<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Jeles napok
Jeles napok
A Költészet Világnapja - március 21. PDF Nyomtatás E-mail

Március 21-én ünneplik a Költészet Világnapját. Bevezetését a marokkói kormányzat kezdeményezte 1998-ban, amikor az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) intézett levélben javasolta egy nemzetközi költészeti nap kijelölését.

 
A Víz Világnapja - március 22. PDF Nyomtatás E-mail
Az ENSZ közgyűlése 1992-93. évi ülésszaka - az 1992. évi dublini környezetvédelmi konferencia javaslatára - március 22-t a Víz Világnapjává nyilvánította.
 
Meteorológiai Világnap - március 23. PDF Nyomtatás E-mail

Az 1873-ban alapított Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként 1950. március 22-én Genfben megalakult a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Másnap életbe lépett a szervezet alapokmánya, erre emlékezve határozták el 1960-ban a Meteorológiai Világnap megünneplését, s azt azóta minden évben március 23-án tartják.

 
A Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja - április 2. PDF Nyomtatás E-mail

1967 óta tartják világszerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) szervezésében, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. Megünneplésének célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket. Minden évben más-más ország vállalja az eseménysorozat szponzorálását, nevezetesen az adott ország megfogalmazza a nap jelmondatát, felkér egy neves írót, hogy ez alkalomból küldjön üzenetet a világ gyermekeinek, s egy képzőművészt, hogy tervezzen plakátot. 2001-ben Magyarország szervezte a központi rendezvényeket.

 
A Magyar Költészet Napja - április 11. PDF Nyomtatás E-mail

1905. április 11-én született József Attila, és ennek emlékére 1964-től minden évben ezen a napon ünneplik a Költészet Napját.

 
Bölcsődék Napja - április 21. PDF Nyomtatás E-mail

A 7/2010. (II.19.) SZMM utasítás alapján minden évben április 21-én tartják, annak tiszteletére, hogy 1852. április 21-én nyitotta meg kapuit a Pesti Első Bölcsődei Egylet által létrehozott első bölcsőde Magyarországon, Pesten a Kalap utcában. .

 
A Föld Napja - április 22. PDF Nyomtatás E-mail

A Föld Napja környezetvédelmi akciónap. Társadalmi kezdeményezésre indult az Egyesült Államokból. Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

 
Szabadtűzi sütés-főzés Világnapja - április utolsó szombatja. PDF Nyomtatás E-mail

A Szabadtűzi Lovagrend kezdeményezésére 2011-től minden év április utolsó szombatja a Szabadtűzi sütés-főzés Világnapja. A jeles nap célja, hogy szabadban, fa tűzénél vagy parazsán ételkészítést kedvelők felbecsülhetetlenül nagy számú hívét közös akcióra hívja. .

 
A Táncművészet Világnapja - április 29. PDF Nyomtatás E-mail
A Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlésének kezdeményezésére 1982-ben ünnepelték először abból az alkalomból, hogy 1727-ben ezen a napon született Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója.
 
Méhek Napja Magyarországon - április 30. PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére 1994-től április 30-án ünneplik Magyarországon a Méhek Napját. A hazai szakemberek szerint a hazai mézfogyasztás rendkívül alacsony.

 
Nemzetközi Tejnap - május első keddje PDF Nyomtatás E-mail
A Nemzetközi Tejszövetség /IDF/IDL/ 1957 óta minden év május első keddjén rendezi meg a Nemzetközi Tejnapot. Célja: korszerű tej és tejtermékek és egészséges életmód propagálása.
 
Anyák Napja - május első vasárnapja PDF Nyomtatás E-mail

Az ünnep a 20. század elején keletkezett az Amerikai Egyesült Államokban. Julia Ward Howe 1870-ben megfogalmazta anyák napi kiáltványát, de kezdeményezése kudarcot vallott. A harcot Ann Jarvis folytatta. Az első jelképes ünnepet 1908-ban tartották. Az ünnep megítélésének fontos lépcsőfoka az állami elismerés. Az anyák Napját elsőként 1910-ben Nyugat-Virginia ismerte el, amelyet négy évvel később Woodrow Wilson elnök emelt szövetségi szintre. Az Anyák Napja hivatalos ünnep lett, de nem munkaszüneti nap, szülőhazájában május második vasárnapján ünneplik.

