<< >>

Manóprogram hírlevél

Köszönjük, hogy feliratkozol a ManóHírlevélre!
Programokról, érdekességekről küldünk neked hetente információkat. Azonnal letölthető ajándék!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Parkok
Jókai-kert PDF Nyomtatás E-mail

Jókai-kertJókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.
 
A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.
 
A kert az író halála után gazdát cserélt, majd fokozatos hanyatlásnak indult, s az épületet rossz állapota miatt le kellett bontani.


Hogy a kert újra méltó legyen megálmodójához, Jókai szellemében állítottuk helyre. Gyümölcsfákat ültettünk, rózsakertet és szőlőlugast létesítettünk, a szélfogó erdősávokat felújítottuk és az agresszívan terjeszkedő növényfajokat eltávolítottuk. A Petőfi Irodalmi Múzeummal és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel összefogva Jókai korát és a kert természeti értékeit bemutató információs táblák, madárodúk és madáritatók kerültek kihelyezésre.
 
 
A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert. Jelenleg az alábbi intézményeknek ad otthont:

 
Jókai park Siófok - Siófok park PDF Nyomtatás E-mail

Siófok legnagyobb és legpatinásabb parkja. 2006-ban átadott 4,6 hektáros, eredeti tervek alapján felújított Jókai park.

A helytörténészek szerint, egykor a híres siófoki lóverseny-pálya volt található. A minél intenzívebb hatást fokozza a rengeteg egynyári virág, a megmaradt kis tavacska, és a park egyik szegletében egy kis japánkert, amely a romantikus angolkertben a távol-keleti hangulatot idézi.Itt található a Jókai Villa, amely 1897-ben épült. 1903-ban itt töltötte élete utolsó nyarát Jókai Mór. Jelenleg étteremként és szállodaként működik.

A sétányon található Varga Imre Krúdy szobra, amely interaktív: mellé ülve sokan lefényképeztetik magukat.

Cím: Siófok, Jókai park

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Szegedi Tudományegyetem Füvészkert PDF Nyomtatás E-mail

Szegedi Tudományegyetem FüvészkertA kertet 1922-ben alapította Györffy István professzor a Szeged városától kapott területen. A három nagy egységre (Park, Arborétum, Társulások) tagolódó kertben mintegy 5 000 növényfajt és fajtát találhatunk.

Cím: Szeged, Lövölde utca 42.

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Esterházy kastélypark Pápa PDF Nyomtatás E-mail

Esterházy kastélypark PápaAz Esterházy kastély mögött a kastély 100 hektáros angolparkja, közismert nevén a Várkert található.

Az Esterházy út vége az Esterházy kastély parkjába, a pápaiak által csak Várkertnek emlegetett parkba torkollik.

A háború előtt óriási volt, a mainál többszörösen nagyobb, jórészt vadaspark, amelybe a köznép jobbára nem tehette be a lábát. A háború után aztán fejszéstől jöttek ide az addig kirekesztettek, irtani való erdőnek nézve azt, ami ekkor már csak volt a grófé s így a magukét pusztították. A faritkaságokban, ősplatánokban bővelkedő Várkertet Evlija Cselebi, a híres török világutazó is említi írásban és „Irem kertjéhez hasonló gyönyörű kertnek ” nevezi, aligha túlzással.

A park megcsonkítva is szép, a megmaradt ősfák sok ölnyi kerületű törzsei, irdatlan ágkarjai, a juharok, kőrisek, gesztenyék, sajmeggyek, vörösfenyők, bükkök oltalmában ott nőnek a fiatal fák, bokrok a Várkert megújulását ígérve.

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Rózsa-liget Siófok - Siófok park PDF Nyomtatás E-mail

Rózsa-liget SiófokKözvetlenül a tó partján terül el a Rózsa-liget .

A virágágyások és a rózsabokrok sokszínűsége, az óriás platánok adta árny, a tó nedves érintése paradicsomi atmoszférát teremt. A Balaton átúszás (Révfülöp és Balatonboglár között) tömegeket vonzó esemény. Minden évben a vállalkozó kedvűek kipróbálhatják erejüket  az északi parttól a déliig történő átúszásban. A Rózsa –ligetben szobor  idézi fel a tó első átúszójának, Szekrényessy Kálmánnak az emlékét. Bajnok Béla alkozása. A parkban ezen kívül még néhány érdekes szobor található: Vilt Tibor „Balatoni sellő” (1974), Somogyi József ”Halászok”(1998), Varga Tamás Karinthy Frigyes.

