A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Nyomtatás
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programajánlatai

 

PAKS, TAMÁSI, DOMBÓVÁR környékén

 

A térségbe érkező természetkedvelő látogatók számos, még viszonylag kevéssé ismert természeti kincset fedezhetnek fel. A Dél-Mezőföld mozaikokban fennmaradt természetközeli homokpusztái, löszpusztarétjei, homokbuckák között megbúvó láprétjei sok különleges, védett fajnak adnak otthont. Az érdeklődők számos érdekes túracélpont közül választhatnak.

 

A területen található a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet, valamint négy apró, ám annál értékesebb természetvédelmi terület – a Bölcskei Nőszirmos-rét Természetvédelmi Terület, a kétéltű faunájáról híres Kapszeg-tó Természetvédelmi Terület, a gazdag madárvilággal rendelkező Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület és a Szakadáti legelő Természetvédelmi Terület.

 

 

Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet

 

duna_drava_nemzeti_parkA Tolna és Fejér megyék határán elterülő tájvédelmi körzet természeti értékeit, felszínalaktani adottságait a jégkorszak idején vastagon felhalmozódott löszréteg határozza meg. Délen a Duna hordalékaként itt maradt homoktalajon homoki legelők, löszpusztarétek és láprétek jöttek létre. A terület kiemelkedő természeti értékei a különféle orchideák, a tátorján és a tarka sáfrány. A nagydorogi állattartó telepen őshonos háziállatokat lehet megtekinteni. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai garantált túrákkal, valamint előzetes egyeztetés alapján kérhető programokkal várják a látogatókat.


Cikta tanösvény


A tanösvény szakvezetéssel, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról (www.ddnp.hu) letölthető vezetőfüzet segítségével járható be. A tanösvény a Nagydorog közelében található Szenes-legelőn haladva a homokpuszta természeti értékeit ismerteti a látogatókkal. A túra során az árvalányhajas puszta növény-, rovar- és madárvilágának képviselőivel, ürgékkel, búbos bankákkal, gyurgyalagokkal találkozhatnak az érdeklődők.

 

Emellett természetesen képet kaphatunk a gyepterületek hasznosításáról, a külterjes állattartásról és az érdekes, ősi magyar állatfajtákról is.


Program időtartama: 4 óra

 

Túra hossza: 5 km

 

Helyszín: Dél-Mezőföld TK, Nagydorog, Szenes-legelő, állattartó telep

 

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival Nagydorogról Györköny felé vezető műútról a védett területet jelző táblánál balra, északi irányba letérve, földúton; vagy menetrend szerinti közvetlen autóbuszjárattal Szekszárdról, Paksról vagy Székesfehérvárról.

 

GPS: N46.640917 E18.669592

 

Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

 

Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő öltözék és a kényelmes túrabakancs megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.




Ürge tanösvény


A 2013-ban felavatott tanösvény szakvezetéssel, vagy önállóan, a kihelyezett tájékoztató táblákat megtekintve, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról (www.ddnp.hu) letölthető vezetőfüzet segítségével járható be. A tanösvény a Paks határában, onnan gyalogosan is megközelíthető Ürge-mezőn haladva szintén a homokpuszta természeti értékeit ismerteti a látogatókkal. A túra során nagy valószínűséggel találkozhatunk a névadó ürgékkel, de a puszta érdekes növény-, rovar- és madárvilágának tagjai is szemünk elé kerülhetnek.


Program időtartama: 3,5 óra

 

Túra hossza: 4 km

 

Helyszín: Dél-Mezőföld TK, Paks, Ürge-mező

 

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival Paksról. A városi uszoda mellett haladó Kishegyi úton, az M6-os autópálya felüljárón keresztül érhető el a terület széle.

 

GPS: 632.414; 141.477

 

Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

 

Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő öltözék és a kényelmes túrabakancs megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem.



Programajánlatok Tamási, Dombóvár térségében


1. Madárlesen a Pacsmagi-tavakon


duna_drava_nemezeti_parkA Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület legjelentősebb értékét madárvilága jelenti. A résztvevők a túra során szakvezetéssel járhatják körül a tavakat, a kilátótornyokból pedig cigányrécék, üstökös récék, gémek és számos egyéb madárfaj megfigyelésére nyílik lehetőség.

 

Program időtartama: 4 óra

 

Túra hossza: 8 km

 

Helyszín: Tamási és Pincehely között a 61-es út 52-es táblájánál

 

Közlekedés: egyénileg, gépkocsival

 

Részvételi díj: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő

 

Hasznos: A program a reggeli órákban, május 1-jétől szeptember 30-ig kérhető. Fontos a kényelmes túrabakancs és az időjárásnak megfelelő öltözék megválasztása, valamint a szúnyogok, kullancsok elleni védelem.


2. Szakvezetéses túrák a természetvédelmi területeken

 

A látogatók érdekes szakvezetéses túrákon vehetnek részt bármely természetvédelmi területen (Bölcskei Nőszirmos-rét Természetvédelmi Terület, Kapszeg-tó Természetvédelmi Terület, Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület) illetve tanösvényen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek vezetésével.


Ár: 20 főig: 12000 Ft/csoport, 20 fő felett: 600 Ft/fő




 

Információ, jelentkezés programjainkra:

 

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

 

Tel.: +36 (30) 405-4571

 

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

www.ddnp.hu




Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

 

7625 Pécs, Tettye tér 9.

 

Tel.: +36 (72) 517-200

 

Fax: +36 (72) 517-229

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

www.ddnp.hu