 
A Magyar Sport Napja - május 6. PDF Nyomtatás E-mail
A kormány 2000. május 2-án hozott 1037/2000. (V.5.) Korm. határozat alapján 2000-től május 6-án tartják a Magyar Sport Napját annak emlékére, hogy 1875-ben e napon rendezte az áprilisban alakult Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten.
 
A Nevetés Világnapja - május első vasárnapja PDF Nyomtatás E-mail

1998-ban Indiában egy nevető-klubban tartották az első Nevetés Vlágnapot. Ilyenkor a nevetés fontosságára, egészségmegőrző szerepére, a vidámságra és a pozitív érzelmekre hívják fel a figyelmet. A gyerekek még naponta 400-szor kacagnak, a felnőttek nagyjából hússzor.

 
Anya Nélkül Nevelkedő Gyermekek Napja - Anyák Napja utáni hétfő PDF Nyomtatás E-mail
A nevelői közösségek Nemzetközi Szövetségének magyar tagszervezete, a Nevelőotthonok Magyarországi Egyesülete kezdeményezésére először 1990. május 7-én tartották, a továbbiakban pedig az Anyák Napja utáni hétfőn rendezik meg.
 
Nemzetközi Vöröskereszt Nap - május 8. PDF Nyomtatás E-mail

1828. május 8-án született Henri Dunant svájci író. 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközet sebesültjei tragikus pusztulásának. Ez ébresztette benne azt a gondolatot, hogy létrehozzon egy nemzetközi segélyszervezetet. Így 1863-ban Genfben megalapította a Nemzetközi Vöröskeresztet. Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz.

 
Madarak és Fák Napja - május 19. PDF Nyomtatás E-mail

1902. május 19-én Párizsban az európai államok egyezményt kötöttek a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon először a Madarak és Fák Napját, amelyet az 1906. évi I. törvénycikk írt elő. Megünneplésének napja változó.

 
Család Nemzetközi Napja - május 15. PDF Nyomtatás E-mail

1994-ben az ENSZ május 15-ét a Család Nemzetközi Napjává nyilvánította. A felhíváshoz Magyarország is csatlakozott.

 
Internet Világnap - május 18. PDF Nyomtatás E-mail

Május 18-án tartják az Internet Világnapját az ITU kezdeményezésére, amely a fejlődő és a fejlett országok közötti digitális szakadék felszámolását tekinti fő céljának, hiszen a Föld lakosságának többsége még nem élvezheti a modern telekommunikáció előnyeit, noha napjainkban rohamtempóban terjednek a fejlett távközlési technika eszközei.

 
Múzeumi Világnap - május 18. PDF Nyomtatás E-mail

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el e nap ünneplését. 1978. május 18-án tartották meg először.

 
Nemzetközi Férfinap - május 19. PDF Nyomtatás E-mail

Nemzetközi Férfinap - május 19.

 
Az Európai Nemzeti Parkok Napja - május 24. PDF Nyomtatás E-mail

1999 óta május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját. Az Europarc Szövetség (korábbi nevén Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetsége) 1973-ban alakult, s együttesen 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős. 1999-ben indított programja alapján május 24-én annak emlékére tartják e napot, hogy 1909.május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban.

 
Eltűnt Gyermekek Világnapja - május 25. PDF Nyomtatás E-mail

Etan Patz - így hívták azt 6 éves a fiút, aki 1979. május 25-én New Yorkban tűnt el. Ő volt az első gyerek, akinek a képe feltűnt tejes dobozon, és az ő tiszteletére tartják május 25-én az Eltűnt Gyermekek Világnapját.

 
Nemzetközi Gyermeknap - május utolsó vasárnapja PDF Nyomtatás E-mail

1950 óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949 novemberi határozata alapján.

 
Nemdohányzó Világnap - május 31. PDF Nyomtatás E-mail

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 31-ét dohányzásmentes nappá nyilvánítartotta.

 
Lakáskultúra Napja - június első szombatja PDF Nyomtatás E-mail

Az Európai Bútorkerekedők Szövetsége (FENA) június elején tartja a Lakáskultúra Napját. Magyarország 1994-ben csatlakozott az akcióhoz.

