

A Kopaszi gát igazán szép környezet biztosít a játszóház számára. A gyeptéglával körülvett út mellőzi az autóforgalmat, míg a Duna két partját szegélyező fák kellemes atmoszférát teremtenek. Autóval érkezők számára tágas, őrzött parkoló került kialakításra, ahonnan néhány perc séta csupán a Kölyök-öböl.

Belépve a kedves recepciós tájékoztatja az újonnan érkezőket. A kabátok számára fogasokat, a cipőknek kis polcokat helyeztek ki. Érdemes váltócipővel érkezni, de természetesen a gyerekek zokniban is szívesen játszanak, a gumival borított padló pedig nem csúszik és nem hideg.
A szülők ittartózkodását hangulatos kávézó teszi kellemessé. Amíg a nagyobb gyerekek a dzsungelt idéző kalandpályát másszák, a legkisebbek kedvükre játszhatnak a baba kuckóban, ahol puha párnák között, életkoruknak megfelelő játékok várják őket.

A kalandpálya egyedi tervezés, mely amellett, hogy lehetőséget biztosít a szabad mozgásra, fejleszti a gyerekek koordinációs készségét. Építése során ügyeltek arra, hogy kizárólag természetes anyagokat használjanak. A dzsungel hangulatát idéző pálya kötelekből és farönkökből áll, melyek bonyolult alagútrendszereket alkotnak. A kalandpályát felnőttek is bátran kipróbálhatják, hiszen a masszív szerkezet őket is könnyedén elbírja. Ha a kötéllétrán feljutottunk a labirintusba, mozgó elemeken, kúszó akadályokon, és kötélhintákon kell eljutnunk a farönkből készült hídig, mely igazi kalandtúrává teszi utunkat. A hidat természetesen hálóval vették körül, így nem kell attól tartani, hogy a nagyjából 2-2,5 magasból csemeténk a földre huppan. A szakadék felett átívelő viaduktot még hangulatosabbá teszi a sarokban megbúvó vízesés, mely hangjával valódi dzsungel élményt biztosít. Utunkat megszakíthatjuk azzal, hogy a kötélhágcsón lemászunk a játéktér közepére, vagy  lecsúszhatunk a hatalmas, fedett kanyarcsúszdán. A legbátrabb kalandorok azonban folytathatják az embert próbáló utazást, és újabb labirintuson vághatnak keresztül, ahol ismét kúszni-mászni, bújni kell.

 
Szülinapi party a zsurok.hu közreműködésével PDF Nyomtatás E-mail

Szülinapi party a zsurok.hu közreműködésévelA szülő életének egyik legfontosabb pillanata, gyermekének világrajövetele. Erről a jeles eseményről eleinte szűk családi körben emlékeznek meg, majd ahogyan az évek telnek, a barátok száma is növekszik, és a kicsikben felmerül az igény arra, hogy együtt ünnepeljék születésnapjukat társaikkal.

Egy zsúrt, látszólag igazán könnyű megszervezni, hiszen kell torta, egy kis rágcsálnivaló, és valami finom szomjoltó. Ha hírül adtuk a buli időpontját, azt hihetnénk, hogy hátradőlhetünk, és nyugodtan várhatjuk az érkező kis vendégeket. Na de mi lesz azután? Belépnek otthonunk ajtaján a pajtások, és az őket kísérő szülők egy része búcsút int csemetéjének, néhányuk pedig szívesen végigkíséri a születésnapi mulatságot. Szóval belépnek a srácok, átnyújtják ajándékaikat, és irány a gyerekszoba, valamint a ház összes helyisége. Bizony szülő legyen a talpán, aki össze tud fogni egy csapatnyi óvodás vagy iskolás gyereket. Hogy a buli ne csapjon át féktelen tombolásba, érdemes tartalmas programot kitalálni számukra. Ha nem szeretnénk magunkra vállalni az animátor, házigazda, arcfestő, lufibohóc valamennyi szerepkörét, érdemes fontolóra venni, hogy profi csapatot kérjünk fel a zsúr lebonyolítására.

A Manóprogram ezúttal egy fantasztikus születésnapi muriba kalauzol el benneteket, néhány alternatívát felsorakoztatva arra, hogyan is érdemes bulit szervezni, ha egy felejthetetlen szülinapot álmodtatok meg gyermeketek számára.
Az általunk szervezett zsúr paraméterei a következők voltak:

  • 12 középső csoportos óvodás
  • 200 négyzetméter kizárólagos használatra kapott játszóház
  • egy lelkes animátor csapat, bohóc műsorral, csapatjátékokkal, és arcfestéssel

A helyszínt az alapján választottuk, hogy az évszaknak megfelelően, mindenképpen beltéri legyen, de amennyiben szabadtéren szeretnétek rendezni, érdemes olyan helyet keresni, ahol rossz idő esetén megoldható a beltéri lebonyolítás is.
A csemeték korával nő a mozgásigényük, a nagyobb játszóházak esetén azonban számolni kell azzal, hogy nem kizárólag az ünnepelt és barátai tartózkodnak majd az épületben, és csak egy részben vagy egészben elkülönített helyen biztosítanak számunkra asztalt és székeket, a muri pedig többé kevésbé nélkülözi a zártkörű rendezvények intimitását. Manóprogram választása ezúttal a Tücsöktanya játszóházra esett, mely az Árpád hídtól alig pár percre található, könnyen megközelíthető. Nagy előnye, hogy az egész épület bérelhető, a földszinti részben ruhatár működik a vendégek számára, a játszóház tágas, lehetőséget biztosít a nagymozgásos játékok számára is. A dekorálást 30 perccel a lefoglalt időpont előtt lehet megkezdeni, addig az ünnepelt bátran birtokba veheti a játékokat.

 
Károlyi István Gyermekközpont - A múlt és a jelen PDF Nyomtatás E-mail

Károlyi István Gyermekközpont FótA Fóti Gyermekvárosról sokunk emlékeiben él az a kép, ahogyan szőke, loknis kislányok, és huncut mosolyú kisfiúk masíroznak a Május elsejei felvonulásokon. A Károlyi Kastély-park zárt világába azonban kevesen pillanthattak be.

Az idén 58 éve működő intézményben hajdanán kórház, mosoda, posta, és óvoda is üzemelt. Fénykorában 1200 gyermek nevelkedett falai között, a legtöbben szép emlékeket őriznek az ott töltött évekről. Az idő múlásával a központi nevelést felváltották a kisebb létszámú gyermekotthonok, a nevelőszülői ellátás, valamint a családi mintára létrehozott lakásotthonok, ahol a csemeték 8-12 fős közösségben cseperednek.