Cím: Siófok, Rózsaliget

Forrás: www.utazzitthon.hu

 

 
Miskolctapolca parkrendszere PDF Nyomtatás E-mail

Miskolctapolca parkrendszereA védettség rendeltetése az arborétum jellegű őshonos és exóta fajokban gazdag terület megőrzése. A park az idegenforgalmat, valamint a szabadidő kulturált eltöltését szolgálja. Az Árpád-kori apátság parkerdejéből kialakított, Miskolc város által 1937-ben megvásárolt, intenzíven fejlesztett park területe és tórendszere az üdülőkörzet egyik gyöngyszeme. A park területén évszázados, dendrológiai szempontból ritka fajokban gazdag növényzet található, melyet az évtizedek során kialakult rendkívül gazdag állatvilág (elsősorban madarak) színesít. Kiemelkedő eleme a csónakázótó, aminek mentén megmaradt a forrásláp égeres növénytársulása, és az ezt szegélyező idős kocsányos tölgyes. Az 1999. évben magyarázó táblákkal látták el az itt tenyésző növényeket, így a látogató az esztétikai élmény mellett természettudományos ismereteit is bővítheti. Területe: 6 hektár. A parkban található egy nagyobb méretű fakereszt, amely a volt bencés apátság helyét jelöli.

 
Templompark Bük (Bükfürdő) PDF Nyomtatás E-mail

Templompark BükA templom előtti téren virágosított környezetben áll a hősi emlékmű. Centenáriumi és millecentenáriumi emlékkövek, Mária-szobor virágosított környezetben, Felsőbüki Nagy Pál rendbe hozott sírhelye histórikus hangulatot áraszt. A római katolikus templom szomszédságában álló temető rendbehozatala, az 1848-as szabadságharc honvédsírjainak ápolása az itt élők együttműködésének szép példája.
Az ősök és a történelmi korok iránti tisztelet követendő példája, hogy a régi fejfák, síremlékek részére kegyeleti emlékparkot alakítottak ki.

Cím: Bük (Bükfürdő), Petőfi Sándor u. 29.

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Kirándulás a Plitvicei Nemzeti Parkban PDF Nyomtatás E-mail

Plitvice vízesésPlitvice Nemzeti Park vízesés. Talán nem véletlen, hogy kis hazánk számtalan családja választja a közeli Horvátországot az éves nyaralás helyszínéül.  Az időjárás többnyire meleg, az Adria vize átlátszóan tiszta, a számtalan nemzeti park pedig gyönyörű kirándulóhelyeket kínál a látogatóknak. Nincs ez másként a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkkal sem, amit mindenképpen érdemes felkeresni a nyaralás alatt.

A bejáratnál nagy parkoló és büfé található. A Plitvicka Jezera 8-18 óra között fogadja a természet szerelmeseit.

BELÉPŐJEGYEK (1 NAPOS)

Ár (Kunában) JAN,FEB,MÁR,NOV,DEC ÁPR-JÚN, SZEPT-OKT JÚL-AUG
 Felnőtt     55 110 180
 Gyermek 7-18 éves  35  55  80
 Csoport (min.15 fő)  50  100  160


BELÉPŐ ÁRAK (2 NAPOS) 

Ár (Kunában)  JAN,FEB,MÁR,NOV,DEC ÁPR-JÚN, SZEPT-OKT  JÚL-AUG
 Felnőtt      90 180 280


A belépőjegyek hitelkártyával is fizethetők. A belépőjegyekből befolyó összeget a park fenntartására, karbantarására fordítjuk. A belépéshez jegy váltása kötelező a Park 1-es vagy a 2-es bejáratánál.

A jegyek napijegyek, de a jegy korlátlan belépésre jogosít, amennyiben a látogató a Parkhoz tartozó szállodában tartózkodik. A belépőjegy tartalmazza a közlekedést a kisbuszokon, az elektromos hajókon, a biztosítást, valamint az adókat.

 
Helikon park Keszthely PDF Nyomtatás E-mail

Helikon park KeszthelyA vasútállomás közelében található ez az irodalmi találkozókra utaló park.

A város legnagyobb zöldfelülete a Helikon park, mely századunk húszas éveitől fokozatosan nyerte el mai formáját. Közepén áll az 1921-ben emelt oszlopokon álló kupolás Helikon emlékmű. A Helikon a görög mitológiában a múzsák lakóhelye, és ezen a néven rendezett 1817 és 1819 között évente két alkalommal Festetics György ünnepségeket. Ezeken az elsősorban irodalmi találkozókon Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor és Pálóczi Horváth Ádám is részt vett többször. 1958-tól a dunántúli középiskolások művészeti rendezvényeit tartják Keszthelyen Helikon néven. A parkban számos Keszthelyhez fűződő kiemelkedő egyéniség szobra, emlékköve található: Kitaibel Pál és Borbás Vince botanikusok, Cholnoky Jenő földrajztudós, Bartók Béla zeneszerző, Egry József festőmuvész és Csik Ferenc olimpiai bajnok úszó.

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Pallavicini kastély parkja Szilvásvárad PDF Nyomtatás E-mail

Pallavicini kastély park SzilvásváradA néhai grófi birtok emlékét a fennmaradt épületek, a kastélyhoz vezető gesztenyesorok s a park öreg fái őrzik. A grófi kastély az 1860-as években épült a már meglévő vadászkastély mellé.
Tervezője feltehetően Ybl Miklós volt. Később Erdődi Miklós neobarokk stílusban építtette át.

A kastély alatti parkban olyan faritkaságokat találhatunk, mint a szomorú bükk és a mocsári fenyő. Az itt lévő kis tó a patak felduzzasztásával jött létre, s a zsilipen átömlő víz hajtotta az alatta 100 méterre húzódó vízimalom kerekét.

