<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Kultúr-sarok ManóKonyha

Manóprogram hírlevél

Köszönjük, hogy feliratkozol a ManóHírlevélre!
Programokról, érdekességekről küldünk neked hetente információkat. Azonnal letölthető ajándék!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Főzzünk együtt a gyerekekkel
Medvehagymaleves PDF Nyomtatás E-mail

MedvehagymalevesNagyon szeretem a medvehagymát. Ilyenkor tavasszal többször is hozok a piacról. Szoktam készíteni levest, főzeléket és pogácsát. Ezúttal levest főztem. A többi a jövő hétre marad.

Itt ennél a receptnél a medvehagyma nagy részét félretesszük, mert a főzés által sokat veszít az ízéből, aromájából. Érdemes kipróbálni, nagyon jó szerintem.

Hozzávalók:

- 100 gramm medvehagyma
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 liter alaplé (csirke- vagy zöldséglé) Ha nincsen alaplevünk, akkor vízzel öntsük fel. Természetesen alaplével finomabb.
- 200 ml tejszín
- citromlé
- 100 ml száraz fehérbor- elhagyható
- olívaolaj
- só, bors


Elkészítés:

A medvehagymát megtisztítjuk, letépkedjük a szárát és feldaraboljuk. Egy botmixerrel bő olívaolajjal összetörjük. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.

 
Házi mogyorókrém PDF Nyomtatás E-mail

Házi Nutella receptNagyon szeretjük a Nutellát. Minden évben szoktam kapni egy kisebb zsák mogyorót és ilyenkor mindig készítek mogyorókrémet is. Már több receptet is kipróbáltam, ez tetszett eddig a legjobban. Igaz nem pont olyan, mint a Nutella, de nincs benne cukor, sem tartósító, tudom mit tettem bele, nem kell ragozni, hogy mennyivel jobb a házi és miért.

Karácsonyi ajándéknak is kitűnő, bár nem tartós. Én a hűtőben tárolom, míg el nem fogy.

Hozzávalók:

140 gramm mogyoró
100 gramm étcsokoládé
100 gramm tejcsokoládé
3 evőkanál földimogyoró olaj
2, 5 dl tej
1 vanilía rúd kikapart belseje
1-2 evőkanál méz

Elkészítés:

A mogyorót egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk, majd ledörzsöljük a héját. Egyáltalán nem probléma, ha nem jön le az egész, ne vesződjünk vele feleslegesen.

 
Újévi lencseleves PDF Nyomtatás E-mail

lencseleves

A hagyomány szerint minden szemes étel, mint például a lencse olyan mint az aprópénz. Így ez az étel a szerencsét, a gazdagságot jelképezi Ha szeretnénk, hogy az újévben szerencsében bővelkedjünk, akkor érdemes hát lencsét főzni.

Ennek az egyik legegyszerűbb fajtája a lencseleves.

Hozzávalók:
30 dkg lencse
15 dkg füstölt hús
3 szál fehérrépa
3 szál sárgarépa
3 babérlevél
1 evőkanál liszt
1 nagy fej vöröshagyma
1 evőkanál pirospaprika
ízlés szerint só

A lencsét a főzést megelőző napon beáztatjuk, majd főzés előtt leszűrjük, nagy fazékba tesszük, és annyi vizet teszünk rá, hogy bőven ellepje. Jöhet bele a babérlevél és a felaprított füstölt hús. Ha a hús megpuhult, tedd a répákat is bele, majd készíts rántást, melyet egy kis csavarral még ízletesebbé tehetsz, ha a hagymát kis olajon megdinszteled, és erre teszed a lisztet és a pirospaprikát. Amikor minden alapanyag megfőtt, keverd hozzá a rántást, ízlés szerint sózd.
Tálaláskor egy kis tejföllel is megbolondíthatod a kész levest.

 
Pihe-Puha mézeskalács PDF Nyomtatás E-mail

Pihe-Puha mézeskalácsA szeretet ünnepéhez épp úgy hozzátartozik a mézeskalács szállongó illata, mint a karácsonyfa, vagy a fenyő girland. Jobbnál jobb receptek forognak közszájon, melyekkel pompás mézesbábokat lehet süni.

Ezúttal egy olyan receptet kívánunk megosztani veletek, mely az első pillanattól puha, és omlós. 

Hozzávalók, melyből hozzávetőleg 2 tepsi ínycsiklandozó mézeskalács készíthető:

  • 50 dkb finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (amennyiben mi magunk kívánjuk összeállítani a keveréket, használhatunk gyömbért, szerecsendiót, fahéjat, ánizst, és szegfűzeget)
  • 20 dkg méz
  • 3 tojássárgája
  • 1 csipet csó

A száraz alapanyagokat, tehát a lisztet, cukrot, és a szódabikarbónát összekeverjük egy nagyobb tálban. A mézet, a vajat, valamint a fűszereket egy hőálló edénybe helyezzük, és mikrohullámú sütőben, vagy a tűzhelyen enyhén megolvasztjuk.

A két tál tartalmát elegyítjük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, majd rövid kavarás után, kezünkkel homogén tésztává gyúrjuk, majd nagyjából 10 percig pihentetjük a hűtőszekrényben. Kilisztezett deszkán fél centiméter vastagra nyújtunk. Vidám karácsonyi formákkal kiszaggatjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. 

 

Manóprogram LIKE

 
Görögdinnye PDF Nyomtatás E-mail

gorogdinnyeTudjátok melyik az a zöldség, melyet nagyjából 5000 éve fogyasztunk?

Ez bizony a görögdinnye. A tökfélék családjába tartozó piros, édes csemegét kicsik és nagyok egyaránt nagyon kedvelik. 90-95%-os víztartalma miatt jótékony hatással van a vese működésére. Nyáron kiváló szomjoltó, a benne lévő víz biológiailag tisztának tekinthető, ami manapság ritka kincsnek számít. Ásványi anyag tartalma elenyésző, ennek ellenére fogyasztása mégis nagyon ajánlott. Könnyen emészthető, nyersrosttartalma magas, mely a vastagbélre van jó hatással.

