A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

Királyréti kisvasútMagyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyike a Királyréti Erdei Vasút, mely az egykor 200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala. A Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a Dunaparttól Szokolya községen át Királyrétig.

 

A vasutat 1893-ban építtette Frankensiessdorf Henrik porosz gróf, a kitermelt fa elszállítása, Kismaros - Szokolya - Huta(ma Királyrét) - Adolfkút között. A 600 mm nyomközű vasútvonal később bővült Kismaros - Duna-part, Kismaros - Nógrádverőce (ma Verőce), Királyrét - Bujdázó szárnyvonalakkal. Később Pap-hegyen javítóműhelyt és kőzúzót létesítettek. A vasút feladata ekkor kőszállítás, zúzalék illetve fa fuvarozás volt.

 

Menetrend szerinti személyszállítás Kismaros - Királyrét között 1954. május 26.-án kezdődött. Ebben az évben állították forgalomba a dieselmozdonyokat. Az utolsó gőzvontatású különvonat 1972 szeptember 30-án érkezett Királyrétre. Ekkor már az éves személyforgalom 400-500 ezer utas. A Királyréti Állami Erdei Vasutat 1976. június 6-án Úttörővasúttá avatták, 1979-től 1981-ig a pályát 760 mm nyomtávolságúra építették át.

 

1990-től a vasutat a Börzsönyi Gyermekvasút nevű alapítvány támogatásával az Ipoly-Erdő Rt. üzemelteti. Ma a vasutat a Börzsönyi Gyermekvasútért Közalapítvány (Kismaros) népszerűsíti, természetvédelmi központtá fejlesztését szervezi.

 

 

Lehetőség van dízel és gőzvontatású nosztalgia vonat rendelésére, továbbá az Ipoly Erdő Zrt által üzemeltett gördülő tanösvényt is igénybe vehetik.

 

Kismaros állomáson a vonatok bevárják a Budapest felől érkező nagyvasúti csatlakozást.

 

A Királyréti Erdei Vasút járatainak menetrendje a linkre kattintva megtekinthetők.

 

Jegyárak:

Teljes árú jegy     
Vonaljegy (12 km): 600 Ft    
Menettérti vonaljegy (12+12 km): 1000 Ft    
Szakaszjegy (6 km): 350 Ft    

 


Elérhetőségek: Budapestről, vonattal a 70-es számú vonalon Kismarosig, az állomásról látszik a vasút végállomása. Autóval a 2-esen Vácig, majd a 12-esen Kismarosig.

 

Forrás: www.utazzitthon.hu

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!