Cím: Szilvásvárad, Park utca 6.

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Acélszobrász Alkotótelep és Szoborpark Dunaújváros PDF Nyomtatás E-mail

Acélszobrász park DunaújvárosA Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep a '60-as évek második felétől kibontakozó alkotótelepi mozgalom keretében jött létre 1974-ben, s az itt készülő műalkotások elhelyezésével, a város egyik legszebb részeként jött létre a sétáló utakkal szegélyezett Szoborpark.

A fém, a vas használata az egyetemes művészetben - a modern építészettel összefüggésben - a második világháború után kezdett elterjedni. E matéria - tulajdonságaiban eredően - szinte korlátlan lehetőséget kínál a szobrászat számára, nemcsak a különböző megmunkálási módok révén (öntés, kovácsolás, hegesztés, stb.), hanem méret és formaalakítási lehetőségeiben is új alternatívát nyitva a szobrászat hagyományosan alkalmazott anyagai mellett.

A művésztelepen 1974 és 1993 között 44 művész vett részt pályázat alapján. Pályázni lehetett arányos makettel, tervvel, műleírással. A pályamunkák elbírálása után a meghívott művészek egy előzetes terepbejárás alkalmával ismerkedhettek a vasmű üzemeivel, a gyár adta lehetőségekkel, és alkalmanként mód volt arra is, hogy szobrászi elképzeléseiket a város egy-egy kiválasztott teréhez igazítsák. A művésztelep időtartama kezdetben egy hónap volt, később hat hétre bővült. A művészek teljes ellátást, szállást és étkezést valamint ösztöndíjat kaptak.

 
Öregpark Balatonalmádi PDF Nyomtatás E-mail

Öregpark BalatonalmádiA század elején platán és fűzfákkal telepített almádi Öregparkot Petőfi, Kossuth, Rákóczi szobrai, a Sóhajok hídja, az Örökmécses, a Véghely emlékpad díszítik.
A védett növényzetű parkban található század eleji mintára újjáépített Zenepavilon és az 1928-ban épült Liget kávéház.

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Károlyi-kastély parkja Fót PDF Nyomtatás E-mail

Károlyi-kastély parkja FótA kastély parkja számtalan növénytani ritkaságot tartalmaz, megtalálható itt például a lepényfa és a kaukázusi szárnyasdió.

A park kialakítása a gyűjteményes kertek elterjedése előtti állapotot tükrözi. Még a XIX. század elején telepíthették a kastély két oldalán álló hatalmas lepényfát és a kaukázusi szárnyasdiót, a fehérnyárakat, vadgesztenyéket és a platánokat.

Cím: Fót, Vörösmarty M. tér 2.

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Parádfürdői park PDF Nyomtatás E-mail

Parádfürdői parkA parádi séta közben kellemes megpihenni a mintegy 10 hektáros kiterjedésű ősparkban. A 19. században a fürdőtelep dinamikus fejlődése maga után vonta a parkosítást. Ennek eredményeként Észak-Magyarország legszebb, legnagyobb sétáló- és gyógyparkja jött létre.

A Károlyi család jól ismerte Jámbor Vilmos főhercegi-kertigazgatót, aki ekkoriban már Recsken élt. Őt bízták meg a parkok tervezésével és kivitelezésével. A parkosítás 1883-ban kezdődött Ha Parádról Recsk felé tartunk, az út bal oldalán elterülő parkrész a Felső-park. A Felső-park sétányát és az Erzsébet szállót művészi faragású, futórózsákkal befuttatott híd kötötte össze. Kár, hogy ez ma már
csak régi útikönyvek lapjain lelhető fel. Talán egyszer ez is eredeti pompájában tárul a kirándulók szeme elé. Ezzel egyidőben készült el az Alsó-park. Mindkét parkban zömében angol stílusú, a természetességet elsődlegesnek tekintő tájkertészeti megoldások érvényesültek. Jámbor Vilmos munkája nyomán nem lehetett megkülönböztetni a természetest az ember alkotta tájrészletektől.

 
Berzsenyi park Kaposvár PDF Nyomtatás E-mail

Berzsenyi park KaposvárA Szent Imre utca és a Kossuth Lajos utca között terül el a város legnagyobb zöldterülete, a Berzsenyi park. Az 1927 és 1929 között kialakított pihenőhely nevét Berzsenyi Dániel költőről kapta.

A parkban nemcsak növényritkaságok találhatók, hanem Berzsenyi Dániel és Németh István - neves kaposvári polgármester - szobra is. Itt állították fel 56-os forradalom 50 éves évfordulóján, az amerikai magyarok összefogásából, Gera Katalin által készített emlékművet, a Szabadság angyalát.

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Angolkert Tata - Tata park PDF Nyomtatás E-mail

Angolkert TataAz ország első angol stílusú kertje az 1700-as évek végén létesült az Eszterházy család jóvoltából. A park szívében található a Cseke-tó, mely a horgászok paradicsoma. Az akkoriban még nagy vízhozamú források különleges klímát valamint állandóan nedves talajt biztosítottak. Ennek köszönhető, hogy más földrészről származó vízkedvelő növénykülönlegességeket is ültettek. Érdekesség, hogy Tatán ültettek hazánkban először szomorú fűzeket.

