A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Szerző: Bödőcs Tibor
Kiadó: Helikon Kiadó
Kötésmód: Kemény borítású
Oldalszám: 200 oldal
Korosztály: felnőtt

Rövid leírás: Valószínűleg mindenki ismeri azt a típust, aki barátainak, ismerőseinek felháborodva meséli, még csak "meg sem kínáltak", célozva arra, hogy a háziak arra sem voltak képesek, hogy egy kupica pálinkával, egy korsó sörrel vagy egy kisfröccsel megkínálják. 

Amint az olvasó szeme előtt megjelenik a feldúlt alak, képzeletben már le is ülhet vele a búcsúszentlászlói kocsma pultjához, hogy végighallgassa végeláthatatlan monológják az életéről.

Magyar Oszkár fiatalon festőművésznek készült, ám egy baleset után nem volt képes többé alkotni. Fogta hát az ecsetet és a festéket, felcsapott szobafestőnek. Választott hivatásának köszönhetően, közel negyven évig volt bejáratos az egyszerű emberekhez és a felső tízezerhez. Ezen tapasztalatait osztja meg velünk Oszkár, miközben számos részlet bukkan elő életéből. 

 

Véleményünk a könyvről: Böcsőcs Tibor Magyar Oszkár karakterét létező személyről, Ferusról mintázta, a kötetet is neki ajánlja.

A kocsmapultot támasztó szobafestő monológja első olvasásra töménynek tűnik, mert a csapongó gondolatmenetben nehéz eligazodni. Az éles váltások, előreutalások, majd a váratlan visszatérések a korábban felvetett gondolatokhoz, nehezen követhetővé teszik a történetet. Bár a mű végére kirajzolódik előttünk Oszkár életútja, melynek lezárására is utalást kapunk, a kisfröccsök mellett elhangzó gondolatokból keveset lehet felidézni a könyv végére. 

Mindennek ellenére, Bödőcs Tibor remekül ragadja meg a karaktert, és pompásan adja vissza a kocsmapultnál ülő, poharazgató figurát. Tartalmas kikapcsolódást ígér a könyv, ha meg szeretnénk merítkezni a vidéki kocsmák hangulatában. 

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!