 
Környezetvédelmi Világnap - június 5. PDF Nyomtatás E-mail

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban "Ember és bioszféra" címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította.

 
A Gyermekmunka elleni Világnap - június 12. PDF Nyomtatás E-mail
2002. június 12-én tartották meg először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kezdeményezésére. Az ILO statisztikái szerint a gyermekmunka világméretű törvényi tilalma ellenére még mindig minden hatodik (5-17 éves életkor közötti) gyermek dolgozik rendszeresen: a munkára fogott gyermekek több mint fele ázsiai. A gyermekmunka felszámolásáról szóló ILO határozatot 2004. márciusáig 148 ország törvényhozása ratifikálta. Magyarországon már 1839-ben betiltotta az Országgyűlés a gyermekmunkát
 
Véradók Világnapja - június 14. PDF Nyomtatás E-mail
A Véradók Világnapját június 14-én ünnepeljük a WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt, a Véradók Szervezeteinek Szövetsége, a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság javaslatára. Ezen a napon született az osztrák származású amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki felfedezte az AB0-vércsoportot. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a véradás fontosságára olyan időben, amikor a világ lakosságának 82 százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén jut számára elegendő, fertőzésmentes vér. A WHO rámutatott arra, hogy az egészséges vérrel történő, kielégítő szintű ellátás elengedhetetlen feltétele a betegségek megelőzésének és lényegi eleme a hatékony egészségügyi ellátási rendszernek. A szervezet felmérései szerint 178 országból csupán 39-ben számíthatnak arra, hogy a szükséges vértartalékot teljes mértékben az egészséges véradóktól szerezhetik be.
 
Apák napja - június harmadik vasárnapja PDF Nyomtatás E-mail

Az ünnep az Amerikai Egyesült Államokból indult. A kezdeményezője Sonora Louise Smart Dodd, akinek anyja hatodik gyermeke születése közben halt meg. Az özvegyen maradt apa sohasem nősült meg újra, egy Washington állambeli farmon nevelte fel gyermekeit. Sonora Dodd 1909-ben anyák napi misén vett részt, amikor felötlött benne a gondolat, hogy érdemes lenne hasonló megemlékezést szervezni az apáknak is. Az apáknak szentelt ünnep az anyák napja koreográfiáját vette át. Az ünneppel Sonora Dodd apjának kívánt emléket állítani. Legalkalmasabb dátumnak június 5-ét, apja születésnapját tartotta. Az idővel létjogosultságot nyert ünnepet különböző időpontokban tartják világszerte. Az eltérés oka, hogy a szervezőmunka elhúzódott, az ünnep pedig kicsúszott az eredetileg elképzelt ütemtervből, így 1910-ben az első apák napi misét június harmadik vasárnapján tartották. A sok lobbymunka és a kialakult szokások, vagyis hogy a családok megünnepeljék az apák napját 1972-ben meghozta a várva várt elismerést. Richard Nixon elnök törvénybe iktatta június harmadik vasárnapját, mint az apák napját. Az ünnep hódítása világkörüli útra indult. Néhány katolikus országban az apák napja tiszteletét összekötötték Jézus nevelőnapjának, Szent Józsefnek a tiszteletével. Az apák napja magyarországi meghonosítására a két világháború közt került sor. Az ünnep kezdeményezője a Horthy-rendszerben működő gyermekszervezet, a Szívgárda volt. A rendszerváltás után először1994-ben, Miskolcon rendeztek apák napját, az United Way borsodi szervezete kezdeményezésére. Magyarországon az amerikai eredethez alkalmazkodva június harmadik vasárnapjára tűzték ki z ünnepet.

 
A Zene Ünnepe - június 21. PDF Nyomtatás E-mail

1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt köszöntsék zenével. Az ötlet Jack Lang, akkori francia kulturális miniszter támogatásával valósult meg.

 
Olimpiai Nap - június 23. PDF Nyomtatás E-mail

1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a "Kongresszus az olimpiai játékok felújítására", amelyen elhatározták az olimpia eszme újjáélesztését. Ennek emlékére 1987 óta ünnepeljük.