Jelentős növényritkaságokban, romantikus barlangokban és építményekben gazdag park szomszédságában a világhírű Olimpiai Edzőtábor található.

Cím: Tata, Erzsébet tér

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Esterházy-kastély parkja PDF Nyomtatás E-mail

Esterházy-kastély parkjaA kastély védett parkját Talabér Gábor főkertész alakította ki 1920 és 1945 között.
A 12 holdas kertben száz évnél idősebb faóriások vannak; a mintegy 520 fa között 120 fenyőféle található.
A park növénytani érdekességei között meg kell említeni az országban egyedüli Quercus Moeserica példányát, a kínai júdásfát, a komlógyertyánt, a himalájai selyemfenyőt, babérfüzet, erdélyi magyar orgonát, lágyszárúak közül a gazdagon virágzó kankalinokat, gólyahírt, a medvehagymát és a fehérvirágú sármát. A park végében folyik a Tapolca-patak.


Az Arborétum megtekinthető naponta 09-l6 óráig, felnőtteknek 300, gyerekeknek 150 Ft a díja.

Cím: Szigliget, Kossuth u.

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Károlyi Kert - Budapest V. kerület PDF Nyomtatás E-mail

Budapest egyik forgalmas csomópontja az Astoriánál található. Ügyes-bajos dolgaink intézése közben számtalanszor haladunk el a Múzeum körút elején. Szapora lépéseink közben talán nem is gondolnánk, hogy mindössze egy utcányira a forgalom zajától csodálatos tündérkert bújik meg. Amikor csapatunk a Babaklinikán járt, betévedt a Károly kert varázslatos birodalmába.

Károlyi KertKárolyi Kert

A park bejáratán tábla hirdeti, hogy reggel 8 órától napnyugtáig fogadják a látogatókat. Belépve vadregényes környezet fogadja az érkezőket. Hatalmas platánfák, buja növényzet, lugasokkal övezett sétányok. A leírtak önmagukban is csábítóak, ám nem kívánkoznának egy kisgyermekes portál lapjaira, ha a Károlyi kert nem lenne minden szegletében a csemetékre szabva. Kialakításánál három korosztályra is gondoltak, elsőként a totyogókra, akik számára árnyékolóval ellátott homokozót és csúszdát helyeztek el. A vadszőlővel befutott boltíves kapu a kisebb óvodások számára kialakított játéktérhez vezet.

Károlyi Kert - Budapest V. kerület

Itt csúszdát, mászóhálót, rugós állatokat, és hintát találunk. A harmadik, kerítéssel körbevett játszótér a nagyobb óvodások, vagy kisiskolások számára biztosítja a napi mozgást. A mászóvárra kötélen, vagy létrán juthatnak fel, az íves átjáró hosszú csúszdához vezet. Találunk itt továbbá libikókát, homokozót, vonatot és egy kis kuckót. Ezt a részt az Önkormányzat hétköznap délelőttönként óvodai intézmények részére tartja fent. Egyéb időben természetesen bárki birtokba veheti.

A meglepetések sorának ezzel még nincs vége, a park rejteget még néhány érdekességet. Az egyik ilyen a térítésmentesen használható illemhely, ahol pelenkázó helyiséget is találunk. Mellette lakik a kert nyuszija, aki reggelente szabadon ugrándozhat a pázsiton.

Ha pedig már a füves részeknél járunk, a szépen gondozott gyepet rendszeresen locsolják, így puha szőnyegként simul az arra járók lábához.

A terület számtalan helyet kínál egy kis pihenésre, vagy az uzsonna elfogyasztására, ezek közül talán a legszebb környezetet a szökőkút biztosítja, mely a zegzugos park közepén található.

A sportolni vágyó felnőtteknek sem kell lemondani a mozgás öröméről, amíg a csemeték önfeledten játszanak, a park árnyas fái alatt kialakított felnőtt tornapályán alakíthatják alakjukat a szülők.

Tovább növeli a környezet szépségét, a kertet körülvevő apró házak sora, melyek tökéletesen illeszkednek az elvarázsolt parkocska miliőjébe.

A Károlyi kertet a Magyar utca és a Ferenczy István utca kereszteződésénél, a Petőfi Irodalmi Múzeum mögött találjátok meg. 

Károlyi KertKárolyi Kert

 
Naphimnusz Park Mátraháza PDF Nyomtatás E-mail

Naphimnusz ParkA Naphimnusz Parkban Assisi szent Ferenc himnuszának tíz versszakát jeleníti meg Várkonyi Maréza, mátrafüredi keramikus színezett kerámia domborműben.