Ha a hagyományos fogyasztási módot már unják a csemeték, készíthetünk belőle mentás dinnyelevest. Nem is kell hozzá más, mint 2-3 kiló kimagozott dinnyehús, egy marék mentalevél, és ízlés szerint egy kis méz. A felkockázott dinnyét botmixerrel pürésítjük, úgy a legjobb, ha kissé darabosra készítjük. A megmosott mentaleveleket kicsit összezúzzuk, és néhány kanál mézzel a dinnyéhez keverjük. Hűtve, tejszínhabbal kínáljuk.

Ha már a gyerekek ágyban vannak, nincs is jobb annál, mint egy finom koktéllal kiülni a teraszra, és élvezni a csillagfényes nyári éjszakát. A fenti módon elkészített alap citrommal, és néhány cl vodkával egzotikus nyári itallá változtatható. Jégkockákra töltve, mentalevéllel díszítve kínáljuk.

 
Eperszörp PDF Nyomtatás E-mail

Eperszörp készítéseAz epret a legnagyobb jóindulattal sem lehet fűszernek nevezni, mégis jól megfér a balkonládákban, cserepekben, különösen a folytontermő változata. A márciusban elültetett palánták májustól szeptemberig hozzák termésüket.

Szabadföldi termesztésnél előző év augusztusában érdemes ültetni, hogy tavasszal már szedhessük a friss gyümölcsöt. Évelő növény, így téli tartása a szabadban történik. Ha nem a kertben termesztjük, fagymentes időszakban heti rendszerességgel igényli a locsolást.

A földieper a teljes napfényt kedveli, tehát ilyen helyre tegyük a cserepet, vagy ültessük a szabadban. Ahhoz, hogy a szemek szép kerekre "hízzanak", folyamatos locsolást igényelnek. Ez tikkasztó nyári napokon akár délelőtti és délutáni locsolást is jelenthet, főleg a balkonon tartott növény számára.

A szabadban tartott eperültetvényeket érdemes 3 évente másik helyre ültetni, és a új hajtásokkal frissíteni a telepet. Azokat ostorindákat kell augusztusban elültetni, melyek már bojtos gyökeret eresztettek.

Az epret számtalan pozitív tulajdonsága miatt ajánlott fogyasztani.

Alacsony kalóriatartalom mellett jóllakottság érzetet kelt, így fogyókúrához kiváló. Magas a C-vitamin tartalma, emiatt vértisztító hatású. Rendszeres fogyasztása csökkenti az agyérelmeszesedés-, a szívbetegségek- és a rák kialakulásának esélyét. Fogfehérítő hatását évszázadok óta ismerik. Pürésített formában kell a fogakat hetente egyszer átdörzsölni vele, a hatás nem marad el.

 
Menta PDF Nyomtatás E-mail

MentaEz az illatos gyógynövény már kora tavasszal kiültethető, hiszen 10 °C már elegendő számára, hogy növekedésnek induljon.

Általános virágföldben, napos helyen, hosszú szárat növeszt, melyen levelei párosával helyezkednek el. Érdemes néha visszavágni, hogy bokrosodni tudjon.

Szívós növény, de nyári kánikulában ügyelni kell arra, hogy elegendő vízhez jusson.

Nem csak a gasztronómiában használatos, de ismeretes élénkítő hatásáról, valamint enyhíti a puffadást, a hányingert, a torokfájást és a köhögést.

Jamie Olivert is megihlette a menta, hiszen ízletes, sült pisztrángjához is felhasználja. Csapatunk kipróbálta, valóban mennyei, így bátran tudjuk neked is ajánlani:

4 személyre szükséges hozzá:

  • 8 x 200 g pisztrángfilé
  • 1 marék blansírozott mandula
  • 1 csokor friss mentalevél
  • 1 kissé szikkadt ciabatta kenyér
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 4 szelet füstölt bacon szalonna
  • só-bors
  • 1 kis marék kakukkfű
  • 5 evőkanál krémsajt

Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra, és kenj ki egy tepsit olivaolajjal. Fektess bele, bőrével lefelé 4 pisztrángfilét, és mindegyik alá tegyél keresztbe néhány szál zsineget.

A mandulát pirítsd meg, és törd össze mozsárban. Szórd tálba tépkedj hozzá mentalevelet, add hozzá a kenyér felaprított belét, és a citrom reszelt héját. Ide kerül még az apróra vágott fokhagyma, 5 evőkanál olaj, só és bors, ízlés szerint.

Ha jól összedolgoztad, tegyél egy-egy marékkal a halak tetejére és fedd le a filé másik felével, majd kösd össze a madzaggal. Szórd meg kakukkfűvel és mehet is a sütőbe. A középső rácson 15 perc sütés elég neki, már tálalhatod is a sóval, borssal, citromlével ízesített krémsajttal. Nekünk sült burgonyával ízlett a legjobban.

A megmaradt mentalevelekből és citromból készíts frissítőt. Egy kancsóba tégy ásványvizet, egy citrom kifacsart levét és összezúzott mentalevelet.

 
Petrezselyem PDF Nyomtatás E-mail

petrezselyemKét fajtáját különböztetjük meg, a levélpetrezselymet  és a gyökérpetrezselymet.

Előbbit nyugodtan tartjahtjuk balkonládában is, utóbbi egyenes, húsos karógyökeret növeszt, így szabadföldi termesztése ajánlott.

A Levélpetrezselyemnek két fajtája létezik, a fodros levelű metélőpetrezselyem, amelynek nincs olyan intenzív íze, mint a sima levelű metélőpetrezselyemnek.

Télen cserépben is tartható, így egész évben élvezhetjük a friss leveleket.

Évelő növény, amely jól tűri a hideget. Kora tavasszal magról ültethetjük, egész nyáron szedhetjük a friss leveleket. Ha a növény sikeresen átvészelte a telet, következő év júniusában virágzik, és hoz magokat. Ebből érdemes frissíteni az állományt. Ha a magokat ültetés előtt néhány órára melegvízbe áztatjuk, lerövidíthetjük a kb. 6 hetes csírázási időt.

Nem túl nagy fényigényű növény, arra azonban feltétlenül figyelni kell, hogy ne száradjon ki a földje. Ezt ugyanis nem viseli jól.

