A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Nyomtatás
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

TündérházAz idei év egyik nagy slágere a bájos tündérház, mely egyszerűen elkészíthető házilag is. Nincs másra szükség, mint műanyag palackra, vagy befőttes üvegre, egy kis darab alufóliára, levegőre száradó gyurmára, és festékre. 

Elsőként határozzuk meg, hogy milyen alakú házat szeretnénk. A teteje gomba formájú, vagy inkább süveg alakú legyen? Kapcsolódjon össze más házikókkal, vagy magányosan álljon? Ha megvan az elképzelés, következhet a kivitelezés. Amennyiben befőttes üvegre dolgozunk, alakítsuk ki a tető formáját. Ezt az alufóliával tehetjük meg, melyet ragasztó pisztollyal rögzíthetünk. 

Ezt követően vonjuk be vékonyan a levegőre száradó gyurmával a teljes házat. Közben alakítsuk ki azokat a részleteket, melyekkel szeretnénk még élethűbbé varázsolni apró házacskánkat. Lehet ez a fa erezetét utánzó minta a bejárati ajtón, tégla minta a ház falán, vagy cserepek a tetőn. 

A gyurma nagyjából 24 óra alatt szárad keményre. Nem érdemes siettetni, mert ha túl gyorsan szárad könnyen berepedhet. 

Amint megszilárdult a massza, jöhet a festés. Használhatunk vízfestéket, akril festéket vagy temperát. Keverjük bátran a színeket, árnyékoljunk, rétegezzünk. 

Középső csoportos kortól már bátran bevonhatjuk a srácokat, mind a megformálásnál, mind a festésnél remekelni fognak. 

Valamivel gazdaságosabb változata a háznak, ha a só-liszt gyurmával készítjük el. Hasonlóan jó eredménnyel használhatjuk, amennyiben apró szemű sóval készítjük a masszát, és vékonyan visszük fel az üvegre. Száradás után épp úgy festhetjük mint a levegőre száradó gyurmát.

Tündérház  Tündérház

 Amennyiben ablakot vágunk a gyurmára, LED égős teamécsest helyezhetünk az üveg belsejébe, és mécsesként is használhatjuk. Rendkívül hangulatos lesz a téli estéken. 

Tündérház  Tündérház

Tündérház  Tündérház

Tündérház  Tündérház

Tündérház  Tündérház

  Tündérház  Tündérház

Tündérház  Tündérház