A Parkba Fenyvesi László, mátrafüredi fafaragó díszes kapuján lépünk be. Az Út követi a vers vonalvezetését. Az égieket a dombon szemlélhetjük, a földiekhez le kell ereszkednünk, a halál testvérhez azonban nem lejjebb, hanem ellenkezőleg hét lépcsőn felfelé kell emelkednünk Eddig a háttér az erdő volt, itt a háttér - szinte jelképszerűen - az Ég. Végül ismét egy kapun keresztül hagyjuk el a cserjékkel szegélyezett, virágokkal díszített parkot.

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Zsigmondy sétány, park Harkány PDF Nyomtatás E-mail

Zsigmondy sétány HarkányA Harkányi Gyógyfürdőtől délre elhelyezkedő ősparkban számos képzőművészeti alkotás és kényelmes padok várják a pihenni vágyókat. Harka - kút: az ősparkban található 2000-ben felállított, értékes Zsolnay alapanyagú szökőkút a harkányi víz legendájához kapcsolódó motívumot ábrázol.

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Füvészkert PDF Nyomtatás E-mail

"A napjainkban világszerte elfogadott meghatározás szerint a korszerű botanikus kert hosszútávon megőrzött, pontosan identifikált élő növényeknek olyan gyűjteménye, mely egyaránt szolgálja az oktatás minden szintjét, a tudományos kutatást, a széleskörű ismeretterjesztést, természetvédelmi és környezetvédelmi nevelést, s a veszélyeztetett fajok megőrzésével, mesterséges szaporításával eredményesen járul hozzá a biológiai sokféleség megőrzéséhez."

Ez a többszörösen összetett, szakkifejezésekkel tűzdelt mondat első olvasásra talán nem illik egy kisgyermekes portál témái közé, ám, hogy hamar eloszlassuk kételyeiteket, belevágunk az ELTE Füvészkertjében tett látogatásunk élménybeszámolójába.

Fűvészkert    Fűvészkert

Ez a csodás, elvarázsolt kert Józsefváros szívében, az Illés utca 25 szám alatt található. Alapítása egészen 1769-ig nyúlik vissza. Ekkor alakult ugyanis Nagyszombaton az Eötvös Loránd Tudományegyetem Orvosi Kara. Akkoriban elterjedt nézet volt, hogy a természettudományok oktatása, kizárólag az orvosképzés keretében folyhatott. Ezen oknál fogva, Winterl Jakab, vegytan és botanikai professzor, 1771-ben megteremtette Magyarország első botanikus kertjét. Az ELTE 1777-ben Budára, a királyi várba költözött, a botanikus kert pedig a mai Krisztina tér és a Déli pályaudvar közötti területen folytatta működését. Mostani helyére 1847-ben került át, amikor József nádor támogatásával, az Egyetem megvásárolta a területet a Festetics családtól. Ekkor a 10 hektáros kert, angolpark stílusban működött, természetes forrással táplált tóval, szigettel, műromokkal ékesítve.

 
Palóc liget Balassagyarmat PDF Nyomtatás E-mail

Palóc liget BalassagyarmatA Palóc liget a város szívében található szabadidő központ.

A Palóc ligetet   Kondor Vilmos erdőmérnök hozta létre, ez a Palóc út része.

A pihenésen kívül megnézhetjük a szobrokat /Petőfi, Komjáthy, első világháborús emlékmű stb./, az új kálváriát és a szökőkutat. Érdemes bemenni a Palóc Múzeumba és a Palóc Házba is.

Minden évben itt tartják a palócok a Szent Anna napi búcsú délutáni rendezvényeit.

Cím: Balassagyarmat, Palóc liget

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Festetics-kastély parkja Keszthely PDF Nyomtatás E-mail

Festetics-kastély parkjaAz egykor több mint negyvenhektáros európai hírű kastélyparkból mára alig nyolc hektár maradt - felaprózva, falakkal elcsúfítva, többször átrendezve, közlekedési úttal átvágva.
A Balaton partján járva mégis érdemes útba ejteni Keszthely legszebb részét, a csodálatosan felújított Festetics-kastélyt, és a körülötte fekvő - napjainkra valóban gondozottá váló - kastélyparkot, amelynek több száz éves kocsányos tölgyfái, szépséges kínai páfrányfenyője, több hársfajból álló gyűjteménye, majd' félévezredes mocsári tölgye, exotái és kis tavacskája, az angol kertépítészet legszebb hagyományait mutatják. A legidősebb fa egy 400 éves mocsári tölgy.

Érdemes megnézni az Oroszlános kutat és az Immaculata /Szeplőtelen fogantatás-Szűz Mária/ szobrot. A kastély előtt található Festetics György álló szobra, melyet Lukácsy Lajos készített 1945-ben.

 
Parti sétány Vác PDF Nyomtatás E-mail

Parti sétány VácA kompkikötőtől a város délfelé elnyúló ártéri, ligetes területéig park létesült. Itt áll a zenepavilon, játszóterek épültek, szobrokat állítottak, ezt a sétányt díszíti a neves építész (többek között a Pesti Vigadót és a Dohány utcai zsinagógát jegyző) Feszl Frigyes által tervezett öntöttvas rács.

