A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Nyomtatás
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Év Gyerekkönyve díjátadó2015. június 6-án, a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében került sor az Év Gyerekkönyve díjátadójára. Az elismerést, hagyományosan az Ünnepi Könyvhét keretében hirdetik ki. Pompor Zoltán, a HUBBY elnöke elmondta, hogy az Emberi Erőforrás Minisztériuma (EMI) összesen egymillió forinttal támogatta a díjakat. Az EMI kérésének megfelelően idén, két szakmai szervezet, a Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete töltötte be az ítész szerepét. A 7 tagú zsűriben Besze Barbara kritikus, Csájiné Knézics Anikó tanító, Kucska Zsuzsanna könyvtáros, Rényi Krisztina illusztrátor, Szekeres Nikolett kritikus, Gombos Péter egyetemi oktató és Pompor Zoltán HUBBY elnök foglalt helyet.

 

A könyvek kiválasztása az eddigiektől eltérően, a tagok javaslata alapján történt, nem a kiadóktól bekért művekből válogattak. A döntés értelmében az Év Gyerekkönyve Díj 2014 kategóriáinak díjazottjai:

 

Az év legjobb illusztrátora: Hanga Réka (Bibedombi szörnyhatározó - Cerkabella)
"…figyelembe veszi a célkorosztály, azaz a 9-12 éves korú gyerekek érdeklődését, sztenderd vizuális feltöltőképességét."  -foglalta össze a zsűri döntését Besze Barbara, kritikus.

 

Az év legjobb gyerekkönyv írója: Kollár Árpád (Milyen madár-Csimota)
"…idén, finoman szólva, megtörtént számomra a csoda, mert olyan verseskötet nyerhette az írói díjat, ami nem hiányt igyekszik betölteni….így válik a kérdés alapvető mottójává a szövegeknek, az úgynevezett nagy dolgok kimondása, a segítségkérés és keresés aktusában manifesztálódik, azaz nyilvánul meg: „anya, mi lesz a macimmal, hogyha meghalok? "- hangzott Szepesi Nikolett, kritikus méltatása.

 

 

Az év legjobb ifjúsági könyv írója: Lakatos István (Óraverzum - Magvető)
"..az Óraverzum nem modern mese, hanem, hát nehéz igazán megmondani, hogy mi is. A jó sci-fik szinte minden erénye megvan a kötetben, egy komplex, minden részletében kitalált konzisztens világot mutat be…ugyanakkor olyan mint egy meseregény, amely a modern mesék világából táplálkozik…"-  tolmácsolta Jeney Zoltán, Gombos Péter egyetemi oktató szavait.

 

Az év legjobb fordítója: Nádori Lídia (Torzonborz újabb gaztettei - Kolibri)
"A magyar gyerekek nem is tudták, milyen nagyon hiányzott nekik Torzonborz, egészen addig, amíg meg nem ismerkedtek vele….a borítóról sandán kitekintő, karvaly orrú, kalpagos gazfickó, első pillantásra a kedvencünké válik…Torzonborz valószínűleg most már évtizedekig szereplője lesz az esti meséléseknek, mert felolvasva legalább olyan jól gördül a szöveg, mint amikor némán elmerülünk benne."- fogalmazott Pompor Zoltán, a HUBBY elnöke a művel kapcsolatban

 

Az év legeredetibb könyve: Pozsonyi Pagony Kiadó (Dániel András - Mit keresett Jakab az ágy alatt?)
"Ez a könyv kapta a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros szekcióján belül, és a munkahelyemen, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban végzett kutatásoknál a legtöbb szavazatot, amikor azt kérdést tettem fel, mi legyen az Év Gyerekkönyve díjazottja?.…..Ez a kötet, mesekönyv, de böngésző könyv is, interaktív képeskönyv, vicces és szórakoztató is, fantáziadús, szóval egy eredeti könyv. Egyszerzős kötet, hiszen az ötlettől a megvalósításig, Dániel András munkája…gyermekkönyvtárosként azt mondom, a könyvtár polcokra is való, a szerző többi kötetével együtt."- mondta el Kucska Zsuzsanna könyvtáros érdembeszédében.

 

Bár a 86. Ünnepi Könyvhét és a 14. Gyermekkönyvnapok véget értek, a fenti műveket mindenképpen érdemes a boltok, vagy könyvtárak polcain keresni, hiszen nem véletlenül ezek a könyvek lettek 2014 Év Gyerekkönyvei.

 

Év Gyerekkönyve díjátadóÉv Gyerekkönyve díjátadó

 

Év Gyerekkönyve díjátadóÉv Gyerekkönyve díjátadó

 

Év Gyerekkönyve díjátadóÉv Gyerekkönyve díjátadó

 

Év Gyerekkönyve díjátadóÉv Gyerekkönyve díjátadó

 

Év Gyerekkönyve díjátadóÉv Gyerekkönyve díjátadó