 
Nap Napja - nyári napfordulóhoz legközelebbi vasárnap PDF Nyomtatás E-mail

A Napenergia Társaság európai tagozatának felhívására első ízben 1994-ben rendezte meg a Környezetünkért Egyesület, a Magyar Napenergia Társaság és Főpolgármesteri Hivatal. A központi rendezvény helyszíne a Margitsziget.

 
A Kábítószerfogyasztás elleni Küzdelem Nemzetközi Napja - június 26. PDF Nyomtatás E-mail

Az ENSZ közgyűlésének 1987. évi határozata alapján 1988-tól minden év június 26-án tartják. Ezen a napon deklarálták, hogy a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek összefogására, a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozásra van szükség.

 
Duna Napja - június 29. PDF Nyomtatás E-mail

Az első nemzetközi Duna Napot 2004. június 29-én rendezték meg - a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának 10. évfordulóján. A Duna Nap nevezetességét maga a folyó adja, hiszen a Duna többet jelent, mint Európa második legnagyobb folyója. Jelentősége jóval nagyobb, mint egy 2845 km-es vonal a térképen Németországtól a Fekete-tengerig. Tíz európai ország politikai határát jelöli ki, de vízgyűjtő területe 18 országot érint, összekötve ezzel eltérő politikai, gazdasági és kulturális régiókat. A Duna-medence 817 000 km2 területével és több mint 80 millió lakosával Európa jelentős tényezőjét alkotja, sőt mondhatjuk: a világ legnemzetközibb folyója, a legeurópaibb folyó. A Duna Nap célja most már nem csupán a Duna Védelmi Egyezmény, hanem az EU Víz Keretirányelv követelményeivel is összhangban, hogy az európai emberek, de főleg minden érintett figyelmét ráirányítsa a Dunára. A "Duna-szolidaritás gondolatának létrehozásával, párbeszéd-fórumot kínál, találkozási lehetőségeket és programokat ad a különböző országok lakosainak, gyerekeinek, civil szervezeteinek. További feladatának tekinti, hogy a Szófiai Konvenció által létrehozott Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) tevékenységének megismertetése révén elősegítse a vízgazdálkodás és a vízvédelem céljainak szélesebb körű támogatása érdekében kifejtett környezeti nevelést.

 
Balatoni Halak Napja - július 31. PDF Nyomtatás E-mail

Az ország legnagyobb élővizére, a Balatonra kívánja felhívni a figyelmet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azzal, hogy minden év július utolsó hetében megtartják a Balatoni halak napját.

 
A Szoptatás Világnapja - augusztus 1. PDF Nyomtatás E-mail

1992-től tartják világszerte az Anyatejes Táplálás Világnapját, más néven a Szoptatás Világnapját. Egyre több csecsemő hal meg szerte a világon azért, mert nem jut anyatejhez. Ezért indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálására.

 
Balkezesek Világnapja - augusztus 13. PDF Nyomtatás E-mail

Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta augusztus 13-a a Balkezesek Világnapja. A világon a balkezesek aránya jelenleg körülbelül 10-15 százalék lehet. Minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál több balkezest találunk. Kutatók szerint a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta (ezt a kőszerszámok hegyének vizsgálatából állapították meg), később viszont a bal kéz használata visszaszorult. A híres balkezesek közt találjuk Julius Caesart, Napóleont, Michelangelót, Leonardo da Vincit, Holbeint, Dürert, Rafaellót, Beethovent, Mozartot, Paganinit, Jimi Hendrixet, Goethét, Nietzschét, Einsteint, Albert Schweitzert, a ma élők közül Bill Clintont, Paul McCartneyt, Stinget, Bob Dylant, Tom Cruise-t. Az Egyesült Államokban, ahol meglepően sok volt a balkezes elnök, megalapították a Balkezes Internacionálét.