A belváros alatti partszakasz már szerepet játszott 1764-ben Mária Terézia váci látogatásának programjában is. A felséges család sétákat tett itt, és innen csodálta a vízi látványosságokat. Jó évszázada újra rendezték a partot, kő védfallal választották el a vizet a várostól, s csak néhány helyen lehetett kocsikkal a folyóhoz lejutni. A váci korzó díszes vasrácsa azonos a pestivel, az Országház építésekor feleslegessé vált, ott felszedett elemeket hozták ide.

Cím: Vác, Duna-part

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Wenckheim kastély és kastélypark Szabadkígyós PDF Nyomtatás E-mail

Wenckheim kastélyA szabadon látogatható kastélypark 1954 óta természetvédelmi terület, és a Szarvasról irányított Körös-Maros Nemzeti Park egyik legismertebb része. E terület históriája és a mai viszonyok kialakulása szorosan egybekapcsolódott a kígyósi puszta, majd a gróf Wenckheim család és a kastély történetével. A park kialakítását az építkezéssel egy időben kezdték. Az eredeti park területe 44 kat. Hold volt, melynek jelentős részét erdő borította. A jelenleg is látható tölgyek és platánok részben már az építkezés idejében is kifejlett, szép példányok lehettek. A kastély eklektikus, neoreneszánsz stílusú. Erősen tagolt homlokzatú, kéttornyú, kéttömegű épület. A főépületet nyitott folyosó kapcsolja a melléképülethez. A főépület keleti szárnyán találjuk a kápolnát. Mellette üvegház állott, melynek ma már csak az alapjait láthatjuk. A földszint termeiben márvány kandallók díszlenek, amelyekben tűz sohasem égett.A torony kb. 40 méter magas, kilátó terasszal körbefogva.

 
Andrássy-kastély parkja Tóalmás PDF Nyomtatás E-mail

Andrássy-kastélyA Hajta-patak egykori árterében terül el a XIX. század végén kialakított 29 hektáros kert. A parkot József nádor főkertésze tervezte. Az ide tartozó tókörnyék növényállománya még ma is értékes. A parkban ritka fajokkal is találkozhatunk, így mocsári ciprussal, kaukázusi jegenyefenyővel és keleti gyertyánnal is.

Cím: Tóalmás, Kókai u. 2.

Forrás: www.utazzitthon.hu

 
Körmendi várkert Körmend - Körmend park PDF Nyomtatás E-mail

Körmendi várkert KörmendTekintse meg látnivaló ajánlónkat Körmend településen park és kert kategóriában.

Vas megye régóta híres kultúrájának ékes bizonyítéka, hogy hazánkban itt található a legtöbb arborétum és kastélypark. Ezek sorában előkelő helyet foglal el a körmendi várkert, amelyről az első híradás 1620-ból származik. Az ekkor még csak 2 holdnyi zöldségeskertet 92 holdra növelve, 1720 és 1799 között alakította ki Vas vármegye egyetlen francia parkját a Batthyány-család. A XVIII. század utolsó éveiben több tucat egzotikus fa- és cserjefajt telepítettek.

Az 1958 óta védett parknak ma így több mint hetven fa- és cserjefaja van. A park leghíresebb fája a 200 év körüli juharlevelű platán (Platanus-acerifolia), amelynek kerülete 7,8 magassága 35, koronaátmérője 45 m. Hasonlóan nagyméretűek a park tulipánfái (Liriodendron tulipifera) és simafenyői (Pinus strobus). A lombja közt szinte észrevétlenül meghúzódó zöld virágokkal bíró észak-amerikai származású tulipánfának feltehetően ez az első hazai telepítése.

 
Martonvásári Kastélypark PDF Nyomtatás E-mail

Az eredetileg csaknem 100 ha-os parkot az 1800-as évek elején a tájképi kertalakítás elvei szerint létesítették. Az erdei növényzetet meghagyták, a meglévő természeti adottságokat (Szent László-patak, tó, stb.) felhasználták. 1870 körül a parkot átépítették, növényanyagát exóta növényekkel egészítették ki. Kertművészeti értékét, különlegességét az adja, hogy lomblevelű növényekkel formálták, nem az akkoriban divatos örökzöldekkel.

A Brunszvik Antal által 1773-75 között építetett barokk kastély és kápolna, valamint az azokat körülvevő park kultúrtörténeti és kertépítészeti emlékünk, ahol Beethoven is rendszeresen megfordult. A hazai zenetörténet e jelentős eseményének tiszteleg az évente megrendezésre kerülő zenei fesztivál.

 
Füzérradványi Károlyi-kastély védett parkja PDF Nyomtatás E-mail

Füzérradványi kastélyA 100 hektáros védett park kialakításának éve bizonytalan, az első említések 1827-ből valók. Az angolpark arborétumába számtalan külhoni fajt is telepítettek. Az ország nevezetes fái közé tartoznak a platánóriások.

A világ minden tájáról hozattak egzótákat, és az őshonos kocsányos tölgyek és gyertyánok mellé különböző juharokat, hársakat és platánokat telepítettek. A juharlevelű platán egyik legelső példányát 1721-ben ültették ide. A ritkaságok közé tartozik az illatos, halványlila virágú császárfa, a szivarfák, tulipánfák és a sok szép, különleges alakú és színű ezüstfenyő, jegenyefenyő és tiszafa több kertészeti változatban. Óriás vérbükkök és a Balkánból származó vadgesztenyék, hamisciprusok színesítik tovább a kerti képet.

