A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

 Két kilencéves gyerek is volt a 25 ezer ember között, akiket Japánban a második világháború után elfogadott eugenikai törvény nevében sterilizáltak - közölte kedden a BBC hírportálja a szigetország törvényhozása által közzétett jelentésre hivatkozva.

A hétfőn nyilvánosságra hozott, 1400 oldalas tanulmány szerint a 25 ezer sterilizációból több mint 16 ezret a páciensek jóváhagyása nélkül hajtottak végre. Sokan úgy tudták, rutinbeavatkozás, például vakbélműtét vár rájuk.
A jelentés máris bírálatok kereszttüzébe került: többen felhívták a figyelmet arra, hogy az összeállítók nem tárgyalták, miért csak majdnem 50 év után törölték el a jogszabályt, és sérelmezik, hogy nem részletezik az okokat sem, amiért egyáltalán elfogadtak egy ilyen törvényt.
Az 1948 és 1996 között érvényben levő törvény feljogosította a hatóságokat arra, hogy akaratuk ellenére sterilizáljanak embereket a "rossz minőségű utódok születésének" megakadályozása céljából. A gyakorlat elsősorban a fogyatékkal élőket és az örökletes betegségekben szenvedőket érintette, a sterilizálást többnyire műtétekkel, valamint sugárkezelésekkel végezték.
Tokió városvezetése már 2019-ben hivatalosan is bocsánatot kért a jogszabály miatt, és minden áldozatnak 3,2 millió jen (7,7 millió forint) kártérítést fizetett.
Abe Sindzó akkori miniszterelnök a kormány nevében csatlakozott a bocsánatkéréshez és leszögezte: a jogszabály "rendkívül nagy szenvedést okozott" az áldozatoknak.

Olvasd el ezeket is!

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!