 
Hontalan Állatok Világnapja - augusztus 16. PDF Nyomtatás E-mail

A hontalan állatokról való megemlékezés célja, hogy felhívják a közvélemény és az illetékes hatóságok figyelmét a következőkre: - a súlyos hazai kóborállat kérdés és annak megoldatlansága - a kóborállatok menhelyen való elhelyezése (a gyepmesteri telepek helyett), természetesen finanszírozás mellett - a menhelyekről történő örökbefogadás fontossága - a nemkívánt szaporulat megakadályozása

 
Európa Nap Magyarországon - augusztus 18. PDF Nyomtatás E-mail

Az Európa Nap elnevezésű találkozót 1990-től minden évben augusztus 18-án rendezik meg az osztrák határ közelében. Az ünnepségen arra az eseményre emlékeznek, amikor 1989. augusztus 19-én az Ellenzéki Kerekasztal pártjai által rendezett Páneurópai Pikniken keletnémetek százai szakították át a határt, a határőrök hallgatólagos beleegyezésével.

 
A Magyar Köztársaság Állami Ünnepe - augusztus 20. PDF Nyomtatás E-mail

Államalapító Szent István ünnepe, az új kenyér napja. Az Ország-gyűlés 1991. március 5-i döntése értelmében 1991-től augusztus 20-a a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepe.

 
Elsősegélynyújtás Világnapja - szeptember második szombatja PDF Nyomtatás E-mail

A Nemzetközi Vöröskereszt határozata alapján minden évben szeptember második szombatján ünnepeljük az Elsősegélynyújtás Világnapját. Ekkor azokról emlékezünk meg, akik mások életének megmentéséért dolgoznak.

 
Az Írástudatlanság elleni Küzdelem Nemzetközi Napja - szeptember 8. PDF Nyomtatás E-mail

1965. szeptember 8-án az UNESCO által Teheránba összehívott világkongresszus úgy döntött, hogy e napot az írástudatlanság elleni küzdelemnek szenteli.

 
Gyermekek Világnapja - szeptember 20. PDF Nyomtatás E-mail

1954 óta az UNICEF kezdeményezésére szeptember 20-án tartjuk a Gyermekek Világnapját, elsősorban a fejlődő országok gyermekeinek támogatására. E napon felhívást intéznek a világ országaihoz annak érdekében, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ-deklarációban megfogalmazott jogait.

 
Takarítási Világnap - szeptember 20. PDF Nyomtatás E-mail
1992-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szeptember 20-ra meghirdette a Takarítási Világnapot, amelynek célja a világméretű takarítás. Jelszava: "Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon. " Az akció Ausztráliából indult el, ahol 1985-től szerveznek országos nagytakarítási napot
 
Magyar Dráma Napja - szeptember 21. PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik a Magyar Dráma Napját Madách Imre: Az ember tragédiája című drámájának ősbemutatója napjának tiszteletére. Célja: felhívni a figyelmet a magyar drámai irodalom értékeinek jobb megismertetésére és az írók ösztönzése újabb alkotások létrehozására.

 
Autómentes Világnap - szeptember 22. PDF Nyomtatás E-mail

Az Európai Unió szeptember 22-re Autómentes Világnapot hirdetett meg. A minden évben megrendezett esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a motorizáció és az elavult közlekedésszervezés által okozott súlyos környezeti és egészségügyi problémákra. A rendezvényre először 1997-ben került sor a franciaországi La Rochelle-ben. 2001 elején megszületett az autómentes napról szóló Európai Charta, melyet másodikként - az unión kívüli országok közül elsőként - Magyarország is aláírt.

 
A Szív Világnapja - szeptember 24. PDF Nyomtatás E-mail

A Kardiológiai Világszövetség szeptember 24-ét nyilvánította a Szív Világnapjává, amelyet első alkalommal 200. szeptember 24-én ünnepeltek meg.

 
A Népmese Napja - szeptember 30. PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére 2005-től szeptember 30-át, Benedek Elek születésnapját a Népmese Napjaként tiszteljük. Ezen napon megkülönböztetett figyelem illeti meg a magyar és más népek meséit. Hallgassunk mesét, emlékezzünk meg mesegyűjtőinkről és mesemondóinkról.

 
Idősek Világnapja - október 1. PDF Nyomtatás E-mail

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává.

 
Zenei Világnap - október 1. PDF Nyomtatás E-mail
Az Unesco határozata alapján 1975 óta ünnepeljük október 1-jén.
 
Az Erőszakmentesség Világnapja - október 2. PDF Nyomtatás E-mail

Az ENSZ Közgyűlése 2007 május végén Mahatma Gandhi születésnapját, október 2-t az Erőszakmentesség Világnapjává nyilvánította.