 
Városliget Budapest PDF Nyomtatás E-mail

VárosligetA krónikák szerint a Városliget volt a világ első nyilvános, mindenki számára nyitott parkja. 1808-ban császári rendeletre kezdték kialakítani Magyarország nemzeti kertjét hétezer fa ültetésével. A mutatványosok már a 19. század közepén tanyát vertek a Ligetben, s a külföldi vándorcirkuszosok is mind itt léptek fel. A Fővárosi Nagycirkusz állandó épülete 1891-ben épült fel.

Mellette ott a Vidám Park, a múlt és a jelen technikájának találkozása, ahol több, bátorságot próbára tevő, gyors, pörgő, száguldó szerkezetet, óriáskereket lehet kipróbálni. A múltat idézi a 100 éves, Europa Nostra-díjjal kitüntetett körhinta, és az 1922-ben épült favázas, egy kilométer hosszú, kilenc hullámon átbukó műemlék hullámvasút. Indítóházában a Vidám Park történetét bemutató kiállítás látható.

Az egy négyzetkilométeres Városligetben kellemes program megnézni az 1866-ban épített az utóbbi évtizedben megújult Állatkertet. Némely épülete és díszítése a magyar szecesszió szép alkotása. A kertben ötszázféle állat és négyezer különböző növény él.

 
Margitszigeti séta PDF Nyomtatás E-mail

margit-sziget-osszel17Budapest számos parkkal büszkélkedhet. Mindközül kitűnik, a számtalan természeti adottsággal, és gazdag történelmi emlékkel rendelkező Margit-sziget.

1908. évi XLVIII. törvénycikk örökös közparkká nyilvánította a szigetet, a maitól eltérően azonban egészen 1919.-ig belépődíjat fizetett bárki, aki élvezni szerette volna.

2013.-ig a sziget a XIII. kerületi Önkormányzat kezelésében állt, ma már a Főváros közvetlen igazgatása alá tartozik. Adottságaiból fakadóan hajóval is megközelíthető, több kikötő található a keleti partján. A menetrendszerinti járatok sűrűn indulnak a pesti alsó rakpartról. Amennyiben busszal, vagy gyalogosan kívánjuk megközelíteni a parkot, mind a Margit hídról, mind az Árpád hídról megtehetjük azt. Autóval a sziget északi részén kialakított parkolóban tudunk megállni.

Haladjunk talán északról délre, s vegyük sorra a nevezetességeket. A sziget csúcsánál, néhány évvel ezelőtt, felnőtt játszótér került kialakításra, illetve innen indul a Margitszigeti Sétajárat is.

Ahogy a központi úton haladunk dél felé, első ízben a Zenélő kút látványa tárul elénk. Oldalán a következő felirat olvasható: „E kút hű mása Bodor Péter székely ezermester 1820–22-ben Marosvásárhelyt épített és 1911-ben lebontott kútjának. Újraépítette a Főv. Közmunkák Tanácsa (1935–36). Rekonstruálták Páll György és Jankó Gyula. Tatarozta és helyreállította a Városi Tanács (1954).” Az eredeti kút zenéjét egy vízhajtotta szerkezet biztosította, a Margitszigeten felépített másolatból már hangszóróból távoznak a dallamok.

Közel 150 évvel ezelőtt, Zsigmond Vilmos bányamérnök tervezőasztalán ártézi kút rajza jelent meg. Munkássága nyomán 1867-ben 1200 méter mélyről gyógyvíz tört a felszínre. Erre a sikerre alapozva hozták létre a fürdősziget tervét. Ybl Miklós keze alól hamarosan fürdő, villák, szálló és vendéglők tervei kerültek ki. Ekkor alakították ki a mesterséges sziklákról alázúduló vízesést is, mely a mai napig megtalálható. Vizében aranyhalak, teknősbékák rejtőznek, hullámain pedig kacsák ringanak. A partra kihelyezett ételadagoló minden kisgyermek kedvence, a szárnyasok legnagyobb örömére. Ha kigyönyörködtük magunkat a tündérrózsákban, bejártuk a sziklakertet, és a lurkók minden elemózsiájukat a kacsáknak adták, ideje tovább indulnunk.

