<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Kultúr-sarok ManóKonyha Lekvár készítés házilag
Hirdetés

Manóprogram hírlevél

Köszönjük, hogy feliratkozol a ManóHírlevélre!
Programokról, érdekességekről küldünk neked hetente információkat. Azonnal letölthető ajándék!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Lekvár készítés házilag PDF Nyomtatás E-mail

Házilekvár készítésKis túlzással elmondható, hogy lekvárt és pálinkát bármiből lehet főzni. Oldalunk azonban kisgyermekes családokhoz szól, így cikkünk ezúttal a lekvár főzés tudományába kalauzol el benneteket.

A nyári hónapok ízletes gyümölcseit üvegbe zárva egész télen élvezhetjük, amennyiben időt szánunk tartósításukra.

Országonként eltérő, hogy melyik gyümölcsöt használják legszívesebben a lekvár főzéshez. Angliában a narancslekvár, Csehországban az áfonyalekvár, míg hazánkban a legelterjedtebb a sárgabarack és szilva íz.

Bármilyen gyümölcsöt is választunk, szükségünk lesz befőttes üvegekre, fazékra, és lyukas közepű fakanálra. Fontos, hogy mind a fazék, mind a munkalap tiszta legyen, mert az ételmaradék vagy a morzsa, erjedést okoz az üvegbe, ezzel tönkretéve a munkánkat. Ha igazán alaposak szeretnénk lenni, a befőttes üvegek kifőzésével valamennyi baktériumtól megszabadulhatunk, ezzel biztosítva, hogy a hosszú tél folyamán nem veszít minőségéből munkánk gyümölcse.

A gyümölcsöt alaposan megtisztítjuk, kimagozzuk és feltesszük főzni. Eltérő a háziasszonyok véleménye, hogy a lecukrozott gyümölcsöt kezdik főzni, vagy később adják hozzá a cukrot. Mindegy melyik megoldást választjuk, egyaránt jó. A gyümölcsöt a kívánt sűrűségűre főzzük, gyakori kevergetéssel, nehogy leégjen az alja, majd a kimosott/főzött befőttesüvegeket pereméig töltjük, lezárjuk, néhány pillanatra tetejére állítjuk, és jó szorosan bebugyoláljuk pokrócokba. Miután kihűltek, már tehetjük is őket a kamra polcára, hogy télen süteményekhez, szószokhoz vagy kenyérre kenve fogyasztjuk.

Zöld dió lekvárMivel rengeteg féle gyümölcs közül válogathatunk, és az eltérő gyümölcsök mindegyikéhez más arányba szükséges a cukor és valamennyi felsorolása hely és idő hiányában nem lehetséges, így most egy egyszerű és egy kicsit munkaigényesebb gyümölcs elkészítésének módja osztjuk meg veletek.

Először kezdjük a könnyebbel, a hagyományos sárgabaracklekvárral.

Hozzávalók:

6 kg sárgabarack

1,5 kg cukor.

A megmosott barackok héját forró víz segítségével eltávolíthatjuk, de amennyiben kicsit tovább főzzük, a héj teljesen eltűnik és általa sűrűbb lekvárt kapunk.

A gyümölcsöket kimagozzuk, negyedeljük, majd főzni kezdjük. 75 perc főzés után hozzáadjuk a cukrot, és további 20 percig főzzük, majd az üvegekbe töltjük, lezárjuk, rövid időre fejre fordítjuk, majd lezárjuk és egy-két napig dunsztoljuk.

Ha már nem okoz problémát sárgabarack, szilva és eper lekvár készítése, érdemes kísérletezni az ízekkel és alapanyagokkal. Kézműves vásárokon, ahol lehetőség van házi lekvárok kóstolására remek ötleteket lehet gyűjteni.

Időigényes, és némi erőfeszítést igényel a Zölddió lekvár, de aki kóstolta már, az bizonyára nem fogja rá sajnálni az időt és az energiát.

