<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Kultúr-sarok FOTÓZZ fotósuli
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
FOTÓZZ fotósuli
Fotózz fotósuli - Elmosódott háttér PDF Nyomtatás E-mail

Elérkeztünk a kezdő fotós anyukáknak szóló cikksorozatunk hetedik egyben befejező részéhez. A mai témánk az elmosódott háttér készítése lesz.

A cikksorozat korábbi részeit itt olvashatod:

Hogyan vegyük rá gyermekünket a fotózásra?

Keress érdekes nézőpontot!

Legalapvetőbb kompozíciós szabály a fotózásban

Beltéri fotózás

Mire figyeljünk a fényképek elkészítése során?

Hogyan készítsünk éles képet izgő-mozgó, szaladgáló, ugráló gyerkőcünkről?

Emlékszem, hogy kezdőként, kompakt géppel mindig csak ábrándoztam és irigykedtem, ha gyönyörű elmosódott hátterű fotót láttam.

Fotózz fotósuli - Elmosódott háttér

 
Szaladgáló gyerek fotózása PDF Nyomtatás E-mail

A kezdő fotós anyukáknak szóló cikksorozatunk hatodik részében megbeszéljük, hogy hogyan készítsünk éles képet izgő-mozgó, szaladgáló, ugráló gyerkőcünkről.

A cikksorozat korábbi részeit itt olvashatod:

Hogyan vegyük rá gyermekünket a fotózásra?

Keress érdekes nézőpontot!

Legalapvetőbb kompozíciós szabály a fotózásban

Beltéri fotózás

Mire figyeljünk a fényképek elkészítése során?

Kezdőként a legnagyobb kihívást az jelentette számomra, hogy éles képet készítsek az örökmozgó csemetéimről. Ezért a mozgó téma fotózását szeretném körbejárni a mai bejegyzéssel.

Ha egy olyan témát szeretnénk megörökíteni, ami összefügg a mozgással pl. labdázás, focizás, ágyon vagy trambulinon ugrálás, hintázás, biciklizés vagy csak egy egyszerű buborékfújás … a lényeg, hogy a gyerkőc nem nyugalmi állapotban van, nem bíbelődik éppen valamivel, ami hosszabb-rövidebb ideig – legalább egy kattintás erejéig – leköti a figyelmét, akkor egy dolgot tehetsz: Felejtsd el az automata üzemmódot fényképezéskor!

Szaladgáló gyerek fotózása

Automatán fotózva egyébként is gyakoriak a bemozdult fotók, különösen rossz fényviszonyok között. A gép ugyanis nem tudja, hogy neked mi a célod, hogy “meg szeretnéd fagyasztani a mozgást” és ehhez egy rövidebb záridőre van szükséged.

 
Mire figyeljünk gyermekeink fotózásakor? PDF Nyomtatás E-mail

A kezdő fotós anyukáknak szóló cikksorozatunk ötödik részében megbeszéljük, hogy mire figyeljünk egy-egy fénykép elkészítése során.

A cikksorozat korábbi részeit itt olvashatod:

Hogyan vegyük rá gyermekünket a fotózásra?

Keress érdekes nézőpontot!

Legalapvetőbb kompozíciós szabály a fotózásban

Beltéri fotózás

Ha szeretnél tudatosságot vinni a fotózásba, akkor van néhány dolog, amire célszerű odafigyelni  a fénykép készítése során, az exponálógomb lenyomása előtt.

1. Figyelj a hátttérre!

Nézd meg mi van a háttérben! Törekedj arra, hogy ne legyen semmi zavaró elem, ami elvonhatja a figyelmet a fő témáról, a  gyermekedről. Az alábbi fotón a kuka határozottan nem a fotóra való. :)

Mire figyeljünk gyermekeink fotózásakor?

Sokszor elegendő csak pár lépést oldalra lépni és máris egy kevésbé zavaró hátteret kapunk. Az alábbi fotón Olivér nem mozdult el a helyéről. Csupán én léptem oldalra. Így a háttérbe a tengerparti öltözők kerültek. Az öltözők viszont erősítik a témát, utalnak a helyszínre, hozzátartoznak a történethez.

 
Gyerekek fotózása beltérben PDF Nyomtatás E-mail

Gyerekek fotózása beltérben - Fotózz Fotósuli anyukáknak és apukáknak

Elérkeztünk a kezdő fotós anyukáknak szóló cikksorozatunk negyedik részéhez, melynek témája a beltérben való fotózás lesz.

A cikksorozat korábbi részeit itt olvashatod:

Hogyan vegyük rá gyermekünket a fotózásra?
Keress érdekes nézőpontot!
Legalapvetőbb kompozíciós szabály

Gyakran bosszankodsz azon, hogy a beltérben készített képeid bemozdultak, életlenek, sötétek esetleg csúnya sárgás színük van?

