A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

Albínó örvös légykapók születtek a Pilisben, a szakemberek 1982 óta tartó vizsgálataik során először találtak pigmenthiányos légykapófiókákat - közölte szerdán a Pilisi Parkerdő Zrt.

A vizsgálatok harminchét éve alatt a kutatók csak egy fészekben találtak albínó légykapófiókákat, ami azt feltételezi, hogy a jelenség nagyon ritka a vizsgált madarak körében. A fészekben nevelkedő öt fiókából kettő volt pigmenthiányos, a másik három fióka barnás színezetű tollazattal rendelkezett - olvasható a közleményben.
A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Viselkedésökológiai Csoportjának együttműködése keretében a Szentendrei Erdészet területén lévő Málnás-hegyen hosszú idő óta folynak az erdőhöz kötődő madarakat célzó kutatások. A vizsgálatokhoz kihelyezett mintegy nyolcszáz költőodú segítségével minden évben nyomon követhető a madarak költése. A madarak populációja a Pilisi Parkerdő területén Európában szinte egyedülálló.
A magyarországi bükkösök és gyertyános-tölgyesek egyik legjellemzőbb odúköltője az örvös légykapó. A fehér egyedek általában sokkal feltűnőbbek az őket tápláléknak tekintő ragadozók számára is, ezért könnyebben válhatnak zsákmánnyá. Az albínó utódokat a szülők hátrányban részesíthetik a táplálék elosztásakor a megszokottól eltérő megjelenésük miatt. A madár hazai populációja stabilnak mondható, azonban több országban is csökkenő tendenciát mutat az egyedszáma. A faj az Európai Unióban védett. (mti)

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!