Hozzávalók:

90 dkg zöld dió

90 dkg cukor

2,5 citrom leve

1 db. jonatán alma

A diót akkor kell leszedni a fáról, amikor a zöld héj alatt még nem csontosodott meg a termés. Jjúnius környékén találjuk a legalkalmasabb szemeket a fákon. Legkönnyebben úgy bizonyosodhatunk meg róla, hogy még puha a belseje, ha kétfelé vágjuk.

Ez után jön a munka kemény része, hiszen a diókról el kell távolítani valamennyi zöld héjat. Érdemes gumikesztyűt húzni, mivel a dió leve hosszú időre elszínezi a kezünket.

Ezután tegyük a fazékba, és annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje. 3 órán keresztül óránként cseréljük le a vizet. Amikor a 4. óra után lecseréljük a vizet, az új lébe tegyük 1 citrom kifacsart levét. Egy tányér segítségével nyomjuk a diókat a víz alá és hagyjuk állni másnapig.

A következő nap öntsük le róla a vizet, és tegyük rá a meghámozott almaszeleteket, a cukrot és 1,5 citrom levét melegítsük össze annyi vízzel amennyi ellepi a diókat, öntsük a diókra és főzzük addig, ameddig a diók meg nem puhulnak. A puha diókat botmixerrel pépesítsük.

A tökéletes eredményért még az elején érdemes néhány zöld diót meghagyni, amit ha a lekvárunkat kóstolás után nem találjuk elég „zöld dió ízűnek” tovább finomíthatunk. Vegyünk ki néhány evőkanál lekvárt, botmixerrel pépesítsünk hozzá egy egész diót, a zöld héjjal együtt, majd főzzük vele tovább. Ezt addig folytassuk ameddig el nem érjük a kívánt ízhatást.

Eperlekvár

A legszebb epreket a szedd magad akció keretén belül szerezhetjük meg, mivel ott magunk válogatjuk, hogy melyik szemet szedjük le. Érdemes hétköznap menni, mivel hétvégén ellepik a családok az eperföldeket és ha nem kelünk jó korán, akkor már csak a csúnyább éretlenebb szemek maradnak nekünk.

Hozzávalók:

1 kg eper

fél kg cukor (ha édesebb az eper akkor elég kevesebb is)

Az eper szemeket alaposan megmossuk, úgy hogy ne maradjon rajtuk föld. Leszedjük a zöld szárát. Beletesszük egy fazékba és lassú tűzön elkezdjük melegíteni. A jobb hatás érdekében krumplinyomóval összenyomkodhatjuk egy picit a szemeket. Kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a cukrot. Ezek után még kb. fél órán át lassú tűzön főzzük a lekvárt. Az üvegeket alaposan elmossuk, majd beletöltjük a lekvárt forrón. Egy nagy plédbe vagy takaróba tekerjük a forró üvegeket és jól betakarjuk, hogy sehol ne látszódjanak ki. A legjobb ha két napot várunk, ameddig teljesen kihűlnek a lekvárok. 1-2 évig biztosan eláll a kamra polcon, ha jól végeztük dolgunkat.Javasoljuk, hogy írjátok rá az üvegre, hogy melyik évben raktátok el, mert ha minden évben készülnek újabb adagok, akkor könnyen elfelejthetjük, hogy melyiket mikor raktuk el.

Javasoljuk, hogy a ne törekedjetek arra, hogy az eper darabok minél kisebbek legyenek, ugyanis nincs annál jobb érzés, mint amikor ráharapunk egy-egy egész eperre a lekvárban.

Akinek van kenyérsütő gépe, azzal is nagyon jól és egyszerűen el lehet készíteni. Igaz csak 1 üveggel egyszerre, de kb. 1 óra alatt maga megcsinálja ezeket a műveleteket.

Ha a jam állagú lekvárt szeretitek jobban, akkor egy pici zselatint érdemes a belerakni.

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Facebook megosztás