 
Háztáji Állatok Világnapja - október 2. PDF Nyomtatás E-mail

Ezen a napon számos külföldi állatvédő és vegetáriánus szervezetemlékezik meg a gazdasági állatokról. Ez a nap Mahatma Gandhi születésnapja. Ő mondta a következőket: "egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik".

 
Állatok Világnapja - október 4. PDF Nyomtatás E-mail

október 4-én, Assisi Szent Ferenc halálának napján ünnepeljük, de világszerte, így 1991 óta Magyarországon is minden év október első vasárnapján tartják. A világnapon a vadon élő állatok védelmére figyelmeztetnek és pusztításuk ellen tiltakoznak.

 
A Tojás Világnapja - október második péntekje PDF Nyomtatás E-mail

A tojás koleszterinszint növelő hatása miatt csökkent a tojásfogyasztás. A koleszterinbombának titulált étek hamis mítoszának ellensúlyozása miatt nyilvánította a Nemzetközi Tojásszövetség október második péntekjét a Tojás Világnapjává.

 
Lelki Egészség Világnapja - október 10. PDF Nyomtatás E-mail

A Lelki Egészség Világszervezete október 10-ét a Lelki Egészség Világnapjává nyilvánította. Magyarországon 1994 óta ünneplik.

 
Látás Világnapja - október második csütörtökje PDF Nyomtatás E-mail

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökjén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható, és hogy a kormányokat és különböző szervezeteket bíztassák az egységes megelőzési beruházásokra.

 
Nemzetközi Gyalogló Nap - október 15. PDF Nyomtatás E-mail

A World Walking Day nemzetközi gyalogló nap hazai eseményeit szervezi a Kihívás Napjához hasonló módon, a településeken, helyi szervezőkkel együttműködve Világ Gyalogló Nap elnevezéssel. Ez a töretlenül fejlődő esemény része az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium "Mozdulj Magyarország!" rendezvényeinek.

 
Élelmezési Világnap - október 16. PDF Nyomtatás E-mail

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete a FAO Rómában ülésező konferenciája 1979-ben magyar javaslatra október 16-át Élelmezési Világnapnak nyilvánította. Az éhínség elleni harc napja egybeesik a FAO megalakulásának évfordulójával.

 
A Kenyér Világnapja - október 16. PDF Nyomtatás E-mail

A Pékek Világszövetsége 2001. évi kongresszusa döntött arról, hogy minden év október 16-án megünneplik a Kenyér Világnapját, azzal a céllal, hogy bemutassa a világnak a világ legfontosabb élelmezési cikkének jelentőségét.

 
Földünkért Világnap - október 21. PDF Nyomtatás E-mail

Földünkért világnap is nemzetközi esemény eredményeként született meg,annak emlékére, hogy 1991. október 21-én született meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) közös összefogásával a Földünkért (Caring for the Earth) című új élővilág megőrzési stratégia. Magyarországon 1992 óta ünnepeljük.

 
Az Iskolai Könyvtárak Világnapja - október negyedik hétfője PDF Nyomtatás E-mail

1999 óta minden október negyedik hétfője az iskolai könyvtárosok világnapja. Ezzel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy az iskolai könyvtáraknak kulcsfontosságú szerepük van abban, hogy a tanulók leküzdhessék azokat az akadályokat, melyektől nem tudják kihasználni lehetőségeiket.

 
Az Origami Világnapja - október 24. PDF Nyomtatás E-mail

Ezen a napon született Lillian Oppenheimer, az Angol Origami Szövetség (BOS) és az Amerikai Origami Szövetség (OrigamiUSA) alapítója, aki világszerte népszerűsítette az origamit.

 
A Magyar Tudomány Napja - november 3. PDF Nyomtatás E-mail

A kormány 1997-ben hozott rendelete 55/1997. (IV. 3.) november 3-át a Magyar Tudomány Napjává nyilvánította annak emlékére, hogy 1825-ben ezen a napon a pozsonyi Országgyűlésen gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egy éves jövedelmét, 60 ezer forintot a Magyar Tudós Társaság - a mai Tudományos Akadémia - megalapítására. Az indoklás szerint a kormány ezzel kívánja segíteni a közgondolkodásban a tudósközpontú értékrend kialakítását és elismerni a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet.