A Fóti Gyermekvárost azonban nem csak különleges adottságai mentették meg attól, hogy funkcióját elvesztve, végleg bezárja kapuit, hanem a Károlyi család által tett nagylelkű felajánlás is, mely szerint a kastély örök időkig szolgáljon otthonul az árván maradt gyermekek számára. Az árva gyerekek fogalma mára átértékelődött, hiszen már nem csak a családjukat elveszítő apróságok kerülhetnek az állam gondoskodásába, de azon csemeték is, akiknek szülei valamilyen oknál fogva nem képesek feladatukat ellátni.

A Fóti Gyermekváros, mely ma Károlyi István Gyermekközpont néven működik, mindig kiemelt helyet foglalt el a gyermekvédelemben. A Manóprogram ezúttal ide látogatott el, hogy bepillantást engedjen számotokra a Gyermekközpont életébe. Kádas István igazgató úrral beszélgettünk a mindennapokról, és az otthon lakóiról.

A Központ napjainkban is kiemelkedő feladatot lát el. Három részre tagoltan gondoskodik a különleges ellátást igénylő kiskorúakról, a speciális figyelemben részesítendő gyerekekről valamint azokról a fiatalokról, akik 18. életévüket még nem töltötték be, és felnőtt kísérő nélkül lépték át az országhatárt. Fentieken túl a Gyermekközpont területén, valamint a Fóton, illetve Mogyoródon található külső egységekben életkezdő, úgynevezett utógondozó otthon működik a nagykorúságukat elért fiatal felnőttek számára.

 
PremiAir Repülőgép Szimulátor Központ PDF Nyomtatás E-mail

PremiAir Repülőgépszimulátor Duna PlázaAz emberiség képzeletét évszázadok óta mozgatja a repülés. Amióta pedig a Wright fivérek 1903-ban először a levegőbe emelkedtek, az emberiség töretlen sikereket arat légi járműveivel. Az idő múlásával ezek a szerkezetek egyre bonyolultabbak lettek, így működtetésük is komoly szakértelmet kíván. Annak érdekében, hogy az utasokat jól képzett pilóták szállítsák, szimulátorokat építenek, melyeket különféle számítógépes animációk segítségével tesznek élethűvé. Ezek a gépek ma már bárki számára elérhetőek. Csapatunk a Duna Plazában tette próbára vezetői képességét, de a Győr Plázában is felállításra került egy ilyen masina.

Belépéskor egy igazi reptér hangulata fogad, becsekkolás után fémdetektoron kell átlépni ahhoz, hogy a pilótafülkébe jussunk. A valóditól annyiban tér el a kabin, hogy négy plusz ülés került hátra, hogy a család minden tagja kényelmesen elhelyezkedhessen. “Másodpilótánk” nagyjából 400 repült órával dicsekedhet, így elmondhatjuk, hogy hozzáértő oktató kezd bele a Boeing 737-es működtetésének ismertetésébe. A vezérlő oly annyira élethű, hogy olyan hivatásos pilóták is igénybe vették már, akik valódi Boeing gépeken repültek, de hosszabb kihagyás után szükségük volt egy kis emlékeztető gyakorlásra.

Természetesen azok számára is teljes élményt nyújt a szimulátorban töltött idő, akik még sohasem repültek.
Oktatónk készségesen elmagyarázza valamennyi fontos kapcsoló, gomb és pedál funkcióját. A monitoron a gép oldalnézeti képen azt is megtekinthetjük, hogy mi változik a fékszárny állításánál, vagy a futómű behúzásakor.

 
RaceCenter a szimulátorok birodalma PDF Nyomtatás E-mail

RaceCenter szimulátor központCsapatunk ezúttal a RaceCenterhez kapott meghívást. A Nyugati térről gyalogosan is könnyedén elérhető Szimulátor központ, ezúttal a fiúk szívét dobogtatja majd meg.

Az impozáns bérház szuterén üzlethelyiségében kialakított versenyközpont azonnal Forma1-es hangulatba hozza a belépőket. Visszafogott dekorációja, elegáns kialakítása igazán vendégmarasztaló.

A terem belsejében kapott helyet a 10 darab, Németországból importált versenyautó szimulátor. A gépeket nagyteljesítményű PC-k vezérlik, a székek és kormányok a Forma1-es autók érzetét keltik.

Letelepedve az ülésbe több lehetőség közül választhatunk. Játszhatunk egyedül, vagy online a barátainkkal. Kezdő versenyzők rendszerint egy Renault Megane gépkocsival indulnak, valamelyik kevésbé kanyargós pályán. Innen lehet szépen feljebb és feljebb jutni a szamárlétrán, egészen a profi versenyautókig. A pályák élethűek, volt már példa arra is, hogy a párás levegő miatt lassan száradó, csúszós út miatt maradt le valaki a győzelemről. A képernyőn, amely három monitor összekapcsolásával kelti a tökéletes autóvezetési élményét, három dimenzióban jelenik meg előttünk a választott ország Forma1-es pályája. A hatás valóban realisztikus, még a Hungaroringhez közeli aquapark csúszdái is jól láthatóak.

 
Margitszigeti séta PDF Nyomtatás E-mail

margit-sziget-osszel17Budapest számos parkkal büszkélkedhet. Mindközül kitűnik, a számtalan természeti adottsággal, és gazdag történelmi emlékkel rendelkező Margit-sziget.

1908. évi XLVIII. törvénycikk örökös közparkká nyilvánította a szigetet, a maitól eltérően azonban egészen 1919.-ig belépődíjat fizetett bárki, aki élvezni szerette volna.

2013.-ig a sziget a XIII. kerületi Önkormányzat kezelésében állt, ma már a Főváros közvetlen igazgatása alá tartozik. Adottságaiból fakadóan hajóval is megközelíthető, több kikötő található a keleti partján. A menetrendszerinti járatok sűrűn indulnak a pesti alsó rakpartról. Amennyiben busszal, vagy gyalogosan kívánjuk megközelíteni a parkot, mind a Margit hídról, mind az Árpád hídról megtehetjük azt. Autóval a sziget északi részén kialakított parkolóban tudunk megállni.

Haladjunk talán északról délre, s vegyük sorra a nevezetességeket. A sziget csúcsánál, néhány évvel ezelőtt, felnőtt játszótér került kialakításra, illetve innen indul a Margitszigeti Sétajárat is.