Sajnos a kompakt fényképezőgépek nagytöbbségének – de még a tükörreflexes gépeknek kit objektívvel – sem igazán erőssége a beltéri fotózás … különösen gyengébb fényviszonyok között.

Nézzük mit tehetünk, ha mégis szeretnénk pár használható fotót készíteni gyermekünkről beltérben is!

1. Felejtsd el a beépített vakut!

Először is felejtsd el a beépített vaku használatát! … Oké! Ha éppen egy soha vissza nem térő alkalmat szeretnél megörökíteni gyermeked életében, akkor végszükségben használd, de csodákat ne várj tőle!

Valahol azt olvastam, hogy ha a beépített vaku felugrik, akkor azt inkább fogd fel a fényképezőgéped segélykiáltásának: “Segítség! Nincs elegendő fény a  fotó elkészítéséhez.”

 
Gyerekek fotózása - legalapvetőbb kompozíciós szabály PDF Nyomtatás E-mail

Elérkeztünk a kezdő fotós anyukáknak szóló cikksorozatunk harmadik részéhez. Az első héten elkezdtünk napi szinten fotózni, hogy hozzászoktassuk csemeténket a fényképezőgép jelenlétéhez azért, hogy rövid időn belül egy tündérien pózoló kis fotóalanyunk legyen, aki nem menekül fejvesztve, ha meglátja a fényképezőgépet a kezünkben.

Második héten tovább folytattuk a “beszoktatást”, de egyúttal már elkezdtünk tudatosságot vinni a fotózásba. Lementünk a gyerkőc szintjére és az ő szemmagasságából fotóztunk. Ráadásul arra biztattalak, hogy járd körbe a témát – különösen, ha alkalmad adódik a gyakorlásra – és több nézőpontból is készíts fotót az adott tevékenységről, elmélyült játékról vagy  akár csintalanságról, amivel a kis ebadta kölyke leköti magát “hosszabb” időre.

Ezen a héten továbbra is fotózz minden nap! Tudod? 21 nap kell egy új szokás meghonosításához. ;) Továbbá törekedj arra, hogy egy-egy alkalommal több nézőpontból is készíts fotót (közelit, távolit, fotózz felülről, alulról, háta mögül és oldalról). Keress érdekes nézőpontot, perspektívát!

Heti témánk: Komponáljunk!

A héten megismerkedünk a legalapvetőbb kompozíciós szabállyal a fotózásban, ami nem más, mint a harmadoló szabály, aminek a segítégével érdekesebbé tehetjük esztétikailag a fotónkat.

A harmadoló szabály lényege, hogy a témánkat nem a középpontba helyezzük, hanem a fotó “szélére”. Képzelj el  2-2 vízszintes és függőleges vonalat, ami 9 egyenlő területre osztja a fotódat:

Gyerekek fotózása - legalapvetőbb kompozíciós szabály

Látványosabb hatást érhetsz el, ha témát  a harmadoló vonalak egyikére vagy azok metszés-pontjába helyezed el.

 
Tippek kisgyerekek fotózásához – Érdekes nézőpontok PDF Nyomtatás E-mail

Tovább folytatjuk a már megkezdett kifejezetten kezdő, amatőr fotós anyukáknak szóló cikksorozatunkat.

Előző bejegyzésemben arra ösztönöztelek, hogy kezd el napi szinten fotózni a csemetédet. Fontos, hogy megszokja a fényképezőgép jelenlétét, azért hogy természetesen tudjon viselkedni a kamera előtt. Azért, hogy ne szaladjon el, ne kezdjen hangosan tiltakozni, ha meglátja kezedben a gépet.

A kezdeti időszakban fontos, hogy napi rendszerességgel lássa a fényképezőgépet a kezedben. Nem elég, ha csak alkalmanként hetente egyszer-kétszer veszed elő a gépet. Úgy biztos, hogy nem fog hozzászokni a fényképező jelenlétéhez … legalábbis egyhamar.

Használd ki az időt a gyakorlásra!

Amíg gyermeked elmerülten játszik vedd kezedbe a fényképezőgépet! Ezen a héten tovább folytatjuk  a “szoktatást”, de már megkezdjük a tudatos fotózást is.

Ezen a héten érdekes nézőpontokat fogunk keresni.

Arra biztatlak, hogy ezúttal ne a saját szemmagasságodból fotózz, hanem menj le a gyerkőc szintjére! Gugolj le! Térdelj le! Sőt! Hasalj le! Meg fogsz lepődni micsoda különbség lesz az új és régi képeid között.