Mind gyökérzete, mind levélzete gyomorerősítő, vesetisztító és étvágygerjesztő hatású.

 
Rozmaring PDF Nyomtatás E-mail

RozmaringEurópa szerte megtalálható fűszer- és gyógynövény. Általános virágföldben, napos helyen érzi jól magát. Évelő növény, hajtásait tavasztól őszig, a fás szár fölötti részről szedjük.

A népi gyógyászatban is megjelenik, többek között korpásodás elleni szerként. 2 liter vízhez 2 marék rozmaring levél kell. Az így készült főzetet az utolsó hajöblítés után, kézmelegen öntsük a hajunkra.

Ezen kívül étvágygerjesztő- és vizelethajtó hatásáról ismert. Görcsoldó és baktérium ölő hatása van

Szárítva, morzsolva, zárható üvegben tároljuk. Ételekhez, csak módjával használjuk, hiszen rendkívül aromás, intenzív íze van.

A rozmaring kiváló ízesítője a húsoknak. Rendkívül finom és könnyen elkészíthető a baconbe tekert, rozmaringos csirkemáj.

Hozzávalók:

½ kg csirkemáj

8-10 szelet bacon szalonna

ízlés szerint só és bors

2 rozmaring ágacska leveleire szedve

A rozmaring ágakat levelekre szedjük, apróra vágott fokhagymával, borssal egy kis csésze olivaolajba tesszük. Ebbe forgajtuk meg a csirkemájat. Bacon szalonnába tekerjük, és kb. 20 percre grillsütőbe, vagy hagyományos sütőbe tesszük. Tálalhatjuk salátával, vagy burgonyapürével.

 
Bazsalikom PDF Nyomtatás E-mail

BazsalikomDél-Ázsiából, Afrikából származó, egynyári növény.

Jellegzetes illata és íze, sok emberben Olaszország ízvilágát idézi.

Magról március, április környékén lehet ültetni, melyet a júniustól szeptemberig tartó virágzása során, magunk is begyűjthetünk. Palántálni május elején érdemes, 20-30 cm-es távolságra.

Általános virágföldben, meleg, félárnyékos helyen érzi jól magát, kerüljük a közvetlen, tűző napot. Szereti a vizet, folyamatos locsolást igényel.

Magas a C vitamin tartalma. Enyhe fogfájásra vagy ínygyulladásra is kiváló, ha 8-10 friss levelet egy pohárnyi lobogó vízzel leforrázunk.

Féltve őrzött, csapatunk egyik tagjának, titkos, családi receptjét osztjuk meg ezúttal veletek.

Ketchup néven fut, de tulajdonképpen egy rendkívül ízletes, olaszos paradicsom alap, melyet érdemes nagytételben, fémkupakos üvegekben, dunsztolással tartósítani.

 

 
Metélőhagyma PDF Nyomtatás E-mail

SnidlingVagy más néven snidling, pázsithagyma vagy pázsitfű.

A hagymafélék legkisebb családtagja. Egész évben megörvendeztet minket magas C vitamin tartalmával, és jellegzetes ízvilágával.

Magját márciusban cserépbe, vagy üvegházba tudjuk ültetni, májustól pedig kis csomókban már a szabadban is termeszthető. Ha kicsit megerősödött, vághatjuk is a levesbe, rántottába, házi készítésű túróba, krémsajtba, vagy a vajas kenyér tetejére.

Mivel a Földközi tenger vidékéről származik, jól tűri a szélsőséges viszonyokat. Félárnyékban is ugyan olyan szép termést várhatunk tőle, mint tűző napon.

A szárazságot jól viseli, azonban, ha magról ültejük, a csírázáshoz szükség van elegendő nedvességhez. Ekkor feltétlenül ügyeljünk a rendszeres öntözésre.

A kemény tél kárt tehet a levelében, gyökere általában nem fagy el.

Szedésénél mindig ügyeljünk arra, hogy a tövénél vágjuk el a levelet, különben nem nő tovább, sőt, el is száradhat. Ha a leszedett mennyiséget nem használjuk fel azonnal, érdemes megszárítani, mert gyorsan megfonnyad, ekkor pedig keserű lesz az íze.

Június elejétől kedves, lila virágokat hoz, mely kertünk, vagy erkélyünk dísze lehet. Június végére általában beérnek a magok, melyeket begyűjtve megalapozhatjuk a jövő évi pázsithagyma szaporulatunkat.

A metélőhagymához egy nagyon könnyű, nagyon látványos receptet hoztunk.

 
Lestyán PDF Nyomtatás E-mail

lestyánEz az ízletes, petrezselyemre hasonlító növény már a középkorban is igen népszerű volt. Az erdélyi konyha elengedhetetlen kelléke.

Általános virágföldben, napos helyen érzi legjobban magát. Akár 1,5 méteresre is megnőhet, ha megtaláljuk számára a megfelelő helyet.

Levelei nem, de gyökérzete télálló, így minden évben számíthatunk rá, hogy tavasszal megjelenik a kertben, vagy a balkonládában.

Gyomorégésre, vagy vizelethajtásra használják.

Levesekbe, húsokhoz kiváló. Íze, illata nagyon hasonlít a boltokban kapható ételízesítőkre, így megosztjuk veletek, hogyan készíthettek házilag, tartósító, ízfokozó és szinezék mentes ételízesítőt.

 
Fűszerek PDF Nyomtatás E-mail

MentaAhogy emelkedik a hőmérséklet és egyre többet süt a nap, úgy zöldül ki körülöttünk a természet. Tavasszal nem csak a fák, bokrok öltöznek színpompás ruhába, de számtalan virág is szirmot bont márciusban.

A virágoskerten kívül érdemes kis fűszernövénykertet is kialakítani, hiszen amellett, hogy ételeinkben nélkülözhetetlen az ízük, sokuk az egészségünkre is jó hatással van.

Ha eddig nem foglalkoztál zöld fűszerek termesztésével, de szeretnéd, hogy idén végre friss növények ízesítsék az ételeiteket, érdemes most belevágni.