Ahogy a központi úton haladunk dél felé, első ízben a Zenélő kút látványa tárul elénk. Oldalán a következő felirat olvasható: „E kút hű mása Bodor Péter székely ezermester 1820–22-ben Marosvásárhelyt épített és 1911-ben lebontott kútjának. Újraépítette a Főv. Közmunkák Tanácsa (1935–36). Rekonstruálták Páll György és Jankó Gyula. Tatarozta és helyreállította a Városi Tanács (1954).” Az eredeti kút zenéjét egy vízhajtotta szerkezet biztosította, a Margitszigeten felépített másolatból már hangszóróból távoznak a dallamok.

Közel 150 évvel ezelőtt, Zsigmond Vilmos bányamérnök tervezőasztalán ártézi kút rajza jelent meg. Munkássága nyomán 1867-ben 1200 méter mélyről gyógyvíz tört a felszínre. Erre a sikerre alapozva hozták létre a fürdősziget tervét. Ybl Miklós keze alól hamarosan fürdő, villák, szálló és vendéglők tervei kerültek ki. Ekkor alakították ki a mesterséges sziklákról alázúduló vízesést is, mely a mai napig megtalálható. Vizében aranyhalak, teknősbékák rejtőznek, hullámain pedig kacsák ringanak. A partra kihelyezett ételadagoló minden kisgyermek kedvence, a szárnyasok legnagyobb örömére. Ha kigyönyörködtük magunkat a tündérrózsákban, bejártuk a sziklakertet, és a lurkók minden elemózsiájukat a kacsáknak adták, ideje tovább indulnunk.

A cikk végén képgaléria található

 
Silverline sétahajó a Dunán PDF Nyomtatás E-mail

Silverline sétahajózás a DunánA hétköznapi rohanás, a munkahelyi stressz, a gyerekek körüli teendők bizony sok szülőnek kiveszik az erejét. Néha mindenkinek szüksége van rá, hogy egy kicsit megálljon, jól esik kiüríteni fejünkből a gondolatokat, és egy kicsit csak egymásra figyelni. Sajnos nem mindig adatik meg, hogy egy hosszú hétvégére elszabaduljunk. Érdemes hát más alternatívát keresni. Tökéletes kikapcsolódást és feltöltődést nyújthat egy közösen eltöltött este is.

A Manóprogram ezúttal a Silverline katamaránjára kapott meghívást. Ez kéttörzsre épült hajó, mely stabilabban szeli a hullámokat egytörzsű társainál, az Erzésbet híd lábától indul, és három órás programmal kedveskedik utasainak. Elegáns, visszafogott hangulat uralkodik a hajón. A barnás árnyalatok harmóniája kiválóan érvényesül a Budai hegyek felett lebukó nap utolsó sugaraiban. 19 órától lehet beszállni a 11 doc.-nál, és 19:30 perckor futunk ki a vízre.

Az üdvözlő italként felszolgált Walton pezsgőt akár a felső, nyitott teraszon is elfogyaszthatjuk. A vacsora ideje alatt, a Duna legszebb szakaszán haladunk, a Margit híd, és a Rákóczi híd között.
A pincérek udvariasak, figyelmesek, ugrásra készen lesik a vendégek kéréseit. A vacsora négy fogásból áll, melyből a főétel választható. Előételként Ízelítő-falatok kérülnek felszolgálásra tésztakosárban. A könnyű, kellemesen fűszerezett saláta tökéletes ízharmóniát alkot a kosárkákban tálalt pástétomokkal. A Cukorborsókrémleves minden cseppje arról árulkodik, hogy készítése során nem fukarkodtak a borsóval. Sűrű, krémes, roppanós, pirított mandulával a tetején. A választható főételek között mindenki megtalálja azt, amelyik legközelebb áll a szívéhez, és a gyomrához. A fekete tőkehalfilé zöldség lasagnéval és hollandi mártással kerül az asztalunkra. Ezt a fogást azok is bátran fogyaszthatják, akik vigyázni szeretnének az alakjukra. A tőkehal omlós, a lasagnét ízletes, színes zöldségekből állítják össze számunkra. A konfitált kacsacomb fehér káposztával és gratin burgonyával, már egy kicsit nehezebb ételnek számít, ám még mindig részese lehet egy könnyebb vacsorának, ami után nem álmodik az ember háborúval. Az omlós marhapofapörkölt polentával a bevállalós, magyaros konyha kedvelőinek ajánlott. A citrusos joghurt mousse házi keksszel méltó zárása a vacsorának. A mousse krémesen olvad el a szájban, míg a roppanós, mézeskalács ízével játszó keksz újabb és újabb falatra csábít.

Nézz bele a műsorba!

 
Pom-Pom játszótér Naphegy tér PDF Nyomtatás E-mail

Pom-Pom játszótér Naphegy tér

“Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismeritek? Ó, igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan! Bámulatosan tudja változtatni az alakját! Ha akarja, olyan, mint a szőrpamacs vagy paróka vagy egyujjas, kifordított bundakesztyű vagy szobafestő pemzli vagy papucs orrán pamutbojt. Most milyen? Most leginkább szőrsapkához hasonlít, ahogy ül az ágon, Föl-le, föl-le jár, mivel egy szellő hintáztatja az ágat.”

Ezt a bizonyos ágat pedig 2014 őszétől a Naphegy téren hintáztatja a szellő. Itt találkozhattok ugyanis Csukás István közkedvelt meséjének szereplőivel.

Az életre kelt történet hősei beköltöztek a kis térre. Az elkerített játszótér közepén kapott helyet Gombóc Artúr háza, szomszédságában Festéktüsszentő Hapci Benő éldegél. A Madárvédő Golyókapkodó háza tetejéről őrzi éberen, hogy minden szárnyas biztonságban csipeget e a gyerekek között. De a történet kiváló ismerői megtalálják a vonatot, mellyel Artúr igyekezett eljutni Afrikába, és a hajót, mely végül elszállította úti céljába. A Radírpók hálójára minden ügyes gyerek felmászhat, a Szomorú Szamovár pedig szomjukat oltja. Igaz nem teával, hanem hideg, frissítő vízzel. A játszótéren mobil toalett került elhelyezésre. A homokozó apróságokat Picúr figyeli a padról, Pom Pommal a kobakján. A csemetéknek a mesevilágban tett izgalmas kalandozása közben lehetősége van csúszdázni és hintázni is.