Fotózz felülről! Ehhez állj fel akár egy székre:

fotozz2-1

A következő képnél a fényképezőgépemet egészen az aszfalt szintje felett pár centivel tartottam. Ilyenkor nagyon praktikus egy kihajtható LCD-vel rendelkező fényképezőgép. Ha gépvásárlás előtt állsz, akkor ez a funkció gyerekek fotózásánál igazán hasznos lehet számodra. A kihajtható LCD-nek köszönthetően nem kell nyilvános helyen lehasalnunk az aszfaltra.

 
Hogyan vegyük rá gyermekünket a fotózásra? PDF Nyomtatás E-mail

Hogyan vegyük rá gyermekünket a fotózásra?A mai bejegyzéssel útjára indítok egy kimondottan kezdőknek, amatőr fotós anyukáknak szóló 7 részes cikksorozatot. A tippek segítségével reményeim szerint rövid időn belül színvonalasabb fotók kerülnek majd a családi fotóalbumba. Olyan ötleteket, tippeket szeretnék megosztani veled gyerekek fotózásával kapcsolatban, amit akár kompakt géppel, automatán fotózva is meg tudsz valósítani.

Örülnék, ha velem tartanál és végigfotóznád velem ezt a két hónapot!

A bejegyzés végén pedig egy meglepetés is vár Rád, csak azért, hogy az ösztönzés se maradjon el.

Miért is fotózunk megszállottan mi anyukák? A válasz egyértelmű: szeretnénk megörökíteni gyermekünk életének valamennyi :) pillanatát. Csakhogy nem mindegy milyen képek kerülnek az albumba. Ha velem tartasz ebben a két hónapban, akkor megígérhetem neked, hogy a cikksorozat végére nagyságrendekkel jobb képeid fognak születni, mint amit mostanáig készítettél. Tarts velem!

Mitől lesz jó egy fotó?

A jó fotó elengedhetetlen kelléke a jó fények, egy ütős kompozíció, a helyesen megválasztott expozíció és fehéregyensúly … és még folytathatnám a sort. De most el ne szaladj! Esküszöm többet ki sem fogom ejteni a számon, hogy expozíció, meg fehéregyensúly és hasonló finomságok, amikkel találkozhatsz, ha esetleg kicsit komolyabban kezdesz el foglakozni majd a fotózás témájával a jövőben.
Visszatérve az eredeti gondolathoz, hogy mitől is lesz jó egy fotó – a fentiekhez hasonló válaszokat olvashatsz a fotózás témájában született szakmai írásokban. Ez mind vitathatatlan. Csakhogy van egy “apróság”, amivel én még kiegészíteném a sort. Ugyanis hiába a tökéletes fények, a helyesen megválasztott beállítások, ha nincs egy együttműködő fotóalanyod.

Bizonyára számodra sem ismeretlen a helyzet, amikor a gyerkőc kiabálva tiltakozik, hogy ne fotózd vagy egyszerűen fejvesztve menekül a fényképezőgép elől, amikor meglátja kezedben a gépet . Ennél már csak az a rosszabb, amikor kérésedre, hogy nézzen rád, nézzen a gépbe megáll és idétlen pofit, grimaszokat vág. A jó hír, hogy ezen lehet változtatni!

Hogyan vegyük rá gyermekünket a fotózásra?Hidd el nem reménytelen dolog egy pici gyereknél sem, hogy egy tündérien pózoló, mosolygós kis fotóalanyt faragjunk belőle:

Áron a fenti fotón alig múlt két éves, amikor egy kalapos fotósorozatot készítettem róla. Azóta pedig ott tartunk, hogy ő szól nekem, hogy menjünk fotózni, mert süt a nap. :) … és a kalapos fotósorozat óta mindössze fél év telt el.
Nem mondom, hogy bámikor gond nélkül tudok róla beállított képet készíteni, mert természetszerűleg neki is vannak rossz napjai. Ezeket a pillanatokat el kell fogadni! Tiszteletben kell tartani a döntését és eltenni a fényképezőgépet. Így sokkal esélyesebb, hogy a következő alkalommal vígan jön majd fotózkodni velem, mert nincs rossz emléke az előző fotózásról abból kifolyólag, hogy rákényszerítettem volna az akaratomat.

Nézzünk mit tehetünk, hogy megszelidítsük vadóc gyeremekünket és egy együttműködő kis modellt farangjunk belőle pár hónap leforgása alatt?

Először is felejtsd el, hogy pózolásra kéred, hogy nézzen a kamerába és mosolyogjon. És még véletlenül se mond neki, hogy csíííz vagy ribizli! Garantáltan nem kapsz természetes mosolyt tőle.
Gondolj csak bele! Te sem tudsz természetesen viselkedni, ha fotóznak. Szíved szerint te is elszaladnál a gép elől. Hát még mosolyogni, ráadásul természetesen és őszintén, ha arra felszólítanak, megkérnek … ugyanígy gyermeked sem tud.

 


Facebook megosztás