A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Év Gyerekkönyve díjátadó2015. június 6-án, a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében került sor az Év Gyerekkönyve díjátadójára. Az elismerést, hagyományosan az Ünnepi Könyvhét keretében hirdetik ki. Pompor Zoltán, a HUBBY elnöke elmondta, hogy az Emberi Erőforrás Minisztériuma (EMI) összesen egymillió forinttal támogatta a díjakat. Az EMI kérésének megfelelően idén, két szakmai szervezet, a Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete töltötte be az ítész szerepét. A 7 tagú zsűriben Besze Barbara kritikus, Csájiné Knézics Anikó tanító, Kucska Zsuzsanna könyvtáros, Rényi Krisztina illusztrátor, Szekeres Nikolett kritikus, Gombos Péter egyetemi oktató és Pompor Zoltán HUBBY elnök foglalt helyet.

 

A könyvek kiválasztása az eddigiektől eltérően, a tagok javaslata alapján történt, nem a kiadóktól bekért művekből válogattak. A döntés értelmében az Év Gyerekkönyve Díj 2014 kategóriáinak díjazottjai:

 

Az év legjobb illusztrátora: Hanga Réka (Bibedombi szörnyhatározó - Cerkabella)
"…figyelembe veszi a célkorosztály, azaz a 9-12 éves korú gyerekek érdeklődését, sztenderd vizuális feltöltőképességét."  -foglalta össze a zsűri döntését Besze Barbara, kritikus.

 

Az év legjobb gyerekkönyv írója: Kollár Árpád (Milyen madár-Csimota)
"…idén, finoman szólva, megtörtént számomra a csoda, mert olyan verseskötet nyerhette az írói díjat, ami nem hiányt igyekszik betölteni….így válik a kérdés alapvető mottójává a szövegeknek, az úgynevezett nagy dolgok kimondása, a segítségkérés és keresés aktusában manifesztálódik, azaz nyilvánul meg: „anya, mi lesz a macimmal, hogyha meghalok? "- hangzott Szepesi Nikolett, kritikus méltatása.

 

 

Az év legjobb ifjúsági könyv írója: Lakatos István (Óraverzum - Magvető)
"..az Óraverzum nem modern mese, hanem, hát nehéz igazán megmondani, hogy mi is. A jó sci-fik szinte minden erénye megvan a kötetben, egy komplex, minden részletében kitalált konzisztens világot mutat be…ugyanakkor olyan mint egy meseregény, amely a modern mesék világából táplálkozik…"-  tolmácsolta Jeney Zoltán, Gombos Péter egyetemi oktató szavait.

 

Az év legjobb fordítója: Nádori Lídia (Torzonborz újabb gaztettei - Kolibri)
"A magyar gyerekek nem is tudták, milyen nagyon hiányzott nekik Torzonborz, egészen addig, amíg meg nem ismerkedtek vele….a borítóról sandán kitekintő, karvaly orrú, kalpagos gazfickó, első pillantásra a kedvencünké válik…Torzonborz valószínűleg most már évtizedekig szereplője lesz az esti meséléseknek, mert felolvasva legalább olyan jól gördül a szöveg, mint amikor némán elmerülünk benne."- fogalmazott Pompor Zoltán, a HUBBY elnöke a művel kapcsolatban

 

Az év legeredetibb könyve: Pozsonyi Pagony Kiadó (Dániel András - Mit keresett Jakab az ágy alatt?)
"Ez a könyv kapta a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros szekcióján belül, és a munkahelyemen, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban végzett kutatásoknál a legtöbb szavazatot, amikor azt kérdést tettem fel, mi legyen az Év Gyerekkönyve díjazottja?.…..Ez a kötet, mesekönyv, de böngésző könyv is, interaktív képeskönyv, vicces és szórakoztató is, fantáziadús, szóval egy eredeti könyv. Egyszerzős kötet, hiszen az ötlettől a megvalósításig, Dániel András munkája…gyermekkönyvtárosként azt mondom, a könyvtár polcokra is való, a szerző többi kötetével együtt."- mondta el Kucska Zsuzsanna könyvtáros érdembeszédében.

 

Bár a 86. Ünnepi Könyvhét és a 14. Gyermekkönyvnapok véget értek, a fenti műveket mindenképpen érdemes a boltok, vagy könyvtárak polcain keresni, hiszen nem véletlenül ezek a könyvek lettek 2014 Év Gyerekkönyvei.

 

Év Gyerekkönyve díjátadóÉv Gyerekkönyve díjátadó

 

Év Gyerekkönyve díjátadóÉv Gyerekkönyve díjátadó

 

Év Gyerekkönyve díjátadóÉv Gyerekkönyve díjátadó

 

Év Gyerekkönyve díjátadóÉv Gyerekkönyve díjátadó

 

Év Gyerekkönyve díjátadóÉv Gyerekkönyve díjátadó

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!