A cikk végén képgaléria található

 


Facebook megosztás

Békamentés Farmoson

Békamentés Farmoson Iőpont: 2018 márc 01. 08:00
Március 1-31. Békamentés Farmoson Március 1-jén kezdetét veszi a békamentési időszak. A munka a békaterelő kerítések megépítésével indul, innentől kezdve pedig béka béka hátán, elkél minden segítő kéz Farmoson! A DINPI munkatársai minden érdeklődő számára lehetőséget biztosítanak, hogy bekapcsolódjanak hazánk egyik legsikeresebb közúti kétéltű-mentési akciójába. Kis szerencsével akár több ezer békával is találkozhatnak az igazán elszánt békabarátok. Az akción való részvételhez, csoportoknak és egyéni érdeklődőknek is, előzetes bejelentkezés szükséges! Csapadékos időben gumicsizma viselete ajánlott. Találkozás: reggelente 8 óra körül (hétvégén általában később), a program a farmosi vasúti megállóhelytől indul, ill. ugyanide érünk vissza, miután a K

Huszáros hosszú hétvége a Skanzenben

Huszáros hosszú hétvége a Skanzenben Iőpont: 2018 márc 15. 09:00
Huszáros hosszú hétvége a Skanzenben (március 15-18.)   Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepén ismét huszárokkal népesül be a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A huszártáborban a Hagyaték Lovas Egyesület tart lovas díszbemutatót és huszárkiképzést. Megismerhetik az érdeklődők a huszárok viseletét, fegyvereit, de lesz terepasztal hadművelet ólomkatonákkal és újoncozás - tréfás verbuválás huszártiszttel, zenekarral. Szólnak a katonabúcsúztató dalok és ropják a verbunkost. A huszáröltözethez nem maradhat el a huszárcsákó, a fakard készítés, és mindenki megvarrhatja itt saját kokárdáját és zászlóját is. Gyöngyös pártával és paszománnyal a reformkori divatot idézzük meg. A Magyar Bajusz Társaság bajusztörténettel, hagyományos beretválással

MÁRCIUS 15-I HOSSZÚ HÉTVÉGE A HORTOBÁGYI MADÁRPARKBAN

MÁRCIUS 15-I HOSSZÚ HÉTVÉGE A HORTOBÁGYI MADÁRPARKBAN Iőpont: 2018 márc 15. 10:00
MÁRCIUS 15-I HOSSZÚ HÉTVÉGE A HORTOBÁGYIMADÁRPARKBAN      Helyszín:Hortobágy Március idusán érkeznek vissza a fehér gólyák hazánkba telelőhelyeikről, ezért ekkor engedik szabadon a Madárkórházban átteleltetett példányokat is. A gólyák szabadon engedése mellett, gólyalábas játékokkal, vetélkedővel várják a látogatókat a kórház munkatársai. Gyógyult madarak szabadon engedése (gólyák, ölyvek) látogatók részvételével. A hosszú hétvégén az időjárástól függően kerülnek szabadon engedésre a madarak, kérjük érdeklődjön előre a Tel.:30/5356484 számon vagy a madarkorhaz@gmail.come-mail címen vagy facebook oldalunkon. A HÉTVÉGE ÁLLANDÓ PROGRAMJAI: solymászbemutató kisállat bemutató (degu, királysikló, dísztyúk) tárlatvezetés Információ:

HÚSVÉTI VÁSÁR KEZDETE SZOMBATHELYEN

Iőpont: 2018 márc 16. 10:00

Kalandozz éjszaka a Budakeszi Vadasparkban!

Kalandozz éjszaka a Budakeszi Vadasparkban! Iőpont: 2018 márc 23. 18:00
Kalandozz éjszaka a Budakeszi Vadasparkban! Régóta álmodozol egy éjszakai kalandtúráról? Szeretnéd tudni, hogy mitől fényvisszaverős az éjszakai állatok szeme? Kíváncsi vagy, hogy a baglyok mit csinálnak az éj leple alatt? Ha igen, és nem félsz a sötétben, gyere el márciusban és áprilisban péntek esténként a Budakeszi Vadaspark éjszakai szakvezetéseinek egyikére és vesd bele magad az éjszakai élet titkaiba – kicsit másképp.  A Budakeszi Vadaspark által minden évben megrendezett Éjszakai Kalandtúrák során a látogatók szakvezető kíséretében nyerhetnek bepillantást a vadaspark záróra utáni életébe. A napnyugta után induló túrákon az éjszakai életmódot folytató állatok titkos és kalandos életét leshetik meg, akiknek azután kezdődik a napjuk, miután mi már nyugovór

BÉKAMENTŐ – GÓLYAVÁRÓ CSALÁDI NAP

BÉKAMENTŐ – GÓLYAVÁRÓ CSALÁDI NAP Iőpont: 2018 márc 24. 09:00
Március 24., szombat 9:00-15:00 BÉKAMENTŐ – GÓLYAVÁRÓ CSALÁDI NAP Ha március, akkor farmosi békamentés! A sokéves múltra visszatekintő programsorozathoz kapcsolódva idén is megrendezzük családi napunkat, ahol a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek is izgalmas programokon vehetnek részt! Állomásról állomásra járva természetismereti vetélkedőn bővíthetik tudásukat.  A nap folyamán madárgyűrűzési, valamint kétéltű- és hüllővédelmi bemutató, vezetett túrák, „csináld magad” madárodú készítés, csónaktúra a mocsárban, gyermeklovagoltatás, állatsimogató várja a látogatókat. Továbbá természetvédelmi kiadványok, ajándéktárgyak és helyi, valamint Nemzeti Parki Termékek vására színesíti a programot. A rendezvényen bemutatkoznak a békamentéshez kapcsolód