Nézd meg a Bóbita irodalmi játszóteret ide kattintva

Képgaléria

Pom-Pom játszótér Naphegy térPom-Pom játszótér Naphegy tér

 
VUK játszótér PDF Nyomtatás E-mail

VUK játszótérMég a Budapestet igazán jól ismerő városlakók sem biztos, hogy rögtön tudják, hol található a Szirtes utca-Bérc utca sarka. Talán egy kis segítséget jelent, ha eláruljuk, hogy egy igazán izgalmas, 2010.-ben átadott játszótér bújuk meg a gesztenyefák tövében. Egy olyan, gyerekek számára létrehozott parkot találunk ott, melyet Dargay Attila rajzfilmrendező emlékére hoztak létre. Számtalan híres munkája közül, Vuk figuráját választották a tervezők, és ötvöztök egybe egy igazán izgalmas játszóterrel.

A teret 2014 nyarán felújították, és kibővítették, így a kapun belépve az eltelt évek nyomát nem lehet felfedezni a kedves figurákon, akik türelmesen tűrik, hogy a kis látogatók simogassák és hátukon lovagoljanak.

A park sok olyan elemet rejt, ami újszerű játéknak számít egy hagyományos  játszótérhez képest. Több, műanyagból kialakított bújó elem került elhelyezésre. Van amelyik a kis domb tetejét köti össze az aljával, de olyan is, amelyből nagyobb alagútrendszert építettek ki, így a csővek egy középen kialakított kuckóba vezetnek. A hegyecske megmászása épp olyan élvezetet jelent a kicsiknek, mint alábújni. Természetesen a biztonságra is gondoltak, zöld gumiszőnyeggel fedték be.

A homokozó fölé árnyékoló került, így a legmelegebb nyári napon is használhatják azt a csemeték. A fából épült kisház minden gyerek kedvence.

 
DreamLand - 5d mozi, tükörlabirintus, interaktív padló PDF Nyomtatás E-mail

DreamLandCsapatunk ezúttal arra vállalkozott, hogy DreamLandbe látogasson. A helyre, melyet megálmodói arra hoztak létre, hogy érzékszerveinket manipulálva, trükkös világot hozzanak létre körülöttünk.

Már 3 éves kortól igénybe vehető valamennyi attrakció. Kezdjük talán az 5D mozival, mely nem csak kézzelfoghatóvá varázsolja a vásznat, de a dönthető, billegtethető székek segítségével testünk is követi, azt amit a szemünk lát. Ehhez társul, hogy bőrünkön érezzük a szelet, ahogy száguldunk egy sebes hullámvasúton, vagy a vizet, amikor óceánok mélyére hatolunk tengeralattjárónkkal. A választható filmek listája nagyjából 20 különböző alkotásból áll. Ezek között találunk olyat, amellyel a veszély nélküli száguldást élvezhetjük, esetleg látványos utazást tehetünk az ismeretlenbe, tengerek mélyére, vagy a világűr végtelenjébe, és olyat is, amely elfeledett bányákba, kísértet járta kastélyokba repíti el a bátor kalandorokat. A vetítés 3-8 perces, és bár meglepően rövidnek tűnik, a manipulált érzékszerveknek köszönhetően az intenzív élmény jóval hosszabbnak tűnik.

Ha utazásunkat befejeztük, és szeretnénk, ha gyermekünk alaposan kifáradna, a következő szoba egy interaktív mesepadlót rejt. A kicsik lába alatt életre kel a talaj, mozgásukkal irányítva kell feladatokat megoldani. Bizony fáradságos munka egyszerre színes tollakat gyűjteni, és egy kotkodácsoló tyúkocska elől menekülni, vagy pillangókat kergetni a mezőn.

Az izgalmaknak ezzel még nincs vége. A következő érzéki csalódásról egy 60 m²-es tükörlabirintus gondoskodik. Általában szüleik kíséretében indulnak kalandos útra a gyerekek, de természetesen a bátrabbak egyedül is vállalkozhatnak arra, hogy a célt megtalálva magukhoz vegyék a számukra kihelyezett ajándékkosárból a szívükhöz legközelebb álló meglepetést, majd a kijáratot felkutatva ismét átöleljék szüleiket. A falat kedves mesefigurák díszítik, és misztikus fényhatások kísérik a csemetéket útjukon.

Annak, aki szeretné az izgalmakkal teli 5D mozit kipróbálni, már nem csak a Pólus Centerben, de a Duna Plazában is lehetősége van rá. A tükörlabirintus, illetve az interaktív padló egyenlőre csak az újpalotai bevásárlóközpontban vehető igénybe.

További információ: www.dreamland-center.com

Képgaléria


DreamLand 5d mozi, interkatív padló, tükörlabirintusDreamLand 5d mozi, interkatív padló, tükörlabirintus

 
Csobbanó Fókák úszótanfolyam 2. rész PDF Nyomtatás E-mail

Csobbanó Fókák úszótanfolyam 2. részÍgéretünkhöz híven, folytatjuk vízi kalandjainkat a Csobbanó Fókákkal. A 8 alkalmas úszásoktatás beszámolója, támpont lehet minden szülő számára. Annak, aki még hezitál, hogy csemetéje elég érett e egy tanfolyamhoz, illetve azok számára is, akikben már megszületett az elhatározás, de nem tudják pontosan, hogyan is kell elképzelni az első “uszony-próbálgatásokat”.

Az oktatást Haris Hajnalka tartja, méghozzá egyéni formában. Így a foglalkozások alkalmával mindig a gyermek saját haladási ütemében tudnak dolgozni. Az első 4 alkalommal fokozatosan szoktatta a vízhez a 4,5 Csengét, aki immáron képes egyedül lebegni a hátán, illetve belemeríti a vízbe arcocskáját.

Az oktatás a meleg időre való tekintettel a Dagály Strand és Termálfürdő Tanmedencéjében zajlik. Az 5. alkalommal pedig megtörténik a “csoda”, melyért napok óta dolgoznak. A háton lebegés kiegészül a lábtempóval, ezáltal a tanítvány könnyedén siklik előre a vízben. Igaz, néhány méter után a fej kezd eltűnni a víz alatt, így a gyakorlat félbeszakad, de az első lépések, és az első önálló úszóélmény nagy hatással van a gyerekekre.