A legideálisabb, ha rendelkezésedre áll egy kis kert. A kialakításánál nem kell törekedni a szabályos sorokra, négyszögletes ágyásokra, mint egy veteményeskert esetében. Sokkal természetesebb a hatás, ha szabálytalan formákat alakítasz ki az ágyásokból. A növények elrendezésénél elsősorban azok igényeit kell figyelembe venni, hiszen gondozásuk így sokkal könnyebb.

Az ágyásokat érdemes szegéllyel körbevenni, hogy elejét vedd a fűszerek nem kívánt irányba történő terjeszkedésének.

A fűszernövények között is találunk egynyári és évelő fajokat, illetve átévelőket, amelyek az elszórt magokból, a következő évben is kihajtanak. Ezekkel érdemes vigyázni, mert elindulhatnak nem kívánt irányba.

Akkor se csüggedj, ha nincsen kerted, hiszen a fűszernövényeket erkélyen, vagy az ablakban, balkonládában is sikeresen nevelheted.

Kertészetben, barkácsáruházban és hipermarketben egyaránt kapható jó minőségű föld. A cserép, vagy balkonláda aljára érdemes kavicsot szórni, a hatásosabb vízelvezetés érdekében.

Általánosságban igaz ezekre a növényekre, hogy szeretik a napfényt, és ha betartod, hogy a földjük ne száradjon ki, de ne is tocsogjon a vízben, a siker nem marad el.

Növényvédő szereket nem célszerű használni, mivel a leveleket fogyasztjuk, így az egészségügyi várakozási időt nehéz betartani. Ugyan ez a helyzet a tápanyagpótlással is. Komposztot, vagy érett marhatrágyát használj, így biztosíthatod a vegyszermentes fűszereket.

A felhasználásuk történhet frissen, vagy szárított formában. Mivel szárításkor elpárolog a víz, sokkal intenzívebb ízt kapunk, mintha zölden használnánk fel a növényt.

A sűrűn használt növényekből érdemes télire cserépbe is ültetni, amely a konyhaablakban friss fűszert biztosít számotokra a hideg hónapokban is.

 
Farsangi Csörögefánk PDF Nyomtatás E-mail

CsörögefánkMinden évszaknak, ünnepnek megvan a maga jellegzetes étele, édessége. Amíg karácsonykor minden családban halat fogyasztanak, addig februárban, farsang környékén, a csörögefánk hódít igazán.

Hogy Ti se maradjatok ki az igazi farsangi hangulatból, megosztjuk veletek a Manóprogram kedvenc fánk receptjét.

Amire szükségetek lesz hozzá:

30 dkg liszt

6 tojássárgája

csipetnyi só

2 evőkanál cukor

2 evőkanál rumaroma

A lisztet, a tojássárgát, sót, cukrot és rumaromát rétestészta keménységűre gyúrjuk. Ha nagyon kemény, egy kanál tejföllel lehet lágyítani a tésztán. Ezután letakarjuk és fél órát pihenni hagyjuk. Lisztezett gyúródeszkán, ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és tenyérnyi rombuszokat vágunk belőle. A közepén behasítjuk és az egyik végét áthúzzuk a nyíláson. Az elkészült fánkocskákat bő olajban aranysárgára sütjük. Szalvétán lecsepegtetjük, és porcukorral, házi lekvárral kínáljuk.

 
Extra finom, extra gyors forró csoki PDF Nyomtatás E-mail

Forró csokiElérkezett a Forró kakaók és Forró csokik időszaka. Ehhez szeretnénk most Nektek egy rendkívül egyszerű, gyors, finom és nem mellesleg egészséges változatot ajánlani. Az alapja akácmézes csokoládé, amit ti magatok is elkészíthettek, nem szükséges kézműves vásáron beszerezni.

Az elkészítéséhez egy tábla jó minőségű étcsokoládéra és egy kis üveg akácmézre lesz szükségetek. A csokoládét vagy gőz fölött, vagy mikróban olvasszátok meg, és az olvadt csokoládéhoz keverjetek annyi mézet, amennyivel kicsit híg csokoládékrémet kaptok. Fontos, hogy kicsit folyós legyen, mert ha kihűlt, sűrűbb lesz a krém állaga. Ha nem használjátok fel az egészet, befőttes üvegben, hűtés nélkül is tárolható.

Az esti forróital elkészítéséhez már nem is kell mást tennetek, mint megmelegíteni egy kis tejet, és ízlés szerint hozzáadni két-három kanál akácmézes csokoládét. Gyorsan és könnyen olvad, így már kortyolhatjátok is az egészséges és finom házi készítésű forró csokitokat.

Mivel az akácmézes csokoládé kellemes, krémes állagú, bármikor leemelhetitek a polcról, hogy egy újabb adag forró csokit készítsetek, de használhatjátok palacsintához, gofrihoz, vagy a reggeli kávétokba is.

 
Házi szaloncukor PDF Nyomtatás E-mail

Házi szaloncukor receptHa karácsony, akkor bevásárlás, s mi kerül a bevásárlókosárba karácsonykor? Hal biztosan, csomagoló papír, liszt, vaj, díszes, karácsonyi mintás szalvéta...és bizonyára az ünnepi rohanásban egy-két doboz szaloncukor is előkerül a kasszánál.

Álljunk meg egy pillanatra és révedjünk vissza azokba az időkbe, amikor a szaloncukor megérkezett Magyarországra. Ez a hagyományosan magyar édesség, amit kizárólag mi, magyarok teszünk a karácsonyfára, a XIV. században készült először, fondant-cukor néven, Franciaországban. Ezt német cukrászmesterek hozták be Magyarországra Salonczukerl néven az 1800-as évek elején. Az édesség annyira népszerű lett, hogy az évszázad végére több szakácskönyvben is megjelent az elkészítési módja, 17 féle változatban.

A kezdetekben természetesen kézzel készült, de a 19. század végére már megjelentek az első szaloncukor készítő gépek is.

Ha van egy kis időnk, vállalkozó kedvünk, esetleg segítő gyerekkezek a konyhában, mi is készíthetünk szaloncukrot.

Az egyik legnépszerűbb fajta talán a zselés változat, lássuk elsőként ezt:

Nem is kell hozzá más, mint 4 nagyobb narancs, de ízlés szerint bármilyen más, lédús gyümölccsel helyettesíthető, 1 kis csomag zselatinpor és 10 dkg csokoládé.

