A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Nyomtatás

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

CocotakiNincs is annál jobb, mint összeülni a családdal, és izgalmas kártyacsatát vívni. Nem könnyű azonban olyan játékot találni, mely az eltérő korosztályok igényeit maradéktalanul kielégíti. A felmerülő lehetőségek között minden bizonnyal megtaláljuk a Cocotaki nevű kártyajátékot, mely a Piatnik Kft. jóvoltából jut el a családokhoz. 

A kártyapakli méretű dobozban 112 lapot találunk. A színek szerint csoportosított egységek között piros, kék, sárga és zöld lapokat találunk. A kártyákat tovább osztályozhatjuk a rajtuk látható állatok fajtája szerint. Találunk bárányt, tehenet, szamarat, oroszlánt, kutyát, macskát, méhet, kakast és pillangót. 

Elsőre talán soknak és bonyolultnak hangzik, ám mindenkit biztosíthatunk, szó sincs hosszadalmas és érthetetlen játékmenetről.

Valamennyi játékos 8 lapot kap. Ezt követően, színével felfelé elhelyezzük a kezdőlapot a játéktér közepén. Ez a kártyalap képzi a lerakó pakli alapját. A szabály rendkívül egyszerű, a kezdőlap  színével, vagy mintájával megegyező színű, vagy mintájú kártyát kell tennünk. Abban a pillanatban, ahogy kezünk megindul a választott lappal, jól artikulálva utánoznunk kell a kártyán látható állat hangját. Eddig rendkívül egyszerűen hangzik, ám van néhány kivétel, melyet fontos betartanunk:

Mi történik ha a fenti szabályok valamelyikét nem tartjuk be? Ebben az esetben 2, azaz két büntetőlapot kell húznunk. Ugyan ez igaz arra az esetre is, ha nem találjuk el annak az állatnak a hangját, melyet le szeretnénk tenni, esetleg elmulasztjuk hallatni az állathangot.

Nos, eddig tartott a kezdő szint, mely remek bemelegítésül szolgálhat a családtagok számra.

Ezt követően többféleképpen tehetjük még izgalmasabbá a játékot. A kezdő szint 8 lapjával ellentétben itt már 10 kártyával zajlik a parti.

Két állatot felruházunk különleges képességgel. Amennyiben a lerakó pakli tetejére kakas kerül, a soron következő játékos kimarad a körből, míg az oroszlán megfordítja a játékmenetet.

Az úgynevezett csacsi-körben csak szamarat lehet letenni. A kört csak az a játékos szakíthatja meg, aki elindította azt. Vagyis, amennyiben a forduló végén ismét csacsi kerül a lerakó paklira, folytatódik a szamarak találkozója. Ha azonban a kör indítója a szamár színével megegyező, bármilyen más állatot helyez le, megszakad a csacsi-kör. 

Cocotaki  Cocotaki

Ezidáig nem ejtettünk szót arról, mi történik, amennyiben nem rendelkezünk a megfelelő színű, vagy mintájú lappal. Nos, ebben az esetben fel kell vennünk egy kártyát a húzó pakliból, ekkor azonban nem tehetünk lapot a lerakó pakliba. 

Haladó szinten lehetőségünk van több lapot letenni, amennyiben rendelkezünk az adott fajból vagy színből több példánnyal. Ebben az esetben figyelni kell arra, hogy több kakas kijátszása esetén, azonos számú résztvevő marad ki a körből, valamint, hogy az állatok hangját is a lerakott kártyák számával azon számban kell hallatni. Amennyiben hibázunk, a kezdő szinten ismertetett büntető szabály lesz érvényben, vagyis 2 lapot fel kell emelnünk a húzó pakliból. 

A Cocotaki egy rendkívül szórakoztató játék, mely nagy mértékben fejleszti a csemeték memóriáját, valamint koncentrálóképességét. A játékot 5 éves kortól 2-10 fő számára ajánlják. 

Cocotaki  Cocotaki

Cocotaki  Cocotaki

Cocotaki  Cocotaki