A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

Baradla barlangA környék egyik legjelentősebb természeti látnivalója. 1995-ben az UNESCO – az Aggteleki- és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt –a Világörökség részévé nyilvánította. 2001 óta pedig a vizes élőhelyek védelmét szolgáló ramsari egyezmény hatálya alá is tartozik. Fokozottan védett. A Baradla a térség és Magyarország legismertebb és leghoszszabb barlangja. Járatainak hossza – a Szlovákiában fekvő szakasszal együtt – 25,8 km. Már a neolitikumban (Kr.e. 4000) lakott volt, évszázadok óta látogatott. Az Aggteleki-karszton több bejárata nyílik. Egy 5,3 km-es szakasza Szlovákiában fekszik: ez a Domica. A barlang középső triász korú mészkőben alakult ki a mélybe jutó vizek oldó és koptató munkájának eredményeként. A mészkövet ugyanis nagyon jól oldja a víz, így a mészkőhegységek belseje gyakran egy hatalmas ementáli sajthoz hasonlít.
A barlang lényegében egy felszín alatti folyó medre (bár a víz ma már csak árvizek idején folyik végig a főágban), ehhez csatlakoznak a mellékágak. A kanyargós főág Aggtelek és Jósvafő között húzódik, és majdnem 7 km hosszú. A sziklaalagút átlagosan 10 m széles, 7-8 m magas, és helyenként hatalmas termekké szélesedik. A járatokat változatos színű és formájú, egyedülálló látványt nyújtó cseppkőképződmények díszítik.

 

Naponta induló barlangtúrák
Baradla-barlang: Aggteleki rövidtúra (1 km, 1 óra)
Gömör-kártya elfogadóhely
A barlang egyik természetes bejáratán keresztül bejutva a legrégebben ismert barlangszakaszok tekinthetők meg, melyeknek jó részében már az őskor embere is járt. A hatalmas méretű Hangversenyteremben a barlangi zenehallgatás páratlan élményében részesülnek a látogatók.
Túraindulás és jegyváltás: aggteleki barlangpénztár – Aggtelek, Baradla-oldal 1.

 

Baradla-barlang: Vörös-tói túra (2,3 km, 1,5 óra)
Gömör-kártya elfogadóhely
Barlangtúra az ún. vörös-tói bejárattól a jósvafői kijáratig. Útvonala a Styx-patak medre mentén halad, érintve Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót, valamint a barlang legnagyobb termét, az Óriások-termét, ahol szintén sor kerül zenehallgatásra. Túraindulás és jegyváltás: vörös-tói barlangpénztár – Aggtelek és Jósvafő között.

 

 

 

Látnivalók Aggteleki- és a Szlovák-karszt területén

 

Barlangtúrák Aggtelek

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!