A kifacsart gyümölcslevet felmelegítjük, hozzáadjuk a zselatinport. 2-3 cm vastagságban öntsük egy tepsi, vagy egy szögletes tál aljába. Ha megdermedt, vágjuk kockákra, és forgassuk gőz fölött olvasztott csokoládéba. Vigyázzunk, hogy a csoki ne legyen túl forró, mert megolvasztja a zselatint. A kész cukrokat tegyük sütőpapírra, amíg megdermed a csokiréteg.

Melyik gyerek ne szeretné a marcipánt. Az elkészítése pedig sokkal könnyebb, mint azt bárki gondolná.

Nem kell hozzá más, mint 20 dkg darált mandulabél, 20 dkg porcukor és annyi víz, hogy összeálljon a massza.  Tehát a mandulát, porcukrot és a kb. 0,1 dl vizet összedolgozzuk, rövid időre hűtőbe tesszük, majd 20 dkg gőz fölött felolvasztott csokiba mártjuk és sütőpapírra tesszük ameddig megdermed.

Utolsóként ismerkedjetek meg a hagyományos fondant szaloncukor elkészítésének módjával.

Az 50 dkg cukrot 10 evőkanál vízzel forrástól 8 percig főzzük, ízesíthetjük mézeskalács fűszerrel, fahéjjal, darált dióval, vagy kókuszreszelékkel. Kis adagot érdemes előtte tányérra tenni, ha elkenve szépen szilárdul, az egészet kitehetjük hideg porcelán tálra. Nedves kézzel formázzunk hengert belőle, a teljes dermedés után vágjuk szaloncukor méretűre. Ezután már csak olvasztott csokoládéba kell mártanunk őket.

A csomagolás legegyszerűbb módja, ha rojtozott szélű zsírpapírba és alufóliába tesszük, de hobbi boltokban kapható színes

 
Készíts mézeskalácsot! PDF Nyomtatás E-mail

Mézeskalács receptRohannak a napok, hamarosan elérkezik a várva várt nap, kigyúlnak a fények, szikráznak a csillagszórók, lágy zene szól, a család körbeállja a karácsonyfát, szemükben ott csillog a gyertyák fénye, és a levegőt betölti az édes mézeskalács-figurák illata.

Persze csak akkor, ha a fán nem a tavalyiak  himbálóznak, amikről sebtében lefújtad a port.

Most még van idő, hogy a gyerekekkel együtt eltöltsetek egy vidám délutánt, amikor a család apraja nagyja együtt keverhet, nyújthat, díszíthet a konyhában.

Ha már nincsen meg a tavalyi recept, íme egy könnyen elkészthető az ide évre:

50 dkg lisztet, 15 dkg porcukrot, 1 csipet sót, ½ teáskanál szódabikarbónát, 1 ½ dkg fahéjat, ½ dkg őrőlt szegfűszeget és ½ csomag mézeskalács fűszert szitálj egy tálba.

Üss bele 1 egész tojást és 2 tojássárgáját. A fehérjét tedd félre a díszítéshez. Tegyél 10 dkg margarint és 15-20 dkg mézet hozzá, legjobb ha előzőleg a kettőt kicsit összemelegíted.

Ha az edény falához ragad, tegyél hozzá lisztet, és addig gyúrd, amíg szépen elválik az táltól.

Ezután 5-6 órára tedd a hűtőbe, de az sem baj, ha egész éjszakára otthagyod pihenni.

Gyúrd át, és kis adagokban, belisztezett gyúródeszkán, vagy asztallapon nyújtsd 3-4 mm vasatgra. Ha kiszaggattad a kívánt formára, tedd vékonyan kivajazott tepsibe, ügyelve arra, hogy elegendő helyet hagyj a figurák között, mert sütés közben megnőnek. Amennyiben magokkal szeretnéd díszíteni őket, érdemes a félretett tojásfehérjével megkenni, mert így könnyebben beleragadnak és szép fényes figurákat kapsz a végén. Használhatsz mákot, szezámmagot, napraforgót, tökmagot, diót, csak a fantázia szabhat határt.

 
ManóKonyha - Házi zöldséges-zöldfűszeres szendvicskrémek PDF Nyomtatás E-mail

Szendvicskrémek ManóKonyhaJópár éve határoztam el, hogy  - mert nálunk mindenki meleget ebédel - hogy a vacsorakor, ha csak lehet kikerüljük a felvágottakat. Unalmas is egy idő után, valljuk be, másrészt a tartósítószereket, ha kikerülni nem is tudjuk, legjobb minimálisra szorítani az étkezésben. Ezek a házi  sajtkrémek frissen a legfinomabbak, rejthetünk bele mindenféle zöldséget, zöldfűszert, de natúr változatban is jólesik egy finom magos kenyérrel.

Hozzávalók:

1 pohár natúr joghurt
1 pohár tejföl
1 nagyobb paradicsom
2 kicsi uborka
2 ek aprított petrezselyem
2 ek aprított snidling
őrölt bors
1 tk só

A tejfölt és a joghurtot összekeverjük a sóval, egy tiszta zsebkendővel kibélelünk egy szűrőt, beleöntjük a joghurtos keveréket és 8-12 órán át a hűtőben hagyjuk lecsöpögni.

Ezután rögtön készíthetjük is a szendvicskrémet, de pár napig folpackban is tárolhatjuk a hűtőben a sűrű krémet.

A paradicsomot kimagozzuk, a húsát kockákra vágjuk és belekeverjük a snidlinggel a krém egyik felébe, a másik felébe tesszük az uborkát és a ptrezselymet, ezt kicsit borsozzuk is.  Ezután ízlés szerint utánsózhatjuk, majd 1-2 órán belül - vagy akár azonnal - fogyasztjuk

A krémeket tölthetjük magjaitól megszabadított félbevágott paradicsomokba vagy 2 centi vastag, kimagozott kígyóuborka szeletek közepébe is - akkor lehet nemcsak uzsonna-vacsora gyerekeknek, hanem felnőtteknek nyári hidegtál része is.

