A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Hírdetés
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Kálvária

 

A hegység északkeleti végén lévő dombon épült a város szinte  minden pontjáról látható Kálvária templom, amelyhez stációépületekkel szegélyezett meredek földúton juthatunk el.
A barokk templomot a pestis járványt követően jezsuita kezdeményezésre 1729 és 1734 között építették. Mellé egy évvel később remetelak is épült. Lakói között volt a templom első festője, gróf Weisz Henrich. A dombtetőről szép kilátás nyílik Kőszeg városára.
Nem messze innen található az 1936-ban emelt háromhalmos Trianoni kereszt, innen a szomszédos Ausztriába tekinthetünk át.
A domb lábánál egy tábla emlékeztet egy hajdani bunkerre, ahol a Szálasi-kormány idején, 1944. decemberétől 1945. márciusáig a Szent Koronát őrizték.

 

A Kálvária a kőszegi Árpád-térről 2 kilométeres sétával kb. 30 perc alatt érhető el.

 

Hétforrás
A legkedveltebb kirándulóhelyek egyike az osztrák határhoz közeli rőtfalvi völgykatlanban fakadó Hétforrás. A jelenlegi forrásfoglalás a Millennium évében készült, ekkor nevezték el a hét magyar vezérről. Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm nevét kis kőtáblákon olvashatjuk. A kristálytiszta, meglehetősen hidegvizű forrás látta el vízzel a fölötte magasodó Óvárat v. Felsővárat. Erre utal a forrás régi elnevezése: Várkuta, Óvárkút. A Hétforrás 1994-ben, majd 2003-ban felújításra került. A közelben romokban álló egykori határőrlaktanya várja jobb sorsát.

 

A Hétforrás a Szabó-hegyi buszmegállóból 5 kilométeres sétával kb. 1,5 óra alatt érhető el.

 

Óház

 

A 609 m magas óház-tetőn kezdődött Kőszeg alapítása. Itt épült, valószínűleg határőrizeti céllal, a XIII. században a város első vára, a Felsővár v. Óvár. Később, a XIV. században, az Alsóvár (Esterházy v. Jurisics-vár) létrejöttével fokozatosan elveszítette jelentőségét. A romossá vált épület helyébe elsőként egy fából, majd 1896-ban egy kőből készült kilátót emeltek, melyet egy szélvihar döntött le. Az 1991-től kezdődő ásatásokban feltárt lakótorony alapjaira állították fel 1996-ban a mai kilátót. Könnyű elérhetősége miatt a turisták előszeretettel látogatják. Gyönyörű kilátás nyílik innen Kőszegre, Szombat
helyre, a közeli tanúhegyekre, a Ságra és Somlóra, valamint a szomszédos Ausztriára. Az Óházat érinti a pár éve létesült Csillaghúr tanösvény.

 

Az Óház a Szabó-hegyi buszmegállóból 4,5 kilométeres sétával kb. 1 óra alatt érhető el.

 


Stájer-házak

 

A házak nevüket a Mária Terézia által 1750-ben idetelepített stájer erdészekről kapták. Ma az igényesen felújított épületekben Erdészeti Múzeum és erdei iskola működik. A közelükben található emlékkő tábláján olvashatjuk a Kőszegi-hegységben egykor tevékenykedő jeles kutatók, erdészek nevét.
A múzeum kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap 10-16 óráig, valamint előzetesen bejelentkező csoportok esetében egyéb időpontban is látogatható.

 

A Stájer-házak a Szabó-hegyi buszmegállóból 8 kilométeres sétával kb. 2 óra alatt érhető el.

 

Írottkő

 

A Kőszegi-hegység, egyben a Dunántúl legmagasabb pontja a 883 m magas Írottkő v. Szálkő. Régi neve, a Fenyő-hegy, a környék jellemző jegenyefenyveseire utal. 1909-ig az Árpád-kilátó, leomlása után 1913-tól pedig az Írottkő-kilátó magasodik a hegy csúcsán. A kilátó egyik része Magyarország, másik Ausztria területén fekszik. Tetejéről pazar kilátásban lehet részünk. Jó időben még a Fertő-tóig és a Balatonig is ellátni. 1990 óta szabadon látogatható, 2003 óta pedig gyalogos határátkelőként is működik.

