<< >>

Most itt állsz:

Kezdőlap Kultúr-sarok oviBLOG Önkormányzati ovik kontra magán ovik
Hirdetés

Manóprogram hírlevél

Köszönjük, hogy feliratkozol a ManóHírlevélre!
Programokról, érdekességekről küldünk neked hetente információkat. Azonnal letölthető ajándék!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Önkormányzati ovik kontra magán ovik PDF Nyomtatás E-mail

ÓvodaManapság sokféle óvoda közül választhatunk: önkormányzati óvodák,  magán óvodák és családi napközik. A családi napköziben 20 hetes kortól 14 éves korig fogadják a gyerekeket, de a tapasztalatok szerint inkább "bölcsődeként" üzemelnek. Az anyukáknak vissza kell menni dolgozni, viszont a bölcsődei férőhely nagyon alacsony. Itt lép a képbe a CSANA. Előnye a kis létszámú csoportok. De az az előny a magán óvodákra is jellemző.

Míg az önkormányzati óvodában 25-27 fős csoportok üzemelnek, addig a magánban 10-16 fő egy átlagos óvodai csoport. A magán óvodában havi díjat kell fizetni,  mely lehet 60-70 ezer Ft/hó de a felső árhatár lehet a csillagos ég is!! Itt rengeteg programot,  külön órát, szakkört szerveznek a gyerekeknek. Fő jellemzője a magánoviknak a nyelvoktatás. Legdivatosabb az angol. Játékosan, tevékenységekbe ágyazva sajátítják el az idegen nyelvet a kicsik.

Egyetlen hátul ütőjét találom ennek a sok sok programnak, szervezett tevékenységnek, hogy a gyerekeknek nincs idejük megtanulni játszani. Pedig mint tudjuk, az óvodás korú gyermek fő tevékenysége a játék! !

Láttam magán oviban olyan kis gyerekeket, akik nem tudtak magukkal mit kezdeni, amikor volt 5 percük, ami nem volt beosztva. Azt sem tudták mit kezdjenek magukkal.

De nyilván mindenki maga, és a pénztárcája dönti el, hogy hova, mire íratja be a gyermekét.

ÓvodaÖnkormányzati óvodába minden 3.életévét betöltött gyermeket felvesznek, természetesen a körzetileg illetékesbe. Lehet kérvényezni,   megoldást találni arra, hogyha a körzeti nem szimpatikus,  vagy egy másik jobban tetszik, hogy csemeténk a számunkra megfelelőbe járjon.
Ma már az önkormányzati ovikban is szerveznek sportokat, amik fakultatívak: úszás, korcsolya. De közös programokat is: állatkerti séta, tanulmányi, természeti kirándulások, színházi előadások stb. Nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekek fejlesztésére, fejlődésére, lehetőséget teremtenek a játéktevékenységek kibontakoztatására. Egy hátránya van,  a nagy létszámú csoportok (25-27 fő). Fejlesztőpedagógus, gyógypedagógus,  logopédus segíti az óvodapedagógusok munkáját.

Nem akarom minősíteni sem dicsőíteni sem egyiket sem másikat, én személy szerint dolgoztam mindegyikben. A döntés meghozatala előtt érdemes egy-két arany mondást szem előtt tartani:
Nem minden arany ami fénylik

A kevesebb néha több.

Jó mazsolázást kívánok mindenkinek!

Lovas Brigitta
óvodapedagógus

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Facebook megosztás