Közben a medence kialakításának köszönhetően lehetőségnyílik arra, hogy az eddig vízben szökellős feladatok kiegészüljenek azzal,hogy víz alá merítik a buksit. Mivel a medence egyik fele sekély, a másik pedig mély, fokozatosan, egyre mélyebbre lehet merülni, még végül eltűnik a vízfelszín alatt a rózsaszín úszósapka.

Az úszódeszka segítségével jó móka a vízbe dobált halacskák kimentése, ezzel is gyakorolva a gyorsúszás alapjait. Ezután, Hajni segítségével a kartempót is átismétlik, hogy ha eljön az ideje, könnyedén össze tudják kapcsolni a kettőt.

A levezető gyakorlat Pókember mászás a fal menti korláton. Amellett, hogy a karizmokat edzi, játékosan vezeti rá a tanulót a hátúszás kiinduló pozíciójára. S nem mellesleg mókás befejezése az órának.

A folyamat innentől elég gyors, hiszen minden órával jobban és jobban megy a hátúszás. Az sem baj, ha az arc néha elmerül, hiszen ezzel lehet elejét venni annak, hogy éles helyzetben pánikba essenek a srácok, ha véletlenül víz alá merülnek. Eddig az úszódeszkát is Hajninak kellett tartani, igazgatni, egyengetni. A 6. alkalomra már segítség nélkül kormányozzák a kis kapitányok.

Általában az úszómedencékbe ugrani tilos, itt mégis nagy öröm a diáknak és oktatónak. Az a gyerek, aki két hete még az arcát sem merte bemeríteni a vízbe, most vidáman csobban a habokba, nem zavarja, hogy egészen eltűnik a kobakja.

 
Póni Kaland Minifarm - Veresegyház PDF Nyomtatás E-mail

Pónikaland Minifarm VeresegyházaEgy napsütéses hétvégén, meghívást kaptunk a veresegyházi Pónikaland minifarmra, ahol Besztercei Enikővel, a hely tulajdonosával beszélgettünk erről az egyedi létesítményről.

Általánosságban elterjedt nézet, hogy a pónik harapnak, kevés lovarda vállalja azt, hogy ezekből a miniatürizált hátasokból választhassanak maguknak a legkisebb lovasok. Természetesen megfelelő foglalkozás mellett, biztonságosan lovagolhatóak, méretben pedig pontosan igazodnak az óvodás és kisiskolás korosztály igényeihez.

Többek között ettől igazán különleges a farm, ahol 13 shetland és 1 welsh póni várja a 3-8 éves korosztályt.

A lovas kaland akkor kezdődött, amikor Enikő egy igazán különleges háziállatot szeretett volna magának. Így tett szert első pónijára. Ekkor még vajmi keveset tudott ezeknek az okos állatoknak a jelleméről és igényeiről. Így esett az, hogy unatkozó kedvence mellé társat szerzett. Sajnos a két paci között nem szövődött barátság, így került a mini méneshez a harmadik csapattag. S a pónik szépen gyarapodni kezdtek. Mivel Enikő pedagógus, mindig is gyerekekkel foglalkozott, innen már csak egy lépés volt, hogy a kis hátasok hamarosan utasokkal egészültek ki, s 6 évvel ezelőtt megnyitotta kapuit a minifarm.

A veresegyházi Medveotthon előtt tábla hirdeti, hogy Pónilovaglás. Annak, aki betér, nem csak lovaglásra lesz lehetősége, de számtalan egyéb, háztáji állattal is megismerkedhet. A karám mögött törpezebu, kameruni törpe birka, liba, nyúl, tyúkok és kakas, valamint csacsi lakik. A pacik napközben szabadon legelésznek, míg éjszakára, kettesével-hármasával vannak elszállásolva.

 
Csobbanó Fókák úszótanfolyam a Dagályban PDF Nyomtatás E-mail

Csobbanó Fókák Úszóiskola a DagálybanSzámtalan szabadidős tevékenységet, vagy sportot választhatunk gyermekünk számára. Az egyik legfontosabb talán az úszás. Ezzel a tudással felvértezve csemeténk magabiztosan mozog majd a vízben, és könnyen lehet, hogy az életét is megmentjük a megszerzett ismerettel, ha véletlenül vízbe pottyan.

Számos óvodában, iskolában, fakultatív program képen, szervezett keretek között viszik a gyerekeket úszni. Lehetőség van azonban egyéni foglalkozásokra is, ahol az oktató, a lurkók saját fejlődési ütemében halad a gyakorlatokkal.

Sok szülő tekint aggodalommal ezekre a tanfolyamokra, mert sokszor azt tapasztalja, hogy bizony az ő csemetéje nem szívesen megy mélyebb vízbe, vagy prüszkölve dörgöli a szemét, ha véletlenül vízes lesz. Ezúttal a Manóprogram annak járt utána, hogyan épül fel, egy 8 alkalomból álló, egyéni úszás. Hogyan győzhető le a víztől való félelem, és hogyan fejlődik óráról órára a gyermek.

A lehetőségek felmérése után választásunk a Csobbanó Fókák kiváló oktatójára, Haris Hajnalkára esett. Az foglalkozásoknak a Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda ad otthont. A fürdőben több helyszínen is zajlik az oktatás, az időjárástól függően. Kellemes, meleg napon külön tanmedence áll a gyerekek rendelkezésére, 30 °C vízzel. Ha az idő nem kedvez az úszásnak, a 34 °C -os termál medence, vagy a 36 °C-os gombamedence fogadja a kis úszókat.

 
Mesemúzeum PDF Nyomtatás E-mail

MesemúzeumÉlt egyszer, egy csöpp kis országban, egy Kossuth díjas költő, aki nagyon szívén viselte a gyerekek és a mesék sorsát. Kányádi Sándor ötlete nyomán született meg az Erzsébet híd lábához közeli épületben, a Mesemúzeum és Meseműhely.

Kapuit már másfél éve kitárta a gyermekek és szüleik előtt. Ezúttal ide látogatott el a Manóprogram, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Budavári Önkormányzat által működtetett intézményről hírt vigyünk Nektek.

A gyönyörűen rendbe hozott, ódon épület szerényen bújik meg a Döbrentei utca 15. szám alatt. Belépve a mesék birodalmába, elsőként a fogadószobába érkezünk. Ez ad helyszín a kézműves- és drámapedagógiai foglalkozásoknak valamint színházi- és bábelőadásoknak. Lehetőség van továbbá, kis kuckókban mesehallgatásra, és saját mese készítésre is.