 

Az Írottkő a Szabő-hegyi buszmegállóból 13 kilométeres túrával kb. 5 óra alatt, a Hörmann forrástól 2,5 kilométer megtételével 45 perc alatt érhető el.

 

Szent Vid

 

Velem község fölött, az 582 m magasságban található Szent Vid hegyen telepedtek meg a vidék első lakói. Már a kőkori ember és az ie. II. évezredből illír bronzművesek nyomait is megtalálták itt. Az ie. lV-III. században kelták, később pedig rómaiak vették birtokba a tájat. A hegy lábánál avar temetőre is bukkantak. A XIII. században kisebb erődítmény állt a hegyen, 1713-ban pedig egy kápolnát építettek ide. Ennek utódja a barokk stílusjegyeket viselő, 1859-ben épült Szent Vid-templom. A területen 1973-tól ásatásokat folytattak. A feltárt leletek eredményeképpen napjainkra a környék értékes régészeti lelőhellyé vált.
A Szent Vid a Szabó-hegyi buszmegállóból 10 kilométeres túrával kb. 3 óra alatt, Velemből pedig 30 perc alatt érhető el.

 

Cáki pincesor

 

Kőszeg-hegyalja aprócska településén, Cákon található festői szépségű környezetben a híres Cáki pincesor. A műemlékként védett 9 db zsúpfedeles pince régi korok hangulatát idézi. Körülöttük néhány 100 éves szelídgesztenyefa őrzi emlékét a valamikor virágzó gesztenyeligeteknek. A XIX. század második felében épült házakban gyümölcsöt (szőlőt, gesztenyét), bort tároltak
A pincesor szabadon megtekinthető, a pincék belső berendezése a nyitvatartási időben, március 15-től október 31-ig, hétfő kivételével naponta 10-12 és 14-16 óra között látható.

 

A Cáki pincesor a Szabó-hegyi buszmegállóból 4 kilométeres sétával kb. 1 óra alatt érhető el.

 

A főbb túraútvonalak

 

Kék jelzés Tömörd felől a Jurisics-vár érintésével halad a Kálváriához * Pintér-tető *Hétforrás * Óház * Vöröskereszt * Stájer-házak * Hörmann-forrás * Írottkő * Bozsok

 

Piros jelzés: Kőszeg, Meszes-völgyi elágazó * Pogány-völgyi pincesor * Enikő-forrás Elektromos-forrás * Eresztény-major, atlaszcédrus * Velem * Hosszú-völgy * Asztal-kő Apostolok-fája * Írottkő

 

Zöld jelzés: Kőszeg, (ONCSA-házak) * Szabó-hegy, Parkerdő, erdei tornapálya * Óház Steinbach-kő * Mohás-forrás * Kőszeg, Meszes-völgy

 

Sárga jelzés: Kőszeg, Pogány-völgyi pincesor * Botosok * Cáki pincesor * Velem Kőszegszerdahely * Kőszegdoroszló * Lukácsháza * Kőszegfalva * Kőszeg

 

ö Tanösvények az Írottkő Natúrpark területén 










Fedezze fel az Írottko Natúrpark, a Koszegi-hegység és Koszeghegyalja természeti szépségeit!
Tanösvényeinken kellemes, könnyed séta közben ismerkedhet térségünk védendo természeti értékeivel. A turistautak mentén elhelyezett táblákon képek és rövid ismertetok szemléltetik az élovilág sokszínuségét.
Bízunk benne, hogy összeállításunk sokakat indít a Természet felfedezésére. Biztosan ígérhetjük: aki felkeresi tanösvényeinket, úti célján túl számos más maradandó élménnyel is gazdagodik!