 
ManóKonyha - 3 az egyben keksz PDF Nyomtatás E-mail

3-az-egyben-kekszNem árt, ha van otthon mindig keksz, amit a gyerekek kaphatnak friss gyümölcs, vagy nagy pohár tej mellé, ha hirtelen megéheznek egy kiadósabb őrjöngés után a kertben vagy a játszótéren. Ez a süti nagyon gyorsan elkészül, gazdaságos,  kiválóan eltartható, és ízben is variálható akár egy adagon belül is.

Hozzávalók:(kb.30-35 darabhoz)

Alaptészta:
24 dkg liszt – a fele teljes kiőrlésű, de sima liszttel is működik
3 dkg búzadara
1 tk. sütőpor
12 dkg vaj
10 dkg nádcukor
1 tojás
1. kk. vaníliakivonat

  • a kakaóshoz: a lisztből elveszünk egy evőkanálnyit, és 2 dkg kakaót adunk hozzá
  • dióshoz: 8-10 dkg dió (de más csonthéjas is lehet) durvára vágva
  • aszalt gyümölcsöshöz: 8-10 dkg mazsola,  vagy más – akár vegyes – aszalt gyümölcs

Ezen kívül lehet még fahéjas, szerecsendiós, mézeskalács-fűszerkeverékes, adhatunk hozzá reszelt citrom, vagy narancshéjat – a variációk végtelenek.

A száraz hozzávalókat összekeverjük. A cukrot habosra keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást,  a vaníliakivonatot, és a száraz hozzávalókat is. A puha tésztát egy órát hűtjük, kis diónyi gombócokat gurigázunk, szétlapítjuk őket egy pohárral, kb. 3 mm vastagságúra. Ettől tömzsi fogaskerék formájúak lesznek.

( Másik  - gyorsított - módszer: 4 cm átmérőjű rudat formálunk a tésztából, úgy hűtjük, majd 3 mm vastag szeletekre vágjuk.)

180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sülnek  készre.

Elronthatatlan süti, fémdobozban kiválóan eláll, omlós, a búzadarától mégis picit ropogós.

 
Házi savanyúság PDF Nyomtatás E-mail

Házi savanyúságKészítsétek el saját savanyúságotokat pár nap alatt.

 

Hozzávalók:

2 kg uborka

2 liter víz

fél marék só

25 dkg cukor

1 mokkás kanál szalicil

1 mokkás kanál kénpor

1 mokkás kanál szódabikarbóna

2 dl 20% ecet

 

Szaladj le a boltba (nagyobb élelmiszer boltok) és vedd meg a hozzávalókat. A zöldségesnél lehet kapni sok féle uborkát. Van aki a kicsi uborkákat szereti, van aki a nagyobbakat, szinte mindegy melyikből készül. Az uborkát lehet helyettesíteni hagymával, kis dinnyével, paprikával, zöld paradicsommal, karfiollal.

A hozzávalókat keverjük össze hideg vízzel egy nagyobb befőttes üvegbe, vagy tálba. Ha minden feloldódott benne tegyétek félre. Az uborkákat és vagy a zöldségeket alaposan mossátok meg és vágjátok le a szárát. Tegéytek egy kisebb vagy nagyobb befőttes üvegbe. Jó sokat bele lehet tenni, ne sajnálljátok mert az ecetes lé hatására picit összemennek. Ezután töltsétek tele az üveget az összekevert lével, zárjátok le és mehet a kamrába. 2-3 napon belül készen is van a savanyúság. Ha gyorsan elfogyasztjátok,akkor szalicil nem is kell bele. Érdemes felcímkézni az évszámmal, mert évekig is eláll a kamrában. Ha valaki a csemege uborkát szereti, akkor tegyen bele több cukrot. Lehet fűszerezni is. Pár nap múlva picit megváltozik a színe az ubiknak, ez teljesen normális. Legyetek kreatívok és próbáljátok ki, mert nincs finomabb egy savanyú uborkánál a rántott hús mellé.

 
ManóKonyha - Gyümölcsjégkrémek PDF Nyomtatás E-mail

Kiwi-eper-banán jégkrémAz észrevétlen és élvezetes gyümölcsbevitel formája a házi jégkrém. A formák pár száz forintért ma már minden nagyobb boltban beszerezhetőek, de néhány üres joghurtospohár és gyógyszertári fapálcika – vagy műanyag kanál – is megteszi: indulhat a házi jégkrém-project.

Mivel a hűtés tompítja az ízeket, minimális mézzel vagy cukor nem kerülhető el, és mivel a jégkrém simaságát a zsírtartalom adja, és ez „viszi” az ízeket is, magasabb zsírtartalmú mascarponét használtam hozzá tej vagy tejszín helyett.

 

Epres-banános-kiwis jégkrém ( 4-6 jégkrémhez a forma méretétől függően)

10-10-10 dkg eper, banán és kiwi

6-6-6 dkg mascarpone

1-1 dkg méz – a kivishez ízlés szerint kicsit több szükséges

A háromféle gyümölcsöt külön-külön turmixoljuk a többi hozzávalóval, és rétegezve – vagy külön-külön -  pár órát fagyasztjuk.

 
ManóKonyha - Smoothie a meleg napokra PDF Nyomtatás E-mail

Eper-paradicsom smoothie

Az én gyerekeim imádják a smoothie-kat, sokszor ilyen formában tolnak le akár fél kilónyi gyümölcsöt is pillanatok alatt. A smoothie abban különbözik a a sima turmixoktól, hogy nem tejalapú, a simaságáért és az édes ízért pedig  a banán és a gyümölcsök cukortartalma felel. Kismillió változata lehet, érdemes próbálkozni, tavasszal például kiváló temetője a már mindenki által borzasztóan unt almáknak…A sűrűségét ásványvízzel állíthatjuk be, és télen a fagyasztott gyümölcsök is tökéletesek hozzá – ezeket nálunk a gyerekek kiolvasztva az állaga miatt sose csípték igazán. Ha érett, édes gyümölcsökből készítjük, szükségtelen cukrot tenni bele. A paradicsom meg a sóska vagy( a friss zöldborsó) pedig fel se fog tűnni!

