<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Kultúr-sarok Érdekes írások Így emlékezünk a Balatonra a régi időkből
Hirdetés

Manóprogram hírlevél

Köszönjük, hogy feliratkozol a ManóHírlevélre!
Programokról, érdekességekről küldünk neked hetente információkat. Azonnal letölthető ajándék!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Így emlékezünk a Balatonra a régi időkből PDF Nyomtatás E-mail

Emlékeztek még az érzésre, amikor anya becsomagolta a bőröndöket, apa pedig bepakolt a Trabantba/Ladába/Wartburgba (a megfelelőt kéretik aláhúzni), és a család elindult a Balaton irányába? Persze az is leírhatatlan érzés volt, amikor a vonat ablakából először pillantottuk meg a magyar tengert. Az izgalom pedig akkor hágott a tetőfokára, amikor a vállalati üdülő portáján megkaptuk a szobánk kulcsát, és az étkezéshez szükséges kártyát.

Az egyszerűen berendezett szoba ilyenkor csak alvásra szolgált, hiszen a nap nagy részét a vízparton, esetleg a sportpályán, vagy a játszótéren töltöttük.

Általános iskolai földrajztanulmányainkból azt is tudtuk, hogy Közép-Európa legnagyobb tava 77 km hosszú, legkisebb szélessége Tihanynál 1,5 km, míg széltében legtávolabb Balatonvilágos és Balatonalmádi van, a köztük lévő távolság 12,7 km. A tó átlagos mélysége 3-4 méter, legmélyebb pontja a Tihanyi kút, 11 méteres mélységével. Persze hamar kitapasztaltuk, hogy a déli part sekély, és könnyen felmelegszik, míg az északi oldalon gyorsan mélyül, emiatt a víz is lassabban melegszik fel.

Az 594 km2 vízfelület egyedi mikroklímát biztosít a környéknek, sőt a BM Vízügyi Főigazgatósága szerint a Bakony és az Alpok közelsége az ország legtisztább levegőjű részéve teszi a tó környékét.

A Balaton már az őskorban is jelentős szerepet játszott, a római írok pedig rendszeresen említést tesznek róla. A 20. századig azonban nem használták ki a tó adottságait. Az 1900-as évek elején jelentek meg a komolyabb magánvillák, és épültek fel az első korszerű nyaralók.

Balaton régen

Forrás: Fortepan. 1908 Magyar Földrajzi Múzeum Erdélyi Mór cége

A század első felében fellendült a fürdőélet a tónál, főként Balatonfüreden és Siófokon.

 

Balaton régen

Rejtő Jenő Siófokon (jobbra) Salamon Bélával, és Karinthyval (balról a második) egy 1938-ban készült felvételen.

A '60-as évek igazi áttörést hozott a balatoni vakációk terén. Gombamód szaporodtak a nyaralók, vállalti üdülők, és megépült Zánkán a legjelentősebb Úttörőtábor is a gyerek számára.

A '70-es, és '80-as években egyre több külföldi kereste fel a magyar tengert. Bizonyára mindenki emlékszik még a "Mais bitte" kifejezésre, és a magánházakon megjelenő "Zimmer Frei" felíratokra.

 Balaton régen

Forrás: Fortepan. 1979 Umann Kornél képe

Balaton régen

Forrás: Fortepan. 1988 Umann Kornél képe

A rendszerváltást követően az emelkedő árak, és a határok megnyitása miatt veszített népszerűségéből a Balaton, az utóbbi időben azonban mind több honfitársunk választja az egyedülálló hangulatú magyar tengert.

 
Facebook megosztás