 


































Témája:


A Kőszegi-hegység erdőgazdálkodása


Megközelíthetősége:


A tanösvény a Szent Virdtől a Stájerházakig vezeti a látogatókat, először a kék kört kell követni a Hörmann-forrásig, majd ott a kék sávjelzést a Stájerházi Erdészeti Erdei Oktatóközpontig.


Hossza:


4,5 km


Ajánlott felszerelés:


Kényelmes túracipő és ruházat, távcső.


Állomások száma:


11 db


Felépítése:


Egy sétaút mellett helyezkedik el.


Létesítő/fenntartó:


Szombathelyi Erdészeti Rt.




































 

Témája:


Az Írottkő Natúrpark jellemző növény- és állatvilága


Megközelíthetosége:


Kőszegről vagy Velemből gépkocsival az Óház kilátót jelző táblát követve jutunk el a Kincs pihenő feletti parkolóig. Itt találjuk a baloldali sorompó mellett a tanösvény első tábláját. Tovább az aszfaltos út, majd a zöld jelzés mentén vezet a tanösvény az Óház kilátóig. A kilátótól a hegygerincen húzódó erdészeti földút vezet vissza a parkolóig.


Hossza:


3,5 km, 2 óra


Ajánlott felszerelés:


Kényelmes túracipő és ruházat, távcső.


Állomások száma:


30


Felépítése:


Az első tábla ismerteti részletesen. A táblák bal oldalán a bemutatandó élőlény képét és nevét látjuk. Alattuk egy időskálán szemléltetjük, hogy az ábrázolt madár mikor látható a területen és mikor költ, növény esetében pedig, hogy mikor virágzik. A tábla jobb oldalán piktogramokat és szöveges ismereteket találunk a bemutatott élőlény jellegzetes tulajdonságairól, így méretéről, élőhelyigényérol, a madarak tojásáról.


Létesíto/fenntartó:


Írottkő Natúrparkért Egyesület Kőszeg


 


































Témája:


A natúrpark településeit és a Kőszegi-hegység kedvelt kirándulóhelyeit mutatja be


Megközelíthetősége:


A tanösvény a Hörmann-forrástól az Írottkő Kilátóig vezet


Hossza:


2 km


Ajánlott felszerelés:


Kényelmes túracipő és ruházat, távcső.


Állomások száma:


20 db


Felépítése:


Farönkökön álló táblák magyar és német nyelven


Létesítő/fenntartó:


Írottkő Natúrparkért Egyesület




































 

Témája:


Az Írottkő Natúrpark jellemző növény- és madárvilága


Megközelíthetosége:


Kőszegen az Árpád térről indul a királyvölgyi gyalogút, melynek a jobb oldalán lévő kertek kerítésein belül láthatjuk a tanösvény tábláit. A gyalogút eléri az aszfaltozott utat, melyen fölfelé haladva annak végéig húzódik a tanösvény.


Hossza:


1,5 km, 1 óra


Ajánlott felszerelés:


Kényelmes túracipő és ruházat, távcső.


Állomások száma:


34


Felépítése:


A háromszög alakú táblákon festmények mutatják be az élőlényeket, alattuk a nevüket és jellemzőjüket olvashatjuk.


Fenntartó:


Írottkő Natúrparkért Egyesület Kőszeg


 
































 

Témája:


A Kőszegi-hegység jelentősebb sziklaalakzatait, kisbarlangjait mutatja be


Megközelíthetősége:


A tanösvény kiindulópontja a bozsoki Sibrik kastély, onnan a Kalapos-kőig vezet az út


Hossza:


7 km


Ajánlott felszerelés:


Kényelmes túracipő és ruházat.


Állomások száma:


5 db


Létesítő/fenntartó:


Írottkő Natúrparkért Egyesület




































 

Témája:


Magyarország kipusztulással veszélyeztetett növényei


Megközelíthetosége:


Kőszegen a Chernel-kertben található, a bejárat közelében.


