A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A Deák17 Galéria 2020 júliusában indította útjára az ingyenesen elérhető Fakultatív fénytanórák című videósorozatát. A Galéria 2021 júliusától 2 hetente csütörtökön várja a művészetre és a természettudományra nyitott nézőket a nagysikerű videósorozat folytatásával. Az epizódokban természettudományos jelenségekkel – ezen belül is kifejezetten a fénytanhoz kapcsolódó fogalmakkal, biológiai jelenségekkel – ismerkedhetnek meg az érdeklődők, miközben közelebb kerülhetnek a kortárs műalkotások megértéséhez is.

Minden részben az aktuális témakörhöz kapcsolódó új kísérletet láthatunk és egy kortárs képzőművész is bemutatkozik, aki munkájában az adott jelenséggel foglalkozik. A videósorozat célja, hogy az adások nézői átélhessék az alkotás örömét, bepillantást nyerve a fényművészet eszköztárába, a kortárs magyar alkotók műhelytitkaiba és a természettudományok kísérletező világába. A videók a Galéria YouTube-csatornáján és weboldalán érhetők el ingyenesen.

További információk: https://www.deak17galeria.hu/programok/fakultativ-fenytanorak-2-evad/

A Galéria YouTube-csatornája: https://www.youtube.com/channel/UCJn5F0_Hy-PNw4jQTV2oE7w/videos

Az epizódok felépítését általánosságban jellemzi az, hogy egy-egy otthon is elvégezhető egyszerű, de látványos kísérlettel kezdődnek, amelyeket a Magyar Természettudományi Múzeumban mutat be Fazekas Andrea biológiatanár. A tanárnő által bemutatott kísérletek minden esetben természeti fényjelenségekhez kapcsolódnak, a kísérletek bemutatásán túl a különböző jelenségek természettudományos hátterét is ismerteti közérthető nyelven, kifejezetten úgy, hogy a fiatalok, gimnazisták érdeklődését és figyelmét is megragadja.

A már ismertetett biológiai fogalmakra alapozva Nagy Antal tudománykommunikációs szakember hoz példákat arra, hogy hol lelhetők fel az egyes jelenségek az élővilágban és a természetben. Az adás pedig olyan magyar, kortárs képzőművészek bemutatkozásával zárul, akik különösen érdeklődnek a természettudományok iránt, és annak elemeit valamilyen módon – például egyedi alkotóművészeti technikákkal –meg is jelenítik munkáikban.

Az augusztus 12-én 17 órakor megjelenő epizódban az UV-fény témájához kapcsolódóan Zelena Veronika festőművész alkotásait ismerhetik meg az érdeklődők. Zelena Veronika 2016-ban végzett a Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán. Figurális motívumokból és intenzív színkavalkádokból építkező művei a természet és a társadalom viszonyára reflektálnak.  A színtévesztő tesztek alapjául szolgáló, úgynevezett „Ishiara elv” alapján készült képsorozatában a színeket, a pöttyökből összeálló formákat és azok látásra gyakorolt hatását vizsgálja. Az online programok kurátora Kovács Andrea.

Az augusztus 26-án 17 órakor megjelenő videóban a színváltozás témájához kapcsolódóan Sztojánovits Andrea fényművész alkotásait ismerhetik meg a nézők. Sztojánovits Andrea fényművész, főiskolai docens. Közel 20 éve a digitális képalkotás egyik határterületével, a vjing-gel foglalkozik elméletben és gyakorlatban egyaránt, emellett interaktív installációkat készít hazai és nemzetközi szinten, Nevadától a Dél-afrikai Köztársaságig, audiovizuális eseményeket, fesztiválokat is szervez.

###

Cím: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria - 1052 Deák Ferenc utca 17. I. emelet
Nyitvatartás: Hétfő - péntek: 10.00 – 18.00 / Szombaton és vasárnap: zárva

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!