A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés

A vadvilág napja alkalmából pénteken változatos programokkal és belépési kedvezménnyel várja látogatóit a Budapesti Állatkert, különös tekintettel a tanulmányi csoportokra. Látványetetések, állattréningek, játékos ismeretterjesztő programok kínálják a felfedezés élményét. Az állatos vagy növényes arcfestéssel, állatos maszkban, vagy plüssállattal érkező gyermekek ezen a napon jelképes árú jeggyel kereshetik fel a városligeti intézményt.

Március harmadika szerte a világon jeles nap azok számára, akik fontosnak tartják az élővilág megismerését és védelmét. Ilyenkor tartják ugyanis a vadvilág napját (World Wildlife Day, magyarul vadvilág világnapjának is szokták nevezni).

A kezdeményezés az Egyesült Nemzetek Szervezetétől ered, ugyanis 2013. december 20-án az ENSZ Közgyűlésének 68. ülésszakán született döntés a vadvilág napja bevezetéséről. A szándék az volt, hogy legyen egy világnap, amelyen elsősorban a vadvilágra, és a fennmaradását fenyegető veszélyekre hívják fel a figyelmet. A világnap évről évre visszatérő dátuma azért lett pont március 3-a, mert 1973-ban ezen a napon írták alá a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó úgynevezett washingtoni egyezményt (CITES), amelynek az idei évben ünnepeljük az 50. évfordulóját.
A jeles eseményre – amely idén péntekre esik – a Fővárosi Állat- és Növénykert változatos programokkal és belépési kedvezményekkel készül. Azok a 18 éven aluliak, akik állatos vagy növényes arcfestéssel, állatos maszkkal, álarccal, vagy pedig plüssállattal érkeznek, ezen a napon jelképes árú, 200 forintért megváltható jeggyel kereshetik fel az Állatkertet.

A városligeti intézmény több partnerszervezettel együttműködve várja programokkal a látogatókat, köztük is elsősorban a tanulmányi csoportokat. A partnerek között van az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztálya, amely Magyarországon a CITES hatóság szerepét is betölti, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Herman Ottó Intézet, illetve a Vadonleső program, a Jane Goodall Intézet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a környezeti neveléssel foglalkozó Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület is.

A vadvilág és annak védelme iránt érdeklődőket Állatkert-szerte 14 állomás várja. Valamennyi partnerszervezet képviselteti magát, így a Jane Goodall Intézet például „főemlősmentő állomással” készül az emberszabásúak házának nézőterén, az Agrárminisztérium állomásánál pedig azt mutatják be, hogyan segíti már ötven éve a washingtoni egyezmény a veszélyeztetett fajok védelmét. Lesz olyan állomás is, ahol kézbe vehető „állati alkatrészekkel”, a beporzókkal, az ízeltlábúakkal, vagy éppen az Állatkertben folyó vadállatmentő munkával lehet majd ismerkedni.

Délelőtt 10 és délután 2 között összesen 11 látványetetést és állatbemutatót tartanak az Állatkert munkatársai, többek között a sörényes hangyászoknál, a perzsa leopárdoknál és a szibériai tigriseknél, a gorilláknál, a keáknál, az oroszlánfókáknál, a zsiráfoknál, a rákosi viperáknál, a tarvarjaknál, az elefántoknál, valamint a Cápasuliban is.

A részletes programkínálat az Állatkert honlapján olvasható: https://zoobudapest.com/tervezz-velunk/programtervezo/programnaptar/2023-03-03-vadvilag-nap-az-allatkertben

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!