 
Magyar Nyelv Napja - november 13. PDF Nyomtatás E-mail
A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án egyhangú szavazással fogadta el A magyar nyelv napjáról szóló országgyűlési határozatot, s ezzel november 13-át jeles nappá nyilvánította: nemzeti összetartozásunk legfőbb zálogának ünnepévé. Ugyanis ezen a napon tették a magyart államnyelvvé 1844-ben. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége közös kezdeményezéséből született ünnepnap mindannyiunk számára lehetőséget teremt, hogy nemzeti nyelvünk évente egyszer az érdeklődés középpontjába kerüljön.
 
Füstmentes Nap - november 17. PDF Nyomtatás E-mail

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november 17-ét Füstmentes Nappá nyilvánították, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a dohányosoknak nincs joguk ártani nemdohányzó embertársaiknak.

 
A Gyermekek Jogainak Világnapja - november 20. PDF Nyomtatás E-mail

Az ENSZ 1989. november 20-án fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól, a konvenciót Magyarország 1990. március 19-én írta alá.

 
Ifjú Zenebarátok Világnapja - november 20. PDF Nyomtatás E-mail

Az Ifjú Zenebarátok Nemzetközi Szövetsége 1968 tavaszán Lisszabonban tartott kongresszusának határozata alapján 1968 óta ünneplik.

 
A Televíziózás Világnapja - november 21. PDF Nyomtatás E-mail

Az ENSZ 1996-ban nyílvánította a november 21-ét a Televíziózás világnapjává annak emlékére, hogy 1996 november 21-én és 22-én tartottak először Televíziós Világfórumot. A világfórumon a világ média vezetői találkoztak, hogy megvitassák a mai változó világunkra egyre nagyobb hatást gyakorló média jelentőségét. A találkozó célja az volt, hogy együttműködési tervet dolgozzanak ki az ENSZ felügyelete alatt.

 
Magyar Labdarúgás Napja - november 25. PDF Nyomtatás E-mail

November 25-e a Magyar Labdarúgás Napja. Ötvenhat esztendővel ezelőtt, 1953. november 25-én, szerdán, Londonban az évszázad mérkőzésén Magyarország válogatottja legyőzi a hazai pályán kilencven éve veretlen angol csapatot. A Magyar Labdarúgó Szövetség 1993. november 25-én első alkalommal rendezte meg a magyar labdarúgás napját. Az MLSZ a neves győzelem tiszteletére a 6:3-as rangadó időpontját választotta ünnepnapnak.

 
A Magyar Rádiózás Napja - december 1. PDF Nyomtatás E-mail

1925. december elsején avatták fel Budapesten az első rádióstúdiót és ezzel kezdetét vette a műsorszolgáltató rádiózás.

 
Labdarúgás Világnapja - december 9. PDF Nyomtatás E-mail

1995 óta a FIFA e világnappal emlékszik meg az ENSZ fennállásának 50. évfordulójáról.

 
Emberi Jogok Napja - december 10. PDF Nyomtatás E-mail

Az ENSZ Közgyűlése 1950-ben jelölte ki december 10.-ét az emberi jogok napjának annak emlékére, hogy 1948. december 10-én fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

 
A Hűség Napja Magyarországon - december 14. PDF Nyomtatás E-mail

A kormány 2001-ben a 234/2001.(XII.14.) Korm. rendelet alapján a Hűség Napjává nyilvánította december 14-ét, annak emlékére, hogy a 1921. december 14-16-án Sopronban és környékén megtartott népszavazáson a lakosság többsége a Magyarországhoz tartozás mellett döntött.

 
Magyar Kártya Napja - december 29. PDF Nyomtatás E-mail

Schneider József kártyafestő emlékére, aki 1835 körül elkészítette a magyar kártyának nevezett játékeszköz első példányát. Ez az egyetlen standard kártyakép, mely irodalmi mű hőseit ábrázolja.

 
Nemzetközi Nőnap - március 8. PDF Nyomtatás E-mail

A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

 
A Magyar Kultúra Napja - január 22. PDF Nyomtatás E-mail
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.