Utunkat az üveghegy felé folytathatjuk, a belépőjegy mellé kapott útmutató szerint. Annak ugyanis, aki az aranytrón és a “Felekirályság” birtokosa szeretne lenni, számtalan akadályt kell leküzdenie. Az első teremben megismerkedhetünk mesénk szereplőivel és rögtön kiállhatjuk az első próbát.Összesen hét, furfangos feladatot kell teljesíteni. Szerepel többek közöttük boszorkányfőzet készítés, fára mászás az égig érő fa tetejére és párviadal a hétfejű sárkánnyal. Mindezt jelmezbe bújva tehetik meg a gyerekek, hiszen mit ér a mesék birodalma sárkányok, királylányok és királyfiak nélkül. Ha sikerült elfoglalni a trónt, és visszatérünk a fogadóterembe, szombatonként előadások és közös meseolvasás várja a családokat. Ottjártunkkor Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás című meséje kelt életre a varázsdobozban.

A múzeum népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a nagy érdeklődés miatt, már nem csak a keddi és szerdai napon fogadja a csoportok érkezését, de péntekenként is, szervezett formában veheti birtokba az óvodás és iskolás korosztály a mesés helyet. Hétvégenként a főszerep a családoké, ekkor önállóan járhatják be a termeket, hogy együtt küzdhessenek a jó győzelméért. Annak, aki nem családjával, hanem barátaival kíván megmérkőzni a hétfejű sárkánnyal, születésnapi zsúr keretei között teheti meg. A rendezvény sikeres lebonyolításában egy-két játékmester kíséri el útjuk során a bátor kalandorokat.

A jegyárak kifejezetten család és pénztárcabarát módon kerültek kialakításra. Gyerekek 400.- felnőttek 600 Ft-ért látogathatják a múzeumot. Családi belépő 1200 Ft.-ért vásárolható. Pedagógus igazolvánnyal pedig díjtalan.

 
Peugeot 3008 - Velence és környéke PDF Nyomtatás E-mail

Különböző televíziós műsorban megfigyeltem, hogy számtalan tehetős “celeb” választja magának, az egyébként elérhető árú, Peugeot modelleket. Ezért mindig is nagyon érdekelt, hogy mit tudhatnak ezek a francia csodák. Nos, a titkot sikerült megfejtenem az elmúlt hét végén, amikor a Peugeot Fábián jóvoltából 3 napig birtokolhattam egy 3008-ast.

Peugeot 3008 - Agárdi Termálfürdő

Az autó, annak ellenére, hogy nem 7 személy számára lett kialakítva, rendkívül tágas, 3 teljes értékű hellyel hátul. Ez akár három gyerekülés számára is elegendő. Az elől utazókat szó szerint körülöleli a műszerfal, ami kellemes tapintású, precízen illesztett, elegáns megjelenésű. Az ülések kemények, de egy nagyobb termetű férfi számára is kellően szélesek, hosszabb út során határozottan tartja az ember gerincét. Magasságuknak köszönhetően kényelmes tartást biztosítanak a lábnak. Az elhúzható tető páratlan panorámával ajándékozza meg a hátul ülőket. Komfortos utazásukról a kétzónás digit klíma gondoskodik. Az első két ülés között kialakított levegőbefújók erőssége állítható, jobbra-ballra forgatható, így biztosak lehetünk abban, hogy a gyerekek is kellemesen utaznak. A középső kartámasz alatt kapott helyet egy nagyméretű, hűthető rekesz, ami az egész család számára hideg italt biztosít az út során.

 
Kalandozás Horvátországban - Plitvice PDF Nyomtatás E-mail

Plitvice vízesésPlitvice Nemzeti Park vízesés. Talán nem véletlen, hogy kis hazánk számtalan családja választja a közeli Horvátországot az éves nyaralás helyszínéül.  Az időjárás többnyire meleg, az Adria vize átlátszóan tiszta, a számtalan nemzeti park pedig gyönyörű kirándulóhelyeket kínál a látogatóknak. Nincs ez másként a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkkal sem, amit mindenképpen érdemes felkeresni a nyaralás alatt.

A bejáratnál nagy parkoló és büfé található. A Plitvicka Jezera 8-18 óra között fogadja a természet szerelmeseit.

Az árak előszezonban megközelítőleg: (jan, febr, márc, nov, dec)
Felnőtt: 2.300 HUF Gyerek 7 éves kortól: 1.500 HUF

Az árak középszezonban megközelítőleg: (ápr-jún, szept-okt)
Felnőtt: 4.500 HUF Gyerek 7 éves kortól: 2.300 HUF

Az árak főszezonban megközelítőleg: (júl-aug)
Felnőtt: 7.300 HUF Gyerek 7 éves kortól: 3.200 HUF

A Parkba pórázon, kutyát is be lehet vinni.

Ha sikeresen leparkoltunk, megváltottuk a jegyünket, meg is kezdhetjük a kirándulást, hiszen a park közel 200 km²-en fekszik. A 16 nagyobb és a 2 kisebb tavat 92 vízesés köt össze. A Parkban panoráma vonat és elektromos hajó is közlekedik, érdemes a nap folyamán igény bevenni a fáradt túrázóknak.

Plitvice Nemzeti Park elektromos hajó. A bejárattól keskeny, meredek út vezet le az első kis tavacskáig. Miközben az apró hidakon keresztülsétálunk, az áttetsző tavak felett, olyan érzésünk támad, mintha a tetején úszkáló kacsák és ágacskák lebegnének. A kristálytiszta víz és a meder alján lerakódott mésztufa réteg magyarázata az, hogy az utolsó jégkorszak óta keletkezett csapadék, folyamatosan behatol a Plitvicei-tavak környékét képző mészkőszikla repedésein. Eljutnak a vízrekesztő, agyagos-homokos hordalék szintjéig, és két forrásból, melyeket Fekete és Fehér folyónak neveznek, állandó karsztforrásként törnek a felszínre. Az itt élő moháknak és egyéb növényeknek köszönhetően megkezdődik a mésztufa lerakódás.

Plitvicei hajózásHa kigyönyörködtük magunkat, folytathatjuk utunkat, hiszen még számtalan érdekesség vár ránk. Ez a rengeteg víz könnyen úszásra csábítja a látogatókat, a fürdés azonban tilos.

