A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Nyomtatás
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Balatontól 12 km-re a róla elnevezett medencében fekszik. A város nevét adó meleg források közelében már az újkőkorban település jött létre. A szláv eredetű Topulcha szó magyarul hévizet jelent.

 

A Közép-Európában egyedülálló látványosság, a Tavasbarlang, a város szívében található. 1903-ben kútásás során fedezték fel, majd tíz évvel később a látogatók előtt is megnyitották. A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja.

Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni. A változó mélységű, tiszta vízben jól láthatók az alsó termekbe vezető lejáratok is. A barlang különleges klímájának gyógyhatását régóta ismerik.

A viszonylag állandó, 14-16 Celsius-fokos hőmérséklet, a közel 100%-os relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben nyújt segítséget. Erre a célra egy másik ágat, az 1925-ben felfedezett Kórház-barlangot használják.

 

 

 

A tapolcai Tavasbarlang a Kisfaludy Sándor utca 3. szám alatt található, a város központjából a Fő téren keresztül, a Kossuth Lajos utcán át közelíthető meg.

 

Nyitva tartás:
Az érkezés sorrendjében, előzetes bejelentkezés nélkül látogatható!

Március 12. és Június 30. között minden nap: 10:00 - 17:00
Július 1. és Augusztus 31. között minden nap: 09:00 - 19:00
Szeptember 1. és Október 31. között minden nap: 10:00 - 17:00

 

Forrás: www.balaton.hu