A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

Balatoni halak napjaA Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezdeményezésére minden év július 31-én a Balatoni Halak Napjával igyekeznek felhívni a figyelmet a Balatonra, valamint a benne élő halakra.

A tó 5 hungarikummal is büszkélkedhet, mégpedig a keszeggel (dévér, és vörösszárnyú), a süllővel, a csukával, a harcsával és a balinnal.

A dévérkeszeg a pontyfélék családjába tartozik. Nagyjából 1 kilogrammos súlyú, és 40-50 centiméter hosszú. Tápláléka a meder alján megbújó kagylókból, csigákból, és különféle lárvákból tevődik össze. A vörösszárnyú keszeg ezzel szemben jóval kisebb, 15-20 centiméter hosszú, karcsúbb megjelenésű, jóval kisebb tömegű. Táplálékát főként növények, lárvák és kisebb rákok alkotják.

A fogassüllő a sügérfélék családjába tartozik. Nagyobb példányait fogas, míg a kisebb egyedeket süllő névvel különböztetik meg. 50-60 centiméter hosszú, legfeljebb 20 kilogramm súlyú. Táplálékát apró halak alkotják.

Kisebb társával szemben a csuka akár 1,5 méter hosszúra is megnőhet, és nem ritka az 5-8 kilogrammos példány sem. Táplálékát kisebb halak teszik ki, melyeket farkuknál fogva ragadja meg, majd szájában megforgatja áldozatát, és fejjel előre nyeli le. Gyomornedve olyan erős, hogy a lenyelt acélhorgot is képes megemészteni.

Balatoni halak napja

A viza után a második legnagyobb európai édesvízi hal a harcsa, mely elérheti a 2 métert, és a 100 kilogrammot is. A kisebb példányok főként halakkal, rákokkal, piócákkal táplálkoznak, míg a nagyobbak kétéltűeket, vízimadarakat, és vízközelben élő emlősöket is fogyasztanak.

A pontyfélék családjába tartozó balin testhossza 70-80 centiméter, míg testsúlya 6-7 kilogramm. A kisebb halak mellett szívesen fogyaszt vízbe pottyanó rovarokat is.

A hal nagyon egészséges, telített zsírsavakban gazdag, mely hozzájárul a szív megfelelő működéséhez. Sajnos a Magyarországi halfogyasztás jóval elmarad az Európai átlaghoz képest, hazánkban ugyanis az egy főre jutó éves halfogyasztás csupán 4 kilogramm. Érdemes hát bevezetni étrendünkbe a halat, mert az szív-, és érrendszeri betegségek kivédése mellett hozzájárul agyunk megfelelő működéséhez, szellemi frissességünk megőrzéséhez.

 

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!