Ha követjük a kanyargós utat, előbb-utóbb elérjük a Kozjak tó azon részét, ahonnan az elektromos hajó indul. Ha elég idő áll a rendelkezésünkre, és persze elég edzettek vagyunk, gyalogosan is folytathatjuk az utunkat. A parton számtalan ritka madárfaj fészkel, a zúgók pedig kellő távolságban vannak ahhoz, hogy élvezzük a természet csendjét. Azoknak, akiknek kevesebb idejük van arra, hogy magukba szívják a tórendszer szépségét, mindenképpen a vízi utat ajánljuk. A hajó ugyan megfoszt a part menti szépségektől, de páratlan élményt nyújt maga az utazás is. Az első állomás a Burgeti tavak, ahol kis zúgókkal tarkított, mésztufa tavacskák fogadják az érkezőket.

Furcsa belegondolni, hogy a mára szépen kiépített, tavacskákon átívelő gyalogjárdák nélkül, mit sem tudnánk a táj vadregényes szépségéről. Az első topográfiai térképek a 16.-17. századból maradtak ránk. Nem rajzolták ki annyira pontosan a tavakat, mint a mai térképek, de már akkor is sejteni lehetett, hogy valami különleges dolgot rejt a táj. Az első írásos emlékek úgy emlegették a vidéket, hogy "öt szép tó, a legsűrűbb erdőben, a török határon". Ekkortájt ugyanis a török birodalom és az osztrák császárság határvonala volt a mai Nemzeti Park területe.

 
Toyota Verso - Kecskemét PDF Nyomtatás E-mail

Az Alföldi táj egyik leghíresebb városa, Kecskemét. A Toyota Motor Hungary Kft. jóvoltából egy új, Toyota Versoval látogattunk el ide.

Toyota Verso - Kecskemét

Toyota Verso

Ezúttal az autó szinte teljes befogadóképességét kihasználva, hatan indultunk az M5-ös autópálya irányába. Anyu, apu elől, a második sorban a két kis lurkó, gyerekülésben, közöttük a nagymama, keresztanyu, pedig a csomagtérben felnyitható ülésen kapott helyet. A hetedik szék helyére kerültek a csomagok, kabátok, meglepő módon így is mindenki kényelmesen utazott Kecskemétig. Ha az ülést nem nyitjuk ki, bőségesen van hely a csomagtérben, amit tovább lehet bővíteni, ha a hátsó üléssort előrre húzzuk. Az autóban több elrejtett tárolórekesz is kialakításra került, a könnyebb pakolásért. Egyet a csomagteret takaró szőnyeg alatt találtunk meg, míg helyet kapott az első üléssor padlójában, valamint az ülés alatt is egy-egy tárolóelem.

 
Elevenpark a város szívében PDF Nyomtatás E-mail

ElevenparkCsapatunk az elmúlt héten, a 2013. novemberében megnyílt észak-pesti Elevenparkban járt. A Váci úti Reno udvarban található, több mint 3000 nm-es játszóház kiválóan alkalmas arra, hogy az örökmozgó csemetéket alaposan lefárassza.

Az öltözőben 1000 Ft. letét ellenében saját szekrényben helyezhetjük el a kabátunkat, csomagunkat, utunkat pedig cipő nélkül folytatjuk a melegburkolattal ellátott padlón.

Az öltöző közvetlen közelében kapott helyet a 0-5 éves korosztály számára kialakított játszósarok. A kicsik méretéhez igazított mászóvár, csúszda, labdatenger, trambulin és kis ház várja az érkezőket.

Tovább haladva hatalmas mászókomplexum következik, ami már a nagyobbak számára készült, de a kisebb gyerekeket vállalkozó kedvű szüleik is elkísérhetik a biztonságos, színes szivaccsal borított, hálóval körbevett mászókán.

A gokartpályán egy, illetve kétszemélyes járgányok várják a bátor jelentkezőket. A legkisebbek valószínűleg anyucival próbálhatják ki a motorokat, mert 80 kg az összteherbírása a járműveknek.

Ezután következnek a trambulinok, ahol minden családtag alaposan kifáraszthatja magát. Valószínűleg ezért kapott helyet szemben a büfé, kényelmes székekkel és asztalokkal, ahol felfrissülhetnek kicsik és nagyok.

 
Citroën C4 Grand Picasso - Gyömrő PDF Nyomtatás E-mail

Kis hazánk számtalan szebbnél szebb városa és falva közül, nehéz kiválasztani azt, amelyiket elsőként szeretnénk figyelmetekbe ajánlani. Választásunk Gyömrő városára esett, többek között azért, mert a helyi Tófürdőt már sokan ajánlottátok nekünk, és szerettük volna a saját szemünkkel is látni, miért keresitek fel nyaranta olyan sokan.

Gyömrő Budapest határától 8 km-re található, vonattal, távolsági busszal és autóval egyaránt könnyedén megközelíthető.

A Fábián Kft. jóvoltából, mi egy Citroën C4 Grand Picassoval tettük meg az utat, és ezzel egyidejűleg két, egymással szorosan összefüggő rovatot indítunk útjára a Manóprogramon. MenőMANO címmel Magyarország kisebb nagyobb településeit szeretnénk nektek bemutatni, természetes egy kisgyermekes család szemével figyelve.

Citroen C4 Picasso - Gyömrő

Azért, hogy apukák és anyukák egyaránt élvezzék a bemutatót, igyekszünk összekötni valamennyi kirándulást egy-egy új autó bemutatásával.

De talán kezdjük is a legelején, amikor kézen fogtuk apróságainkat és lesétáltunk a kölcsön autóhoz. Anyuci vezet, hiszen, ahogy 4 éves kislányunk fogalmazott, “olyan szép fényes ez az autó”, szép fényes autókat pedig Anyucik is szeretnek vezetni. Az indítása roppant egyszerű, ha a slusszkulcs a zsebünkben lapul, a START gomb benyomásával fel is búg a motor. A kéziféket magától engedi ki a kocsi, esélyt sem adva rá, hogy mi magunk konstatáljuk, már menet közben, hogy behúzva maradt, A kigördülés a parkolóból rém egyszerű, tolatáskor a két, hatalmas, választható stílusú, színes LCD kijelző egyike szépen kirajzolja a kocsi nyomvonalát a kamera képére. Ha a felülnézeti funkciót választjuk, a környező tárgyak 3D-s képét láthatjuk a monitoron. A hatalmas szélvédő és a panoráma üvegtető még borongós időben is fénnyel tölti meg a belső teret.