Eper-paradicsom smoothie: (1 gyerekadag, 1,5 dl)

6 dkg eper

3 dkg banán

2 koktélparadicsom

A paradicsomokat félbevágjuk, kikapargatjuk a magokat, és  a megmosott megtisztított eperrel és szükség szerint a mézzel (két éven alul pici cukorral) botmixerrel simára összetutmixoljuk. Kevés ásványvizzel hígítjuk.

 

Kiwi-sóska-banán smoothie

Kiwi-sóska-banán smoothie

1 nagy kiwi

1 teáskanál, levétől kinyomkodott sóskapüré

3 dkg banán

pár csepp citromlé (hogy a vas felszívódjon)

Minden hozzávalót összeturmixolunk, ha sűrűnek találjuk, kevés asványvízzel hígítjuk.

 
Édes felfrissülés - házi szörp készítés PDF Nyomtatás E-mail

Sok szülő szembesül vele, hogy csemetéje előnyben részesíti a cukrozott, színezett, különféle tartósítószert tartalmazó üdítőket a vízzel szemben. Ha szeretnénk megbizonyosodni róla, hogy a gyermek poharába egészséges innivaló kerül, akkor legjobb, ha mi magunk állítjuk elő számára a frissítő italokat, saját készítésű szörpből.

BodzaBodzaszörp

Május végén, június elején virágzik a bodza. Frissítő hatása mellett a népi gyógyászatban köhögésre, és salaktalanításra is használják. Előnye a gyümölcsszörpökkel szemben, hogy nem veszi igénybe pénztárcánkat, hiszen egy kellemes kirándulás alkalmával szedhetjük a legalkalmasabb virágokat. Érdemes figyelni, hogy a virágon ne legyen levéltetű, illetve, hogy az autóforgalomtól távol szedjük.

Legalább 20-25 virágot szedjünk egyszerre, ennyi szükséges 5 liter vízhez. A virágokat felfelé szállítsuk, hogy az értékes virágpor ne hulljon ki. Egy nagy lábasba tegyünk 5 liter vizet. Legalább 1 napig, vagy akár tovább is, lefedve hagyjuk ázni a virágokat. Amennyiben 1 napnál tovább áztatjuk, minden nap keverjük meg. Ezután szűrjük le, legjobb egy tiszta textilpelenka erre a célra, majd adjunk hozzá 70-80 dkg cukrot, és 5-6 citrom levét. Utóbbit a boltban kapható citrompótlóval is helyettesíthetjük. Forraljuk fel, töltsük alaposan kimosott, jól zárható üveg palackokba és dunsztoljuk be, egészen addig ameddig ki nem hűlnek az üvegek.

A tartósítást végezhetjük borkénnel, vagy nátrium-benzoáttal is, de figyeljünk rá, hogy az eredeti cél a természetesség volt, ne rontsuk le a vegyszermentes szörpünket túl sok mesterséges adalékkal.

 
Lekvár készítés házilag PDF Nyomtatás E-mail

Házilekvár készítésKis túlzással elmondható, hogy lekvárt és pálinkát bármiből lehet főzni. Oldalunk azonban kisgyermekes családokhoz szól, így cikkünk ezúttal a lekvár főzés tudományába kalauzol el benneteket.

A nyári hónapok ízletes gyümölcseit üvegbe zárva egész télen élvezhetjük, amennyiben időt szánunk tartósításukra.

Országonként eltérő, hogy melyik gyümölcsöt használják legszívesebben a lekvár főzéshez. Angliában a narancslekvár, Csehországban az áfonyalekvár, míg hazánkban a legelterjedtebb a sárgabarack és szilva íz.

Bármilyen gyümölcsöt is választunk, szükségünk lesz befőttes üvegekre, fazékra, és lyukas közepű fakanálra. Fontos, hogy mind a fazék, mind a munkalap tiszta legyen, mert az ételmaradék vagy a morzsa, erjedést okoz az üvegbe, ezzel tönkretéve a munkánkat. Ha igazán alaposak szeretnénk lenni, a befőttes üvegek kifőzésével valamennyi baktériumtól megszabadulhatunk, ezzel biztosítva, hogy a hosszú tél folyamán nem veszít minőségéből munkánk gyümölcse.

A gyümölcsöt alaposan megtisztítjuk, kimagozzuk és feltesszük főzni. Eltérő a háziasszonyok véleménye, hogy a lecukrozott gyümölcsöt kezdik főzni, vagy később adják hozzá a cukrot. Mindegy melyik megoldást választjuk, egyaránt jó. A gyümölcsöt a kívánt sűrűségűre főzzük, gyakori kevergetéssel, nehogy leégjen az alja, majd a kimosott/főzött befőttesüvegeket pereméig töltjük, lezárjuk, néhány pillanatra tetejére állítjuk, és jó szorosan bebugyoláljuk pokrócokba. Miután kihűltek, már tehetjük is őket a kamra polcára, hogy télen süteményekhez, szószokhoz vagy kenyérre kenve fogyasztjuk.

 
Túró készítés házilag PDF Nyomtatás E-mail

Házi túrókészítésA bármikor gyorsan és könnyen elkészíthető, gyümölcsökkel gazdagított, házi túrótorta nem csak finom, de egészséges is.

A recept rendkívül egyszerű, elkészítjük a piskótát. 6 evőkanál cukrot, 6 evőkanál lisztet és 6 tojássárgáját összekeverünk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beledolgozzuk és irány a sütő. Akkor van készen a tészta, ha a beleszúrt hústűre nem ragad rá.

Ameddig sül a piskóta egy tálban összekeverjük a ½ kiló túrót 2 pohár natúr joghurttal és 3 dl felvert tejszínnel. Kedvünk szerint édesítjük. A kihűlt piskótára tesszük, a tetejét megpakoljuk idény gyümölcsökkel, és a használati útmutató szerint elkészített zselatinnal rögzítjük a gyümölcsöket. Néhány órára állni hagyjuk a hűtőben.

De mitől lehet még finomabb ez a könnyű, nyári desszert? Természetesen a házilag készült túrótól és joghurttól.