Elhelyezkedése:


Egy tömbben lévő ágyások.


Ajánlott felszerelés:


Kényelmes túracipő és ruházat, távcső.


Bemutatott fajok száma:


96


Felépítése:


Élő tanösvény. A mesterségesen nevelt növényeket kis ágyásokban találjuk. Minden növény mellett tábla mutatja a nevét és jellemző élőhelyét.


Létesíto/fenntartó:


Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Őriszentpéter

 

Erdei tornapálya

 

Ha Kőszegről indulunk kirándulni a Szabó-hegy irányába, az úton felfelé lemérhetjük erőnket és ügyességünket az erdei tornapálya eszközein.

 

Barangolás Kőszeg-hegyalján autóbusszal vagy kerékpárral

 

        ÷Cáki műemléki pincesor megtekintése, ismerkedés a népi építészet emlékeivel.

 

Kőszeg irányából a hegyaljai falvak közül elöször Cákot érintjük / 4 km / Már messziről feltűnik a falu 1894-ben épült neogótikus, katolikus temploma. A hegy felé egyre emelkedő utca jobb oldala utcavonalas beépítésű, bal oldalt azonban itt-ott még régi fűrészfogas beépítettség is feltűnik. Innen az út a gyümölcs és bortárolóhoz vezet. Ezek őrízték meg legjobban a faszerkezetű építészet helyi hagyományát.

 

        ÷ Kirándulás Velembe és Bozsokra. Velem Árpád-kori településnek számít, temploma a Szent Vid-hegy csúcsán áll. Az ún. Stirling-villa, valamint a Velemi Alkotóház (Népművészeti Stúdió), kovács- és fafaragóműhelyek, szabadtéri présbemutató, színpad, szezonális vásár épültegyüttesei a Pákó-patak bal partján állnak.

 

        ÷ Bozsoki borházban kőszeg-hegyaljai pincebelső, szőlőművelési eszközök, borkészítés tekinthető meg.

 

        ÷ Velemi vízimalom megtekintése működés közben. A Szerdahelyi-patak partján találjuk a híres műemlékmalmot a Schulter-malmot. Elődjéről már 1568-ban is említést tesznek a történeti források. Mai formáját 1919-ben kapta. (Sajnos átmenetileg nem látogatható, a tulajdonos jelenleg is keresi a vezetésre alkalmas munkatársat)

 

Ajánlott Kerékpárútvonalak:

 

Kőszegfalva – Kőszeg –Rákóczi F. u. – Fő tér – Várkör –Gyöngyös u. – Árpád tér – Sziget u. – Csónakázótó

 

Csónakázótó – Árpád tér – Károly Róbert tér – Várkör – Ady E. u. – Temető u. – Szabó-hegy lába – Mohás út – Pogányok – Cák – Velem- Bozsok

 

Írottkő Natúrpark Kerékpárút:

 

Útvonal: Kőszegfalva - Kőszeg - Cák - Velem - Bozsok
 A kerékpárút végig kitáblázott
Kőszegfalva-Kőszeg útvonal betonos, Cáktól döngölt kavics
Csatlakozási pont:
Bozsok: Írottkő kerékpárút - Vashegy kerékpárút

 

További kerékpár-túrajavaslatok az Írottkõ-Geschriebenstein Natúrparkban:

Kõszeg - Rattersdorf - Lockenhaus/Léka - Rechnitz/Rohonc - Bozsok - Velem - Cák - Kõszeg
(az útvonal hossza kb. 45 km)

Kõszeg - Rattersdorf - Mannersdorf - Unterloisdorf - Lutzmannsburg - Zsira - Répcevis - Peresznye - Horvátzsidány - Kõszeg
(az útvonal hossza kb. 42 km) {jcomments off}

Legközelebbi rendezvények

 

Tetszik a Manóprogram?

Kövess minket a Facebookon is!