Citroen C4 Picasso

Önkormányzati Hivatal

Megkezdtük utunkat, keresztül a város forgatagán. ECO módban az autó 20 km/h alatt, üresben, leállítja a motort, és halk zümmögéssel indul újra, ha benyomjuk a kuplungot. Ezzel nem csak a környezetet, de pénztárcánkat is megkíméli. 100 km-en nagyjából 5 liter gázolajat fogyasztott, főként városi furikázás mellett.

A nagyjából fél órás utat minden családtag élvezte. A gyerekek kellően magasan ültek ahhoz, hogy mindent lássanak, biztonságukról pedig az isofix gondoskodott. A két gyerekülés között még egy nagymama is kényelmesen elférne, az autó kialakításakor tényleg 3 főre tervezték a hátsó üléssort. Az sem okozott különösebb gondot, hogy a két gyerekülést betegyük a szélesre tárható ajtókon.

A város első, szembetűnő érdekessége a vasárnap reggeli piac. Ha nem a 31-es főút felől közelítünk, hanem a Maglódi körforgalomban a Katona József utcán haladunk tovább, a város határában, a Kóczán-területen találjuk a piacot. Érdemes rá időt szakítani, mert érdekességből nincs hiány. Találhatunk itt naposcsibét és a hízósertést kínáló gazdát a divatos női cipőt és ébresztőórát árusító kereskedőt, valamint a ház körül fellelhető régiségeiket kínáló árust. A piac, az időjárás viszontagságaitól függetlenül, télen-nyáron várja az érdeklődőket.

 
Geréby Kúria, a nyugalom és a kedvesség szigete PDF Nyomtatás E-mail

Geréby Kúria élménybeszámoló

„Délibábos ég alatt kolompol
Kis-Kunságnak száz kövér gulyája;
Deleléskor hosszu gémü kútnál
Széles vályu kettős ága várja.

Méneseknek nyargaló futása
Zúg a szélben, körmeik dobognak,
S a csikósok kurjantása hallik
S pattogása hangos ostoroknak.”

Petőfi Sándor: Az Alföld


Geréby Kúria élménybeszámoló

Ha a mi képzetünk is az Alföld tenger sík vidékét kívánja bejárni, érdemes ellátogatni a Geréby Kúria vendégszerető birtokára.

A hotel, Budapesttől, alig félórányira, az M5-ös autópálya mellett fekszik, Lajosmizse közelében.

Szállást választhatunk a Hotel épületében, vagy a Tornácos házban. Egy ágyas, két ágyas, tágas családi szoba, vagy lakosztály biztosítja kényelmünket ezekben az épületekben.

 
Club Tihany, a gyerekbarát üdülőparadicsom PDF Nyomtatás E-mail

Club Tihany

Ezúttal egy olyan történelmi városba kalauzolunk el benneteket, mely nem kimondottan kisgyermekes nyaralóhely, mégis érdemes látni! Egy hosszú hétvége erejére látogat el a Manóprogram Tihanyba, mégpedig a Club Tihany Hotelbe.

A hotel teljesen zárt, hatalmas, ősfás területen fekszik. Többféle elhelyezés közül választhatunk. Lehetőség van a szállodában, faházakban, vagy Átrium apartmanokban megszállni. Bármelyiket is választjuk, egyaránt használhatjuk a Hotel fürdőjét, éttermeit és strandját.

Ezúttal az Átrium apartmanházat választottuk, melyhez saját, paddal, asztallal felszerelt kert tartozik, a parkon belül. Maga a ház igazán tágas, alul hatalmas, amerikai konyhás nappalival, ahonnan egy kisebb szoba nyílik a gyerekek számára, két egyszemélyes ággyal. Itt található a fürdőszoba is, fürdőkáddal felszerelve. A nappaliból szép, csigalépcső vezet fel a galériára, ahol egy kényelmes franciaágy található.

A Club Tihany nagy előnye, gyermekes szemmel, hogy minden sarkon játszótér várja a srácokat, homokozóval, csúszdával és mászókával. Egy, közvetlenül a Balaton parton található. Mini golf, tenisz, kosárpalánkok, röplabda és tollaslabda pálya várja a kicsit nagyobb gyerekeket.

A hotelben működik Kinder Klub, ahol különböző versenyeket kézműves foglalkozásokat, esténként gyerek diszkót rendeznek a srácoknak.

Az sem okoz gondot, ha az idő hűvös, hiszen ilyenkor a beltéri élmény medence és a Jacuzzi nyújt fürdési lehetőséget a család számára. Bent szauna és úszómedence várja a nagyobbakat, illetve masszázs is igénybe vehető.

 
Budakeszi Vadaspark PDF Nyomtatás E-mail

Budakeszi VadasparkA hosszú vénasszonyok nyara sokakat csal ki ilyenkor a természetbe. Azok számára, akik nem szeretnék megmászni a Rám-szakadék szikláit, esetleg kisgyermekkel nem szeretnének hosszabb kirándulásra vállalkozni, azok számára nyújt kiváló alternatívát a Budakeszi Vadaspark.

Néhány emelkedőtől eltekintve sík terepen haladhatnak a látogatók. A legkisebbek számára a bejáratnál elhelyezett túra-babakocsik térítésmentesen vehetők igénybe.

Szintén a legkisebbek kényelmét szolgálja a Baba-mama kuckó, ahol pelenkázó, mikrohullámú sütő és egy kényelmes fotel várja az éhes kis vendégeket.

A park sok látnivalót tartogat, így a kicsik érdeklődését könnyen fent lehet tartani. Kényelmes tempóban 2-3 óra alatt körbejárható a terület, közben jut idő uzsonnára a kihelyezett asztalokon.

A bátrabbak kanyargós csigalépcsőn mászhatják meg a kilátót, ahonnan szép időben több kilóméterre is ellátni.

A vadon élő állatokon kívül a Parasztudvarban ismerkedhetnek meg a látogatók a háziasított őshonos fajtákkal.

A Vadasparkba igyekvőknek munkaszüneti vagy kiemelt napokon érdemes a 9 órás nyitás után nem sokkal megérkezni, a park népszerűsége miatt 11 óra körül már jelentős sor kígyózik a bejárat előtt. Ingyenes parkoló 800 méterre a pénztártól található, 300.- Ft/nap-ért azonban a bejárat közelében is megállhatunk. Ha nem szeretnénk fizetni az autónkért, akkor egy kellemes erdei séta keretében juthatunk el a Park bejáratáig.

Az út mentén rönkből épült mászóka várja azokat, akik vállalják a sétát.

A Manóprogram kifejezetten ajánlja kikapcsolódásnak a Park látogatását.

 


Facebook megosztás