<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Kultúr-sarok ManóKonyha Eperszörp
Hirdetés

Manóprogram hírlevél

Köszönjük, hogy feliratkozol a ManóHírlevélre!
Programokról, érdekességekről küldünk neked hetente információkat. Azonnal letölthető ajándék!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Eperszörp PDF Nyomtatás E-mail

Eperszörp készítéseAz epret a legnagyobb jóindulattal sem lehet fűszernek nevezni, mégis jól megfér a balkonládákban, cserepekben, különösen a folytontermő változata. A márciusban elültetett palánták májustól szeptemberig hozzák termésüket.

Szabadföldi termesztésnél előző év augusztusában érdemes ültetni, hogy tavasszal már szedhessük a friss gyümölcsöt. Évelő növény, így téli tartása a szabadban történik. Ha nem a kertben termesztjük, fagymentes időszakban heti rendszerességgel igényli a locsolást.

A földieper a teljes napfényt kedveli, tehát ilyen helyre tegyük a cserepet, vagy ültessük a szabadban. Ahhoz, hogy a szemek szép kerekre "hízzanak", folyamatos locsolást igényelnek. Ez tikkasztó nyári napokon akár délelőtti és délutáni locsolást is jelenthet, főleg a balkonon tartott növény számára.

A szabadban tartott eperültetvényeket érdemes 3 évente másik helyre ültetni, és a új hajtásokkal frissíteni a telepet. Azokat ostorindákat kell augusztusban elültetni, melyek már bojtos gyökeret eresztettek.

Az epret számtalan pozitív tulajdonsága miatt ajánlott fogyasztani.

Alacsony kalóriatartalom mellett jóllakottság érzetet kelt, így fogyókúrához kiváló. Magas a C-vitamin tartalma, emiatt vértisztító hatású. Rendszeres fogyasztása csökkenti az agyérelmeszesedés-, a szívbetegségek- és a rák kialakulásának esélyét. Fogfehérítő hatását évszázadok óta ismerik. Pürésített formában kell a fogakat hetente egyszer átdörzsölni vele, a hatás nem marad el.

 

Annak, aki nem elégszik meg az erkélyen termett néhány szemmel, de nincsen szabadföldi termesztésre alkalmas helye, annak érdemes a közeljövőben ellátogatni a számtalan "Szedd magad eperföld" egyikre. Amellett, hogy jóval kedvezőbb áron juthat hozzá, mintha a zöldségesnél, vagy a piacon, nagy előnye, hogy frissen kerül a kosárba, ládába. Szedésnél érdemes figyelni, hogy kb. 1 cm-es kocsánnyal együtt szedjük le, és a lehető leghamarabb helyezzük hűvös helyre.

Felhasználása igen sokféle lehet. Ha frissen szeretnétek fogyasztani, készíthetünk turmixot:

http://www.manoprogram.hu/kultur-sarok/manokonyha/615-eperturmix

Az eper fagyasztva is jól tartósítható, és ha fagyottan tesszük a szemeket a turmixba, kiváló, hideg, frissítő smoothei készíthető belőle:

http://www.manoprogram.hu/kultur-sarok/manokonyha/1295-smoothie-a-meleg-napokra

Ha szeretnétek télen is élvezni a finom eperszemeket, itt az ideje a befőzésnek:

http://www.manoprogram.hu/kultur-sarok/manokonyha/766-lekvar-keszites-hazilag

Zamatát megőrizhetjük szörp formájában is:

Eperszörp:

1 kg eperből kb. 1 liter szörpöt kapunk majd, 60 dkg cukor és egy citrom levélnek felhasználásával.

Az epret kicsumázzuk, kis kockára vágjuk, és fél liter vízzel néhány perc alatt puhára főzzük. Lefedjük és állni hagyjuk. Ha kihűlt, finom lyukú gézlapon átszűrjük, a cukorral és a citrom levével összefőzzük. A keletkezett habot leszedjük, és az alaposan kimostuk az üvegekbe töltjük (fontos, hogy üvegből készült palackokat használjunk, hiszen a tartósítás folyamán komoly hőhatás éri az üvegeket). Az üvegeket egy éjszakára dunsztoljuk, és már mehet is a finom szörp a kamrapolcra. A hőkezelésnek hála, egész télen fogyaszthatjuk.

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Facebook megosztás