A túró következő képen készül: A felforralt és lehűtött házi tejet szobahőmérsékleten állni hagyjuk 2-3 napot. Igen, aludttejet készítünk. A tetején képződő sárga színű tejföllel most nem foglalkozunk, az alatta lévő részt egy lábasba tesszük, majd egy nagyobb edényben vizet forralunk. Erre tesszük az aludttejjel teli fazekat, úgy, hogy beleérjen a vízbe, de az természetesen ne jusson a belsejébe. Lassan melegítjük, amíg a savó el nem válik a túrótól. Ekkor szűrőbe tesszük, és hagyjuk lecsepegni. 1 liter tejből kb. 20 dkg túró készíthető.

 
Házisajt készítés - Ajánlás PDF Nyomtatás E-mail

Házi sajtkészítésKészítsen otthon olcsón finom sajtokat a saját szája íze szerint!

A sajtkészítés nem csak tudomány, hanem művészet is!

A házi sajtgyártáshoz szükséges termékek, szakirodalom.

Az első lépés a szakirodalom áttanulmányozása. Nagyon sok információhoz lehet hozzájutni az interneten, de ha átfogóan, kézbe vehetően akarunk tájékozódni, akkor elengedhetetlen az írott információ. A neten főleg recepteket és sok hasznos más információt találunk. Ha nem akarunk elhibázni semmit, akkor érdemes széleskörűen tájékozódni, mert a házi készítésből származó előnyök visszájára fordulhatnak. Könyvekből is sokféle jelent már meg, szerintem ezek közül legjobb a Dr. Kőrösi László, Dr. Molnár Andrea: Sajtkészítés ABC-je című könyve. Kezdőknek elsőre elegendő ez a könyv: Elisabeth Mayer-Reithofer - Házi készítésű tejtermékek - Házi praktikák.

 
Vajkészítés házilag PDF Nyomtatás E-mail

VajköpülőIdőről időre felröppen a hír, hogy a margarin, bár igen egészségesnek hirdetik, sajnos egyáltalán nem az. Helyette a jól bevált, és sokkal ízletesebb vajat ajánlják fogyasztani.

Vajból többfélét állítanak elő, Márkázottat, Teavajat és Szendvicsvajat. A három készítmény zsírtartalmukban tér el egymástól. A Márkázott vaj megfelel a Nemzeti Minőségi Osztály követelményeinek, legalább 82%-os zsírtartalommal, a Teavaj legalább 80%-os, míg a Szendvics vaj legalább 68%-os zsírtartalommal készül.

De hogyan is kerül az asztalunkra? Sorozatunk második tejtermékekkel kapcsolatos állomása a vajkészítés rejtelmeibe vezet be titeket.

A vaj tejszínből készül, a tejszín pedig úgy keletkezik, hogy fejés után a tejet néhány órára állni hagyják a sajtárakban, ahol magától felszínre jön a zsiradék, amely ezután könnyen lefölözhető. A modern tejipar ennél egy türelmetlenebb eljárással, centrifugázással jut a kívánt anyaghoz.

Manóprogram LIKE

 
Minden, amit a házi sajtkészítésről tudni kell PDF Nyomtatás E-mail

Házi sajtkészítésAttól a pillanattól fogva, hogy az izgatottan szorongatott házi terhességi teszt pozitív eredményt hozott, mind azt szeretnénk, ha gyermekünk mindenből a lehető legjobbat kapná. Azonban nem könnyű egy cseperedő apróság számára összeállítani a kiegyensúlyozott, vitaminokban, rostokban gazdag étrendet, miközben próbálunk ügyelni arra, hogy kerüljük a nagyüzemi előállítás során színezékkel, tartósítószerrel dúsított, kétes adalékokból készült termékeket

Mégis, hogyan tudjuk biztosítani gyermekeink számára, hogy jó minőségű étel kerüljön az asztalra? Ha sikerül felkutatnunk megbízható forrást, az őstermelőktől, kistermelőktől megvásárolt, ízletes gyümölcsből, zöldségből, tejből és húsból néhány ügyes praktikával az egész családnak egészséges és finom ételeket készíthetünk.

Ha beszereztük a jó minőségű házi tejet, ne csak kakaóban, vagy tejeskávéban gondolkodjunk. Könnyedén készíthetünk túrót, vagy sajtot a rendelkezésünkre álló kecske- vagy tehéntejből.

Ahhoz, hogy finom házi sajtot együnk, nem kell mást tenni, mint a tejet felforralni, pár percet várni ameddig megnyugszik a tej, kevés citromsavat adni hozzá, ekkor a savó külön válik, a sajt sűrű alapanyagát pedig textil pelenkába öntjük, felakasztjuk, hogy saját súlyánál fogva lecsepegjen a felesleges savó, majd préseljük. Erre a célra barkácsolhatunk házilag préselő edényt, amelynek lyukas alján a savó távozni tud, tetejére pedig súlyt helyezve addig tudjuk préselni a sajtot, ameddig a kívánt keménységet el nem éri.

Amennyiben fűszerezni szeretnétek a sajtotokat, a csepegtetés előtt keverjetek bele sót és különböző fűszerkeverékeket. Az elért hatás lenyűgöző lesz. Ezzel a módszerrel a házi sajtkészítés kreatív szórakozássá válik. Az elérhető ízek végtelenek.

 
Eperturmix PDF Nyomtatás E-mail

EperturmixHozzávalók:
15-20 szem friss eper
2 dl tej
1 dl tejszín
1 evőkanál méz

 

Elkészítés:

végy 15-20 szem, finom, érett epret…de honnan is? Aki szeretné tudni, hogy valóban friss, magyar, szabadföldi eper kerül a tányérra, esetünkben a turmixgépbe, annak kiváló kültéri program lehet, ha maga választja ki a megfelelő szemeket az eperföldön. A „Szedd magad„ elnevezésű, mondhatni életforma, lehetővé teszi, hogy a „városlakó” családok is Nap érlelte, friss gyümölcsöt fogyasszanak. Érdemes azonban a hétvégi nagy roham lecsengése után néhány napot várni, hogy pirosodjanak a szemeket, és lehetőleg szerda, csütörtök környékén felkeresni az alábbi földek valamelyikét:

 


Facebook megosztás